Imiona śmierci

Okładka książki Imiona śmierci
Sylwia Waszewska Wydawnictwo: Initium fantasy, science fiction
2021-04-20
2021-04-20

Kup Imiona śmierci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Imiona śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Imiona śmierci

Historia sama w sobie jest ciekawa, fajnie poczytać o czymś zupełnie innym niż zazwyczaj. Jednak napisana jest opornym językiem i trochę ciężko się ją czyta

Tak do ok. setnej strony bardzo fajna książka, jednak gdy doszłam do połowy, to miałam wrażenie, że książka była pisana na jakimś speedrunie:

- Wątek miłosny jest jak dla mnie dość słaby (zwłaszcza dla fanów slowburn romance) - wszystko dzieje się jakoś zaskakująco szybko między głównymi bohaterami. Miałam wrażenie jakbym pominęła kilka rozdziałów czy po prostu kluczowych scen, których postacie się w ogóle poznają. Nie mogłam jakoś wczuć się w ich relację, wyznawali sobie wielką miłość a w rzeczywistości ile oni się znali? Jakieś max. 2 tygodnie bym powiedziała? (Nawet jeśli dłużej to nie jest to kilka miesięcy przynajmniej)

- Jeśli chodzi o charakter postaci, to mam wrażenie, że trochę się to kupy nie trzyma. Yoshiko, dziewczyna wychowywana tak, by była gotowa walczyć; zeby była twarda i w ogóle, jest jakaś miękka, aczkolwiek jeszcze byłam w stanie to w miarę zrozumieć bo przypuśćmy, że Yoshi nie miala za dużo interakcji towarzyskich w życiu i jak doszlo co do czego, to ten jej charakter meridy walecznej opadł. Ok.
Ale Shuga? Chłopak, który faktycznie miał ciężka przeszłość, cele które realizował naprawdę długo, tak o zakochuje się w Yoshiko? Serce nie sługa, rozumiem, ale przypominam, że jest wspomniane, że bywał (wiele?) razy u kurtyzan, czy innych kobiet zajmujących się takimi usługami, i jakoś żadna mu się nie podobała, ale Yoshiko już tak? (Ktoś się nie zgodzi i powie "O ale Yoshiko jest inna, zdystansowana, ostrożna i tak dalej" - jak dla mnie to i tak jeszcze trochę mało żeby taki chłopak jak Shuga odrazu myślal o niej dniami i nocami)

- Akcja. Sięgając po tę książkę, byłam przygotowana, że "dobra, jeśli wątek miłosny nie będzie jakoś super rozwinięty/błyskotliwy, to znaczy to, że przynajmniej sama fabuła i ta przygoda będzie zajefajna". No cóż, myliłam się. Jest zrozumiale wszystko napisane gdzie i jak. Ale z drugiej strony, to właśnie za mało. Sama nie lubię opisów przyrody na kilka stron - nie o to chodzi. Ale ciężko było mi się wczuć w ten klimat Japonii. Oczywiście, pojawiały się nazwy charakterystycznych japońskich rzeczy, np. części ubioru kimona itp. Ale tak naprawdę nic poza tym. Szybko zapominałam, że czytam o Japonii (aczkolwiek może to wynikać z faktu, że dopiero wchodzę w literaturę o takie tematyce - azjatyckiej; podejrzewam, że osoby, które czytały o wiele więcej książek w tym klimacie, nie będą miały z tym jakiegoś problemu).
Jednak pomijając klimat, to samo opisanie tej przygody jest nijakie, a momentami zbyt "proste". Największy problem mam z faktem, że opis mocno sugerował napotykane trudności, a tak naprawdę:
- wszystkie podróże przebiegają zupełnie sprawnie (co trochę odejmuje jak dla mnie realizmu)
- nie wymagam przelewu krwi, są sceny walki (ale dla wrazliwych- spokojnie nie ma drastycznych opisów),ale praktycznie prawie wszystkie "dobre" postacie na spokojnie przeżywają. Co z tego że autorka uśmierci jedna postać, skoro nie miałam zbyt dużej ilości sytuacji żeby ją polubić? (Ogólnie te relacje między nimi wszystkimi są takie uogólnione)
- wszyscy sobie, tak o, ufają - rozumiem, że może występować jakaś naiwna postać, zrozumiałe, ale każdy? Wiadomo, są jakieś takie małe plot twisty, że "O! Kolego, było temu komuś nie ufać", ale to tyle - myślę że w prawdziwym świecie, w dodatku w czasach feudalizmu (więc tym bardziej surowych, ciężkich czasach),nikt nie byłby taki bezinteresowny - zwłaszcza osoby, które nie są ci jakieś bardzo bliskie.

Podsumowując, fabuła sama w sobie ma potencjał, ale niestety, od około połowy książki, treść jest jakaś taka szybka - sytuacje są uogólnione, brak ich rozwinięcia.
Czy przeczytalabym drugi raz? Raczej nie. Może gdyby mi się nudziło.
Mam nadzieję że komuś te moje wypociny pomogły w zdecydowaniu czy na pewno chce tą książkę.

Czytając tą powieść na myśl przychodzi mi film Ostatni samuraj.
Dlaczego? Ponieważ możemy w niej stanąć oko w oko z zasadami, jakim hołdowali mieszkańcy Japonii zanim Europejczycy wkroczyli na ich tereny.
Gdzie honorowa walka na miecze była rozwiązaniem, w jaki wybierano Mistrza regionu. Sztuki walki nie skalane były jeszcze użyciem broni palnej, a szacunek do otaczającej nas przyrody, duchów natury i dusz zmarłych był powszechny wśród mieszkańców wyspy.
Opisana historia ma miejsce na malowniczej wyspie Shindo.
W książce umieszczona jest mapka Shindo, wraz z jej podziałem na trzy regiony władane przez różnych Mistrzów. Ułatwia nam to poruszanie się po wyspie wraz z naszymi bohaterami.
Yoshiko Kansei musi opuścić swojego sparaliżowanego dziadka, by spełnić jego marzenie. Od najmłodszych lat szkolona w sztukach walki ma pomścić krzywdę wyrządzoną jej rodzinie przez Mistrza ich regionu.
Aby tego dokonać musi udać się na dalsze szkolenie do Mistrza Pustej Natury.
Dziewczyna nie spodziewa się, że ta podróż diametralnie odmieni jej życie, a długo skrywane sekrety ujrzą światło dzienne.
Ile jesteś w stanie poświęcić dla zemsty?
"Hodowanie w sobie gniewu, czy ciągłe karmienie się nienawiścią niczego nie zmieni. Będzie nas tylko zatruwać od środka..."
"Imiona śmierci" to historia o walce i zemście, która kieruje twoimi działaniami w życiu.
Jednocześnie jest to opowieść o miłości oraz wytrwałości i wierności wyznawanym zasadom.
A wszystko to na tle niezwykle malowniczej i surowej Japonii.

Czytając tą powieść na myśl przychodzi mi film Ostatni samuraj.

109 użytkowników ma tytuł Imiona śmierci na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Imiona śmierci na półkach dodatkowych