Hen. Na północy Norwegii

Inne

Kup Hen. Na północy Norwegii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hen. Na północy Norwegii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hen. Na północy Norwegii

Kolejny bardzo dobry reportaż z wydawnictwa Czarne.
Tym razem autorka przenosi nas Hen, czyli daleko na północne krańce Norwegii, gdzie noc i dzień polarny wlecze się niemiłosiernie. Gdzie wiatry to nie są lekkie zefirki tylko potężne orkany i sztormy. To miejsce, gdzie mieszka bajkowy Św. Mikołaj. Ale to miejsce zamieszkane jest przez autochtonów lud Samów, których Norwegowie z południa raczej nie szanowali. Tu każda wyprawa poza dom może zakończyć się śmiercią z zamarznięcia. Tu wypasa się renifery, łowi i przetwarza ryby, które później jadą do Europy.
Życie jest tu trudne i ciężkie. Nie każdy jest w stanie wytrzymać. A i historia tej ziemi jest bardzo interesująca.
Polecam.

Kolejny bardzo dobry reportaż z wydawnictwa Czarne.

bardzo ciekawa, nie miałam zupełnie pojęcia jak wygląda Północ Norwegii. widać ogromną pracę autorki. ale styl nie dla mnie, zbyt kwiecisty, zbyt ozdobny.

❄️ Północ bez filtra ❄️

🎭 Gatunek: reportaż / literacka opowieść o miejscu i ludziach (bardziej „gawęda z kością” niż klasyczne śledztwo)
🌡️ Nastrój: chłód + szorstka czułość + humor, który jest jak wiatr: tnie, ale oczyszcza
🎧 Tryb czytania: najlepiej w kawałkach (to ma rytm rozmowy i dygresji)
⭐ Ocena: 6,5/10 — warto, zwłaszcza „na śnieg”, ale nie wszystko trzyma w napięciu

📖 To jest książka o Północy, która nie jest pocztówką. Jest życiem na krawędzi warunków: pogodowych, historycznych, społecznych. Autorka prowadzi przez ludzi i ich historie tak, że czuć surowość krajobrazu i surowość charakterów: pamięć wojny, „spalenia”, upokorzeń, północnej niewidzialności wobec Południa, codzienności budowanej z pracy, milczenia i kawy.

🪓 Pazur – co mnie uwierało 🪓
Momentami to działa jak świetna rozmowa z kimś, kto „ma w głowie całą krainę”… tylko że za długo nie oddaje mikrofonu. Dygresje potrafią rozciągać się jak noc polarna: niby to piękne, ale człowiek łapie się na tym, że odpływa. Jest tu sporo smakowitych detali, lecz czasem brakuje ostrzejszego prowadzenia: mniej opowiadania wszystkiego, więcej cięcia.

🧷 Dla kogo 🧷
Dla tych, którzy lubią reportaż o miejscu: klimat, pamięć, ludzką surowość i mikrohistorie; dla czytelników, których kręci północ bez lukru.

🧊 Dla kogo nie 🧊
Jeśli szukasz dynamiki, tezy prowadzonej jak po sznurku, albo „samej akcji” — tu bardziej jest wiatr i głos niż fabuła.

❄️ Domknięcie ❄️
Świetna na czas, kiedy świat robi się biały i wietrzny. Nie wszystko mnie trzymało równo, ale klimat i ludzie robią swoje — i zostają w głowie dłużej niż rozdział.

❄️ Północ bez filtra ❄️

🎧 Tryb czytania: najlepiej w kawałkach (to ma rytm rozmowy i dygresji)
⭐ Ocena: 6,5/10 — warto, zwłaszcza „na śnieg”, ale nie wszystko trzyma w...

3610 użytkowników ma tytuł Hen. Na północy Norwegii na półkach głównych
519 użytkowników ma tytuł Hen. Na północy Norwegii na półkach dodatkowych

Okładka książki Nadzieja Joanna Bator, Waldemar Bawołek, Grzegorz Bogdał, Katarzyna Boni, Wojciech Chmielarz, Sylwia Chutnik, Jacek Dehnel, Julia Fiedorczuk, Natalia Fiedorczuk, Joanna Gierak-Onoszko, Mikołaj Grynberg, Magdalena Grzebałkowska, Ignacy Karpowicz, Urszula Kozioł, Hanna Krall, Małgorzata Lebda, Ewa Lipska, Jarosław Mikołajewski, Andrzej Muszyński, Wiesław Myśliwski, Jacek Napiórkowski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Grażyna Plebanek, Małgorzata Rejmer, Paweł Piotr Reszka, Agata Romaniuk, Paweł Sajewicz, Dominika Słowik, Jerzy Sosnowski, Filip Springer, Andrzej Stasiuk, Juliusz Strachota, Ziemowit Szczerek, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Przemysław Truściński, Grzegorz Uzdański, Krzysztof Varga, Adam Wajrak, Ilona Wiśniewska, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Każdemu jego śmietnik. Szkice o śmieciach i śmietniskach Beata Chomątowska, Paweł Dunin-Wąsowicz, Natasza Goerke, Zbigniew Mikołejko, Włodzimierz Karol Pessel, Maria Poprzęcka, Małgorzata Rejmer, Anda Rottenberg, Filip Springer, Krzysztof Środa, Ziemowit Szczerek, Ilona Wiśniewska, Urszula Zajączkowska
Okładka książki Wygadane o Wschodzie Anna Dziewit-Meller, Wojciech Jagielski, Mateusz Marczewski, Marcin Meller, Małgorzata Szejnert, Ilona Wiśniewska

Cytaty z książki Hen. Na północy Norwegii