Ziemia ludzi zapomnianych

- powieść historyczna
- Zanim nadejdzie jutro (tom 2)
- Ziemia ludzi zapomnianych
- Videograf
- 2019-01-22
- 2019-01-22
- głód Kresy Wschodnie literatura polska łagier odmiana losu przemoc saga strach śmierć terror walka o przetrwanie zsyłka
- Inne
Różni ludzie i ich życiorysy, odmienne spojrzenie na świat i inne marzenia, jednak nadchodzi chwila, gdy ich drogi się krzyżują w jednym z bydlęcych wagonów. Pozbawieni majątku, rozdzieleni z bliskimi, pewnego dnia zostają zmuszeni, by wyruszyć w daleką podróż do miejsca, w którym nic już nie będzie takie samo. Walka o przetrwanie, głód i choroby wystawiają moralność człowieka na ciężką próbę. Postawy i wybory dokonywane w ekstremalnych sytuacjach nie są tak oczywiste, jak mogłoby się z pozoru wydawać. Czy trudy życia i brak perspektyw zmienią tych ludzi na zawsze, czy też zdołają ocalić resztki człowieczeństwa?
Oficjalne recenzje
Relacja z piekła na ziemi
Akcja drugiego tomu cyklu „Zanim nadejdzie jutro”, zatytułowanego „Ziemia ludzi zapomnianych”, rozgrywa się w latach 1940-1942. Europa znalazła się w szponach wojny. Polska po 17 września 1939 roku została rozerwana przez dwóch okupantów. Wilno i okolice znalazły się w rękach Związku Radzieckiego. Stalin nakazał rozprawić się z Polakami nader srogo. Polscy oficerowie trafili do Kozielska, Ostaszkowa, Katynia. Ich rodziny, a także rzesze polskich patriotów bydlęcymi wagonami musiały udać się w podróż z „biletem w jedną stronę” – na Syberię.
Na nieludzką ziemię zostali wywiezieni także wykreowani przez Joannę Jax bohaterowie wspaniałej serii „Zanim nadejdzie jutro”. Wyrok był taki sam i dla bogatych, i dla biednych. I dla młodych, i dla starych. Nie liczył się majątek, pochodzenie ani status rodzinny. W bydlęcym wagonie, w nieludzkich warunkach wszyscy stali się równi. Równi w bólu i płaczu, rozpaczy i żalu, tęsknocie za domem i rodziną.
Choć byli różni, przyszło im spędzić razem długie dni w urągających godności warunkach. Choć chcieli żyć, nie wszystkim było dane życie. Choć mieli mało, zostali pozbawieni nawet osobistych drobiazgów. Choć nie wszyscy nawykli do pracy, musieli ciężko pracować za marne wynagrodzenie wystarczające tylko na głodowe racje byle jakiego jedzenia. Choć było im potwornie ciężko, trwali, marząc o wolności i powrocie do domu. Choć zostali odarci z resztek godności, trwali, bezgłośnie modląc się o każdą chwilę życia. Choć ich szeregi się przerzedzały, walczyli o każdy dzień.
Nie sposób wyrazić słowami tego, co przyszło przeżyć Ninie, Pawłowi czy Błażejowi. Na myśl o ich życiowej drodze do oczu napływają łzy. To, co zgotował im los i źli ludzie, miało smak piołunu. Ich syberyjskie losy były jak niekończąca się droga krzyżowa. A gdy do zesłańców dotarły w końcu pomyślne wieści, nie mogli w nie uwierzyć. Bo przez ich katorżnicze życie wolność wydawała się czymś równie nierealnym jak sztuka latania.
Joanna Jax w drobiazgowy, wyczerpujący i nader wymowny sposób pokazała piekło, jakie zgotowano naszym rodakom na Syberii. Tam moralność umarła śmiercią tragiczną, tam bestialsko zabito nadzieję. Tam doświadczyli oni tylko głodu i bezsilności wobec świata, który okazał się kalwarią. Lektura ta niezwykle wzrusza i przemawia wprost do serca. Pokazuje sceny, które pozostaną w duszy na zawsze. Woła wręcz o pamięć o tych, którzy na wieczność zostali w obcej ziemi, nawet bez krzyża na mogile. Ta opowieść o losach zwyczajnych ludzi, których zesłano na dno piekła, to lektura, od której trudno się oderwać i o której trudno będzie zapomnieć.
