rozwińzwiń

Doradca smaku

Okładka książki Doradca smaku Michel Moran
Okładka książki Doradca smaku
Michel Moran Wydawnictwo: Muza kulinaria, przepisy kulinarne
176 str. 2 godz. 56 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Muza
Data wydania:
2014-04-02
Data 1. wyd. pol.:
2014-04-02
Liczba stron:
176
Czas czytania
2 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377586723
Tagi:
kuchnia przepisy kulinarne MasterChef
Średnia ocen

7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
26 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
824
402

Na półkach: ,

Smaczne potrawy, które Pan Michel prezentował na ekranie TV. Dodatkowo każda potrawa jest sfotografowana krok po kroku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Smaczne potrawy, które Pan Michel prezentował na ekranie TV. Dodatkowo każda potrawa jest sfotografowana krok po kroku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Pokaż mimo to

avatar
873
601

Na półkach: , ,

Michel Moran to znany francuski kucharz, restaurator i od niedawna juror polskiej edycji MasterChef („oddaj fartucha”),a także prowadzący programu o tej samej nazwie, co tytuł powyższej książki – „Doradca smaku” (http://www.doradcasmaku.pl/)
Ponieważ sama jestem wielką miłośniczką programów kulinarnych z bacznością obserwowałam zarówno Master Chefa jak i Doradcę smaku. Z tego też powodu dzisiaj chciałabym Wam przybliżyć książkę tego znamienitego kucharza, która z pewnością znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni.

Autor opisuje proces przygotowywania i przyrządzania potraw jak i spis składników oraz niezbędnych przypraw, które koniecznie muszą zostać wykorzystane podczas gotowania. Sekretem Michela na sukces są przyprawy i zioła, które dodane w odpowiedniej ilości mogą całkowicie odmienić smak dania.


[ Całość recenzji na moim blogu, zapraszam: http://miqaisonfire.wordpress.com/2014/08/20/526-doradca-smaku-michel-moran ]

Michel Moran to znany francuski kucharz, restaurator i od niedawna juror polskiej edycji MasterChef („oddaj fartucha”),a także prowadzący programu o tej samej nazwie, co tytuł powyższej książki – „Doradca smaku” (http://www.doradcasmaku.pl/)
Ponieważ sama jestem wielką miłośniczką programów kulinarnych z bacznością obserwowałam zarówno Master Chefa jak i Doradcę smaku. Z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
792
197

Na półkach:

Gotujemy i jemy po to, aby przeżyć. To straszne, ale piękne równocześnie. Dla niektórych przesiadywanie w kuchni jest prawdziwą męką, dla innych czystym błogosławieństwem i gdyby mogli nie wychodziliby z niej ani na moment. Mogę śmiało stwierdzić, że przyrządzanie potraw stało się poniekąd dyscypliną sportową. W telewizji emitowane jest wiele programów w których to uczestnicy muszą w określonym czasie podać bajecznie wyglądającą potrawę i dobrze byłoby gdyby tak samo smakowała.

Moim zdaniem takie programy mają na celu przede wszystkim rozrywkę, ale też zachęcają ludzi przed odbiornikami do eksperymentowania na tym polu. Przecież jedzenie to czysta zabawa!

Dla tych, którzy nie mają pamięci do niekiedy skomplikowanych receptur lub szukają inspiracji przygotowywane są książki kucharskie. W swojej kolekcji mam kilka i uwielbiam je bardziej niż inne, które znajdują się na regale. Dzisiaj chcę Was zachęcić do zainspirowania się przepisami pana Morana, którego sentencję "Oddaj fartucha" zna chyba każdy Polak.

Zacznę od butowy i ogólnego wrażenia. Wydanie to nie jest imponujących rozmiarów, brakuje twardej oprawy, ale za to całość jest wydrukowana na dobrym i ładnym papierze. Trochę zawiodłam się okładką. Nie lubię, gdy egzemplarz jest odziany w miękką oprawę. Moim zdaniem, podczas intensywnego używania takiej książki szybciej ona się niszczy.

