-
ArtykułyJames Joyce na Bloomsday, czyli 7 faktów na temat pisarza, który odmienił literaturęKonrad Wrzesiński9
-
ArtykułyŚladami autorów, czyli książki o miejscach, które odwiedzali i opisywali twórcyAnna Sierant10
-
ArtykułyCzytamy w weekend. 14 czerwca 2024LubimyCzytać467
-
ArtykułyZnamy laureatki Women’s Prize for Fiction i wręczonej po raz pierwszy Women’s Prize for Non-FictionAnna Sierant15
Biblioteczka
2017-06-09
2017-10-09
''Biegać każdy może. Trenuj z mistrzem''to udany debiut autorski mistrza, który od najmłodszych lat trenuje i zwycięża w uprawianiu sportu zawodowego – Marcin Urbaś.
Książka zawiera 12 rozdziałów, które są precyzyjnie skonstruowane i opracowane przez autora.
Doskonale ujęta została i przekazana wiedza Pana Marcina Urbasia w zakresie biegania.
Bieganie to sport, który wymaga ogromnego skupienia. W trakcie stałego wykonywania ćwiczeń przygotowujących do biegu możemy, liczyć na małe indywidualne sukcesy trenując, oczywiście z uśmiechem na twarzy.
W książce zostały zaprezentowane piękne zdjęcia autora w trakcie jego treningu biegania.
Pan Marcin Urbaś udziela, cennych rad Czytelnikowi jak ma się przygotować do sportu wysiłkowego, jakim jest ów bieganie.
Ta autorska książka pozwoli Czytelnikowi poznać autora, że wierzy w to, że krok po kroku, systematyczność, chęć, to sukces do zdrowego trybu życia, jakim jest bieganie.
Elementem dodatkowym są, wyjaśnione dokładnie techniki biegania, błędy, jakich nie powinno się popełniać w trakcie biegania, rola rozgrzewki.
Autor opracował dla początkujących biegaczy program biegania oraz program biegania dla piłkarza, dzięki, któremu można planować ile czasu mamy przeznaczyć na trening.
Pan Marcin Urbaś w interesujący prosty sposób napisał o sobie samym, przekonując przy tym do uprawiania sportu- biegania.
Tekst czyta się bardzo szybko, zastosowana jest czytelna grafika oraz umiejscowione są piękne wykonane i podpisane zdjęcia autora prezentującego swoją zawodową pasję- bieganie.
Z tyłu okładki znajdują się recenzje znanych sportowców: Piotr Gruszka, Jerzy Dudek, Jacek Mezo Mejer, Artur Siódmiak, piszą, że cieszą się z powstania książki, którą napisał, ich kolega, dzieląc, się swoja profesjonalną wiedzą i autorską pozytywną refleksją i uwagami dotyczącymi biegania.
Twarda oprawa, s. 176, zdjęcie uśmiechniętego autora, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2017.
Zachęcam przeczytać tę książkę, gdyż bieg dobry krok do lepszego zdrowia w drodze do wykonywania codziennego maratonu trenując z Panem Marcinem Urbasiem.
''Biegać każdy może. Trenuj z mistrzem''to udany debiut autorski mistrza, który od najmłodszych lat trenuje i zwycięża w uprawianiu sportu zawodowego – Marcin Urbaś.
Książka zawiera 12 rozdziałów, które są precyzyjnie skonstruowane i opracowane przez autora.
Doskonale ujęta została i przekazana wiedza Pana Marcina Urbasia w zakresie biegania.
Bieganie to sport, który...
2019-11-13
Pani Katarzyna Bosacka w najnowszym poradniku pt. ''Wiem, co jem. Leksykon dobrych zakupów'' zaprasza tym razem Czytelnika, aby mógł przyjrzeć się z bliska tym produktom spożywczym, które kupuje na co dzień.
Wiedzę na temat tychże kupowanych produktów autorka zdobywa na bieżąco i konsultuje nią z osobami pracującymi w dziedzinie medycznej i związaną z dietetyką.
Na wiele pytań dotyczących zdrowego odżywiania znajdziemy odpowiedź, których nie byliśmy pewni dotyczących ich spożywania i uważam, że to stanowi tutaj najistotniejszy element dotyczący naszego codziennego pożywiania się.
Dowiemy się również, które składniki codziennego użytku służące do przyrządzania przepisów są zdrowe, a które z nich mniej, a jeszcze inne wcale.
W tym oto poradniku Pani Katarzyna Bosacka przedstawia językiem kulinarnym barwnym, przejrzystym i zrozumiałym dla mnie jako konsumentki lubiącej smakować dobrą, a w szczególności polską kuchnię opartą również na zdrowych składnikach.
Moją szczególną uwagę zwróciłam na znaczek graficzny w umiejscowiony pośrodku w formie rękawiczki kuchennej w kolorze zielonym wskazującym czy dany produkt jest zdrowy do spożycia i w jakim określonym odstępstwie czasowym można go spożywać.
Dodatkowym elementem poradnika są: alfabetyczny spis haseł, historia na temat każdego przedstawionego produktu, jak kupować, a to ciekawe, staranne wykonane ilustracje przez Panią Hannę Łupińską, co poniektórych produktów wyróżnionych przez autorkę.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania najnowszego poradnika autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej pt. ''Wiem, co jem. Leksykon dobrych zakupów''.
Polecam przeczytać ten poradnik, który będzie pomocny i praktyczny podczas robienia codziennych zakupów.
Pani Katarzyna Bosacka w najnowszym poradniku pt. ''Wiem, co jem. Leksykon dobrych zakupów'' zaprasza tym razem Czytelnika, aby mógł przyjrzeć się z bliska tym produktom spożywczym, które kupuje na co dzień.
Wiedzę na temat tychże kupowanych produktów autorka zdobywa na bieżąco i konsultuje nią z osobami pracującymi w dziedzinie medycznej i związaną z dietetyką.
Na...
2020-01-09
Motywacja na ogół odgrywa bardzo ważną rolę w naszym codziennym życiu. Stanowi, ona również też główny cel do realizacji siebie na drodze zawodowej, prywatnej do stawania się bycia coraz lepszym na każdym etapie podejmując się jej realizacji.
Po dokładnym zapoznaniu się z poradnikiem autorstwa Pani Marty Hennig pt. '' Motywator. 8 tygodni do bycia fit '' jestem mile zaskoczona tym, z jakim to pozytywnym nastawieniem do Czytelników udzielane są w nim cenne wskazówki, które oparte zostały dodatkowo i trafnie dobrane na przykładach zaczerpniętych z życia.
Autorka potrafi konkretnie i właściwie wyjaśnić podjęte przez nią tematy i zagadnienia, z którymi to najczęściej mamy do czynienia każdego dnia oraz z perspektywy czasu mamy chwilowy do nich dystans, ale to wynika jedynie i najczęściej z naszego podejścia.
