Doradca smaku 2

Okładka książki Doradca smaku 2 Michel Moran
Okładka książki Doradca smaku 2
Michel Moran Wydawnictwo: Muza kulinaria, przepisy kulinarne
176 str. 2 godz. 56 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Muza
Data wydania:
2015-04-22
Data 1. wyd. pol.:
2015-04-22
Liczba stron:
176
Czas czytania
2 godz. 56 min.
Język:
polski
ISBN:
9788328700154
Tagi:
kuchnia przepisy kulinarne Master Chef kulinaria
Średnia ocen

7,2 7,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
16 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
300
191

Na półkach: ,

Nie wiem czy wiecie, ale oprócz czytania i pisania interesuję się także pieczeniem przeróżnych ciast, ciasteczek i tym podobnym oraz czasami gotowaniem. Dlatego też z przyjemnością sięgnęłam po książkę, a raczej poradnik kulinarny pana Michela Morana, który od dłuższego czasu prowadzi program Doradca smaku i także pod taką nazwą ukazał się jego poradnik. Spodziewałam się wielu prostych potraw, ale czy je znalazłam?

Zacznijmy od tego, że przepisy są podzielone na trzy części: „proste”, „lekkie” i „szybkie”, co nie zmienia faktu, że są one umieszczone nie po kolei. Najpierw jest kaczka, później ciasto, a następnie sałatka. No coś tu nie gra. To zdecydowanie nie pomaga. Plusem jest za to, że na końcu książki jest spis przepisów, więc jeśli czegoś szukasz to łatwo to znaleźć. Każdy sposób przygotowania jest dokładnie opisany co znacznie pomaga w przygotowaniu wybranej potrawy. Jeśli ma się jakiekolwiek wątpliwości, wystarczy jeszcze raz przeczytać sposób przygotowania dania. Do tego każda potrawa jest opatrzona zdjęciami podczas robienia jej i jak jest już gotowa. Ogólnie oprawa graficzna jest cudowna i dopracowana w każdym szczególe.

Jednak jest jedna rzecz która mnie zasmuciła, a mianowicie same potrawy. Niestety większość z nich jest wyszukana, przez co z wszystkich 80 potraw, znalazłam raptem cztery dla siebie. Może to ja jestem za bardzo wybredna, nie wiem.

Doradca smaku 2 jest zdecydowanie książką kucharską dla osób które chcą spróbować czegoś nowego. Jeśli jednak szukasz prostych potraw, takich jak pierś z kurczaka w innym wykonaniu, to zastanów się czy chcesz akurat tą książkę. Oczywiście to tylko moje zdanie, więc jeśli chcecie sami się przekonać zachęcam was do kupna, a być może znajdziecie w środku wasze nowe ulubione danie.

7/10


http://boook-reviews.blogspot.com/2015/06/michel-moran-doradca-smaku-2.html

Nie wiem czy wiecie, ale oprócz czytania i pisania interesuję się także pieczeniem przeróżnych ciast, ciasteczek i tym podobnym oraz czasami gotowaniem. Dlatego też z przyjemnością sięgnęłam po książkę, a raczej poradnik kulinarny pana Michela Morana, który od dłuższego czasu prowadzi program Doradca smaku i także pod taką nazwą ukazał się jego poradnik. Spodziewałam się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
380
221

Na półkach: , , , ,

Lubicie gotować? Ja lubię … Cóż, w każdym razie lubię o osobie myśleć jako o osobie, która gotować lubi. Kiedy jednak przychodzi do samego gotowania, budzi się we mnie jęcząco-marudzący potwór… Każdy przepis zdaje się być za trudny, za bardzo skomplikowany, wymagający poświęcenia zbyt dużo czasu i mojej energii. Kończy się zazwyczaj tak, że mam dobre chęci, z realizacją jest zaś dużo gorzej. Macie podobnie?

Nawet jeśli nie macie, a gotowanie jest dla Was wspaniałą przygodą… a może właśnie wówczas, z pewnością docenicie nową książkę jednego z najsympatyczniejszych kucharzy znanych ze srebrnego ekranu. Mowa tu oczywiście o książce Doradca smaku 2, której autorem jest nie kto inny jak Michel Moran. Jakiś czas temu zachęcałam Was do sięgnięcia po Doradcę smaku. Książka zrobiła na mnie spore pozytywne wrażenie. Przyznam, że i tym razem odnalazłam wśród zaproponowanych przez Michela Morana przepisów, całe mnóstwo, które chciałabym wypróbować już teraz, natychmiast, które powodują budzenie się we mnie wilczego apetytu i które z pewnością już wkrótce zastosuję w swojej domowej kuchni.