Każdy przepis uatrakcyjnia fotografia danej potrawy. Sądzę, że to pewne ułatwienie dla osób, które nie mają pomysłu jak udekorować czy podać gotowe danie.

Budowa receptur i sposób przygotowania jest przejrzysta. Każdy krok jest wyjaśniony w oddzielnych punktach, a pod niektórymi przepisami znajdują się ciekawostki, które nie są tylko interesujące lecz również przydatne.

Na plus również zasługują tabele, które zamieszczone są po wewnętrznej stronie oprawy. W łatwy sposób zostało przedstawione jakie przyprawy do czego pasują. Szukałam czegoś takiego już od dawna, więc tym bardziej cieszę się, że chociaż w małym stopniu moje potrzeby zostały zaspokojone.



Książka jest podzielona na trzy działy (słone, pikantne, słodkie),z czego pierwszy jest najbardziej obszerny. Moim zdaniem przepisy zamieszczone w tej publikacji znajdą akceptację, wśród osób jedzących mięso. Oczywiście można znaleźć receptury nie zawierające surowców pochodzenia zwierzęcego, ale jest ich mniej.

Największym minusem, który znalazłam podczas przeglądania tej publikacji jest to, że użyte surowce nie należą do tanich. Nie każdy będzie mógł sobie pozwolić na przyrządzenie większości z tych potraw, ponieważ składniki są dosyć drogie. Zdaję sobie sprawę z tego, że to nie jest kolejna książka kucharska pisana w konwencji "Milion przepisów za 6 złotych", jednak oczekiwałam trochę bardziej tańszych składników, ale w różnych ciekawych wariacjach.

Podsumowując, polecam sięgnąć po książkę pana Moran. Moim zdaniem zbiór przepisów jego autorstwa stanowi ciekawą inspirację do dalszych podbojów w kuchni. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Polecam!

everydayxbook.blogspot.com

Gotujemy i jemy po to, aby przeżyć. To straszne, ale piękne równocześnie. Dla niektórych przesiadywanie w kuchni jest prawdziwą męką, dla innych czystym błogosławieństwem i gdyby mogli nie wychodziliby z niej ani na moment. Mogę śmiało stwierdzić, że przyrządzanie potraw stało się poniekąd dyscypliną sportową. W telewizji emitowane jest wiele programów w których to...

więcej Pokaż mimo to

avatar
448
126

Na półkach: ,

Recenzja pochodzi z mojego bloga http://zycnadalzpasja.blogspot.com/
Ostatnimi czasy szukam inspiracji kulinarnych, które mogłabym zastosować u siebie na talerzu. Lubię aktywność fizyczną dlatego powinnam się zdrowo odżywiać. Niestety tak nie jest. Na okrągło serwuję te same posiłki, przygotowywane w biegu. Jem również w biegu. Bardzo mało czasu spędzam w kuchni. Często zdarzają mi się małe grzeszki w postaci fast foodów.
Zdecydowałam się poprawić i od czerwca przygotowywać konkretne, zdrowe posiłki. Moja rodzina też się z tego mojego pomysłu ucieszyła. Już znalazło się kilku chętnych, aby wypróbować moje zdolności kulinarne. Dlatego od tej chwili będę częściej sięgać po książki kucharskie.

Na pierwszy ogień idzie książka "Doradca smaku" Michela Morana. Dlaczego akurat ona? Bo doskonale pamiętam kilkuminutowy program Mistrza kuchni, który był emitowany w telewizji pod tym samym tytułem, co książka. Czasami przypadkowo trafiłam na ten program. Na kilka posiłków, które pan Moran przygotował - chętnie bym się skusiła. Ale nigdy nie udało mi się zapisać z jakich produktów przygotować potrawę, a przyznaję szczerze szukać przepisu w internecie mi się nie chciało, brakowało mi czasu lub patrząc na te smakowite kąski, które pokazywał prowadzący - mój apetyt wzrastał do tego stopnia, że zamiast przygotować to samo co on - ja robiłam kanapkę z serem.