Wyznaczone zadania i ćwiczenia w tym poradniku przez autorkę pozwolą nam spojrzeć na siebie inaczej i z większym przekonaniem, że opinia innych osób nie zawsze służy nam pozytywnie, lecz ważna jest ocena nasza, którą my sami dokonujemy.
Jednym słowem uważam, że w tym poradniku odnajdziemy odpowiednie sposoby na to, aby poczuć się lepiej, aby dokonać lekkich zmian w naszym życiu krok po kroku niezależnie od pory roku.
Elementem dodatkowym tego poradnika są zamieszczone na każdy dzień zdrowe przepisy, program treningowy, w którym to można podzielić się osobistymi uwagami na jego łamach i dokonać oceny z jego przebiegu trwającego w trakcie wykonywanych przez nas ćwiczeń oraz czytelna grafika, która ułatwia czytanie trafnie dobranego całościowego tekstu.
Wydawnictwu Publicat dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania poradnika autorstwa Pani Marty Hennig pt. '' Motywator. 8 tygodni do bycia fit ''.
Warto mieć w posiadaniu ten cenny poradnik.
Motywacja na ogół odgrywa bardzo ważną rolę w naszym codziennym życiu. Stanowi, ona również też główny cel do realizacji siebie na drodze zawodowej, prywatnej do stawania się bycia coraz lepszym na każdym etapie podejmując się jej realizacji.
Po dokładnym zapoznaniu się z poradnikiem autorstwa Pani Marty Hennig pt. '' Motywator. 8 tygodni do bycia fit '' jestem mile...
2022-05-12
Z twórczością autorów Boguś Janiszewski, Max Skorwider książki pt. ''Kosmos. To, o czym dorośli Ci nie mówią" miałam okazję zapoznać nieco wcześniej w książce pt. '' Emocje. To, o czym dorośli ci nie mówią''. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobała właściwie pod każdym możliwym względem. Stąd zapragnęłam przeczytać ich kolejną książkę należącą do Cyklu: To, o czym dorośli Ci nie mówią (tom 4) i dowiedzieć się czym tym razem mnie zaskoczą lub nie.
W tej części cyklu autorzy nie nadali numerologii rozdziałom. Opisana została treść, o czym będzie omawiane dane zagadnienie tematyczne związane z nadanym tytułem, który zapowiada się bardzo ciekawie, a w szczególności dla czytelników lubiących odkrywać na nowo to, co ukrywa się sprytnie w oddalonym, gdzieś tam od nas wszechświecie.
Dla mnie jako odbiorcy jest bardzo istotne, w jaki całościowy sposób autorzy podejmą się potraktowania głównego tematu kosmosu, zagadnień, pojęć czy będą umieć zaciekawić językowo, rysunkowo, czy wykazali się kreatywnością podczas tworzenia nowych bohaterów i czy na podstawie zgromadzonej wspólnej wiedzy można spojrzeć humorystycznie i naukowo z perspektywy tego, o czym do tej pory się jeszcze nie wie, gdyż nie zawsze jest okazją do czytania odpowiednio wybranej dobranej literatury z dziedziny kosmosu, która dla jest dla wielu jedną wielką tajemnicą.
Autorzy stanowią wspólnie doskonały przykład na to, że gdy pojawia się pomysł na napisanie książki, że można, pracować w grupie stosując mapę myśli, która ułatwia proces szybkiego powstawania pierwszych przemyśleń i podzielić się nimi. Umiejętnie również można skorzystać z odpowiedniej literatury, która będzie pomocna do rozdziałów.
Ujęło mnie szczególnie to, że przekaz informacji o kosmosie zawartych w tej książce jest opisany językiem zrozumiałym, rysunki są wykonane starannie, a przede wszystkim robi wrażenie odpowiednio dobrana grafika oraz czytelna czcionka ułatwiająca czytanie.
Książki tej nie czyta się szybko.
Ważne jest to, co się zapamięta na podstawie opracowanych ciekawych tematycznych zagadnień i spojrzenie na nie z punktu widzenia autorów.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki należącej do Cyklu: To, o czym dorośli Ci nie mówią (tom 4) pt. ''Kosmos. To, o czym dorośli ci nie mówią'' autorstwa Bogusia Janiszewskiego, Max Skorwidera.
Warto przeczytać tę książkę.
Z twórczością autorów Boguś Janiszewski, Max Skorwider książki pt. ''Kosmos. To, o czym dorośli Ci nie mówią" miałam okazję zapoznać nieco wcześniej w książce pt. '' Emocje. To, o czym dorośli ci nie mówią''. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobała właściwie pod każdym możliwym względem. Stąd zapragnęłam przeczytać ich kolejną książkę należącą do Cyklu: To, o czym...
więcej mniej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2022-05-07
Odkąd pamiętam, emocje towarzyszą nam każdego dnia i powodują to, że czujemy się wówczas niepewnie. Tracimy pewność siebie, która jest gwarancją do odnoszenia sukcesu na różnych płaszczyznach życia. Większość osób z czasem analizuje sytuację czy jest, taka w ogóle potrzeba, abyśmy wyrażając, emocje wzajemnie krzywdzili, się z użyciem niepotrzebnie wypowiedzianych z łatwością słów powodując rany przyczyniające się do tego, że nie będziemy mogli w stanie ponownie wybaczyć, gdyż tracimy zaufanie, by móc znów nawiązać ponownie kontakt o ile zaistnieje taka konieczność.
Sięgnęłam po książkę pt. ''Emocje. To, o czym dorośli ci nie mówią" autorstwa Bogusia Janiszewskiego nie tylko, aby poznać zagadnienia związane z przedstawionymi koncepcjami na to, czy ja czytelniczka będę mogła potrafić zrozumieć i zastosować je w praktyce, czym są okazywane emocje oraz chciałam się przyglądnąć z bliska ilustracjom bardzo precyzyjnie wykonanym przez Maxa Skorwidera.
Książka ta składa się z 6 rozdziałów.
Autor w każdym w zamieszczonym na samym początku spisie treści rozdziałów opisuje, o czym będzie główna jego treść.
Zwróciłam szczególną uwagę podczas zapoznawania się z główną zawartą w tej książce tematyką-emocje, że zarówno autor, jak i ilustrator potrafią zapełnić całą stronę dużymi i małymi prezentującymi się ciekawie ilustracjami oraz istotnymi informacjami z nimi związanymi i można przy okazji samemu spróbować, czy potrafilibyśmy rozszyfrować daną emocję bez patrzenia, że została ona już wcześnie określona.
