Brisingr

- Paulina Braiter-Ziemkiewicz
- Mag
- fantastyka, fantasy, science fiction
- powieść fantasy smoki
Brisingr to trzeci tom opowieści o Eragonie i smoczycy Saphirze, których łączy niesamowita, wręcz magiczna więź psychiczna.
Brisingr to bajkowa opowieść o ciemnych mocach, obfitująca w malownicze sceny walki, pełna spisków i tajemnic, dziwnych stworzeń, oraz magii.
Eragonowi i Saphirze udało się wyjść cało z bitwy z wojownikami Imperium na Płonących Równinach. Teraz muszą stawić czoło kolejnym wyzwaniom i niebezpieczeństwom. Zanurzamy się w zaczarowany świat i wędrujemy z bohaterami po Alagaesii.
Czy Eragon stanie na wysokości zadania i uwolni ludzi spod tyranii Galbatorixa? Jak będą wyglądały dalsze przygody naszych bohaterów? Jaki finał znajdzie uczucie Eragona i Aryi? Czy sprawdzą się przepowiednie Angeli i Solembuma?
Paolini napisał świetną fantastykę przygodową, z malowniczymi opisami i ciekawymi dialogami. Szkoda tylko, że uśmiercił Glaedra i Oromisa, zdążyłam się do nich przywiązać….
Książka napisana jest lekko i z polotem, czyta się ją z dużą przyjemnością, pobudza wyobraźnię i intryguje. Piękna okładka przyciąga wzrok i stanowi doskonałą kontynuację serii. Przemyślane i dopracowane postacie bohaterów wzbogacają opowieść, a doskonałe tło dopełnia całości.
Brisingr to dotychczas najlepsza część trylogii – najbardziej dopracowana, przemyślana i porywająca.
Kup książkę
- 12 746
- 3 893
- 2 698
Wypożycz z biblioteki
Książki powinny trafiać tam, gdzie najbardziej je docenią, nie tkwić nieczytane, zakurzone na zapomnianych półkach.
Zobacz więcejPotwory umysłu są znacznie gorsze niż te istniejące naprawdę. Strach, zwątpienie i nienawiść okaleczyły więcej osób niż jakiekolwiek zwierzęta.
Zobacz więcejOsobno jesteśmy niepełni, lecz razem stanowimy całość.
Zobacz więcej
Opinie [338]
PŁAKAŁAM GDY CZYTAŁAM.
Pokaż mimo to#zagubiona
Super!!! Polecam !!
Pokaż mimo toOch, po cudownym uleczeniu przez smoki, wspaniałej bitwie i pięknym połączeniu się z bratem trzeba się w końcu wziąć do roboty. Szczególnie, gdy Murtagh, Twój brat, kradnie Ci miecz pod pretekstem tego, że jest starszy.
więcejCałą tę część wspominam jak przez mgłę, mimo, że oceniam ją ledwo miesiąc po przeczytaniu, i jedyne co przychodzi mi do głowy to fakt, że Eragon z Roranem...
Sentyment
Pokaż mimo toPamiętam, że kiedy czytałam ten tom po raz pierwszy, miałam jakieś 14 lat. I strasznie się nudziłam. Teraz jednak w ogóle nie czułam tej nudy. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że druga część tego tomu będzie ciekawsza, bo mniej-więcej pamiętam dwa wydarzenia, które się w niej znajdą. Jednak dla mnie Alagaësia zawsze będzie domem, niezależnie od wieku i wad tych książek.
Pokaż mimo toUgh, naprawdę ciężko mi to pisać.
więcejW tej książce jest zbyt dużo scen, które nie mają zbytniego celu, po prostu są. Nie wiem, może staną się istotne w następnym tomie, ale póki co to tylko pusty tekst.
Mam również wrażenie, że autor nie przemyślał do końca całego ciągu przyczynowo-skutkowego, kiedy pisał poprzednie powieści i w tym tomie, dochodzi do wniosku, że to co...
Jeśli ktoś lubi smoki, księżniczki, bitwy na miecze to jest to odpowiednia książka. Wciągająca pozycja która pochłonęła mnie od pierwszej do ostatniej strony i bardzo się cieszę że nie jest to ostatni tom bo liczę na więcej.
Pokaż mimo toZ tomu na tom przygody Eragona są coraz ciekawsze i wciągające. Podobała mi się ta część. Przez co od razu po jej skończeniu sięgnąłem po kontynuację. Polecam :)
Pokaż mimo toAby wyrazić opinię, musiałbym przeczytać jeszcze raz. Książka miała swoje lepsze i gorsze momenty, ale z pewnością zawiera jeden, bardzo ważny i zaskakujący plot twist. Nie zdradzę o co chodzi, niech to będzie małą zachętą do lektury.
Pokaż mimo toEragon, Saphira i kuzyn głównego bohatera – Roran, wyruszyli do Helgrindu, siedziby mrocznych istot zwanych Ra’zackami. Mieli dwa cele – zabić potwory i uwolnić ukochaną Rorana – Katrinę. I tutaj zaczyna się zabawa, bo z pozoru prosta dla jeźdźca i smoka misja staje się dość skomplikowaną sprawą – w końcu co to za książka, gdzie wszystko jest proste i logiczne 😀
więcejPełna...