Aby mieć szansę upichcić to co Michel Moran - w mojej kuchni zagościła jego książka.
Jest ona podzielona na trzy części, czyli na potrawy: Słone, Pikantne i Słodkie. Wcześniej nie spotkałam się z takim podziałem w książkach kucharskich. Do tej pory widziałam takie w których poszczególne jej części składają się z samych zup, drugich dań i deserów.

Najwięcej przepisów w książce Morena znajduje się w pierwszej części, najmniej w ostatniej. Trochę szkoda, bo miałam nadzieję, że znajdę w niej kilka ciekawych, apetycznych deserów, które zaserwuję rodzinie i znajomych. A sama też bym "osłodziła" sobie życie.W programie widziałam kilka przepisów na smakowicie wyglądające ciasta, których w książce brak. Ale przepis na naleśniki, tarte fine z jabłkami i pieczone banany, które są przepyszne - jestem w pełni usatysfakcjonowana ( i nie tylko ja, bo moi najbliżsi również).
Moimi ulubionymi potrawami poza słodkościami (które powinnam ograniczyć) są zupy, a tą najlepszą jest zupa pomidorowa. W książce znalazłam na nią przepis - za to przyznaję duży plus. Mam teraz możliwość przygotowywania mojego ulubionego dania w nowej oryginalnej postaci.

W książce nie zabraknie również dań mięsnych, z jajek i z ryb (niestety nie jadam ryb, więc przepisów nie wypróbuję). Jest też przepis na hamburgera - jak sama go przygotuję na pewno będzie zdrowszy niż ten serwowany w barze szybkiej obsługi.

Autor podaje również przepis na wykwitnę dla nas Polaków - francuskie danie, czyli Ślimaki. Niestety raczej nigdy nie zdecydowałabym się na ich przygotowanie, a nawet na ich skosztowanie, gdyby ktoś mi je podał.

Michel Moran napisał dla nas przepisy na porcje dla dwóch osób. W książce nie ma tabeli kalorii oraz brakuje przybliżonego czasu przygotowania dania. Dla mnie ma to duże znaczenie, bo zdarza się że przygotowuję posiłek na szybko. Najczęściej nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie pracochłonnego posiłku.

Każdy przepis wzbogacony jest o galerię zdjęć z przygotowania dań oraz jego efekt końcowy. Podoba mi się dodanie do kilku potraw ciekawych i przydatnych informacji o przyprawach, które są w nich zastosowane wraz z ich fotografią. Z tych rad zapewne skorzystam. O kilku wymienianych przyprawach słyszę po raz pierwszy.

Na końcu książki znajduje się spis treści. A na wewnętrznych stronach okładki bardzo przydatna tabela z przyprawami i informacją do których potraw można ich użyć.

Reasumując: Książce przyznałam trzy małe minusiki: za małą ilość dań na słodko, brak tabeli kalorii oraz czasu przygotowania. Ale są one w mniejszości. A posiłki, które do tej pory udało mi się przygotować dzięki przepisom Mistrza kuchni skutecznie usuwają w cień te małe mankamenty, o których zapominam zajadając się Beignetsem z jabłkami. Miałam zrobić zdjęcie, ale niestety nie zdążyłam, bo większość znikła jak szukałam aparatu fotograficznego. Dobrze, że przynajmniej dwa dla mnie zostały...

Jeśli na Waszych talerzach jest nudno. Szukacie nowych smaków. Ciekawych połączeń składników. Chcecie pochwalić się przed rodziną lub znajomymi talentem kulinarnym; a może planujecie wypróbować złotą zasadę: "że przez żołądek do serca"- to książka "Doradca smaku" na pewno Wam pomoże i Was zainspiruje. A Wasz czas spędzony przy garnkach zostanie smakowicie wynagrodzony.
Ja na pewno będę często wracać do kuchni z przepisami Michela Morana.

