Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2016-11-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-11-23
- Liczba stron:
- 168
- Czas czytania
- 2 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324522040
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.
W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołabków będzie z Wami!
Kasia Bosacka
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 11
- 9
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
"Bosacką po polsku" dostałam w prezencie. Był to podarunek jak najbardziej trafiony!
Mnóstwo świetnych przepisów i wydanie cieszące oko, co w wypadku polskich książek kucharskich nie jest normą...
"Bosacką po polsku" dostałam w prezencie. Był to podarunek jak najbardziej trafiony!
Pokaż mimo toMnóstwo świetnych przepisów i wydanie cieszące oko, co w wypadku polskich książek kucharskich nie jest normą...
Główną myślą przewodnią która przyświecała autorce książki jest;''KUCHNIA POLSKA TO JEST TO!
Wersje potraw są nowczesne. zmiany w przepisach dynamiczne ,a same potrawy konkurują z najbardziej wyszukanymi i uznanymi kuchniami europejskimi.
Czyli moim zdaniem ,wielka promocja kuchni polskiej w wielkim stylu !
Np.dział o zupach pt.Zupa-nasza duma narodowa!
Swietnie się czyta tę książke do tego doskonałe wydanie wydawnictwa Publicat ,papier kredowy, oprawa twarda i mnóstwo pieknych ilustracji zachęcają czytelnika aby mieć na stałe na półce tę ksiązke i częst do niej wracać!
Serdecznie polecam !
Główną myślą przewodnią która przyświecała autorce książki jest;''KUCHNIA POLSKA TO JEST TO!
więcej Pokaż mimo toWersje potraw są nowczesne. zmiany w przepisach dynamiczne ,a same potrawy konkurują z najbardziej wyszukanymi i uznanymi kuchniami europejskimi.
Czyli moim zdaniem ,wielka promocja kuchni polskiej w wielkim stylu !
Np.dział o zupach pt.Zupa-nasza duma narodowa!
Swietnie się czyta...
Bosacka po polsku… Patrząc na okładkę widzimy uśmiechniętą Panią Katarzynę, trzymającą w ręku talerz z 4 różnymi wersjami pierogów.
Chciałbym zobaczyć uśmiechniętą panią domu, która przed chwilą ugniotła 4 różne ciasta, przygotowała 4 różne nadzienia i ulepiła ponad 100 pierogów… Albo będzie to zdjęcie do wykorzystanie w social media, albo przyjechała kochana teściowa. W innych warunkach po takiej mordędze – grymas rozdrażnienia a nie radosny uśmiech. Kolejny element – po takich ewolucjach potrzebne jest zatrudnienie kogoś „na zmywaku”, gdyż ta góra naczynia żadnemu porządnemu Kopciuszkowi nie da szansy zdążyć na królewski bal.
Teraz do brzegu i odnoszę się do treści. Bosacka sięgnęła po dania, znane w większości polskich domów, przedstawiając je w sposób bardziej nowoczesny, dodając, podkręcając i wykorzystując nowe trendy kucharskie. W rozumieniu Pani Kasi smaczne nie zawsze oznacza tłuste, zdrowie nie musi być kojarzone z niesmacznym. Udało jej się na tyle, że z przyjemnością korzystam z kolejnych przepisów urastając na rangę master chefa dla domowników i wprawiając ich w podziw. Chociaż przyznam, że pierogi w 4 kolorach są wciąż przede mną.
Atutem przepisów, które spotykamy w „Bosackiej po polsku”, jest korzystanie ze składników ogólnodostępnych, będących zazwyczaj w większości kuchni lub dostępnych w większości sklepów. Nie kupujesz butelki czegoś, czego nigdy więcej nie wykorzystasz, dla 2 łyżeczek do wymyślnego przepisu. Uwierzcie, dla mnie jest to zaleta nie do przecenienia po tym, jak w szafce stoi kilkanaście butelek z różnymi olejami… O innych słoikach nie wspomnę.
Przemyślenie na koniec? W kuchni zaczynają coraz bardziej rządzić zupy krem, wypierając klasyczną ogórkową, kapuśniak, krupnik. Nad zupami ubolewam, gdyż jedzenie zup wyniosłem z domu rodzinnego i nadal chętnie korzystam z tego dania, które w mojej kuchni urasta do rangi głównego. Tak się porobiło.
Polecam książkę, jeden z najbardziej adekwatnych zbiorów przepisów z którymi się zetknąłem. Bosacka idealnie łączy dania powszednie z kuchnią wystawną. Smacznego.
Bosacka po polsku… Patrząc na okładkę widzimy uśmiechniętą Panią Katarzynę, trzymającą w ręku talerz z 4 różnymi wersjami pierogów.
więcej Pokaż mimo toChciałbym zobaczyć uśmiechniętą panią domu, która przed chwilą ugniotła 4 różne ciasta, przygotowała 4 różne nadzienia i ulepiła ponad 100 pierogów… Albo będzie to zdjęcie do wykorzystanie w social media, albo przyjechała kochana teściowa. W...
Autorka książki pt. ''Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej'' tym razem zaprasza Czytelnika do poznania nowoczesnej tradycji z użyciem przepisów w polskiej kuchni.
Książka składa się 5 rozdziałów następującej treści:
1. Przystawki zimne
2. Przystawki gorące
3. Zupa – nasza duma narodowa
4. Dania główne
5. A na deser
Przepisy, które zwróciły moją szczególną uwagę to:
Śledź w konfiturze z czerwonej cebuli, chrupiąca sałatka jarzynowa, eleganckie kanapki koktajlowe, szparagi w szynce z kremem chrzanowym i szczypiorkiem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym, krem z kurek, szparagowa w dwóch kolorach, sernik na zimno z jagodami, domowe pralinki, krówki, śliwki w czekoladzie, mazurek cytrynowy z bakaliami, ciasto buraczane.
Pani Katarzyna Bosacka proponuje prostą kuchnię bogatą w warzywa, owoce, które można wykorzystać jako dodatek – źródło dodatkowych witamin.
Każdy z zaprezentowanych rozdziałów opisany jest precyzyjnie, co stanowi zachętę do przyrządzenia przepisu.
Książka została napisana z pasją, z doświadczeniem oraz lekkim językiem, zawiera pięknie wykonaną grafikę w tekście, zdjęcia potraw autorki oraz dobraną odpowiednio czcionkę, która ułatwia czytanie.
Elementem dodatkowym w książce jest to, że autorka z pomysłem podpowiada Czytelnikom, gdzie mogą kupować produkty na składniki do podanych przez nią przepisów.
Lubię, kiedy nowoczesna kuchnia otwiera wiele nowych horyzontów i można, rozwinąć na nowo swój talent kulinarny w nawiązując do pozyskiwania tak cennych porad do gotowania, jakie udzieliła Pani Katarzyna Bosacka.
Wystarczy dobre posługiwanie się nożem, pomysł, estetyka podanego dania z przepisu autorki, a ma szansę znaleźć na każdym polskim stole.
Twarda oprawa, s.168, Wydawnictwo Publicat, Poznań, 2016.
Polecam kuchnię autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej.
Autorka książki pt. ''Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej'' tym razem zaprasza Czytelnika do poznania nowoczesnej tradycji z użyciem przepisów w polskiej kuchni.
więcej Pokaż mimo toKsiążka składa się 5 rozdziałów następującej treści:
1. Przystawki zimne
2. Przystawki gorące
3. Zupa – nasza duma narodowa
4. Dania główne
5. A na deser
Przepisy, które zwróciły moją...