Pieśń bogini Kali (wydanie poprawione, ilustrowane)
Lata 70. XX wieku. Kalkuta. Miasto, które zdaje się nie kończyć. Tak samo, jak nie kończą się rozległe dzielnice biedoty toczone przez choroby i nieszczęścia ich mieszkańców. Kalkuta przytłacza i onieśmiela, odrzuca i przyciąga jednocześnie.
Robert Luczak, wysłannik amerykańskiego czasopisma literackiego, udaje się tam wraz z żoną i maleńką córeczką. Jego celem jest pozyskanie praw do publikacji najnowszego poematu jednego z największych indyjskich poetów. Szkopuł w tym, że poeta ów – Das – przepadł bez wieści kilka lat wcześniej i powszechnie uważany jest za zmarłego. Luczak wplątuje się w intrygę, którą zaplanowali czciciele potężnej patronki miasta, krwawej i okrutnej Kali… bogini bólu i zniszczenia, czasu i śmierci, bezlitosnej pani kosmicznego ładu. Luczak stanie oko w oko z tajemnicami, których poznanie sprowadzi najprawdziwszy horror na niego i jego rodzinę.
„Pieśń bogini Kali” to nagrodzona World Fantasy Award za rok 1986 debiutancka powieść Dana Simmonsa („Terror”, „Abominacja”, cykl „Hyperion”) w nowym tłumaczeniu Janusza Ochaba, wzbogacona ilustracjami Macieja Kamudy.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Opinie [5]
Klimat jest zabijający, a Kalkuta... powinna zostać zniszczona, grzybem atomowym!
Pokaż mimo toDebiut mistrza słowa Dana Simmonsa wydany na nowo - "Pieśń Bogini Kali" od wydawnictwa Vesper.
więcej"Robert Luczak pracuje dla amerykańskiego czasopisma. Zostaje służbowo wysłany do Kalkuty w celu odnalezienia legendarnego poety M.Dasa i jego niesamowitych dzieł. Udaje się tam z żoną i córką. Jednakże na miejscu pojawiają się problemy, bo poeta Das przepadł bez wieści, od kilku...
Książka niepozorna a jednak taka, o której trudno zapomnieć, która zostaje w głowie a sceny w niej opisane często powracają z siłą młota. Chociażby opowieść dwóch nowicjuszy kultu Kali, opisy miasta, okropność kalkuckiej kostnicy. To miasto żyje w mojej głowie. Być może jest to wizja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością (trudno spodziewać się miasta aż tak...
więcejJak na debiut jest ok
Pokaż mimo toNareszcie wznowienie świetnej niedocenianej powieści Simmonsa, z PRZEREWELACYJNĄ okładką Maciej Kamuda Art! Najpiękniejsza okładka ze wszystkich światowych wydań, zapowiadająca to, co w środeczku!
więcejCzytałam jakiś czas temu, ale do tej pory pamiętam klimat! Z przyjemnością przypomnę sobie całość, z tak piękną okładką!
Bardzo mi się podobała ta chyba naprawdę straszna...