Grudniowe kwiaty

- literatura obyczajowa, romans
- Rok na Kwiatowej (tom 8)
- Czwarta Strona
- 2020-10-28
- 2020-10-28
- literatura polska święta Boże Narodzenie choinka
Tegoroczna zima na Kwiatowej przyniesie wiele niespodzianek! Dowiedz się, co słychać u Twoich ulubionych bohaterów w świątecznej odsłonie serii „Rok na Kwiatowej”!
Norbert czuje, że nareszcie wszystko w jego życiu zaczyna się układać. Jego firma prężnie się rozwija, więc wraz ze wspólnikiem wynajmuje nowy lokal i przyjmuje coraz więcej zleceń. Gdyby tylko udało mu się naprawić relację z najlepszą przyjaciółką… Pojawia się doskonała okazja, bo zbliżają się święta, a to przecież szczególny czas, gdy możemy pokazać najbliższym, jak bardzo nam na nich zależy. Jednak Norbert nie obawia się wyłącznie tego, czy Julia mu wybaczy. Chce jej zdradzić jeszcze pewien sekret, ale nie wie, jak dziewczyna zareaguje.
Tymczasem Danuta szykuje świąteczne spotkanie dla znajomych i sąsiadów z bloku przy ulicy Kwiatowej. Nie zabraknie na nim również Norberta i Dominika – jaką rolę w ich życiu odegra prawniczka? I co zrobi Julia, gdy pozna tajemnicę Norberta?
Miło było ponownie spotkać się z bohaterami serii: "Rok na Kwiatowej" Spotykają się tu osoby które kiedyś połączyło uratowanie szczeniaczków porzuconych i niechcianych. Między bohaterami jest przyjaźń, miłość, szacunek i dobrze im ze sobą. W tej części wielkimi krokami zbliżają się święta a wiadomo że ten czas częściej łączy niż dzieli. Fajnie się słucha, polecam. Warto przeczytać całą serię - 8 tomów i zaprzyjaźnić się z bohaterami.
więcej Pokaż mimo toBardzo przyjemnie czyta się ostatni tom sąsiadów ,a zarazem przyjaciół z ulicy Kwiatowej.
Nowe miłości ,szczęście rodzinne ,które kwitnie.
Nie tylko pieski połączyły bohaterów.
Pokaż mimo toNowe miłości ,szczęście rodzinne ,które kwitnie.
Nie tylko pieski połączyły bohaterów.
Seria ,,Rok na Kwiatowej" bardzo przypadła mi do gustu.,,Grudniowe kwiaty" to ostatni tom serii i trudno rozstać się z bohaterami.Zakończenie jest nieprzewidywalne.Bohaterów poznałam w tym tomie z zupełnie innej strony.Czyżby zadziałała świąteczna magia?Losy sąsiadów z Kwiatowej,których połączyły znalezione psiaki czyta się lekko i przyjemnie .Polecam
Pokaż mimo toCiepła seria, o tym, że świat byłby piękniejszy gdyby w naszym życiu było więcej empatii, życzliwości, miłości.
Pokaż mimo toWydarzenia przedstawione są z perspektywy różnych bohaterów. Czytało mi się ciężko, bo jak zwykle w trakcie lektury zorientowałam się, że jest to kolejny tom w serii, a w tym konkretnym przypadku przydałaby się znajomość wcześniejszych części. Książka utrzymana w atmosferze świątecznej. Bohaterowie pomimo złych doświadczeń życiowych są pozytywnie nastawieni do otaczającego ich świata, rozwiązują swoje problemy, a powieść kończy się happy endem.