Recenzja pochodzi z mojego bloga http://zycnadalzpasja.blogspot.com/
Ostatnimi czasy szukam inspiracji kulinarnych, które mogłabym zastosować u siebie na talerzu. Lubię aktywność fizyczną dlatego powinnam się zdrowo odżywiać. Niestety tak nie jest. Na okrągło serwuję te same posiłki, przygotowywane w biegu. Jem również w biegu. Bardzo mało czasu spędzam w kuchni. Często...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
380
221

Na półkach: , , , ,

Jak pysznie, niezbyt drogo i w sposób niewymagający profesjonalnej znajomości sztuki kulinarnej przygotować posiłek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy, tego dowiedzieć można się z najnowszej książki kulinarnej Michela Morana, znakomitego szefa kuchni, właściciela restauracji Bistro de Paris, który zaskarbił sobie przychylność wielu spośród widzów polskiej edycji programu MasterChef pełniąc w nim rolę jednego z jurorów. Jego sławne "oddaj fartucha" budzi nadal uśmiech na niejednej twarzy, w tym również i mojej.

Nie będę nikogo oszukiwać. Nie jestem kucharką idealną, ba należę raczej do grupy średniaków. Dlatego też ważne dla mnie jest by przepis, który chcę w swoim kucharzeniu wykorzystać był maksymalnie nieskomplikowany, prosty, czytelny i niepozostawiający jakiejkolwiek wątpliwości, która w ostatecznym rezultacie mogłaby w sposób negatywny wpłynąć na efekt moich kulinarnych wysiłków. Pragnę przy tym, by przyrządzane przeze mnie danie było smaczne, pożywne i zarazem efektowne.

Takie właśnie są zaproponowane przez Michela Morana przepisy zawarte w książce "Doradca smaku". Zaprezentowane przez autora przepisy podzielone zostały w sposób przeze mnie do tej pory niespotykany. Szef kuchni dzieli bowiem dania według smaków. Mamy zatem na samym początku smaki słone z zapiekanką z dyni, de volaillem, zupą pomidorową (moją ukochaną zupą tu przygotowaną w sposób absolutnie niebanalny),dorszem zapiekanym czy żeberkami. Wybór dań słonych jest znaczny. Smaki słone zdecydowanie w książce Michela Morana przeważają, dając moc przepisów choćby na niezapomniany obiad. Kolejno prezentowane są dania pikantne, wśród których odnajdziemy m.in. przepis na pilaw, kolorowe szaszłyki, kurczaka orientalnego czy stek. Po pikantnym przychodzi czas na smak słodki. A wśród słodkości znajdziemy przepis m.in. na sałatkę z kurczakiem i rodzynkami, polędwicę wieprzową ze śliwkami i kasztanami oraz typowo słodkie desery jak beignets z jabłkami czy tarta fine z jabłkami i sosem toffi.

Przepisy zaprezentowane przez Michela Morana są czytelne, kolejne kroki są opisane w sposób prosty i klarowny. Każdy przepis ma wyszczegółowione dodawane do dania przyprawy i czasem również na stronie odnaleźć można krótką ciekawostkę mówiącą o jednej z nich. Przyprawy są zresztą bardzo ważnym elementem samej publikacji. To one przecież w sposób fenomenalny wpływają na to, jak nasze kubki smakowe odbierają podane na stół danie. Im autor poświęcił sporo miejsca. Na wnętrzu okładki książki znajdziemy również szczegółowe tabele, które w prosty sposób pomogą nam dobrać przyprawy do wykorzystywanych przez nas produktów. Uważam to za świetne i bardzo ułatwiające gotowanie rozwiązanie, które sprawi, że nasze dania staną się jeszcze smaczniejsze.