Podobnie jak jej poprzedniczka, książka ta ma wiele atutów. Autorka dopracowała ją w najmniejszych szczegółach. Efektem jej pracy i talentu jest tytuł ukazujący prawdę, o której wiele lat milczano, którą starano się wymazać. Fakty historyczne przedstawione w fabule splatają się z losami bohaterów. Dzięki temu obraz jest wiarygodny, przejmujący i prawdziwy. Czytając, czułam ich beznadzieję i rozpacz, bo bohaterowie stali mi się bliscy niczym dobrzy znajomi. Genialny zamysł i mistrzowskie przedstawienie zasługują na to, by ta literacka lekcja historii trafiła do wielu serc, bo dzięki niej pamięć o ofiarach stalinizmu będzie trwała wiecznie.
Gorąco polecam twórczość Joanny Jax. To współczesna proza z najwyższej półki, którą można ocenić tylko i wyłącznie w kategoriach arcydzieła.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
- 1 094
Jak ja uwielbiam Joannę Jax! Jej literatura porusza💓!!
P. Joanna porusza tu ważny temat ludzi zesłanych na Syberię, zesłanych tylko po co? żeby pomału w cierpieniach odejść? Hm sam niewiem ale bohaterom książki Jax, nie brakuje hartu ducha i silnej nadzieji że ich męki kiedyś się skończą i to szczęśliwie.....
Trudna tematyka i pomyśleć że piekło wojny i w dzisiejszych czasach jest blisko nas...
Książkę polecam i to szczególnie w wersji audio bo lektorka p. Kijowska jest genialna w swojej roli.
Jak ja uwielbiam Joannę Jax! Jej literatura porusza💓!!
więcej Pokaż mimo to,,Ziemia ludzi zapomnianych'' to drugi tom, drugiego cyklu tej autorki który mam okazję odsłuchiwać.
Po prostu przeżyli tylko nieliczni.
Po prostu przeżyli tylko nieliczni.
Pokaż mimo toWielokrotnie wzruszałam się czytając
o losach ludzi zesłanych na Syberię.
Musieli sobie radzić z ciągłym głodem, zimnem i bytowaniem w ziemiankach
czy barakach.
Część z nich nie przetrwała, części udało się w tych wędrówkach napotkać wrażliwe i przyjazne im osoby, chętne do pomocy.
Pięknym językiem napisana książka, czas przy jej czytaniu szybko zleciał.
Wielokrotnie wzruszałam się czytając
Pokaż mimo too losach ludzi zesłanych na Syberię.
Musieli sobie radzić z ciągłym głodem, zimnem i bytowaniem w ziemiankach
czy barakach.
Pięknym językiem napisana książka, czas przy jej czytaniu szybko zleciał.
Drugi tom ksiązki jest niemal tak samo dobry jak poprzedni. Dalej śledzimy losy bohaterów z pierwszego tomu , którym tym razem przyjdzie się zmierzyć ze strasznymi , niewyobrażalnymi dla nikogo trudami , które przeżywali podczas zsyłki na Sybir , Kazachstanu i wszędzie tam , gdzie zesłali Polaków barbarzyńscy Rosjanie.
więcej Pokaż mimo toW drugiej części powieści nasi bohaterowie starają się przetrwać trudny podróży i trudy życia na zesłaniu. Tutaj pokazane jest, że nie liczy się wykształcenie ani klasa społeczna, do której się należy ponieważ wszyscy zesłani muszą tak samo walczyć o przetrwanie.
Pokaż mimo toW drugiej części cyklu „Zanim nadejdzie jutro” nasi zesłani bohaterowie, jadą bydlęcym pociągiem i nie wiadomo, dokąd i ile czasu będą jechać. Doskwiera im głód, chłód i brud zarówno w podróży jak i na miejscu. Docierają na odległe stepy Kazachstanu. Tam na ziemi ludzi zapomnianych wspierają się nawzajem, dzielą żywnością i pomagają w zdobyciu dachu nad głową. Nikt się nimi nie interesuje tu każdy musi radzić sobie sam. Inni trafili do łagru na Syberii i tam w okropnych warunkach ciężko pracują.
Joanna Jax doskonale oddała sytuacje Polaków zsyłanych w głąb Rosji, ich życie w warunkach uwłaczających godności człowieka, bez możliwości zdobycia pracy, dachu nad głową, żywności i opieki lekarskiej. Byli skazani za życia na powolną śmierć. Czytając o ich losach niejednokrotnie napływają łzy do oczu.
W obliczu obecnie trwającej wojny na Ukrainie, obrazach zniszczeń do jakich to prowadzi, atakach na ludność cywilną i chęć wyniszczenia całego narodu obraz opisany w książce „Ziemia Ludzi zapomnianych” staje się niestety znów aktualny.
