Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Okładka książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem autora Aleksandra Seghi, 9788377996331
Okładka książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem
Aleksandra Seghi Wydawnictwo: Świat Książki Cykl: Toskańskie opowieści ze smakiem (tom 1) literatura piękna
Toskańskie opowieści ze smakiem (tom 1)
2012-03-30
2012-03-30

Kup Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiemi

Smaki toskańskiego życia

5793 691 480

Oceny książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Taki bryk z najbardziej podstawowymi informacjami o Toskanii, głównie o jedzeniu. Napisany prościutkim językiem.

"W przeciwieństwie do klasycznych przewodników w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jadą. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy..."
Dokładnie taka jest ta książka. Rzeczywiście może służyć jako przewodnik bo ze szczegółami (nawet podane są nazwy ulic) opisane są ciekawe miejsca, zabytki, sklepy itp. Jeżeli ktoś lubi poznawać historię jedzenia to książka jest dla niego. Dla mnie zdjęcia są średniej jakości. Książka zachęca do odwiedzenia Włoch i wypróbowania podanych przepisów.

Dokładnie taka jest ta książka. Rzeczywiście może służyć jako przewodnik bo...

Po więcej recenzji --> https://czytalaelzbieta.blogspot.com/
Polub mnie na Facebooku --> https://www.facebook.com/CzytalaElzbieta/

A jednak da się... Da się wykorzystać ograny w literaturze motyw tak, aby nie napisać jeszcze raz tego samego, tak samo uroczo i słodko do mdłości!

Po Słodkie pieczone kasztany Aleksandry Seghi sięgnęłam, szukając kulinarnych włoskich inspiracji. Jednocześnie czyniłam to z pewną obawą, ponieważ Toskania i zachwyt nad jej klimatem jest motywem tak wypranym i przemielonym w książkach i filmach, że - chcąc po raz kolejny z niego czerpać - trudno jest nie popaść w schemat i sztampę.

Bardzo dobrze więc stało się, że książka Aleksandry Seghi jest zupełnie inna i specyficzna. Autorka to Polka, która do Włoch wyjeżdżała często od lat 90. Ostatecznie wyszła za mąż za Włocha, przeniosła swoje życie do jego ojczyzny, znakomicie zaaklimatyzowała i zaraziła klimatem tego kraju i regionu. Dzięki temu postanowiła przedstawić nam Toskanię „od kuchni” - w sensie dosłownym.

Lwią część tej książki stanowią kulinarne receptury oraz opisy obyczajów przetestowane przez pokolenia Włoszek. Przede wszystkim jednak poznajemy tradycje, obrzędy oraz włoską codzienność z perspektywy osoby, która z jednej strony jest jednostką przybyłą „z zewnątrz”, z drugiej jednak strony do tej kultury przynależy i wychowuje w niej swoje dziecko.

Ogromna pochwała dla autorki, że nie przenosi nas po raz kolejny w, już tak mocno oklepany, świat winnic, zielonych wzgórz i oliwek. Aleksandra Seghi mieszka w bloku, ma pracę na pełen etat, maszynkę do makaronu i teściową, która uwielbia karczochy. Codzienność zestawiona jest z karnawałem, uroczymi restauracjami oraz uliczkami wijącymi się pomiędzy zabytkową architekturą.

Szczerze polecam wszystkim, których pociąga obyczajowość i kultura pokazana przez pryzmat codziennego życia, bez lukrowania i perfumowania.

Po więcej recenzji --> https://czytalaelzbieta.blogspot.com/
Polub mnie na Facebooku --> https://www.facebook.com/CzytalaElzbieta/

299 użytkowników ma tytuł Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Cytaty z książki Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Aleksandra Seghi Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem Zobacz więcej