Nadzieja
- Agora
- 2020-07-08
- 2020-07-08
- nadzieja pomoc wsparcie
Akcja charytatywna „NADZIEJA” narodziła się z potrzeby serca. Z niepewności, niepokoju, współodczuwania, potrzeby niesienia wsparcia i realnej pomocy. Z uświadomienia sobie, że pandemia jest czasem próby dla naszego człowieczeństwa i umiejętności bycia razem, ale też bycia dla siebie – w rodzinach, w pracy, w sąsiedztwie, w Polsce.
Ma na celu pomóc tym, których pandemia dotyka najmocniej – osobom starszym znajdującym się w grupie największego ryzyka zakażenia i najcięższego przebiegu Covid-19 – mieszkańcom i pacjentom ośrodków pomocy społecznej i hospicjów, również prowadzonym przez organizacje społeczne, dziś często pozbawionych wystarczającego wsparcia ze strony państwa, borykających się z brakiem personelu, sprzętu, maseczek czy kombinezonów.
Wydawnictwo Agora postanowiło wydać książkę „Nadzieja” – do współpracy zaproszono polskich pisarzy, reporterów i poetów. Poniżej znajdziecie Państwo nazwiska tych, którzy zaproszenie przyjęli. Na publikację złożyło się czterdzieści tekstów (opowiadań, reportaży, wierszy oraz jeden komiks) – przeróżnych, znakomitych literacko, poruszających.
„NADZIEJA” powstaje całkowicie społecznie. Wszystkie zaangażowane w powstanie akcji i książki osoby pracują charytatywnie, począwszy od autorów i redaktorów po korektorów, grafików, drukarzy, koordynatorów i promotorów akcji, a także dystrybutorów książki
Książka „Nadzieja” w wydaniu papierowym ukaże się 8 lipca, a w formie e-booka 23 czerwca. Cały dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na pomoc najbardziej potrzebującym ośrodkom pomocowym dla seniorów. Pomoc będzie kontynuowana również po zakończeniu pandemii. Wyboru placówek dokona Fundacja Agory we współpracy z Biurem Rzecznika Praw Obywatelskich – partnerem i patronem akcji.
ocena za opowiadanie:
"Utrata" - F Springer
ocena za opowiadanie:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Utrata" - F Springer
7/10.
7/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSami świetni autorzy - zbiór nie mógł być słaby
Sami świetni autorzy - zbiór nie mógł być słaby
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInicjatywa fajna. Teksty różne - od bardzo intrygujących, po nudne jak flaki z olejem. Każdy znajdzie coś dla siebie. Książka stanowi fajny wstęp do poznawania twórczości różnych pisarzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIlu literatow, tyle ujec nadziei. Od wygrzebanego z dna szuflady przemowienia o literaturze (no coz...),poprzez komiks i dramat po poezje. Znalazlo sie miejsce dla Babi Jagi, onkorejsow, smierci drzew (fantastycznie opowiedziane!) i maceracji. Do wyboru, do koloru. Kazdy znajdzie cos dla siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłem kiedyś w Biedrze za jakieś dziwne pieniądze, z 50 zł czy coś koło tego. I nie żałuję. Za najsłabsze opowiadanie uznaję... to noblistki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to:)
Myślę, że książka przez swoją formę jest dobrą lektura np do tramwaju. Teksty są niestety dość nierówne. Moim zdaniem świetnie napisane są teksty m.in Hanny Krall , Filipa Springera, Łukasza Orbitowakiego czy Juliusza Strachoty. Mam wrażenie , że niektórzy autorzy nie przemyśleli tekstów albo pisali je na szybko na kolanie. Jeśli ktoś ma trochę czasu i chciałby lekturę, która nie wymaga dużego skupienia może sięgnąć po ten zbiór , na pewno znajdzie tam kilka perełek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że w jakichś 80 % opowiadań nie dostrzegam spodziewanego motywu przewodniego. Trochę to wszystko od Sasa do Lasa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zmienia to faktu, iż niektóre teksty bardzo przyjemne. Cieszy mnie w tym zbiorze Jerzy Sosnowski :)
Oj, nie do końca wyszło
Oj, nie do końca wyszło
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeksty bardzo nierówne - niektóre bardzo dobre, inne słabsze lub zwyczajnie nudne (pewnie to kwestia gustu). Idea samej książki szlachetna, więc całość na plus.