Bez jaj. Roślinna cukiernia
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2019-02-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-02-27
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327125347
- Tagi:
- przepisy kulinaria zdrowa żywność słodkości roślinna żywność cukiernia wypieki
Roślinne pieczenie wcale nie jest trudne ani luksusowe czy elitarne. Chcę Cię namówić nie tylko do pieczenia według moich przepisów, zawartych w tej książce, ale również do tworzenia własnych kombinacji smakowych oraz wymyślania nowych dekoracji do tortów czy kremów do babeczek. Traktuj tę książkę jak notatnik. Zapisuj na marginesach swoje uwagi. Nie bój się jej ubrudzić. Niech leży w kuchni na stole i żyje własnym życiem. Byłoby mi smutno, gdyby stała się zakurzoną ozdobą na regale w salonie.
Przeczytaj ją, zaznacz przepisy, które chcesz wypróbować, i zabierz się do pracy. Cukiernictwo jest trochę magią, ale gwarantuję Ci, że szybko opanujesz jej tajniki i zaskoczysz nie tylko siebie, ale i swoich bliskich. Przekaż dalej to, czego się nauczysz, i twórz smakołyki razem z przyjaciółmi, wspólnie wyjadając kremy i resztki ciast. Właśnie to jest najlepsze!
Autorka
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 17
- 9
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
W tradycyjnej kuchni znanej od lat, od wieków do pieczenia ciast i przeróżnych słodkości dodaje się na przykład jaja, mąkę pszenną, śmietanę czy cukier kryształ. Tylko co wtedy, gdy ktoś przechodzi na dietę wegańską, lub najzwyczajniej w świecie jakiś składnik uczula? Musimy go wyeliminować z diety i co dalej? Czym zastąpić by było i ładnie i smacznie? Wtedy z pomocą przychodzi książka "Bez jaj. Roślinna cukiernia".
Książkę tą, o ile dobrze pamiętam, wygrałam dwa lata temu w konkursie. Chciałam spróbować czego innego. Czegoś, co do tej pory omijałam szerokim łukiem. Nie ze strachu ale z powodu niewiedzy. Autorka na początku książki wprowadza w roślinny świat wypieków. Podaje różnice mąk, czym zastąpić jajka, czym zastąpić nabiał czy cukier. A co najważniejsze znajduje się tu lista must have, którą według pani Agaty każda pani domu powinna mieć w swej lodówce i szafce. No nie powiem, przydatny jest ten wykaz. I jak już znamy podstawy, to możemy działać. Przed nami między innymi ciasta, ciasteczka, torty, drożdżowe czy muffinki. Z dokładnymi przepisami oraz składnikami. Każdy kolejny przepis zaskakuje czymś innym. Przyznam Wam się, że pierwszy rok książka stała na kuchennej półce i tylko ją oglądałam. Zaznaczałam to, co chciałabym upiec. I w końcu stwierdziłam, że najwyższa pora sprawdzić, czy to co mi wyjdzie będzie zjadliwe. Wyszło - i to bardzo pyszne. Na pierwszy ogień poszły babeczki borówkowe z kremem z nerkowców na mleku sojowym. Lekkie puszyste i aromatyczne. Jak już wiedziałam, że jest ok no to zaczęłam sprawdzać w praktyce kolejne przepisy. Nie powiem, że nie miałam obaw. Były i nadal są. W końcu po raz pierwszy używam jakiegoś nowego dla mnie składnika. Ale wiecie co? Warto. Słodkości są przepyszne i zdrowsze. Moje dzieic isę nimi zajadają.
Jeśli szukacie książki kucharskiej, z przepisami na bazie produktów roślinnych oraz lubicie eksperymentować w kuchni to śmiało możecie kupować. Teraz dodatkowo jest odpowiedni czas - nawet listo do Mikołaja możecie napisać. Złożyć u niego zamówienie. Ja z książki jestem bardzo zadowolona. Gdyby nie wygrana, to prawdopodobnie nie skusiłabym się na zakup. Jeśli chodzi o potrawy to jestem wierna tradycji. A tak miałam okazję poznać inny świat. Same zdjęcia tych cudowności kuszą. Czytam przepis i wykonanie i co rusz zerkam na wygląd finalny. No kuszące - baaardzo.
Polecam.
W tradycyjnej kuchni znanej od lat, od wieków do pieczenia ciast i przeróżnych słodkości dodaje się na przykład jaja, mąkę pszenną, śmietanę czy cukier kryształ. Tylko co wtedy, gdy ktoś przechodzi na dietę wegańską, lub najzwyczajniej w świecie jakiś składnik uczula? Musimy go wyeliminować z diety i co dalej? Czym zastąpić by było i ładnie i smacznie? Wtedy z pomocą...
więcej Pokaż mimo toŚwiat kulinarny sprawia, że cały czas odkrywane są nowe tajemnice, a zwłaszcza te słodkie. Pokusa smaku cukierniczego powoduje, że zawsze mamy chęć na coś słodkiego zwłaszcza po obiedzie.
Tym razem Wydawnictwo Publicat prezentuje najnowszą propozycję kulinarną autorstwa młodej blogerki Pani Agaty Wilkowskiej pt. '' Bez jaj. Roślinna cukiernia'', która zachęca Czytelnika, aby czynnie i często wykorzystywał swoją kreatywność cukierniczą oraz nabierał wprawę do wykonywania arcydzieł cukierniczych.
Przepisy według mnie zostały unowocześnione, wzbogacone o produkty w kuchni, które są mniej znane, ale przede wszystkim niestosowane są w nich jajka stanowiący główny składnik wielu ciast.
Lubię, kiedy skład ciast nie jest skomplikowany do wykonania. Starałam się odnaleźć w tej książce takie przepisy, które zwrócą moją szczególną kulinarną uwagę.
Przykładem na to są:
Blok czekoladowy, domowy placek z owocami, rogaliki według patentu babci, racuchy z jabłkami i syropem klonowym, drożdżówki z budyniem, jagodzianki, tort Sachera, ciasto wiśniowe na kruchym spodzie.
W każdym z podanych zamieszczonych w książce przepisów została wpleciona historia związana z nim oraz porady autorki.
Dodatkowym elementem są pięknie wykonane zdjęcia ciast oraz dobrze dobrany tekst.
Wydawnictwu Publicat dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania kulinarnej książki autorstwa Pani Agaty Wilkowskiej.
Mając, tę książkę na półce można zaskoczyć gości, którzy nie mieli dotąd możliwości skosztowania ciast bez dodatku jajek i tłuszczów zwierzęcych.
Polecam do wypróbowania zamieszczonych w książce przepisów.
Świat kulinarny sprawia, że cały czas odkrywane są nowe tajemnice, a zwłaszcza te słodkie. Pokusa smaku cukierniczego powoduje, że zawsze mamy chęć na coś słodkiego zwłaszcza po obiedzie.
więcej Pokaż mimo toTym razem Wydawnictwo Publicat prezentuje najnowszą propozycję kulinarną autorstwa młodej blogerki Pani Agaty Wilkowskiej pt. '' Bez jaj. Roślinna cukiernia'', która zachęca Czytelnika,...