Już nikogo nie słychać

- Czwarta Strona
- kryminał kryminał retro literatura polska manipulacja międzywojnie niebezpieczeństwo podstęp polityka polski kryminał Poznań pułapka śledztwo wyścig z czasem zabójstwo zagadka kryminalna
- Czwarta Strona
KRYMINAŁ RETRO NAJWYŻSZEJ KLASY!
Listopad 1926 roku. W Poznaniu krążą pogłoski o spodziewanej wizycie Piłsudskiego. Nad bezpieczeństwem Marszałka ma czuwać komisarz Antoni Fischer. Jednak napięta po przewrocie majowym atmosfera w kraju, narastające nastroje antysemickie oraz ciągle ścierający się bolszewicy i narodowcy nie ułatwiają komisarzowi zadania.
Na domiar złego w mieście dochodzi do zbrodni. Młody praktykant znajduje ciało zastrzelonego właściciela zakładu pogrzebowego, Alojzego Kaczmarkiewicza. Jego siostrzeniec Anastazy Olkiewicz, zasłużony w czasie wojny bolszewickiej przodownik policji, za punkt honoru stawia sobie złapanie zabójcy. Niedługo potem, w podobny sposób, ginie działacz partii narodowej, mecenas Olgierd Witecki. Fischer nie ma ani chwili do stracenia, jak najszybciej musi znaleźć groźnego zabójcę.
Ryszard Ćwirlej perfekcyjnie oddaje atmosferę dwudziestolecia międzywojennego. Jego bohaterowie przechadzają się po uliczkach dawnego miasta, zaglądają do barów, zatęchłych piwnic i cel.
Kup książkę
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Opinie [34]
Odejmuję gwiazdkę Panu Ćwirlejowi, bo jednak mógłby, mimo wszystko, przywieźć Komendanta z wizytą do Poznania
więcejAle, pomijając moja uwagę, autor pozostaje mistrzem retro. I czy to Poznań w 1926 roku, tak jak w tym tomie, czy inne przedwojenne Szamotuły albo Piła, czy wszystkie te miasta naraz jego klimat międzywojennej Wielkopolski nie ma sobie równych. Z całym szacunkiem...
Jak zazwyczaj bardzo dobre, choć brakuje trochę tego klimatu pogranicza, jaki świetnie odmalowywał Autor we wcześniejszych częściach cyklu.
Pokaż mimo toTak jak w poprzednich częściach cyklu, bardzo istotne w powieści Ćwirleja jest tło obyczajowe, obraz przedwojennego Poznania z jego półświatkiem, podejrzanymi knajpami, gwarą i miejscowym kolorytem. Sam wątek kryminalny jest oczywiście ważny, ale z nie mniejszym zainteresowaniem śledzić można losy bohaterów, którzy przewijają się przez wszystkie tomy.
więcejTym razem mamy rok...
Sięgając po przygodę z Ryszardem Ćwirlejem i Antonim Fischerem można być pewnym kilku rzeczy. Na pewno tego, że kryminał będzie dobry, bohaterowie choć prości to jednak ciekawi i zabawni, wielu zaskakujących zwrotów akcji i gwary poznańskiej, której czytanie sprawia mi dużą radochę. Trzeci raz się nie zawiodłem. Polecam.
Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z serią o Antonim Fischerze, które zachęciło mnie do sięgnięcia po pozostałe tomy. Akcja toczy się wartko, istnieją elementy zaskoczenia, a kolejne strony sukcesywnie przybliżają nas do rozwiązania wiodącej zagadki. Dodatkowo autor funduje nam bardzo przyjemną podróż do przedwojennego Poznania, gdzie obok bamberskich wozów, na ulicach spotkać można...
więcejPo wizycie na Lubimy czytać już wiem, że to trzecia część serii. Dla mnie było to pierwsze spotkanie z autorem i jego twórczością. Książka jest naprawdę niezła, świetnie przedstawiony okres dwudziestolecia międzywojennego. Ciekawie się podróżowało po Poznaniu i uczyło miejscowej gwary. Dobrze przedstawiona akcja, płynnie się czyta, rozdziały tak zakończone, by szybko...
więcejPolecam!
Pokaż mimo toZaczęłam czytać rano, nie mogłam się oderwać od niej,skończyłam wieczorem.
Moje drugie spotkanie z Ćwirlejem i Antonim Fischerem, choć to tom trzeci. Można czytać nie chronologicznie, bo sprawy różne choć wiadomo lepiej po kolei.
Pokaż mimo toRetro kryminał z okresu 20 lecia między wojennego. W tle narodowcy, socjaliści, przygotowania do wizyty marszałka. Nie zabraknie też wojennych wspomnień.
Jak dla mnie świetny kryminał, nie pozbawiony humoru.
Dla mnie najsłabsza ze wszystkich trzech części. Trochę irytujące powtarzanie przez autora niektórych historii z części pierwszej i drugiej. Sama fabuła nie jest najgorsza, akcja nawet wciągająca, ale jak to mówią:szału nie ma, d...y nie urywa.
Pokaż mimo toLubię Ćwirleja, więc musiałby się nieźle "napracować", bym oceniła go poniżej 7.
Pokaż mimo toA tu dodatkowo jest dwudziestolecie międzywojenne - okres w historii, którym się interesuję.
Dodatkowo jeszcze poznajemy przodka Teosia Olkiewicza- poznańskiego milicjanta!