Moje pierwsze z autorami książki Boguś Janiszewski, Max Skorwider pt. ''Emocje. To, o czym dorośli ci nie mówią'' uważam za udane z tego względu, że oni sami musieli coś przeżyć osobiście, aby móc je w odpowiedni sposób przekazać to, co jest najistotniejsze, kiedy to osoby dorosłe nie potrafią wytłumaczyć, na czym polegają emocje i skąd się tak nagle w nas pojawiają.
Autor przedstawił, tak naprawdę, jak można odczytywać prawdziwe osobiste emocje wyrażane oraz jak można je odbierać, by móc we właściwy sposób zrozumieć, choć nie jest, to takie łatwe czasami mając na uwadze towarzyszące mechanizmy, które nie każdy wie, jak one działają w praktyce.
Książkę tę czytało mi bardzo dobrze, ponieważ autor zaciekawił, mnie umiejętnością ciągłego twórczego myślenia na to, jak ma powstawać opisane zagadnienie. Ta sztuka literacka nie każdemu się udaje, a jemu się udało.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki należącej do Cyklu: To, o czym dorośli Ci nie mówią (tom 7) pt. ''Emocje. To, o czym dorośli ci nie mówią'' autorstwa Bogusia Janiszewskiego, Max Skorwidera.
Warto przeczytać tę książkę.
Odkąd pamiętam, emocje towarzyszą nam każdego dnia i powodują to, że czujemy się wówczas niepewnie. Tracimy pewność siebie, która jest gwarancją do odnoszenia sukcesu na różnych płaszczyznach życia. Większość osób z czasem analizuje sytuację czy jest, taka w ogóle potrzeba, abyśmy wyrażając, emocje wzajemnie krzywdzili, się z użyciem niepotrzebnie wypowiedzianych z...
więcej mniej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2022-03-13
Na temat zagadnienia lęku powstało już wiele publikacji, książek, ale czy były one skuteczne w 100% bądź nie mieliśmy, okazję się przekonać czytając je.
Najlepiej czyta mi się te książki, w których autorzy sami doświadczyli na sobie poczucia lęku i odczuwali, ten trudny stan przed wykonaniem trudnych zadań zdobywając przy tym do tego zgromadzoną z literatury przedmiotu sprawdzoną wiedzę i umiejętnie stale korzystając z niej.
Odbieram dzięki temu na samym autora wówczas pozytywnie, bo droga, jaką on przechodzi, mając, na sobie w myślach ciężar lęku łatwa do pokonania łatwa z reguły nie jest. On w tym momencie pełni podwójne role: pisarza i jego odbiorcy pacjenta analizując przypuszczalne jego odpowiedzi, kiedy to na co dzień pracuje jako terapeuta.
Książkę autorstwa Pani Risy Williams pt.'' Rozbroić lęk. 25 sposobów na wewnętrzny spokój i lepszą samoocenę'' czytałam z największą przyjemnością, gdyż z każdym zamieszczonym w niej zagadnieniem poznawałam tajniki wiedzy, których nie dostrzegałam, przeżywając lęk od środka.
Nie każdy sposób na likwidację lęku daje nam gwarancję, że on całkowicie zniknie, lecz dzięki opisanym przez autorkę dobranych w rozdziałach zagadnieniach i ćwiczeniach można podjąć próbę pozwolenia sobie na dokonanie zmiany, abyśmy czuli, się lepiej myśląc, pozytywnie unikając przy tym negatywnego myślenia, od którego tak wiele zależy na każdym etapie życia codziennego.
Najbardziej podoba mi się to w tej książce, że autorka potrafi nawiązać doskonały kontakt ze swoim czytelnikiem i zauważalne jest to, że czuje się w tej roli bardzo dobrze.
Elementami dodatkowymi na, które zwróciłam, również są wykonane ilustracje autorstwa Pań Jennifer Whitney i Amandy Way.
Warto podkreślić to, że zostały nadane nowe nazwy zagadnieniom, które nie są nam wcześniej znane, a są one umieszczone w rozdziałach.
Ujęły mnie również skonstruowane przez autorkę arkusze do ćwiczeń, zadawane trafne pytania, które stanowią i ilustrują to, co tkwi naprawdę w nas i dzięki temu możemy określić, jaki jest obecny nasz stan umysłu, w którym się znajdujemy pod wpływem działania lęku.
Po głębszym zapoznaniu się z tą książką poczujemy, że warto było ją przeczytać, bo zawarte w niej pojęcia, zagadnienia opracowane są bardzo dobrze pod względem merytorycznym, jak i tym praktycznym.
Dzięki temu, że autorka książki dzieli się tym, co dla niej samej jest ważne w doświadczeniu, jej osobistych uwag stanowi całościowy wartościowy przekaz opisany z użyciem języka zrozumiałego oraz czytelnej czcionki.
Książka ta składa się z 5 rozdziałów.
Wydawnictwu Publicat dziękuję za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Pani Risy Williams pt.'' Rozbroić lęk. 25 sposobów na wewnętrzny spokój i lepszą samoocenę''.
Warto przeczytać ten poradnik.
Na temat zagadnienia lęku powstało już wiele publikacji, książek, ale czy były one skuteczne w 100% bądź nie mieliśmy, okazję się przekonać czytając je.
Najlepiej czyta mi się te książki, w których autorzy sami doświadczyli na sobie poczucia lęku i odczuwali, ten trudny stan przed wykonaniem trudnych zadań zdobywając przy tym do tego zgromadzoną z literatury przedmiotu...
2017-09-27
Książka pt. ''Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska'' autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz to prawdziwe polskie królestwo odkrywania na nowo smaków.
Książka składa się z 6 rozdziałów:
1. Zupy
2. Przystawki
3. Mięsa i ryby
4. Dania mączne z ziemniaków i kasz
5. Dania z warzyw
6. Słodkości, przetwory, nalewki
Słowo wstępne od autorki powinno zachęcić do przeczytania tej książki, gdyż oparta jest na wspomnieniach, jakie spędzała w magicznym miejscu, w którym spędzała swoje dzieciństwo, a stanowiła dla niej prawdziwy raj kuchenny.
Każdy z Czytelników zapoznając, się z tą kulinarną książką wspomni, z miłą chęcią Nie ma jak u mamy, gdy spróbuje tychże smakołyków.
Zwróciłam szczególną uwagę na następujące przepisy autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz, które kuszą estetycznym wyglądem oraz prostym ich przyrządzeniem:
jajka faszerowane rzeżuchą, jajka faszerowane pieczarkami, domowy przepis na majonez, borowiki na grzance, sos staropolski ze świeżych grzybów, staropolska zupa '' Nic'', zupa krem szparagowy, zupa krem selerowy, zupa szpinakowa, barszcz czerwony, kiszenie buraków ćwikłowych, zupa ziemniaczana, bigos staropolski, pieczona szynka, sznycelki rybne, ziemniaczane knedelki, naleśniki z zaścianka, farsz do pierogów ruskich, krokiety orzechowe, kalafior zapiekany z zapiekankami, staropolski piernik z bakaliami, pączki domowe, rolada czekoladowe, tort Sachera, babka piaskowa luksusowa, dżem truskawkowy, powidła ze śliwek węgierek, sok z malin wystawny.
