Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości.

- poradniki
- Znak Koncept
- 2021-06-30
- 2021-06-30
- kuchnia slow life wieś rozmowy życie na wsi natura agroturystyka
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food.
Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki
KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ.
Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół.
Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.
- Wegański smalec z fasoli
- Pasztet z amarantusa ze śliwkami
- Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem
- Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami
- Tartaczna zupa rybna
- Deser z ogórka z pistacjami
- Domowy cydr
to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność.
Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka.
W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.
Dodaj cytat z książki Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości.
Dodaj cytat
Opowieści osób które zdecydowały się na sielski, wiejski tryb życia, którego centrum stanowi kuchnia, lokalne składniki i mieszkańcy domostwa. Osób które postanowiły podzielić się swoim małym wszechświatem z innymi zapraszając ich do siebie. Książka wywołuje nostalgię, przywołuje wspomienia z dzieciństwa kiedy gotowałam razem z babcią, albo pałaszowałam najlepszą na świecie pomidorową mojej prababci. To fantasztyczne, że są miejsca pełne szacunku wobec tego co nasze, lokalne, swojskie.
więcej Pokaż mimo to