Dzika kuchnia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Nasza Księgarnia
- Data wydania:
- 2013-06-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-06-28
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788310123787
- Tagi:
- zioła kwiaty dzikie rośliny nasiona kulinaria przepisy kucharskie las przyroda
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, dziurawiec, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku oraz jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami oraz rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Zupa krem z jasnoty
A może na kolejne urodziny zaserwujesz gościom pierogi nadziewane pokrzywami i rydzami? Albo tartę pokrzywową, zapiekane ziemniaki z podagrycznikiem, ciasteczka z bylicą, gołąbki zawijane w liście podbiału, chutney tarninowy, ketchup różany, kwiaty akacji w cieście naleśnikowym?
Zawsze imponowali mi ludzie, którzy znali się na roślinach. Miałam zawsze taką fantazję o byciu wiedźmą (to w końcu ta, która wie),która z różnych darów lasu potrafi przyrządzić przeróżne mikstury i potrawy. No ale cóż, w zwykłym zielniku rośliny grupowane są alfabetycznie, a z wstydem przyznam, że do niedawna nie znałam nazw nawet najpospolitszych roślin rosnących pod moim domem. Znam za to wielu grzybiarzy, a w moim domu rodzinnym żywa jest tradycja zbierania borówek czarnych, brusznicy, skrzypu, pędów sosny czy mniszka lekarskiego (popularnego mlecza). Co roku też przygotowujemy różne przetwory – najczęściej korniszony i sosy pomidorowe. Jednak wiedza zawarta w „Dzikiej kuchni” to wyższa szkoła jazdy. No i pojawiające się w głowie pytanie podczas obracania kolejnej strony: to naprawdę można zjeść?
„Dzika kuchnia” jest pięknie wydanym albumem, w którym poznamy szczegółowo najpowszechniej występujące w Polsce rośliny jadalne. Podczas lektury nieraz pierwszy raz łączyłam słyszane przez całe życie nazwy z wizerunkiem przydomowych chwastów. Każda roślina jest zilustrowana, sfotografowana, otrzymujemy informacje o tradycyjnych jej nazwach, zastosowaniach, jej składzie chemicznym i wreszcie – przykładowe przepisy. Wszystko pisane językiem przyjaznym i zrozumiałym. Dodatkowo w książce znajdują się rozmyślania autora o naszym miejscu w przyrodzie i o fascynacji życiem blisko natury.
Jeżeli tak jak ja, zawsze marzyliście o takim spacerze, podczas którego dowiecie się nie tylko jak wygląda dzięgiel, niecierpek czy rdest ale też co można z niego przyrządzić – to książka idealna do rozpoczęcia przygody z roślinami i zbieractwem. Być może książka ta będzie jedną z podstawowych lektur rosnących rzesz miastożerców?
Ania Kaczmarczyk
Oceny
Książka na półkach
- 485
- 215
- 98
- 19
- 16
- 11
- 11
- 6
- 6
- 6
Cytaty
-A jak zdrowo żyć ? - pytam. - Trza pacierz mówić i trochę dupę ruszyć. Jakbym sama w polu nie robiła i drzewa nie rombała, i tymi pekaesam...
RozwińA może na kolejne urodziny zaserwujesz gościom pierogi nadziewane pokrzywami i rydzami? Albo tartę pokrzywową, zapiekane ziemniaki z podagry...
Rozwiń
OPINIE i DYSKUSJE
Zgłosiłam tę książkę jako propozycję zakupu dla mojej, miejskiej biblioteki, a gdy kupili, to musiałam czekać miesiące aż się do niej dorwę, ciągle była wypożyczona, co mnie bardzo ucieszyło. Naprawdę świetna książka, z przydatnym kalendarzem zbiorów na końcu. Jedyne do czego mogę się przyczepić to w mojej ocenie autor nieraz podaje daną roślinę jako przykład "nie pomyl z...", a są inne, bardziej trafne, z którymi można pomylić, a nie jest nic o nich wspominane, ale taka sytuacja miała miejsce jedynie przy około 2 roślinach. Poczekam aż będzie tańsza i kupię ją sobie, warto mieć zawsze pod ręką taki poradnik.