Prawdziwe bogactwo smaków, aromatów, opowiedziane anegdotami zostało przez autorkę w sposób zachęcający do przyrządzenia przepisu znajdującego się na łamach pięknie wydanej książki, w której możemy odkryć na nowo polską kuchnię.
Twarda oprawa, na której został zaprezentowany talerz z potrawą, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2013.
Zapraszam z miłą chęcią do kuchni Pani Ewy Aszkiewicz.
Książka pt. ''Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska'' autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz to prawdziwe polskie królestwo odkrywania na nowo smaków.
Książka składa się z 6 rozdziałów:
1. Zupy
2. Przystawki
3. Mięsa i ryby
4. Dania mączne z ziemniaków i kasz
5. Dania z warzyw
6. Słodkości, przetwory, nalewki
Słowo wstępne od autorki powinno zachęcić do przeczytania tej książki, gdyż...
2020-01-10
Kuchnia polska jest mi bardzo bliska ze względu na związane z nią tradycje, które to od lat królują na polskich stołach, a jedynie można się nią stale zachwycać i ją urozmaicać, a szczególności jest to uwidocznione w końcowych efektach.
Każdy etap przyrządzania dań zamieszczonych na łamach kart książek sprawdzonych przepisów to prawdziwa uczta dla smakosza, który ma szacunek do polskiej kuchni i wiedząc przy tym, jak smakuje wybornie przepis, który on sam ma okazję go wykonać, a przed jego podaniem zasmakować.
Mogłam z dumą obserwować krok po kroku, z jakim pozytywnym podejściem do rodzinnych polskich tradycji i klasycznych dań ma Pani Ewa Aszkiewicz w zamieszczonej najnowszej książce pt. ''Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki''.
Cenne porady autorki pomogą wielu z nas zrozumieć, dlaczego warto zaprzyjaźnić się z jej kuchnią i czy miała ona na swojej drodze kulinarnej autorytet.
Lubię te przysmaki kulinarne, które z powrotem powracają i zostają one wzbogacone o dodanie nowej ilości nieznanych na polskim rynku składników, co potrafi uzyskać mu nowy i aromatyczny smak.
Pani Ewa Aszkiewicz posiada niezwykły talent kulinarny i się nim dzieli z Czytelnikami, a w szczególności doświadczeniem i wiedzą, która nam posłuży w trakcie, kiedy będziemy mogli z niej skorzystać, gdy będziemy mieli ochotę na przyrządzenie ulubionego naszego polskiego dania.
Książka ta została trafnie podzielona przez autorkę na osiem części:
przekąski, przystawki, sosy, zupy, dania główne, desery, ciasta, świąteczne specjały.
Przepisy, na które zwróciłam, szczególną uwagę są następujące:
schab pieczony z cebulą, zraziki zapiekane, makaron rosołowy przepis z kuchni staropolskiej, naleśniki z jabłkami, sos morelowy, bułeczki mleczne z nadzieniem, rogale z powidłami, śniadaniowa babka niedzielna, babka na białkach przepis z kuchni staropolskiej, kruche babeczki, kruche ciasteczka z cukrem, sernik wiedeński puszysty, jabłecznik królewski, szarlotka aromatyczna, śledź po kaszubsku, schab ze śliwkami, polewka żołnierska przepis z kuchni staropolskiej, zupa krem z pieczarek, śledzie po królewsku, śledzie po cygańsku, surówka z czerwonej cebuli, kompot z jabłek i ananasem.
Te niezwykle przedstawione polskie potrawy przez autorkę moim zdaniem będą prezentowały się godnie na polskim stole i chętnie można je przyrządzać o każdej porze roku.
Elementami dodatkowymi w tej książce są: pięknie wykonane zdjęcia zaprezentowanych z książki dań, słowo wstępne od autorki oraz to, że została książka ta wydana w twardej i przede wszystkim pięknie prezentującej się okładce.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi najnowszej kulinarnej książki autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz pt. ''Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki''.
Warto jest posiadać tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.
Kuchnia polska jest mi bardzo bliska ze względu na związane z nią tradycje, które to od lat królują na polskich stołach, a jedynie można się nią stale zachwycać i ją urozmaicać, a szczególności jest to uwidocznione w końcowych efektach.
Każdy etap przyrządzania dań zamieszczonych na łamach kart książek sprawdzonych przepisów to prawdziwa uczta dla smakosza, który ma...
2019-11-15
Kuchnia Wege od niedawna zaczęła coraz częściej przypadać wielu Czytelnikom do gustu, a przy tym jest to, prawdziwy i zdrowy rarytas pod każdym względem począwszy od tego, że produkty do tych prostych i zaproponowanych nowych dań są łatwo dostępne na polskim rynku.
Dla Czytelników lubiących smakować dania bezmięsne najnowsza książka autorstwa Pani Katarzyny Rozmysłowicz pt. '' Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad'' to uważam, że będzie idealnie zaproponowana uczta, przy której można się rozkoszować i odkrywać nowe i nieznane dotąd kulinarne przepisy kuchni wege.
Przypatrując, się uważnie wszystkim przedstawionym przepisom zwróciłam szczególną na sposoby ich przyrządzania oraz spodobało mi się to, że autorka potrafi wykorzystać do ich wykonania znane nam jedynie ze słyszenia gatunki przypraw-roślin. Przykład czosnek niedźwiedzi. Osobiście używam, go w postaci suszonej posypując nim dania typu zupy, sosy.
Uważam, że ta książka to doskonale przedstawiona podróż kulinarna, w której zostały ujęte barwnie proste kulinarne słowa używane przez autorkę w miejscu, gdzie odnajduje swój smakowy raj na ziemi- sercu Bieszczad, która potrafi się chętnie podzielić swoimi radami, uwagami z Czytelnikami poszukując wciąż nowych pomysłów kulinarnych, by móc się nimi delektować gromadząc przy jednym stole w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
Książka ta składa się z: przepisów przyrządzanych na każdą z 4 por roku, a więc Przysmaki i przekąski, Zupy, Dania główne, Desery, Przetwory, Desery i napoje.
Moją szczególną uwagę w tej oto książce zwróciłam na przepisy, które są łatwe do przyrządzenia: pasta z czosnkiem niedźwiedzim, sos ziołowy, racuchy z płatkami owsianymi na zsiadłym mleku, tosty ze szpinakiem i z jajkiem, zupa ogórkowa, bulion warzywny, placki ziemniaczane z orzechami, placek z jabłkami, zapiekane jabłka, lody jagodowe, nalewka z czosnku niedźwiedziego, zupa cytrynowa, placki z cukinii.
