Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem
- Kategoria:
- literatura piękna
- Cykl:
- Toskańskie opowieści ze smakiem (tom 1)
- Wydawnictwo:
- Świat Książki
- Data wydania:
- 2012-03-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-03-30
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377996331
- Tagi:
- literatura polska Toskania Włochy
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe
miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać
i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat.
Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych
przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia,
o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co
się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Smaki toskańskiego życia
Od kilku lat Toskania stała się bardzo modnym miejscem, chętnie odwiedzanym przez turystów z całego świata. Przybysze z różnych krajów podziwiają piękno uroczego krajobrazu, rozkoszują się wspaniałym klimatem, słońcem i toskańską kuchnią. Wielu wraca do uroczego zakątka Italii jeszcze nie raz, a niektórzy nawet się tu osiedlają. Osobiście w Toskanii jeszcze nie byłam, ale zajrzałam tam wielokrotnie, czytając książki, których autorzy wychwalają piękno i czar tego miejsca. No i nie pozostałam obojętna na jego magię i urok. Z przyjemnością sięgam po każdą nową pozycję na rynku księgarskim, związaną z tym regionem.
Książka Aleksandry Seghi jest wyjątkowa. Jej autorką jest Polk, absolwentką filologii włoskiej, która Włochy odwiedzała w latach 90-tych, z autokarowymi wycieczkami i uczestniczyła również w kursie językowym, w ojczyźnie Petrarki. Od ponad 10 lat autorka „Smaków Italii” mieszka na stałe w niedużym toskańskim miasteczku Pistoi. Tu wyszła za mąż, pracuje i wychowuje córeczkę Julię. Pani Ola w ojczyźnie męża czuje się jak ryba w wodzie. Doskonale się tu zaaklimatyzowała i zaraziła „toskańskim bakcylem”. Nim również stara się zarazić czytelników swojej książki, która nie jest ani przewodnikiem( mimo że jest poświęcona pewnemu miejscu na ziemskim globie) ani książką kucharską (choć zawiera wiele ciekawych przepisów).
„Słodkie pieczone kasztany” to piękna i barwna opowieść o wyjątkowej krainie, która jest niepowtarzalna i jedyna nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. To lektura niezwykle starannie wydana, autentyczna i szczera relacja o toskańskim zwyczajnym życiu, które jest w tym miejscu wyjątkowe. Jeśli myślicie, że pani Ola ma uroczy dom na jednym ze wzgórz i winnicę bądź farmę oliwną to się mylicie. Autorka wraz z mężem mieszka w zwyczajnym blokowym mieszkaniu, pracuje w radio i przekazuje lokalne wiadomości dla Polaków. Z włoską rodziną męża żyje za pan brat. Zyskała akceptację teściowej – co w tamtej kulturze jest niezwykle ważne. Toskańczycy są bowiem bardzo rodzinni, gościnni i otwarci. To zachwyca naszą krajankę, podobnie jak różnego rodzaju festyny, święta regionalne, targi i imprezy. Walorem tej krainy jest nie tylko piękno geograficzne, ale i bogata przeszłość, kultura i tradycja. Niektóre z nich kultywowane są do dziś aż od średniowiecza. Czytając książkę, dzięki relacjom autorki znajdziemy się na święcie patrona niewielkiego toskańskiego miasteczka, odkryjemy uroki karnawału. Zajrzymy do wielu niewielkich miasteczek szczycących się ciekawą architekturą, zabytkami i romantycznymi piazzami oraz zamkami. Zajrzymy do uroczych niewielkich restauracji i kawiarń. Pani Ola przybliża też swoim czytelnikom regionalną kuchnię, która mimo, iż słynie na całym świecie z olbrzymiej ilości przysmaków, jest złożona z prostych dań, których wykonanie nie jest skomplikowane i wykorzystuje sezonowe regionalne dary natury jak karczochy, kasztany czy oliwki. Licznie zawarte przepisy nie są wyszukanie i kilka z nich zamierzam wypróbować.
Uległam magii relacji pani Seghi. Zaczytałam się w tej autentycznej i bardzo ciekawej opowieści, pełnej osobistych doświadczeń i relacji. Lekturę pochłonęłam w kilka godzin i nabrałam jeszcze większej ochoty do spędzenia tam wakacji. Chciałbym skosztować pysznych makaronów i ciast, odkryć piękne ogrody i parki przyrodnicze, z których słynie ten region. Nazbierać dorodnych prawdziwków, a może i znaleźć truflę ?
W Toskanii nie sposób się nudzić. Wśród olbrzymiej gamy atrakcji każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Nie wierzycie ? Bierzcie książkę do ręki i sami sprawdźcie !
