Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości

Wydawnictwo: Marginesy
8,17 (12 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
2
9
3
8
2
7
5
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788392843122
liczba stron
184
język
polski
dodała
elen77

Zofia Nasierowska, Janusz Majewski „Nasierowska gotuje, Majewski pisze: Fotografia smaku.” Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości to sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego. Na potrawy, którymi delektowali się sławni goście pensjonatu w Laśmiadach, a wcześniej domu przy Fortecznej,...

Zofia Nasierowska, Janusz Majewski „Nasierowska gotuje, Majewski pisze: Fotografia smaku.”

Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości to sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego. Na potrawy, którymi delektowali się sławni goście pensjonatu w Laśmiadach, a wcześniej domu przy Fortecznej, słynącego z najlepszych przyjęć na Żoliborzu.

Pasztety, bliny, tobołki, faszerowane jaja,
szczawiowa, grzybowa, koperkowa, żur,
befsztyki, eskalopki, pierogi, zrazy,
kremy, torty, sorbety, pączki i ptyś

Palce lizać! I czystymi odkrywać kolejne sekrety!

 

źródło opisu: Wydawnictwo Marginesy, 2011

źródło okładki: Wydawnictwo MARGINESY

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 807
Paulina Kwiatkowska | 2012-09-07
Na półkach: Przeczytane

,,Dom Zosi Nasierowskiej był ostatnią ostoją ciepła, smaku i gościnności. Fotografie, które robiła swoim gościom, były zawsze odzwierciedleniem karmionych przez nią dusz. Prawdziwa dama estetyki i smaku, która zatrzymała mijające wartości" Magda Gessler

20 lat wcześniej w Warszawie było mało restauracji, gdzie można było się dobrze najeść, dlatego kobiety gotowały w domu. Gotowały matki, teściowe, gosposie. jedni byli zapraszani przez drugim, przez co powstawały coraz to nowsze dania, bo każda pani domu chciała zabłysnąć przed znajomymi. Potem nastał okres kupowania na kartki, gdzie dzięki drobnym łapówkom można było dostać lepsze produkty. Po okresie totalitaryzmu autorka wraz z mężem założyli pensjonat na Mazurach, gdzie doskonale im się wiodło. Słynna pani fotograf musiała przekształcić się w kucharkę. Przepisy czerpała z własnego domu, przepisów babci, które cały czas udoskonalała. Już od najmłodszych lat zajmowała się gotowaniem. Jakie słynne osoby były u niej w gościnie? Jak oprawiać rybę? Z której strony podaje się dania?


Książka już od pierwszych stron bardzo mi się spodobała , tym bardziej że współgra z tematyką mojego bloga i będę mogła wykorzystać kilka przepisów :) Jest bardzo ciekawie napisana, przepisy są przeplatane poradami domowymi, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Dużo dań jeszcze nie robiłam, lecz chciałabym je wykonać. Myślę, że książka przyda się wszystkim, którzy gotują i chcą poznać nowe dania lub też dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem.

Moja ocena : 10/10

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Arsen

Nie przemówiła do mnie ta historia. Nie kupuję jej. I kompletnie nie rozumiem jaki ona niesie za sobą przekaz. Tak irytującej i drażniącej głównej boh...

zgłoś błąd zgłoś błąd