Elementem dodatkowym w tej książce są: zamieszczone zdjęcia wykonanych przez autorkę dań, dobrana trafnie i graficznie czytelna czcionka w zamieszczonym kulinarnym tekście, a w prezentuje się pięknie twarda oprawa nawiązująca do jej tytułu.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania egzemplarza kulinarnej książki autorstwa Pani Katarzyny Rozmysłowicz pt. '' Przystanek Cisna. Kuchnia wege w sercu Bieszczad''.
Warto jest mieć tę książkę.
Kuchnia Wege od niedawna zaczęła coraz częściej przypadać wielu Czytelnikom do gustu, a przy tym jest to, prawdziwy i zdrowy rarytas pod każdym względem począwszy od tego, że produkty do tych prostych i zaproponowanych nowych dań są łatwo dostępne na polskim rynku.
Dla Czytelników lubiących smakować dania bezmięsne najnowsza książka autorstwa Pani Katarzyny Rozmysłowicz...
2019-11-13
Najnowsza książka pt. '' Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki'' autorstwa Pań Pauliny Ihnatowicz, Emilii Ptak, które z zawodu są dietetyczkami, a nade wszystko uświadamiają Czytelnikowi na podstawie dokonanych własnych obserwacji, jak może wyglądać jego, zdrowie, jeśli on nie zadba o nie we właściwy sposób pod względem zdrowotnym.
Książka ta składa się z części: krew i układ odpornościowy, morfologia, tarczyca, lipidogram.
Czytelnik tak na dobrą sprawę nie ma właściwej wiedzy na temat interpretacji wyników badań, które dokonuje w momencie ich konieczności i nie wie jak je odczytać, a dzięki tej książce swoją wiedzę będzie mógł zdobyć za pomocą podanych i omówionych przykładów w części IV.
To od nas samych zależy czy będziemy mogli zaufać wskazówkom udzielonym przez autorki i uczynić wszystko, by móc o nie odpowiednio zadbać.
Trafnie została dobrana w książce tej tematyka, zamieszczona w niej opisana treść podrozdziałów, która po bliższym zapoznaniu powinna stanowić sygnał ostrzegawczy, aby spojrzeć inaczej na swoje zdrowie i życie z perspektywy medycznej.
Elementem dodatkowym są tutaj interesująco przedstawione dodatki a, b, c zawierające następujące treści, A: Lista badań dla kobiety w każdym wieku, B: Lista badań dla mężczyzny w każdym wieku, C: Lista badań dodatkowych dla obu płci, odpowiednio dobrana literatura, voucher na badania profilaktyczne.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki pt. '' Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki'' autorstwa Pań Pauliny Ihnatowicz, Emilii Ptak.
Polecam przeczytać tę książkę.
Najnowsza książka pt. '' Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki'' autorstwa Pań Pauliny Ihnatowicz, Emilii Ptak, które z zawodu są dietetyczkami, a nade wszystko uświadamiają Czytelnikowi na podstawie dokonanych własnych obserwacji, jak może wyglądać jego, zdrowie, jeśli on nie zadba o nie we właściwy sposób pod względem zdrowotnym....
więcej mniej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2019-11-13
Najnowsza książka autorstwa Pani Laury Osęki pt.'' Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo'' to prawdziwa uczta obfitości zdrowia dla wielu Czytelników, którzy lubią wykonywać prawdziwe kulinarne wyzwania nieznane odtąd jeszcze w polskiej kuchni.
Lubię przyrządzać proste dania, zdrowe zawierające w przepisach zdrowe składniki takie jak: owoce czy warzywa.
Największym odkryciem dla mnie w tej oto książce były zamieszczone przepisy na ciasta, których nie znałam do tej pory, udzielane przez autorkę porady w odpowiedni sposób ich podania w formie w rozdziale -Zakoleguj się z formami oraz do każdego rozdziału związanego z porą roku wypisane zostały spisy warzyw i owoców, które będą używane przez Czytelników do przyrządzanych sezonowych potraw.
Moją szczególną uwagę zwróciłam na następujące przepisy autorki:
przepisy podstawowe, a w tym majowa ryba, tarta zielona, wiosenna tarta obfitości, tarta szpinakowa, szarlotka z gruszką, zapiekanka z czarnej porzeczki, fasola pieczona w warzywach, grzyby z pieczonymi pomidorami, placek z pomidorami, zapiekanka jabłkowo-jeżynowa, zapiekanka z ziemniaków i cukinii, pomidorowy omlet, pieczone jabłka, omlet z grzybami, tarta z całymi jabłkami, orzechy w karmelu, jesienna blacha pełna dobra, zimowe pieczone warzywa, ciasto cytrynowo-rozmarynowe.
Elementem dodatkowym w książce są: okładka nawiązująca do tytułu książki, odpowiednio graficznie dobrana czcionka w tekście, umieszczone zostały w niej wszystkie zdjęcia zaprezentowanych przez autorkę przepisów.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki autorstwa Pani Laury Osęki pt. ''Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo''.
Książka ta zasługuje na miejsce w każdej kuchni.
Najnowsza książka autorstwa Pani Laury Osęki pt.'' Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo'' to prawdziwa uczta obfitości zdrowia dla wielu Czytelników, którzy lubią wykonywać prawdziwe kulinarne wyzwania nieznane odtąd jeszcze w polskiej kuchni.
Lubię przyrządzać proste dania, zdrowe zawierające w przepisach zdrowe składniki takie jak: owoce czy warzywa.
Największym...
2019-09-27
Autorzy pracy zbiorowej książki pt. ''Zielarnia. Jak czerpać ze skarbów natury'' zadbali oto, aby każdy Czytelnik mógł zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy na temat ziół oraz zastosowania ich właściwości leczniczych.
Książka ta składa się ze wstępu oraz 3 rozdziałów.
Sprawdzona wiedza autorów pozwoli nam w praktyce wykorzystywać składniki ziołowe poprzez samodzielne wykonywanie odpowiednio dopasowanych dla nas przepisy na maseczki oraz mieszanki do kąpieli.
Szczególną moją uwagę zwróciłam na rozdziale poświęconym: ziołowy salon piękności, gdyż odkrywałam, krok po kroku jak można w prosty sposób dokonać zmian w swoim wyglądzie.
Elementem dodatkowym są tutaj zamieszczone zdjęcia roślin, tabele zastosowań, pozyskiwanie i czas zbioru roślin, części roślin wykorzystywane w lecznictwie, skorowidz nazw polsko-łacińskich, spis ilustracji.
Ta książka jest doskonałym przykładem na to, że autorom nie brak pomysłów na odpowiednie przedstawienie walorów i bogactwa ziół, które będą nam służyć w lecznictwie na wiele lat.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi egzemplarza książki pt. ''Zielarnia. Jak czerpać ze skarbów natury''.