W drugiej części cyklu „Zanim nadejdzie jutro” nasi zesłani bohaterowie, jadą bydlęcym pociągiem i nie wiadomo, dokąd i ile czasu będą jechać. Doskwiera im głód, chłód i brud zarówno w podróży jak i na miejscu. Docierają na odległe stepy Kazachstanu. Tam na ziemi ludzi zapomnianych wspierają się nawzajem, dzielą żywnością i pomagają w zdobyciu dachu nad głową. Nikt się...
więcej Pokaż mimo toAutorka na samym początku książki popełnia kilka karygodnych błędów, które uniemożliwiają wręcz kontynuowanie czytania powieści. Ewidentnie schrzaniło jej się coś z czasem i określeniami i nikt w redakcji nie zwrócił na to uwagi. Po pierwsze, akcja powieści zaczyna się w wagonach bydlęcych, którymi nasi bohaterowie od dłuższego czasu już jadą póki co w nieznane. A więc smród, głód, wszy, wylizywanie marnych porcji z garów, świadczą o przynajmniej tygodniowej już tułaczce, aż tu nagle w rozdziale trzecim mamusia wyciąga jajeczko ugotowane na twardo, daje dla swojej córci a mała wybrzydza że nie chce ???????? HALO ? Czy to ten sam pociąg? Skąd ona wzięła te świeże jajeczko i dlaczego pomimo głodu nikt z wagonu się na nie nie rzucił zamiast tego kilka osób daje reprymendę kłócącym się o dobre wychowanie dzieci dwóm kobietom. Ale to nie wszystko - określenia typu "jest zimno, ale przetrwamy do kolejnych mrozów" lub "tatę wypuszczą z niewoli ja wrócę ze zsyłki i znów wszystko będzie dobrze" nie świadczą o poprawnie użytym czasie teraźniejszym w powieści. Bohaterowie jadąc wciąż pociągiem, wypowiadając takie słowa podczas postoju w szczerym polu, w niepewnych czasach nie mogą mieć przekonania o tym gdzie (zsyłka, łagry, obóz, Syberia) i na jak długo (kilka lat, kolejna zima) jadą. To odstręcza od czytania. Naprawdę liczyłam, że zapoznam się z opisem łagrów i zbudowaną na jej tle fabułą postaci, ale przez takie błędy nie da się ot tak przejść obojętnie. Takie przedstawianie historii jest ładnie mówiąc bardzo słabe. Nie mówiąc o tym, że w pierwszej części też nie otrzymało się niczego aż tak bardzo historycznie wartościowego.
Autorka na samym początku książki popełnia kilka karygodnych błędów, które uniemożliwiają wręcz kontynuowanie czytania powieści. Ewidentnie schrzaniło jej się coś z czasem i określeniami i nikt w redakcji nie zwrócił na to uwagi. Po pierwsze, akcja powieści zaczyna się w wagonach bydlęcych, którymi nasi bohaterowie od dłuższego czasu już jadą póki co w nieznane. A więc...
więcej Pokaż mimo toŚwietna 8/10
Świetna 8/10
Pokaż mimo toFantastyczna.Podobnie jak część pierwsza "Podroż do krainy umarłych pochłonęła mnie bez reszty.Gorąco polecam.
Pokaż mimo toSięgnąłem po drugi tom cyklu Joanny Jax w odpowiednim czasie. Właśnie teraz odkrywa przed światem swoją prawdziwą twarz neosowiecki imperializm rozpoczynając wojnę na Ukrainie, a wydarzenia takie jak rzeź w Buczy wskazują na to, że od czasów Katynia w Rosji właściwie nic się nie zmieniło.
Nowe losy bohaterów I tomu Zawiślańskich, Kąckich, Morawińskich mają swój dalszy ciąg w przymusowych zsyłkach w głąb Związku Radzieckiego, do syberyjskich łagrów i na stepy Kazachstanu. Gdy widzimy co spotyka tam zesłanych Polaków, jakie upodlenie szykują im sowieccy barbarzyńcy, bezwiednie nasuwa się myśl, że podobny los szykuje teraz Europie reżim Krwawego Wołodii. Jest więć ta książka nie tylko obrazem minionych okropieńśtw, ale i przestrogą przed tym co znów może nadejść.
więcej Pokaż mimo toNowe losy bohaterów I tomu Zawiślańskich, Kąckich, Morawińskich mają swój dalszy ciąg...