Bez cukru, a słodkie

Okładka książki Bez cukru, a słodkie Katarzyna Biłas
Okładka książki Bez cukru, a słodkie
Katarzyna Biłas Wydawnictwo: Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Pascal
Data wydania:
2020-01-29
Data 1. wyd. pol.:
2020-01-29
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381035187
Tagi:
bez cukru słodkie przepisy desery ciasta praliny ciastka
Średnia ocen

7,2 7,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
6 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
470
246

Na półkach: ,

Już od kilku lat staram się szukać przepisów ciast bez cukru (lub używam zamienników na własne ryzyko) i widzę rosnące zainteresowanie. Po kilku dniach jedzenia ciast bez cukru pączek będzie smakował obrzydliwie!

Moim największym problemem jest cukier, dlatego cieszę się, że znalazłam tę książkę! Rodzaje deserów są podzielone na kategorie, takie jak: ciasta; tarty; serniki; ciasteczka, babeczki i batoniki; drożdżówki, rogaliki i ptysie; desery; czekoladki i praliny; koktajle i lody. Różnorodnie i wszechstronnie autorka podeszła do tematu! 

Przepisy są krótkie, konkretne i wydają się być niezagadkowe – chociaż pytania zazwyczaj pojawiają się dopiero w kuchni. Do każdego przepisu została wyliczona ilość porcji, a każda porcja została opisana ilością kalorii i głównych makroelementów (węglowodany, tłuszcze, białka). Do niektórych propozycji została też zamieszczona wskazówka, co ewentualnie można w składnikach zamienić.

Po teorii, czy przejrzeniu całej książki i zapoznaniu ze wstępem – jestem tak podekscytowana, że już biegnę do kuchni. W praktyce – to jeszcze zobaczmy.

Już od kilku lat staram się szukać przepisów ciast bez cukru (lub używam zamienników na własne ryzyko) i widzę rosnące zainteresowanie. Po kilku dniach jedzenia ciast bez cukru pączek będzie smakował obrzydliwie!

Moim największym problemem jest cukier, dlatego cieszę się, że znalazłam tę książkę! Rodzaje deserów są podzielone na kategorie, takie jak: ciasta; tarty;...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1161
76

Na półkach:

Spodziewałam się czegoś faktycznie bez cukru, a nie przepisów z cukrem trzcinowym czy erytrolem. Oczywiście są daktyle i inne zdrowsze zamienniki cukru, ale nie smak po tym trzcinowym zostaje ;)

Spodziewałam się czegoś faktycznie bez cukru, a nie przepisów z cukrem trzcinowym czy erytrolem. Oczywiście są daktyle i inne zdrowsze zamienniki cukru, ale nie smak po tym trzcinowym zostaje ;)

Pokaż mimo to

avatar
194
193

Na półkach:

Mówi się, że najpierw trzeba nabrać masy, aby było można wyrzeźbić ciało. Podejrzewam, że po pracy zdalnej w domu przez ostatnie miesiące, wielu z nas posiada już wymaganą masę. Czas więc zadbać o rzeźbę. Ale żeby życie nie było takie smutne, warto czasem pozwolić sobie na trochę przyjemności.
„Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale wizja kolejnej diety Cię przeraża? Trudno Ci zrezygnować z sięgania po batoniki i ciasteczka?”
Taaak, mam wrażenie, że powyższy fragment idealnie obrazuje moją osobę. Kiedy bardzo lubi się słodycze, ale wypadałoby przejść na dietę...
Może nam w tym pomóc książka „Bez cukru, a słodkie”, która pojawiła się na rynku wydana przez Pascala. W książce Katarzyny Biłas (którą znajdziemy też na Instagramie) znajdują się przepisy na różne dania bez cukru. Bardzo fajne jest podzielenie książki na różne rozdziały/potrawy, które w łatwy sposób pozwalają na znalezienie interesującego nas dania. Do wyboru mamy: ciasta, tarty, serniki, ciasteczka, babeczki, desery, koktajle, lody, czekoladki i praliny, a także drożdżówki, rogaliki i ptysie.
Książka jest wydana na ładnym papierze, a zdjęcia przygotowanych potraw są bardzo apetyczne. Desery opisane w książce są łatwe w przygotowaniu i większość z nich możemy zrobić ze składników, które na co dzień mamy w domu.
W każdym przepisie znajdziemy dokładnie wyszczególnione proporcje i sposób przygotowania deseru. Dodatkowo, znajdują się też tam wskazówki, dzięki którym nasza potrawa nabierze jeszcze lepszego smaku, lub pojawia się tam informacja o składniku, który możemy wymienić na inny. Każdy przepis zawiera także ilość porcji oraz konkretne wartości odżywcze (węglowodany, tłuszcz, białko) i kalorie, aby łatwo można było wprowadzić deser do naszej diety.
Książkę oceniam na 10/10, ponieważ:
- przepisy są łatwe w wykonaniu
- desery mają różną kaloryczność, dzięki czemu możemy wybrać coś, co będzie uzupełnieniem naszej diety
- składniki do deserów nie są drogie, większość z nich mamy na co dzień w domu
- książka wydana jest ładnie, zachęca do gotowania, a jednocześnie nie przypomina typowych poradników kulinarnych
Przykładowy przepis:
Ciasto z ananasem
Składniki:
- 100 g ananasa
- 50 g masła
- 100 g erytrolu
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wskazówki:
Zamiast erytrolu można użyć ksylitolu, a mąkę pszenną można wymienić na orkiszową jasną.
Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy ananasa. Z reszty składników miksujemy ciasto i wylewamy je na ananasa. Pieczemy w 180’ przez ok 40 minut.
Ilość: 8 kawałków
1 kawałek ma 113 kcal, 12,8 g węglowodanów, 5,9 g tłuszczu, 2,4 g białka.