Polecam przeczytać tę książkę.
Autorzy pracy zbiorowej książki pt. ''Zielarnia. Jak czerpać ze skarbów natury'' zadbali oto, aby każdy Czytelnik mógł zaczerpnąć jak najwięcej wiedzy na temat ziół oraz zastosowania ich właściwości leczniczych.
Książka ta składa się ze wstępu oraz 3 rozdziałów.
Sprawdzona wiedza autorów pozwoli nam w praktyce wykorzystywać składniki ziołowe poprzez samodzielne...
2019-05-01
Świat kulinarny sprawia, że cały czas odkrywane są nowe tajemnice, a zwłaszcza te słodkie. Pokusa smaku cukierniczego powoduje, że zawsze mamy chęć na coś słodkiego zwłaszcza po obiedzie.
Tym razem Wydawnictwo Publicat prezentuje najnowszą propozycję kulinarną autorstwa młodej blogerki Pani Agaty Wilkowskiej pt. '' Bez jaj. Roślinna cukiernia'', która zachęca Czytelnika, aby czynnie i często wykorzystywał swoją kreatywność cukierniczą oraz nabierał wprawę do wykonywania arcydzieł cukierniczych.
Przepisy według mnie zostały unowocześnione, wzbogacone o produkty w kuchni, które są mniej znane, ale przede wszystkim niestosowane są w nich jajka stanowiący główny składnik wielu ciast.
Lubię, kiedy skład ciast nie jest skomplikowany do wykonania. Starałam się odnaleźć w tej książce takie przepisy, które zwrócą moją szczególną kulinarną uwagę.
Przykładem na to są:
Blok czekoladowy, domowy placek z owocami, rogaliki według patentu babci, racuchy z jabłkami i syropem klonowym, drożdżówki z budyniem, jagodzianki, tort Sachera, ciasto wiśniowe na kruchym spodzie.
W każdym z podanych zamieszczonych w książce przepisów została wpleciona historia związana z nim oraz porady autorki.
Dodatkowym elementem są pięknie wykonane zdjęcia ciast oraz dobrze dobrany tekst.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania kulinarnej książki autorstwa Pani Agaty Wilkowskiej.
Mając, tę książkę na półce można zaskoczyć gości, którzy nie mieli dotąd możliwości skosztowania ciast bez dodatku jajek i tłuszczów zwierzęcych.
Polecam do wypróbowania zamieszczonych w książce przepisów.
Świat kulinarny sprawia, że cały czas odkrywane są nowe tajemnice, a zwłaszcza te słodkie. Pokusa smaku cukierniczego powoduje, że zawsze mamy chęć na coś słodkiego zwłaszcza po obiedzie.
Tym razem Wydawnictwo Publicat prezentuje najnowszą propozycję kulinarną autorstwa młodej blogerki Pani Agaty Wilkowskiej pt. '' Bez jaj. Roślinna cukiernia'', która zachęca Czytelnika,...
2017-11-15
Autorka książki pt. ''Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej'' tym razem zaprasza Czytelnika do poznania nowoczesnej tradycji z użyciem przepisów w polskiej kuchni.
Książka składa się 5 rozdziałów następującej treści:
1. Przystawki zimne
2. Przystawki gorące
3. Zupa – nasza duma narodowa
4. Dania główne
5. A na deser
Przepisy, które zwróciły moją szczególną uwagę to:
Śledź w konfiturze z czerwonej cebuli, chrupiąca sałatka jarzynowa, eleganckie kanapki koktajlowe, szparagi w szynce z kremem chrzanowym i szczypiorkiem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym, krem z kurek, szparagowa w dwóch kolorach, sernik na zimno z jagodami, domowe pralinki, krówki, śliwki w czekoladzie, mazurek cytrynowy z bakaliami, ciasto buraczane.
Pani Katarzyna Bosacka proponuje prostą kuchnię bogatą w warzywa, owoce, które można wykorzystać jako dodatek – źródło dodatkowych witamin.
Każdy z zaprezentowanych rozdziałów opisany jest precyzyjnie, co stanowi zachętę do przyrządzenia przepisu.
Książka została napisana z pasją, z doświadczeniem oraz lekkim językiem, zawiera pięknie wykonaną grafikę w tekście, zdjęcia potraw autorki oraz dobraną odpowiednio czcionkę, która ułatwia czytanie.
Elementem dodatkowym w książce jest to, że autorka z pomysłem podpowiada Czytelnikom, gdzie mogą kupować produkty na składniki do podanych przez nią przepisów.
Lubię, kiedy nowoczesna kuchnia otwiera wiele nowych horyzontów i można, rozwinąć na nowo swój talent kulinarny w nawiązując do pozyskiwania tak cennych porad do gotowania, jakie udzieliła Pani Katarzyna Bosacka.
Wystarczy dobre posługiwanie się nożem, pomysł, estetyka podanego dania z przepisu autorki, a ma szansę znaleźć na każdym polskim stole.
Twarda oprawa, s.168, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2016.
Polecam kuchnię autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej.
Autorka książki pt. ''Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej'' tym razem zaprasza Czytelnika do poznania nowoczesnej tradycji z użyciem przepisów w polskiej kuchni.
Książka składa się 5 rozdziałów następującej treści:
1. Przystawki zimne
2. Przystawki gorące
3. Zupa – nasza duma narodowa
4. Dania główne
5. A na deser
Przepisy, które zwróciły moją...
2018-01-18
Kuchnia polska stanowi wiele tajemnic, gdyż samo jej przygotowanie potraw przynosi wiele satysfakcji jej autorowi Panu Marku Łepkowskiemu w książce pt. ''Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska''.
Książka autorstwa Pana Marka Łepkowskiego składa się z 6 rozdziałów podzielonych na podrozdziały następującej treści:
ŚNIADANIA I KOLACJE: kanapki, pieczywo, sałatki, smażenie naleśników, racuszki, twaróg, kasza, ryż, ryż na słodko, ryż na słono, dżemy, konfitury,
OBIADY DOMOWE: wywary, barszcze, zupy z warzyw, zupy krem, zupy kwaśne, zupy grzybowe, dodatki do zup, ryby gotowane, ryby w sosie, karp, dorsz, jagnięcina, przygotowanie mięsa, sztuka mięsa, zrazy wołowe, rolady, przygotowanie warzyw do gotowania, ziemniaki gotowane i duszone, pieczarki, makaron zapiekany,
PODWIECZORKI: przekąski z sera, potrawy z sera topionego, placki ziemniaczane, przekąski na podwieczorek, ciasteczka, ciasto kruche, słodkie tarty, ciasteczka i placki czekoladowe, desery lodowe, kawa i herbata, koktajle owocowe,
UROCZYSTOŚCI DOMOWE: galareta, mięsa w galarecie, musy, pasztety z mięsa, ryby na zimno, drób faszerowany, bliny, ciastka, ciasta drożdżowe, serniki pieczone, ciasto biszkoptowe, przygotowanie nalewek, nalewki, likiery.
