Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach

Okładka książki Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach autora Joanna Fabicka, 9788380317963
Okładka książki Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach
Joanna Fabicka Wydawnictwo: Świat Książki literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2018-09-19
2018-09-19

Kup Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Plaża w słoiku po kiszonych ogórkachi

Kobieta walcząca

2289 194 123

Oceny książki Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach

Okładka książki sugeruje lekturę lekką, łatwą i przyjemną. I w pewnym sensie tak jest, ale przemierzając kolejne stronice nastepuje zmiana opinii. Głowna bohaterka Grażyna jest kobietą po 40, pracuje w domu kultury, jest mamą dwojki nastolatków, a mąż robi karierę. Wydawać by się mogło, że Grażyna nie ma powodów do narzekania, ale...
W domu stała się zupełnie niewidzialna, córka jest zapatrzona slepo w ojca, syn wykazuje objawy depresji, a w pracy kobieta dostaje zadanie stulecia, ma zorganizować zespół muzyczny, który będzie reprezentował ów dom kultury na ogólnopolskim festiwalu. Szkopuł w tym, że do dyspozycji ma nieco dziwacznych muzyków z solistą z wyrokiem sądowym na czele.
Ta słodko gorzka historia pokazuje stopniowe dojrzewanie dojrzałej już kobiety do tego, aby móc zawalczyć o siebie. To trochę rodzaj młodzieńczego buntu, którego być może nie zaznała w przeszłości, a teraz jest dla nie motorem do bycia wreszcie dobrą dla siebie. To też wyraz odwagi, który daje jej siłę do życiowych zmian, a uwierzcie mi są one ogromne. Co na to rodzina, mąż, dzieci, teściowa? Warto przeczytać do końca, bo on zaskakuje, motywuje, a cała lektura daje cała masę nadziei, że nigdy nie jest za poźno na pozytywne zmiany w życiu.

W domu stała się zupełnie niewidzialna,...

Kolejna pozycja, do której namówiła mnie narzeczona i znowu spodziewałem się czegoś innego. Myślałem że będzie to po prostu historia jakiejś Grażki, a w rzeczywistości jest tam jakaś głębia pomijając fabułę. Ktoś sobie oparza jajka gorącym olejem, ktoś inny odparza je sobie w spodenkach rowerowych w upale - więc poziom żartu jest taki mniej więcej. Natomiast Grażyny myśli o związku, o relacjach o dojrzewających dzieciach... Dużo tam jest bólu i smutku i ściśnięcia Grażyny kajdankami i kagańcem... Przykre to wszystko... Zabawnych tekstów też jest dużo... Jestem pod wrażeniem i mam nadzieję że nigdy z narzeczoną nie utkniemy w podobnym sosie codzienności szarej burej i Grażynowej.

Ciekawa opowieść o 40 letniej Grażynie. Jest matką dwójki nastolatków, żoną bogatego męża. Sama dość nudna na tle 82 letniej teściowej po 3 rozwodach.
Uroku książce dodają poboczni bohaterowie Trutka, Żyłko i ich nieoczekiwana miłość. Andrzej i jego koledzy z zespołu Stars. Wielokrotnie się zaśmiałam. Najzabawniejsza była wyprawa do knajpy na warszawskiej Pradze i zapoznanie Złotego Leona.

Jestem ciekawa innych pozycji autorki.

405 użytkowników ma tytuł Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach na półkach głównych
83 użytkowników ma tytuł Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach na półkach dodatkowych

Okładka książki Wszystkie kolory świata Mariusz Andryszczyk, Anita Andrzejewska, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Katarzyna Bogucka, Aleksandra Cieślak, Maria Dek, Emilia Dziubak, Joanna Fabicka, Barbara Gawryluk, Andrzej Marek Grabowski, Monika Hanulak, Cezary Harasimowicz, Joanna Jagiełło, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Jona Jung, Grzegorz Kasdepke, Marta Kisiel, Katarzyna Kołodziej, Barbara Kosmowska, Agata Królak, Igor Kubik, Marta Kurczewska, Grażka Lange, Joanna Olech, Anna Onichimowska, Paweł Pawlak, Adam Pękalski, Andrzej Pilichowski-Ragno, Jola Richter-Magnuszewska, Grażyna Rigall, Joanna Rudniańska, Joanna Rusinek, Michał Rusinek, Katarzyna Ryrych, Piotr Socha, Zofia Stanecka, Przemek Staroń, Marcin Szczygielski, Marianna Sztyma, Adam Wajrak, Anna Wielbut, Rafał Witek, Daniel de Latour
Okładka książki Dobranocki na pogodę i niepogodę Grażyna Bąkiewicz, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Zofia Beszczyńska, Joanna Fabicka, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Barbara Kosmowska, Maria Łastowiecka, Beata Ostrowicka, Zofia Stanecka, Małgorzata Strękowska-Zaremba, Agnieszka Tyszka

Cytaty z książki Plaża w słoiku po kiszonych ogórkach