Przepisy, które odnajdziemy w książce Doradca Smaku 2 zostały podzielone na trzy kategorie, tj. proste, lekkie i szybkie. W każdej z grup odnajdziemy receptury, które posłużą nam do przyrządzenia pysznych i oryginalnych przystawek czy przekąsek, dań, które możemy podać na obiad czy wczesną kolację oraz wspaniałych a zarazem lekkich i niewymagających nadmiernej pracy deserów, które zachwycą najbardziej wymagające podniebienie. Znajdziemy tu np. przepis na dość, moim zdaniem, oryginalną pizzę po francusku, piersi kaczki w sosie miodowym, wytrawne naleśniki z kozim serem, orzechową tartę z jabłkami, brokuły z pieca, koftę orientalną, caponatę, dorsza w pomidorze, suflet grant marnier, pasztet wegetariański, sernik na zimno z owocowym sosem, carpaccio owocowe, jabłka miłości czy pieczony camembert. Przepisów jest aż osiemdziesiąt. Jest zatem z czego wybierać i każdy odnajdzie danie, które da prawdziwą przyjemność jego podniebieniu. Przepisy są niezwykle proste. Szczegółowo, krok po kroku zaprezentowano kolejne czynności, które należy wykonać. Całość zaś opatrzono fotografiami, które sprawiają, że po prostu chce się gotować. Żaden z przepisów nie jest nadmiernie rozbudowany i nie wymaga nadmiernej ilości składników, a te, które będą nam potrzebne bez trudu odnajdziemy na sklepowych półkach. Polecam.

Lubicie gotować? Ja lubię … Cóż, w każdym razie lubię o osobie myśleć jako o osobie, która gotować lubi. Kiedy jednak przychodzi do samego gotowania, budzi się we mnie jęcząco-marudzący potwór… Każdy przepis zdaje się być za trudny, za bardzo skomplikowany, wymagający poświęcenia zbyt dużo czasu i mojej energii. Kończy się zazwyczaj tak, że mam dobre chęci, z realizacją...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1721
1311

Na półkach: , , , ,

Od kilku lat polskie stacje telewizyjne prześcigają się w wymyślaniu nowych formatów dotyczących kuchni i gotowania. Nawet oglądam kilka z takich programów, bo choć nie jestem Master- czy Top Chefem to jednak lubię dobrze zjeść... znaczy ugotować :) Do tej pory wystarczało mi patrzenie w telewizor i zapisywanie w pamięci fajnych pomysłów czy trików. Jednak na Wielkanoc marzyło mi się zrobienie schabu w sosie własnym. Goście przyjdą, musi wyjść. Traf chciał, że google poprowadził mnie na stronę Doradcy Smaku i według przepisu Michela Morana (kucharza, restauratora i jurora polskiej edycji MasterChef'a) zrobiłam "przypalony" schab. Wyszedł świetny i dlatego postanowiłam poznać najnowszą książkę z przepisami Morana, która powstała właśnie na podstawie programu telewizyjnego.

Publikacja zawiera w sumie osiemdziesiąt przepisów i jest podzielona na trzy części: "proste", "lekkie" i "szybkie".
W pierwszej części Moran udowadnia, że dania z pozoru wyglądające na trudne, są bardzo łatwe w przygotowaniu i nawet osoby, które nie mają drygu do gotowaniu mogą stworzyć w domu naprawdę smaczne posiłki. Co zaserwowano w tej części? Pulpety w sosie pomidorowym, tiramisu, chili con carne, pierś z kurczaka na słodko czy ravioli z dynią i serem pleśniowym.

Druga część to dania lekkie, których motywami przewodnimi są głównie warzywa. Znalazły się więc przepisy na faszerowaną cukinię, ciasto marchewkowe, zapiekankę warzywną, pasztet wegetariański, caponatę czy sałatkę z soczewicą.

Wśród dań szybkich, które Moran opisał na koniec, znajdują się między innymi ryba po grecku, sałatka śledziowa, jabłka miłości, spaghetti carbonara, carpaccio owocowe, placki z tartej cukinii czy smażona wątróbka cielęca. W tej grupie jest też leczo, ale nie zgodzę się z tym, że jest to danie szybkie. Owszem sam proces duszenia jest krótki, ale wcześniejsze krojenie składników, zwłaszcza na większą ilość potrawy to bardzo czasochłonne zajęcie. Wiem, bo często robię :)