Wszystkie przepisy zaprezentowane w książce Michela Morana powinny być wykonalne w polskich warunkach zaopatrzeniowych. Raczej nie spędzimy całego dnia na poszukiwaniach jakiegoś dziwacznego i niemal niedostępnego składnika. Przyjemniejsze jest przecież samo gotowanie?

Wszystkie przepisy są bogato ilustrowane zdjęciami, które sprawiają, że po prostu ślinka ciec zaczyna. Dodatkowo na każdej stronie ze zdjęciami prezentowanych dań zawarty jest kod qr, który można po prostu zeskanować np. smartfonem i już po chwili na ekranie prezentowany jest film ukazujący krok po kroku jak przyrządzić dane danie. 80 pysznych przepisów sprawi, że można zarówno na co dzień, jak i od święta delektować się wspaniałymi potrawami. Polecam.

Jak pysznie, niezbyt drogo i w sposób niewymagający profesjonalnej znajomości sztuki kulinarnej przygotować posiłek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy, tego dowiedzieć można się z najnowszej książki kulinarnej Michela Morana, znakomitego szefa kuchni, właściciela restauracji Bistro de Paris, który zaskarbił sobie przychylność wielu spośród widzów polskiej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
935
897

Na półkach:

Michel Moran to słynny restaurator, a także juror polskiej edycji programu kulinarnego Master Chef. Od niedawna prowadzi także swój krótki program Doradca smaku, z którego przepisy zostały zawarte w opisywanej książce.

Pomimo tego, że nie opisuję za często książek kulinarnych mam ich w domowej bibliteczce ponad 50, gdyż siostra uwielbia gotowanie. Książka Michela Morano to prawdziwa skarbnica wiedzy dla tych, którzy chcą ulepszyć smakowo swoje dania dzięki przyprawom i ziołom. To głównie na nich opiera się ta książka kucharska.

Znajduje się w niej aż 80 przepisów, które kucharz wykorzystał w swoim programie. Szczerze powiem, że widziałam tylko kilka odcinków, więc tym chętniej skusiłam się na książkę. Wiadomo, wrażenia z programu mogą nam ulecieć, a wydrukowane przepisy przetrwają z nami wiele lat. Dużym plusem jest składanka zdjęć, która przedstawia stopniowe wykonywanie potrawy. Nieczęsto się to spotyka, a jest to prawdziwym ułatwieniem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni.

Dodatkowym atutem tej książki jest fakt, że dania nie są zbyt skomplikowane. Na początku znajdują się przepisy na dania ogólne z różnych składników, typu makaron, mięso, czy jeszcze inne. Na końcu znajduje się kilka receptur na dania typowo pikantne, a następnie ostre. Kilka przepisów spodobało mi się szczególnie i choć nie przepadam za takimi nowinkami w kuchni to jestem przekonana, że te akurat wypróbujemy w naszym rodzinnym domu.

,,Doradca smaku" to już druga książka słynnego Francuza, który zasłynął chyba głównie, jako juror Master Chefa. Jego pierwsza książka pt. ,,Moje smaki" została także wydana przez wydawnictwo Muza i również znajduje się w domowej biblioteczce. Zaręczam, że obie pozycje są warte uwagi, a przepisy w nich zawarte można wypróbować w każdym domu, o czym z pewnością niedługo się przekonam.

Moja ocena: 5,5/6

Michel Moran to słynny restaurator, a także juror polskiej edycji programu kulinarnego Master Chef. Od niedawna prowadzi także swój krótki program Doradca smaku, z którego przepisy zostały zawarte w opisywanej książce.

Pomimo tego, że nie opisuję za często książek kulinarnych mam ich w domowej bibliteczce ponad 50, gdyż siostra uwielbia gotowanie. Książka Michela Morano to...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    42
  • Posiadam
    34
  • Chcę przeczytać
    30
  • 2014
    4
  • Kuchnia
    3
  • Kulinarne
    2
  • 2015
    2
  • Kulinarne
    2
  • Chcę w prezencie
    1
  • Zekranizowane
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Doradca smaku


Podobne książki

Przeczytaj także