Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Cykl: Toskańskie opowieści ze smakiem (tom 1)
Wydawnictwo: Świat Książki
6,58 (85 ocen i 20 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
3
8
12
7
30
6
25
5
7
4
3
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788377996331
liczba stron
240
język
polski
dodała
malineczka74

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do...

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe
miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać
i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat.
Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych
przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia,
o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co
się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.

 

źródło opisu: Świat Książki, 2012

źródło okładki: http://www.swiatksiazki.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1409
DM1994 | 2012-07-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 13 marca 2012

Toskania ostatnimi czasy jest wszechobecna. Filmy, książki, artykuły, reportaże, programy kulinarne - wszystko o tej malowniczej, włoskiej krainie. Wydaje mi się, że temat Toskanii nieco się nam już kolokwialnie mówiąc "przejadł". Gdy słyszymy o czymś, czy o jakimś miejscu zbyt często zaczynamy się irytować i wierzyć w to, że wiemy o nim wszystko i nie chcemy sięgać po kolejne publikacje z nim związane.

"Tysiąc dni w Toskanii", "Winnica w Toskanii", "Dom w Toskanii", "Pod słońcem Toskanii", "Lavinia i jej córki.Toskańska opowieść", "Za oknem cukierni","Toskańska trattoria" - to tylko kilka z wielu ostatnio wydanych pozycji związanych z Toskanią. Ostatnio dołączyła do nich książka Aleksandry Seghi "Słodkie, pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem." Myślałam,że już nic w tej książce nie może mnie zaskoczyć, czy zaciekawić, jednak z jakiegoś tajemniczego, nieznanego mi powodu po nią sięgnęłam i teraz już po jej przeczytaniu zdecydowanie tego nie żałuję.
"Pojechała, zobaczyła, zawładnęła sercem pewnego Włocha i została. Mieszka tam już od czternastu lat, pracuje , wychowuje małą córeczkę i wciąż nieodmiennie zachwyca się pięknem toskańskiego krajobrazu, tutejszymi zwyczajami i klimatem. O miejscu, które wybrała na swój dom opowiada w sposób porywający, z prawdziwym uczuciem i smakiem, nie tylko tym literackim, ale też kulinarnym. Opowieść o włoskiej codzienności, świętowaniu, testowaniu kandydatek na żonę dla prawdziwego Włocha przeplatają pobudzające apetyt przepisy na dania kuchni toskańskiej, których zapach wręcz unosi się nad kartami tej niezwykle wciągającej historii. "

"Słodkie, pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem." to nie jest kolejna książka kucharska, przewodnik turystyczny, czy pamiętnik z podróży. To miszmasz, w którym znajdziemy zarówno przepisy na pyszne, tradycyjne toskańskie dania, zapiski o włoskich zwyczajach i świętach, jak i zbiór prywatnych opowieści, pięknych fotografii i mnóstwa historycznych ciekawostek. Ja "odpłynęłam" gdy tylko wyjęłam tę książkę z koperty i ją przekartkowałam - od razu zasiadłam do lektury i nie przerwałam jej aż do ostatniej strony.

Największym atutem tej pozycji jest niewątpliwie charakterystyczny styl autorki, która przekonałaby chyba każdego gbura i niedowiarka o tym, że Włochy, a zwłaszcza Toskania jest pięknym, malowniczym i magicznym miejscem, którym warto się zainteresować. Nawet ja zakochana we Francji pomyślałam, że może warto dać też szansę Toskanii :-) Podczas całej lektury jest miło, ciepło i przyjaźnie - pani Aleksandra oprowadza nas po pięknych terenach, zahacza o klimatyczne restauracje, podsuwa nam pod nos aromatyczne potrawy, przedstawia włoską kulturę i rozpala w nas miłość do Italii.

Książka oczywiście jest również pięknie wydana, co widać już po samej okładce - format albumu, piękne fotografie, przejrzysty układ - to wszystko sprawia, że tę książkę aż chce się eksponować przed większą publicznością i przechwalać się,że ma się w domu tak oryginalne cudeńko.

Komu polecam tę książkę? Wszystkim, bo wszyscy kochamy magiczne miejsca, książki i potrawy.Lektura pozycji :"Słodkie, pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem." będzie nie lada gratką dla kucharzy, kur domowych, miłośników podróży, zainteresowanych Italią i wszystkich tych, którzy lubią odkrywać nowe miejsca. Uwierzcie mi w tej książce - nawet opowieść o zastosowaniu fasoli we włoskiej kuchni jest interesująca, wciągająca i ciekawa :D

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
59 sekund. Pomyśl chwilę, zmień wiele

Trochę rozczarowałam się tą książką... liczyłam na coś więcej, ale jako lektura do porannej kawy, lub do poduszki, jest w sam raz. Napisana jest lekki...

zgłoś błąd zgłoś błąd