Jestem pewna, że przyznacie mi rację.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Książka na półkach
- 186
- 109
- 46
- 6
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 3
Cytaty
Toskania to jeden wielki park. Różnej wielkości wzgórza, które zmieniają barwy w zależności od pory roku, są tak malownicze, że można na nie patrzeć godzinami. Ciągnące się kilometrami pola usłane słonecznikami lub kwitnącymi makami potęgują wrażenie wszechobecnego ogrodu.
Opinia
Toskania ostatnimi czasy jest wszechobecna. Filmy, książki, artykuły, reportaże, programy kulinarne - wszystko o tej malowniczej, włoskiej krainie. Wydaje mi się, że temat Toskanii nieco się nam już kolokwialnie mówiąc "przejadł". Gdy słyszymy o czymś, czy o jakimś miejscu zbyt często zaczynamy się irytować i wierzyć w to, że wiemy o nim wszystko i nie chcemy sięgać po kolejne publikacje z nim związane.
"Tysiąc dni w Toskanii", "Winnica w Toskanii", "Dom w Toskanii", "Pod słońcem Toskanii", "Lavinia i jej córki.Toskańska opowieść", "Za oknem cukierni","Toskańska trattoria" - to tylko kilka z wielu ostatnio wydanych pozycji związanych z Toskanią. Ostatnio dołączyła do nich książka Aleksandry Seghi "Słodkie, pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem." Myślałam,że już nic w tej książce nie może mnie zaskoczyć, czy zaciekawić, jednak z jakiegoś tajemniczego, nieznanego mi powodu po nią sięgnęłam i teraz już po jej przeczytaniu zdecydowanie tego nie żałuję.
"Pojechała, zobaczyła, zawładnęła sercem pewnego Włocha i została. Mieszka tam już od czternastu lat, pracuje , wychowuje małą córeczkę i wciąż nieodmiennie zachwyca się pięknem toskańskiego krajobrazu, tutejszymi zwyczajami i klimatem. O miejscu, które wybrała na swój dom opowiada w sposób porywający, z prawdziwym uczuciem i smakiem, nie tylko tym literackim, ale też kulinarnym. Opowieść o włoskiej codzienności, świętowaniu, testowaniu kandydatek na żonę dla prawdziwego Włocha przeplatają pobudzające apetyt przepisy na dania kuchni toskańskiej, których zapach wręcz unosi się nad kartami tej niezwykle wciągającej historii. "
"Słodkie, pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem." to nie jest kolejna książka kucharska, przewodnik turystyczny, czy pamiętnik z podróży. To miszmasz, w którym znajdziemy zarówno przepisy na pyszne, tradycyjne toskańskie dania, zapiski o włoskich zwyczajach i świętach, jak i zbiór prywatnych opowieści, pięknych fotografii i mnóstwa historycznych ciekawostek. Ja "odpłynęłam" gdy tylko wyjęłam tę książkę z koperty i ją przekartkowałam - od razu zasiadłam do lektury i nie przerwałam jej aż do ostatniej strony.
Największym atutem tej pozycji jest niewątpliwie charakterystyczny styl autorki, która przekonałaby chyba każdego gbura i niedowiarka o tym, że Włochy, a zwłaszcza Toskania jest pięknym, malowniczym i magicznym miejscem, którym warto się zainteresować. Nawet ja zakochana we Francji pomyślałam, że może warto dać też szansę Toskanii :-) Podczas całej lektury jest miło, ciepło i przyjaźnie - pani Aleksandra oprowadza nas po pięknych terenach, zahacza o klimatyczne restauracje, podsuwa nam pod nos aromatyczne potrawy, przedstawia włoską kulturę i rozpala w nas miłość do Italii.
Książka oczywiście jest również pięknie wydana, co widać już po samej okładce - format albumu, piękne fotografie, przejrzysty układ - to wszystko sprawia, że tę książkę aż chce się eksponować przed większą publicznością i przechwalać się,że ma się w domu tak oryginalne cudeńko.
Komu polecam tę książkę? Wszystkim, bo wszyscy kochamy magiczne miejsca, książki i potrawy.Lektura pozycji :"Słodkie, pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem." będzie nie lada gratką dla kucharzy, kur domowych, miłośników podróży, zainteresowanych Italią i wszystkich tych, którzy lubią odkrywać nowe miejsca. Uwierzcie mi w tej książce - nawet opowieść o zastosowaniu fasoli we włoskiej kuchni jest interesująca, wciągająca i ciekawa :D
Toskania ostatnimi czasy jest wszechobecna. Filmy, książki, artykuły, reportaże, programy kulinarne - wszystko o tej malowniczej, włoskiej krainie. Wydaje mi się, że temat Toskanii nieco się nam już kolokwialnie mówiąc "przejadł". Gdy słyszymy o czymś, czy o jakimś miejscu zbyt często zaczynamy się irytować i wierzyć w to, że wiemy o nim wszystko i nie chcemy sięgać po...
więcej Pokaż mimo to