Wydarzenia przedstawione są z perspektywy różnych bohaterów. Czytało mi się ciężko, bo jak zwykle w trakcie lektury zorientowałam się, że jest to kolejny tom w serii, a w tym konkretnym przypadku przydałaby się znajomość wcześniejszych części. Książka utrzymana w atmosferze świątecznej. Bohaterowie pomimo złych doświadczeń życiowych są pozytywnie nastawieni do otaczającego...
więcej Pokaż mimo toJak wiecie jest to seria #roknakwiatowejsezon2 i jeśli ktoś z Was nie czytał poprzednich części to spokojnie może sięgnąć po tę książkę. Niemniej jednak wiadomo, że jak się czyta serię po kolei to zawsze jest łatwiej wgryźć się w fabułę 😁
Styl pisanka autorki jest tak dla mnie niesamowity. Bohater odnosi się do czytelnika jak do najlepszej przyjaciółki. Proponuje kawę, herbatę, a nawet ciastki! 😂 Uwielbiam! Szkoda tylko, że to wszystko się nie materializuje podczas czytania 😂
Książka przedstawia losy kolejnych ludzi mieszkających na Kwiatowej. Jak za każdym razem, poznajemy te same wydarzenia perspektywy kilku osób. Tym razem większa część książki była poświęcona Norbertowi. Natomiast nie zabrakło również wątku pani adwokat Danuty i przemiłej Julii. Jak każda książka Karoliny, ta również niesie ze sobą przesłanie i skłania czytelnika do przemyśleń. Pokazuje jak ważne i jak trudne bywają relacje rodzinne. Jak wysiłek i samozaparcie popłaca w dążeniu do celu i spełnienia marzeń. I najważniejsze - jak ważna jest przyjaźń i wzajemna pomoc.
Nie będę Wam zdradzać fabuły, zachęcam natomiast do przeczytania opisu książki, który powinien Was delikatnie wprowadzić w to co będzie się działo w tej pozycji.
Ja chcę Wam tylko powiedzieć, że po przeczytaniu kilku książek Karoliny wiem, że na jej twórczości po prostu nie da się zawieść. Dlatego bardzo Wam polecam sięgnąć po tę jak i po inne książki tej autorki, bo naprawdę warto.
więcej Pokaż mimo toJa czytałam poprzedni tom i podczas czytania tego wiem, że ja po prostu muszę sięgnąć po poprzednie części 2 i 1 sezonu 🤩
Styl pisanka...
Zakończenie serii Rok na Kwiatowej było mega pozytywne, dla każdego z bohaterów cud Wigilijnej nocy się spełnił. Zaskakujące choć chyba wyczekane zakończenie dla Norberta i Julki a bardziej przewidywalne dla Kaji i Danuty. 4 całkiem rózne postacie z serii drugiej i nawiązanie do bohaterów serii pierwszej daje świetne zakończenie i zapętlenie ich losów. Nie oceniaj ludzi jeśli nie znasz ich historii , bo ta seria pokazuje że naprawdę każdy z nas potrafi tłumić swoje uczucia, emocje i zamiata pod dywan to co nie chce by było widoczne dla oczu..
więcej Pokaż mimo to+
Pokaż mimo toBanalna, urocza, do przeczytania w jeden świąteczny wieczór
Banalna, urocza, do przeczytania w jeden świąteczny wieczór
Pokaż mimo to"Grudniowe kwiaty" to kolejny tom serii Rok na Kwiatowej autorstwa Karoliny Wilczyńskiej.
Myślę że oceniła bym tą pozycję wyżej gdybym wcześniej czytała ten cykl.
Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej narratorem jest Norbert, a w drugiej kolejno Julia, Kaja i Danuta.
W książce mamy przedstawione życie sąsiadów z Kwiatowej. Akcja zaczyna się jeszcze przed świętami, a kończy w walentynki. Także mamy tutaj bardziej zimową opowieść, niż typowo świąteczną.
Nie wiem, czy tak wygląda cała seria, ale "Grudniowe kwiaty" nie posiadają rozdziałów. Mają tylko przerywniki w formie kwiatów. Po każdym z nich bohater, który jest narratorem przeprowadza krótki dialog (a raczej monolog) zwracając się do czytelnika. Proponuje nam herbatę, czy ciasto. Zwraca się jak do najlepszego przyjaciela.
więcej Pokaż mimo toMyślę że oceniła bym tą pozycję wyżej gdybym wcześniej czytała ten cykl.