Zgłosiłam tę książkę jako propozycję zakupu dla mojej, miejskiej biblioteki, a gdy kupili, to musiałam czekać miesiące aż się do niej dorwę, ciągle była wypożyczona, co mnie bardzo ucieszyło. Naprawdę świetna książka, z przydatnym kalendarzem zbiorów na końcu. Jedyne do czego mogę się przyczepić to w mojej ocenie autor nieraz podaje daną roślinę jako przykład "nie pomyl...
więcej Pokaż mimo toWielokrotnie do niej wracam. Jest tu wszystko czego potrzebuje książka w tej tematyce. Zestawienie na końcu bardzo przydatne. Treść super, zdjęcia super. Dodatkowo eseje jako przerywniki.
Wielokrotnie do niej wracam. Jest tu wszystko czego potrzebuje książka w tej tematyce. Zestawienie na końcu bardzo przydatne. Treść super, zdjęcia super. Dodatkowo eseje jako przerywniki.
Pokaż mimo toWielkie rozczarowanie. Głównie jakieś anegdotka i ilustracje.
Wielkie rozczarowanie. Głównie jakieś anegdotka i ilustracje.
Pokaż mimo toBardzo ciekawe połączenie książki o roślinach z książką kulinarną.
Bardzo ciekawe połączenie książki o roślinach z książką kulinarną.
Pokaż mimo toKsiążka pięknie wydana, czytelna mądra, ale większość przepisów jest dla kogoś kto ma dużo czasu i chęci do doszukiwania się smaków. Syrop z kwiatów bzu z mięty, mniszka robię, ale 10 listków bluszczyka kurdybanka? Chyba wolałbym iść na trawnik i zjeść solo te liście.
Książka pięknie wydana, czytelna mądra, ale większość przepisów jest dla kogoś kto ma dużo czasu i chęci do doszukiwania się smaków. Syrop z kwiatów bzu z mięty, mniszka robię, ale 10 listków bluszczyka kurdybanka? Chyba wolałbym iść na trawnik i zjeść solo te liście.
Pokaż mimo toLubie pana Łukasza Łuczaja, zaraził mnie dziką kuchnią na maksa. Książka dla początkującego jest świetna, chociaż znam wszystkie rośliny wymienione w tej książce to jednak okraszona jest ciekawymi feliotonami, a także przepisami z których pewnie skorzystam ;)
Lubie pana Łukasza Łuczaja, zaraził mnie dziką kuchnią na maksa. Książka dla początkującego jest świetna, chociaż znam wszystkie rośliny wymienione w tej książce to jednak okraszona jest ciekawymi feliotonami, a także przepisami z których pewnie skorzystam ;)
Pokaż mimo toMyślę że to świetna opcja na prezent i do domowej biblioteczki, która powinna spodobać się miłośnikom przyrody, szukającym nowych doświadczeń kulinarnych lub zafascynowanym Bearem Gryllsem i wielu innym. Ładne fotografie, ciekawe przepisy kulinarne. Może jedynie chciałabym aby przedstawiono więcej niesamowitych roślin i ich zastosowań, jako że część tych opisanych już znałam.
Myślę że to świetna opcja na prezent i do domowej biblioteczki, która powinna spodobać się miłośnikom przyrody, szukającym nowych doświadczeń kulinarnych lub zafascynowanym Bearem Gryllsem i wielu innym. Ładne fotografie, ciekawe przepisy kulinarne. Może jedynie chciałabym aby przedstawiono więcej niesamowitych roślin i ich zastosowań, jako że część tych opisanych już znałam.
