Ślimak na zboczu

Okładka książki Ślimak na zboczu autora Arkadij Strugacki, Borys Strugacki, 9788362148417
Okładka książki Ślimak na zboczu
Arkadij StrugackiBorys Strugacki Wydawnictwo: Polityka Seria: Współczesna Literatura Rosyjska literatura piękna
Współczesna Literatura Rosyjska
Ulitka na sklone
2010-01-01
1985-01-01
Irena Lewandowska

Kup Ślimak na zboczu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ślimak na zboczu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ślimak na zboczu

Strugaccy zabrali mnie w kompletnie odjechany, psychodeliczny trip, przy okazji dokonując przeglądu społeczeństwa totalitarnego i roli jednostki w tymże społeczeństwie.
Pokochałem, ale zdecydowanie pozycja nie dla każdego.

Pokochałem, ale zdecydowanie pozycja nie dla każdego.

Arcyciekawa dychotomia dwóch światów/ewolucyjnie odmiennych społeczeństw ludzi. Momentami trudno to się czyta, ale pierwotna tajemniczość (dla mnie będąca próbą zrozumienia inności ewolucyjnej jaką mógłby obrać człowiek lub obierze) i absurdalna biurokratyzacja, przeplatane 50/50 dają chęci do zgłębienia pomysłów braci Stugackich.

Zdecydowanie jedna z najbardziej ambitnych powieści braci i jednocześnie dość trudna w odbiorze, głównie ze względu na wysoki stopień odrealnienia przedstawionych wydarzeń i (pozorny) brak sensu i logicznych związków przyczynowo-skutkowych. Obaj główni bohaterowie tej niezwykłej powieści są na wojnie z systemem i rzeczywistością. Obaj przegrywają swoje wojny i zostają częścią systemu... Niestety ze względu na specyficzny styl i konstrukcję dwóch osi fabularnych nie jest to powieść dla każdego.

1198 użytkowników ma tytuł Ślimak na zboczu na półkach głównych
304 użytkowników ma tytuł Ślimak na zboczu na półkach dodatkowych

Okładka książki Miasto Skazane i inne utwory Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Miasto Skazane i inne utwory Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Niepokój Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Niepokój Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Wywrócony świat i inne utwory Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Wywrócony świat i inne utwory Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Maszyna życzeń i inne opowiadania Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Maszyna życzeń i inne opowiadania Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Stażyści Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Stażyści Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Lot na Amalteę Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Lot na Amalteę Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Piknik na skraju drogi i inne utwory Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Piknik na skraju drogi i inne utwory Arkadij Strugacki, Borys Strugacki

Okładka książki Droga Do Science Fiction. Od Wellsa Do Heinleina Isaac Asimov, Edgar Rice Burroughs, Aldous Huxley, Murray Leinster, Jack London, H.P. Lovecraft, Lester del Rey, Olaf Stapledon, Herbert George Wells, Jack Williamson, Alfred Elton van Vogt
Okładka książki Daleka Tęcza Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Daleka Tęcza Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Okładka książki Poniedziałek zaczyna się w sobotę Arkadij Strugacki, Borys Strugacki
Poniedziałek zaczyna się w sobotę Arkadij Strugacki, Borys Strugacki

Cytaty z książki Ślimak na zboczu