POTRAWY ŚWIĄTECZNE: śledzie, schab pieczony, łazanki, baby drożdżowe, ryby w galarecie, bigos, pączki, strucle, mazurki, przygotowanie mazurków, przygotowanie tortów, pierniki i pierniczki, faworki, desery z maku, sosy świąteczne,
POTRAWY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU: drób z grilla, wieprzowina z grilla, szaszłyki z mięsa, warzywa i grzyby z grilla.
Uwielbiam smaki polskiej kuchni, ale to, co mnie w niej zaskakuje to ciągła zmiana przepisów.
Autor wyjaśnia Czytelnikowi jak we właściwy sposób podejść do gotowania i co jest potrzebne, aby wykonać polskie dania.
Wymienia na samym wstępie, jakich narzędzi należy użyć np. rodzaje noży, formy do pieczenia babek, ciastek, dodatki do pieczenia, rękaw cukierniczy, sitko do podsypywania cukrem pudrem, pędzel do smarowania, rodzaje patelni oraz garnków do gotowania.
Istotne są dla początkujących osób chcących nauczyć się gotować techniki gotowania i autor opisuje je w praktyczny sposób.
Wiedza autora o sztuce gotowania jest przekazana przez niego perfekcyjnie.
Wykonując, wraz z autorem wybrany przepis z 6 przedstawionych rozdziałów ma się wrażenie, że świat kuchni nie jest, tak bardzo skomplikowany, jak nam się wydaje, na początku, gdy obawiamy się ugotować po raz pierwszy.
Miałam okazję spróbować kuchni autorstwa Pana Marka Łepkowskiego: kanapki z szynką, są bardzo proste w przyrządzeniu, mają delikatny smak, a jeśli nie ma, się innych składników do kanapki podanych w przepisie to można je zastąpić innymi produktami, które posłużą do ich dekoracji.
Podoba mi się to, że kuchnia Pana Marka jest prosta i to, że wykonane danie jego autorstwa jeść można na każdy możliwy sposób.
Przykładem tego jest: konsumowanie chleba pokrojonego na ukos.
Porady autora stanowią cenną wskazówkę w trakcie poznawania i odkrywania przepisów znanych, ale jeszcze na nowo udoskonalanych.
Pomysły Pana Marka Łepkowskiego to prawdziwy rarytas na polskim stole, do którego zaprasza Czytelnika w swojej autorskiej książce kucharskiej.
Książka ta zawiera zaprezentowane zdjęcia każdej potrawy przygotowanej przez autora ciekawie opisane informacje o przepisach oraz porady autora.
Elementem dodatkowym przekonującym do gotowania są opinie znajdujące na tyle okładki znanych osób ceniących sobie smak polskiej kuchni: Laura Osęka, Kasia Marciniewicz, Monika Kucia, Gienio Mientkiewicz.
Twarda oprawa koloru szarego, a w jej tle znajdują się charakterystyczne elementy służące w polskiej kuchni, s. 496, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2017.
Zapraszam do zapoznania się z tą książką autorstwa Pana Marka Łepkowskiego, która stanowi kolejny sukces kulinarny w polskiej kuchni.
Kuchnia polska stanowi wiele tajemnic, gdyż samo jej przygotowanie potraw przynosi wiele satysfakcji jej autorowi Panu Marku Łepkowskiemu w książce pt. ''Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska''.
Książka autorstwa Pana Marka Łepkowskiego składa się z 6 rozdziałów podzielonych na podrozdziały następującej treści:
ŚNIADANIA I KOLACJE: kanapki, pieczywo,...
2017-10-09
Autorki książki pt. ''Po pierwsze joga'' Paulina Holtz, Ewelina Godlewska zapraszają Czytelniczki na łamach książki do praktykowania i wykonywania codziennych ćwiczeń relaksujących, które pomogą ukształtować sylwetkę.
W precyzyjny sposób została przekazana wiedza dotycząca ćwiczeń jogi, co pozwoli wzbogacić się nam o praktyczny i teoretyczny jej zakres.
Pani Paulina Holtz znana aktorka młodego pokolenia w słowie wstępnym opowiada, w interesujący sposób co skłoniło ją do uprawiania ćwiczeń jogi.
Pani Ewelina Godlewska psycholog, trenerka jogi wyjaśnia, w jaki sposób mamy ćwiczyć jogę, aby czuć się swobodnie podczas jej wykonywania oraz udziela cenne porady Czytelniczkom.
Niezbędny jest tutaj słownik, dzięki któremu zgłębiliśmy informacje na temat poznawanych technik jogi.
Elementem dodatkowym stanowiącym zobrazowanie poznawania ćwiczeń jogi są doskonale opisane w formie: ustawienia, trudności, korzyści.
Zaprezentowane ćwiczenia jogi zachęciły, mnie jako Czytelniczkę, abym wykonała kilka prostych ćwiczeń poprawiających sylwetkę i poczuła się odstresowanie po całym dniu pracy.
Tekst został przez autorki językiem zrozumiałym, zastosowana została kolorowa grafika tekstu, czytelna czcionka, zdjęcia ćwiczeń jogi z autorkami.
Twarda oprawa na jej tle zdjęcie autorek zachęcających do ćwiczeń, s.160, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2015.
Serdecznie polecam zapoznać się z tą książką, która uczy pomóc pozbyć się negatywnych emocji w ciągu dnia, a zyskujemy zdrowy umysł i piękne ciało.
Autorki książki pt. ''Po pierwsze joga'' Paulina Holtz, Ewelina Godlewska zapraszają Czytelniczki na łamach książki do praktykowania i wykonywania codziennych ćwiczeń relaksujących, które pomogą ukształtować sylwetkę.
W precyzyjny sposób została przekazana wiedza dotycząca ćwiczeń jogi, co pozwoli wzbogacić się nam o praktyczny i teoretyczny jej zakres.
Pani Paulina Holtz...
2017-10-08
'' Cukiernia kosmetyczna'' autorstwa Pani Adriany Sadkiewicz to książka opowiadająca o świecie kosmetyków naturalnych.
W książce tej znajdziemy, wiele informacji na temat jak można samemu wykonać zapach, porady dotyczące jak robienia zakupów składników na olejki, bądź słoiczki, opakowania, sole, przyprawy, zioła.
Ważnymi akcesoriami do wykonania przepisu cukierniczego są akcesoria, miary do przygotowania przepisu, higiena, środki ostrożności, okres świeżości, olejki eteryczne i zapachowe.
Przepisy kosmetyczne zostały podzielone na 8 rozdziałów następującej treści: babeczki, na patyku, owoce, czekolada i kakao, słodkości, zabawy z dziećmi, święta.