Pokaż mimo toTrudno powiedzieć, że ja tą książkę przeczytałam. Powiedziałabym, że ja ją podglądałam, to tu, to tam. No i tak jakoś zeszło i całkiem z nagła zuważyłam, że większość artykułów zakorzeniło się głęboko w mojej głowie. Cokolwiek by tu nie pisać, to przede wszystkim jest to encyklopedia rodzimych roślin z naszych łąk i lasów, które przez wieki stanowiły pożywienie naszych przodków, a potem zaginęły we "wspaniałościach" cywilizacji. Ja jestem fanem takiej kuchni, kuchni produktów niezwykłych , choć powszednich. Już nie pamiętam od czego się zaczęło. Może to byłą zupa pokrzywowa, może sok z kwiatów czarnego bzu, ale już od jakiegoś czasu w sposób czynny interesuję się kuchnią naturalną. Dzięki tej książce na moich talerzach zagościło wiele nowych produktów. Nie ukrywam, że nie wszystkie propozycje Pana Łukasza mnie przekonały, niektóre wydały się dość ryzykowne :( ale i tak znacznie rozszerzyły moje dotychczasowe menu. Oczywiście nie da się w tak obszernej gatunkowo książce zawrzeć całej wiedzy i wiele przepisów dość dla mnie popularnych się tu nie znalazło, ale takie dzieło wymaga dokonania wyborów i czasem coś niestety nie znajduje w nim swojego miejsca. I ja to akceptuję
Książka jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Piękne fotografie i staranne, praktyczne rysunki, nie tylko cieszą oko swoim urokiem, ale także zdecydowanie pomagają rozeznać się w tym tajemniczym świecie. Jednocześnie stanowią świetne uzupełnienie treści. Ja polecam.
Trudno powiedzieć, że ja tą książkę przeczytałam. Powiedziałabym, że ja ją podglądałam, to tu, to tam. No i tak jakoś zeszło i całkiem z nagła zuważyłam, że większość artykułów zakorzeniło się głęboko w mojej głowie. Cokolwiek by tu nie pisać, to przede wszystkim jest to encyklopedia rodzimych roślin z naszych łąk i lasów, które przez wieki stanowiły pożywienie naszych...
więcej Pokaż mimo toKiedy czytałam tę jakże wartościową pozycję, to aż mnie niosło, aby od razu zbierać różne rośliny i przyrządzać z nich potrawy. W efekcie już mam ususzoną bylicę, a we flakonie stoi zółtlica, którą zamierzam przyrządzić po chińsku na kolację :) Wiele jeszcze innych roślin chcę wykorzystać, bo jak się okazuje, pod domem mamy bardzo dużo darmowego, zdrowego jedzonka, z czego wcześniej nie zdawałam sobie sprawy. Książkę wypożyczyłam z bliblioteki, ale zamierzam ją kupić, ponieważ wiem, że z pewnością jeszcze wiele razy będę po nią sięgać. Polecam!
Kiedy czytałam tę jakże wartościową pozycję, to aż mnie niosło, aby od razu zbierać różne rośliny i przyrządzać z nich potrawy. W efekcie już mam ususzoną bylicę, a we flakonie stoi zółtlica, którą zamierzam przyrządzić po chińsku na kolację :) Wiele jeszcze innych roślin chcę wykorzystać, bo jak się okazuje, pod domem mamy bardzo dużo darmowego, zdrowego jedzonka, z czego...
więcej Pokaż mimo toDługo szukałem podobnej książki i w końcu znalazłem idealną. Posiada wszystko to na czym mi zależało : Gdzie szukać danej rośliny ? Jak rozpoznać, kiedy najlepiej zbierać, z czym można pomylić i jak najlepiej użyć. Dodatkowo książka do każdej rośliny zawiera gotowe przepisy ! Co było dla mnie dużym pozytywnym zaskoczeniem. Poza tym wszystkim, książka zawiera piękne zdjęcia roślin i potraw, dzięki temu przeglądanie tej książki zawsze jest przyjemne.
Długo szukałem podobnej książki i w końcu znalazłem idealną. Posiada wszystko to na czym mi zależało : Gdzie szukać danej rośliny ? Jak rozpoznać, kiedy najlepiej zbierać, z czym można pomylić i jak najlepiej użyć. Dodatkowo książka do każdej rośliny zawiera gotowe przepisy ! Co było dla mnie dużym pozytywnym zaskoczeniem. Poza tym wszystkim, książka zawiera piękne zdjęcia...
więcej Pokaż mimo to