Muszę przyznać, że publikacja jest napisana niemal idealnie (o minusach za chwilę, teraz skupię się na plusach). Każdemu przepisowi poświęcono dwie strony, gdzie podano składniki, bardzo szczegółowy sposób przygotowania wraz z temperaturami i propozycją podania. Całość jest okraszona fotografiami, na widok których leci ślinka, ponieważ sfotografowano nie tylko finalny posiłek, ale również etapy jego tworzenia. To bardzo pomocne, zwłaszcza gdy ktoś robi daną potrawę po raz pierwszy albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Wskazałabym w książce dwa minusy, które wprawdzie nie rzutują na moją dobrą ocenę, ale znacznie ułatwiłyby wybór danego przepisu. Odczułam mianowicie brak informacji o czasie przygotowania czy kosztach danej potrawy. Myślę, że niektórzy chętnie znaleźliby też kaloryczność.
Autor ma też w zwyczaju używać do gotowania produktów, z którymi niekoniecznie miałam okazję spotkać się kiedykolwiek. Czasami wskazuje zamienniki, jakich można użyć na przykład, że zamiast kalafiora romanesco można wykorzystać zwykłego kalafiora lub brokuł. Ale co w sytuacji, jeśli w przepisie jest coś, czego nie dostanę w sklepie osiedlowym a chcę ugotować daną potrawę? Nie wiem, ale zobrazuję przykładami produkty, których nie miałam przyjemności jeszcze w kuchni używać i sprawiły, że musiałam się nieco poduczyć czym można je zastąpić: pomidory pelati (zwykłe w puszce są w moim sklepie, ale czy pelati?),ser gruyere, mąka z cieciorki, bulwy topinambura, mąka semoliny.

Generalnie uważam, że książka jest świetną pozycją na rynku wydawniczym, w dziale kulinarnym. Wiem, że sama wykorzystam stąd niejeden przepis, jak choćby pulpety w sosie pomidorowym, ponieważ od dłuższego czasu "chodzi" za mną ich smak. Sprawdzę, więc smak tej potrawy według Morana. Książka ukazuje różnorodność produktów i szeroki wachlarz dań, jakie można z nich stworzyć. Moran nie skupił się tylko i wyłącznie na mięsach czy sałatkach. Oprócz nich są też ryby, ciasta, przystawki, zapiekanki, zupy i tatary. Potrawy zaprezentowane w "Doradcy Smaku 2" to nie tylko brzmiące swojsko kurczaki czy makarony, ale również nazwy potraw niemal wzięte z menu najlepszych restauracji. Prosty język, w jakim autor tłumaczy krok po kroku wykonanie poszczególnych etapów przygotowania potraw, przemówi do każdego. A kiedy uda się pierwsza, i druga, i jeszcze trzecia potrawa to tradycją stanie się rodzinne spożywanie domowych posiłków. Polecam i smacznego!

Od kilku lat polskie stacje telewizyjne prześcigają się w wymyślaniu nowych formatów dotyczących kuchni i gotowania. Nawet oglądam kilka z takich programów, bo choć nie jestem Master- czy Top Chefem to jednak lubię dobrze zjeść... znaczy ugotować :) Do tej pory wystarczało mi patrzenie w telewizor i zapisywanie w pamięci fajnych pomysłów czy trików. Jednak na Wielkanoc...

więcej Pokaż mimo to

avatar
148
128

Na półkach:

Jak być może część z Was wie, uwielbiam gotować, choć jeszcze większą frajdę sprawia mi pieczenie. Nie oglądam jednak telewizji i to prawdopodobnie dlatego nie spotkałam się wcześniej z postacią Michela Morana. Kiedy jednak zaproponowano mi zapoznanie się z jego najnowszą książką kucharską, postanowiłam się nieco dokształcić, ponieważ zastanowiło mnie, skąd postać ta jest znana polskim entuzjastom dobrej kuchni.
Dla tych, którzy dotąd żyli w równie słodkiej nieświadomości – kilka słów o Autorze. Moran jest francuskim mistrzem kuchni, a także restauratorem. W Polsce rozsławił go program telewizyjny "Doradca smaku", a także to, że był jednym z jurorów dość popularnego (podobno, nie wiem, nie oglądałam) programu MasterChef. Proponowane przez niego przepisy spotykają się z pozytywnym przyjęciem, stąd też pomysł wydania książki. Cieszy się ona popularnością, Autor postanowił zatem iść za ciosem i przekazać czytelnikom kolejne (tym razem osiemdziesiąt) przepisy.
Co wyróżnia tę pozycję na rynku? Przede wszystkim jest bardzo poręczna. Nie ma twardej oprawy, która, choć ładnie wygląda na półce, jest w kuchni bardzo niewygodna w użytku. Poza tym książka Morana dzieli się na trzy części, w których przekazuje on przepisy na dania: proste, lekkie, szybkie. Czytelnik sam wybiera, na którą z tych kategorii ma w danej chwili ochotę. W dzisiejszym świecie, w którym wciąż gdzieś pędzimy, taki podział może okazać się bardzo przydatny.
Przyznać należy, że również szata graficzna jest olbrzymim plusem tego wydania. Piękne fotografie powodują, że ślinianki pracują ze wzmożoną mocą, a w brzuchu zaczyna nam burczeć. Kiedy zaś przeczytamy kilka tytułów, ot tak, choćby przypadkowych (kaczka pieczona w cieście solnym, krupnik po michelsku, indyk w sosie curry czy jabłka miłości),jesteśmy po prostu zgubieni i już zaczynamy kombinować, kiedy te pyszności przyrządzić. Następnym krokiem jest oczywiście przestudiowanie składników, których wykaz sporządzono bardzo przejrzyście, co ułatwia zakupy.
Teraz najważniejsze, czyli same przepisy. Napisane przystępnym, zrozumiałym językiem, opatrzone zdjęciami z różnych etapów przyrządzania dania. Podzielone są na akapity, nie są pisane ciągiem, co pozwala na łatwą kontrolę w czasie przyrządzania przysmaków. Nie sposób się zgubić.
Książka miała swą premierę przed tygodniem, także z pewnością znajdziecie ją już w księgarniach. Jeśli zainteresowały Was przepisy Michela Morana, zajrzyjcie również na profil Doradcy smaku.
Ja pędzę do kuchni.