Mówi się, że najpierw trzeba nabrać masy, aby było można wyrzeźbić ciało. Podejrzewam, że po pracy zdalnej w domu przez ostatnie miesiące, wielu z nas posiada już wymaganą masę. Czas więc zadbać o rzeźbę. Ale żeby życie nie było takie smutne, warto czasem pozwolić sobie na trochę przyjemności.
„Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale wizja kolejnej diety Cię przeraża? Trudno...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1514
1210

Na półkach: , , , , , ,

W czasach, w których otyłość i nadwaga atakują z każdej możliwej strony, cukrzyca dopada coraz większy odsetek społeczeństwa, a cukier czai się tam, gdzie człowiek się go nie spodziewa, naprzeciw wychodzą autorzy publikacji kulinarnych m.in. z przepisami na słodycze, które choć słodkie, cukru z buraka cukrowego nie zawierają.

Niemożliwe?

A jednak. Współcześnie znanych jest kilka zamienników powszechnie stosowanego cukru, które nie podnoszą jego poziomu we krwi, a co za tym idzie, są mniej kaloryczne dla organizmu i sprzyjają zrzucaniu zbędnych kilogramów oraz wpływają pozytywnie na nasz organizm.

Ale czy desery pozbawione sacharozy mogą być nadal smaczne i zaspokajać słodkie kubki smakowe? Owszem. Najlepszy tego przykładem jest publikacja Katarzyny Biłas, która przygotowała ponad sto przepisów na smaczne, słodkie i mniej kaloryczne desery, które zawrócą Wam w głowach i żołądkach. W tych drugich szczególnie!

Autorka podzieliła swoją książkę na osiem „rozdziałów”, m.in. tarty, koktajle, ciastka. Z reguły do każdego przypisanych jest kilkanaście przepisów. Każda receptura opatrzona jest listą składników i notatką odnośnie połączenia ich i poddania obróbce termicznej, jeśli to konieczne, by otrzymać produkt finalny. Poszczególne opisy opatrzone są także wskazówkami co do możliwości użycia zamienników oraz informacji o kaloryczności z wyszczególnieniem zawartości tłuszczy, białka i węglowodanów oraz sugerowaną ilością porcji.

Każdemu przepisowi towarzyszy autorskie zdjęcie Katarzyny Biłas, na którego widok aż ślinka cieknie. Naprawdę. Wszystkie te desery, ciastka i praliny wyglądają nieopisanie przepysznie. Ale nie tylko wyglądają! Wraz z moimi pociechami zrealizowaliśmy część przepisów na ciastka – m.in. ciastka cytrynowe, z których my zrobiliśmy kokosanki - i smakują one wprost wybornie! Nasze eksperymenty są także dowodem na to, że bazy zaproponowane przez autorkę można dowolnie modyfikować pod swoje upodobania kulinarne albo pod to, co ma się aktualnie w domu – my mieliśmy mąkę kokosową i ani jednej cytryny. :)

Ponadto mając na uwadze obecną sytuację w Polsce i na świecie, przygotowywanie słodkości w domu to nie tylko możliwość zaspokojenia zachcianki na słodkie bez wychodzenia z domu, ale także niemała frajda we wspólnym kucharzeniu – bo które z dzieci nie lubi dekorować ciastek albo babeczek?

Dodam jeszcze, że na wstępie Katarzyna Biłas podrzuca czytelnikowi garść informacji o tym, czym charakteryzuje się stosowany przez nią zamiennik cukru – erytrytol, na co powinno się zwracać uwagę podczas zakupów, a także Pomocnik, niebędący niczym innym, jak ściągawką, co do gramatur. :)

Tak, więc jeśli nie jesteście w stanie odmówić sobie słodyczy, a marzy Wam się, by wyświetlacz na wadze pokazywał coraz mniejsze wartości, rozważnie Bez cukru, a słodkie i przekonajcie się, że można modyfikować przepisy tak, by cieszyć się słodkim smakiem, a jednoczenie nie opychać się pustymi kaloriami magazynowanymi w biodrach i brzuchu. A przy okazji pokażcie dzieciom, że domowe jest dużo smaczniejsze niż to kupne, bo czas spędzony na przygotowywaniu ciast, pralin, czy koktajli to świetna zabawa.

Gorąco polecam!

W czasach, w których otyłość i nadwaga atakują z każdej możliwej strony, cukrzyca dopada coraz większy odsetek społeczeństwa, a cukier czai się tam, gdzie człowiek się go nie spodziewa, naprzeciw wychodzą autorzy publikacji kulinarnych m.in. z przepisami na słodycze, które choć słodkie, cukru z buraka cukrowego nie zawierają.

Niemożliwe?

A jednak. Współcześnie znanych...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    8
  • Przeczytane
    6
  • Biblioteczka domowa
    1
  • Posiadam
    1
  • DK / Sz / PM / Sec
    1
  • Polscy autorzy
    1
  • Kuchenne
    1
  • Kuchnie świata/Gotujemy
    1
  • X2020
    1
  • Legionowo dorośli
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Bez cukru, a słodkie


Podobne książki

Przeczytaj także