Przepisy warte przyrządzenia są następujące: babeczka kąpielowa z kremem po polsku, babeczka kąpielowa – serniczek truskawkowy, kąpielowe lizaki czekoladowe, musujące lody cynamonowo- kakaowe do kąpieli, masełko truskawkowe, masełko kawowe, masełko waniliowe, kokosowe mydełko kąpielowe, pralinki dla dzieci, lodowe torciki kąpielowe, babeczka kąpielowa gwiazdkowa.
Pani Adrianna Sadkiewicz precyzyjnie prezentuje swoją wiedzę na temat kosmetyków naturalnych.
Wskazuje po kolei, jakie czynności ma wykonać Czytelnik, który chce spróbować sam podjąć próbę zrobienia przepisu z jej książki. Podaje czas na przygotowanie kosmetyku, jak przechować i wyjaśnia, do czego służy każdy kosmetyk i ile produktu się uzyska w momencie, gdy sami go wykonujemy.
Najważniejsza jest na końcu dobra zabawa z kosmetykami naturalnymi, które będą stanowiły przyjemność, w momencie, kiedy będziemy mogli sami je skomponować za pomocą przepisów zawartych na łamach tej książki.
Tekst został napisany językiem zrozumiałym oraz zastosowana jest przejrzysta grafika.
Autorka w umiejętny sposób dzieli się swoim doświadczeniem i chce, przedstawić Czytelnikowi warto, jest zastosować naturalne kosmetyki.
Dodatkowym elementem, który zachęca, aby mieć tę książkę, są zdjęcia naturalnych kosmetycznych.
Twarda oprawa, a na tle niebieskiego obrusu zaprezentowane są babeczki kosmetyczne, s. 176, Wydawnictwo Publicat.
Polecam tę książkę wszystkim tym Czytelnikom, którzy uwielbiają dbać o swoje ciało w chwili relaksu.
'' Cukiernia kosmetyczna'' autorstwa Pani Adriany Sadkiewicz to książka opowiadająca o świecie kosmetyków naturalnych.
W książce tej znajdziemy, wiele informacji na temat jak można samemu wykonać zapach, porady dotyczące jak robienia zakupów składników na olejki, bądź słoiczki, opakowania, sole, przyprawy, zioła.
Ważnymi akcesoriami do wykonania przepisu cukierniczego są...
2017-10-05
Pani Ewa Aszkiewicz w książce pt.'' Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu'' tym razem proponuje swoim Czytelnikom 1001 przepisów, które są sprawdzone i unowocześnione.
Sposób prezentacji przekonuje mnie jako Czytelniczkę, że nabieram chęć do wykonania jakiejkolwiek przedstawionej przez autorkę potrawy.
Dzięki temu, że Pani Ewa Aszkiewicz korzysta, z rad babci Antoniny to doskonale sama odnalazła się w świecie kulinarnym i dzieli się przy tym własną wiedzą.
Dania, które warte są, przyrządzenia są, następujące: sos wiosenny, sos wiosenny delikatny, sos winogronowy, buraczki zasmażane po staropolsku, fasolka szparagowa zapiekana, kalafior zapiekany z sosem serowym, kapusta włoska zasmażana, kapusta z grochem, surówka z papryki i pomidorów, zupa budyniowa z herbatnikami, staropolska zupa – NIC, zupa cygańska, zupa jarzynowa jesienna, kotlety schabowe, placek migdałowy, drożdżowa babka śniadaniowa.
Przepisy zawarte na łamach tej książki warte są spróbowania, gdyż ich wykonanie stanowić będzie ucztę dla każdego smakosza polskiej kuchni.
Jeśli nawet występuje mała czcionka w tekście, w którym zamieszczona jest, informacja dotycząca ilości składników to wygrywa, pomysłowość przepisów autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz.
Książka zawiera bardzo bogatą treść kulinarną: podaną liczbę kalorii, czas przygotowania, koszt wykonania każdego dania.
Miałam okazję wypróbować surówkę z papryki i pomidorów jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.
Każda Pani Domu znajdzie coś dla siebie, aby zaskoczyć swoich domowników.
Twarda oprawa, na każdej ze stron zaprezentowane jest zdjęcie przyrządzonego polskiego dania przez autorkę, s.528, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2016.
Polecam serdecznie zapoznać się kuchnią Pani Ewy Aszkiewicz.
Pani Ewa Aszkiewicz w książce pt.'' Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu'' tym razem proponuje swoim Czytelnikom 1001 przepisów, które są sprawdzone i unowocześnione.
Sposób prezentacji przekonuje mnie jako Czytelniczkę, że nabieram chęć do wykonania jakiejkolwiek przedstawionej przez autorkę potrawy.
Dzięki temu, że Pani Ewa Aszkiewicz korzysta, z rad...
Książka pt. ''W słoiku przez cały rok'' autorstwa blogerki kulinarnej ChilliBitte.pl Kasi Marciniewicz jest swego rodzaju poradnikiem z zakresu przetwórstwa domowego.
Na początku autorka dokładnie scharakteryzowała domowe metody konserwacji produktów. Dalszą część książki podzieliła na dwa zasadnicze rozdziały: Spiżarnia i Kredens.
W pierwszym z nich zamieściła przepisy na przepisy z przetworu z owoców i warzyw, które można zamknąć w słoikach i butelkach.
Warto spróbować ciekawych połączeń z dżemu z zielonych pomidorów z bazylią czy moreli z tymiankiem.
W drugim rozdziale ''Kredens'' można znaleźć przepisy przydatne i zdrowe skarby kulinarne typu: buliony, przyprawy, dressingi do sałatek itd.
Sięgając, po te przepisy można się przekonać, że są tu propozycje do wykorzystania na co dzień i od święta, którymi można zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Książka pt. ''W słoiku przez cały rok'' jest adresowana dla wszystkich Czytelników chcących poznać przepisy na przetwory, które służą zdrowemu odżywianiu się przez cały rok.
Każdy przepis na domowe przetwory zamieszczony na łamach pięknie wydanej książki przez Wydawnictwo Publicat zawiera 240 stron, twardą oprawę, tabele, zdjęcia zaprezentowanych przetworów po ich przyrządzeniu.
Polecam zapoznanie się z tą książką autorstwa blogerki kulinarnej ChilliBitte.pl Kasi Marciniewicz.
Książka pt. ''W słoiku przez cały rok'' autorstwa blogerki kulinarnej ChilliBitte.pl Kasi Marciniewicz jest swego rodzaju poradnikiem z zakresu przetwórstwa domowego.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku autorka dokładnie scharakteryzowała domowe metody konserwacji produktów. Dalszą część książki podzieliła na dwa zasadnicze rozdziały: Spiżarnia i Kredens.
W pierwszym z nich zamieściła przepisy...