Recenzja pochodzi z bloga Dune Fairytales (http://dune-fairytales.blogspot.com/)

Jak być może część z Was wie, uwielbiam gotować, choć jeszcze większą frajdę sprawia mi pieczenie. Nie oglądam jednak telewizji i to prawdopodobnie dlatego nie spotkałam się wcześniej z postacią Michela Morana. Kiedy jednak zaproponowano mi zapoznanie się z jego najnowszą książką kucharską, postanowiłam się nieco dokształcić, ponieważ zastanowiło mnie, skąd postać ta jest...

więcej Pokaż mimo to

avatar
282
277

Na półkach:

Ostatnimi czasy do Polski przylgnęła tzw"moda na gotowanie".Zaczyna być mnóstwo na Polskim rynku różnego rodzaju programów kulinarnych,poradników,książek,gadżetów itd.Ludzie coraz więcej gotują sami w domu aniżeli ustawiaj się w kolejce po niezdrowe fast foody.Choć zwolenników smacznego i zdrowego jedzenia jest jeszcze o wiele za mało lub nie są przekonani co do samodzielnego gotowania w domu.
Książka Michela Morana na pewno niejednego negatywnego sceptyka przekona, że faktycznie można i warto samemu gotować,bo jak wiadomo przez żołądek do serca :)
Michel Moran francuski mistrz kuchni i restaurator pod względem gotowania jest jedyny w swoim rodzaju.O Michelu zrobiło się głośno, gdy został jurorem polskiej edycji MasterChef emitowanej w TVN.Swój talent szlifował min.w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau,restauracji Le Jardin,szwajcarskiej „La Reserve”, „Beau Rivage”, niemieckie „Erno´s Bistro”.Michel Moran.W Polsce jest również właścicielem i szefem kuchni restauracji Bistro de Pari.Kucharz ponadto jest prowadzącym programu dla amatorów gotowania "Doradca Smaku", gdzie w prosty sposób prezentuje szybkie i łatwe do zrobienia potrawy.

Książka "Doradca smaku 2" to zbiór 80 ciekawych i pysznych przepisów przygotowanych przez samego kucharza.W książce kucharskiej znajdziemy rozmaite przepisy poczynając od mini przekąsek,sałatek i dań głównych kończąc na tartach i pysznych ciastach.Książka kucharska podzielona jest na trzy części :proste,lekkie i szybkie.
Warto również zwrócić uwagę na ciekawe zilustrowaną książkę,spoglądając już na same zdjęcia czytelnik ma wielką chęć na gotowanie.Niezbyt często sięgam po takie pozycję, ale ta książka w stu procentach zachęciła mnie do wypróbowania nowych przepisów,eksperymentowania z nowymi smaki.Serdecznie polecam dla lajków interesujących się gotowaniem.Ta książka to mały kroczek to polubienia lub pokochania gotowania.

Ostatnimi czasy do Polski przylgnęła tzw"moda na gotowanie".Zaczyna być mnóstwo na Polskim rynku różnego rodzaju programów kulinarnych,poradników,książek,gadżetów itd.Ludzie coraz więcej gotują sami w domu aniżeli ustawiaj się w kolejce po niezdrowe fast foody.Choć zwolenników smacznego i zdrowego jedzenia jest jeszcze o wiele za mało lub nie są przekonani co do...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2775
1511

Na półkach: ,

Przepisy są bardzo ciekawe, polecam

Przepisy są bardzo ciekawe, polecam

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    21
  • Posiadam
    18
  • Chcę przeczytać
    14
  • 2015
    3
  • Kulinaria
    2
  • Chcę w prezencie
    1
  • Ulubione
    1
  • +2015
    1
  • 2015 (przeczytane)
    1
  • Kuchnia
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Doradca smaku 2


Podobne książki

Przeczytaj także