Gwiazd naszych wina

Okładka książki Gwiazd naszych wina John Green
Okładka książki Gwiazd naszych wina
John Green Wydawnictwo: Bukowy Las Ekranizacje: Gwiazd naszych wina (0201) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
The Fault in Our Stars
Wydawnictwo:
Bukowy Las
2014-06-04
2014-06-04
Magda Białoń-Chalecka
Ekranizacje:
Gwiazd naszych wina (0201)
Tagi:
John Green literatura młodzieżowa choroba nowotwrów miłość
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Zapisane w gwiazdach

1097 48 165

Świetna, pióro Green'a jest genialne, nie mam żadnych zastrzeżeń. Zawsze bystry język, ciekawa fabuła i świetnie napisani bohaterowie :)

Wow. Zaczęłam tą książkę niechętntnie, myśląc że to będzie kolejny młodzieżowy romans. Myliłam się. POtem myślałam, że to wyciskacz łez. Również się myliłam. Niektórzy by ją tak nazwali, ale ja tak jej nie odbierałam, ponieważ za każdym razem kiedy zaczynałam być smutna autor dodawał jakiś zabawny moment. To co prawda lekki minusik, bo nie miałabym nic przeciwko uronieniu kilku łez ale mimo wszystko uważam ją za jedną z lepszych książek jakie kiedykolwiek czytałam. Dała mi inne, szersze spojrzenie na świat. Ja... nie wiem jak to opisać. Nie mam słów (i, podobnie jak Hazel przy bólu, oceniam tą książkę na 9 tylko dlatego że 10 zostawiam na wyjątkowy przypadek (osoby które przeczytały zrozumieją))

Cytatów jest mnóstwo. Świetna.

Cytatów jest mnóstwo. Świetna.

Powinnam była przeczytać to dobre 10 lat temu jak dostałam tę książkę. Może by mi się bardziej spodobała, chociaż nie jestem tego taka pewna. Czytało mi się ją ciężko i skończenie jej zajęło dłużej niż powinno. Głównie dlatego, że nie umiałam polubić żadnej z postaci (przepraszam, ale Hazel była czasem nie do wytrzymania, choć pod koniec lektury moja opinia o niej trochę złagodniała),chociaż Gusowi było najbliżej do otrzymania jakiejś sympatii z mojej strony. Niektóre sceny lub wstawki wydawały mi się męczące i niepotrzebne, odbierając mocy scenom, które były tej książce potrzebne.

Hazel od lat choruje na raka. Zaczęło się od tarczycy jednak miała przerzuty do płuc. Musi ciągle być podpięta pod aparaturę doprowadzającą tlen. Bardzo utrudnia jej to życie. Musiała zrezygnować ze szkoły. Ludzie się od niej odwrócili. Bo przecież, kto chciałby się kumplować z dziewczyną, która za moment umrze? Może tajemniczy chłopak, który pewnego dnia pojawia się na grupie wsparcia? Od samego początku dziwnie się na nią patrzy. Wygląda na zdrowego i chyba wpadł Hazel w oko. Ale skąd on tu jeśli jest zdrowy? Okazuje się, że Augustus przyszedł tu jako wsparcie dla praktycznie niewidomego Izaaka. Od razu po spotkaniu Gus zaprasza do siebie Hazel na obejrzenie filmu. Nie wiem co ona miała w głowie ale z nim poszła. Jak dla mnie absurd! Iść z obcym chłopakiem oglądać film! No ale cóż, zakochani myślą inaczej... Ich relacja się rozwija, a towarzyszą temu choroby i inne katastrofy. Uczestniczą razem w załamaniu przyjaciela oraz żegnają osoby z grupy wsparcia. Zaczynają się do siebie coraz bardziej zbliżać. Czytają swoje ulubione książki. Jedna z nich doprowadziła do pomysłu podróży do Amsterdamu w celu poznania jej zakończenia, co w przypadku choroby Hazel jest prawie niewykonalne. Jednak kto powstrzyma tę zdesperowaną dwójkę?
Kochani! Jak ja na tej książce płakałam! Jest cudownie napisana i szybko ( za szybko ) się ją czytało. Porusza ważne tematy np. śmierć, choroba. Cytowane są piękne wiersze. Dosyć często pojawia się też Szekspir więc książka jest idealna dla jego fanów. Lecz nawet jeśli za nim nie przepadacie bardzo polecam tę książkę!

Kocham tą książkę tak samo jak film ☺️
Dwójka chorych zakochanych kazdą minute swojego zycia spędzają jak by mialo jutra nie byc,daje do myslenia ze jednak sa powazniejsze problemy niz na codzien czlowiekowi sie wydaje ☺️
Top 3 dla mnie i inaczej niz 10 oceny nie dalo rady by tej ksiazce nie wystawic.
Okay? Okay! 😍

Kocham tą książkę tak samo jak film ☺️
Okay? Okay! 😍

Pozycja ta jest jedną z tych książek, które są dla mnie ważne. Opisuje trudne i bolesne tematy jednocześnie pokazując nam jak łatwo przemija życie i jak dużo tracimy na głupoty. Naprawdę skłania do przemyśleń. A co najważniejsze ukazuje nam jak miłość może nam dodać wiatru w żagle.
Polecam każdemu, żeby mógł wyciągnąć własne spostrzeżenia.

Polecam każdemu, żeby mógł wyciągnąć własne spostrzeżenia.

O tej książce wiedziałam 2 rzeczy. Pierwszą, że jest to wyciskacz łez, z czym po części się zgodzę-momentami płakałam, ale było to bardziej uronienie kilku łez niż ich oceanu.
I drugą, że jest to dobra książka. Bliżej mi do tej opini. Przez pierwsze 200 stron byłam oczarowana.
Z innych plusów ksiązki podobało mi się, że autor zostawiał pole do przemyśleń. Czytając dobrze się bawiłam, a wydanie (ja mam to z 2023 roku) jest przepiękne. Autor dobrze przedstawił tematykę choroby nowotworowej pokazując codzienne życie osoby która się z nią zmaga. Jedyne do czego bym się jeszcze przyczepiła to nadmierne wspominanie o butli z tlenem na wózku. Ja wiem, że bohaterka chodzi z nią wszędzie, autor nie musi mi tego przypominać co 20 stron.

Chcesz płakać? Płacz. Oceniam na 10 ponieważ książka jest dobra dla
1) osób młodych, które traktują ją jako "wyciskacz łez"
2) osób dla których relacje między ludzkie w książkach przedstawione są w dość oczywisty sposób (i takie właśnie lubią czytać)
3) tych którzy lubią płakać i przywiązują się do bohaterów
4) tych co lubią wątek chorób w książkach bo wiedzą z czym zazwyczaj wiąże się końcówka
5) osób z mocnymi nerwami chyba, że wolicie mieć potem dłuższą przerwę nim sięgniecie po coś innego.

Dwójka młodych ludzi, chorych, ale ciekawych świata i miłość.

Chcesz płakać? Płacz. Oceniam na 10 ponieważ książka jest dobra dla
1) osób młodych, które traktują ją jako "wyciskacz łez"
3) tych którzy lubią płakać i przywiązują się do bohaterów
4) tych co lubią wątek chorób w książkach bo wiedzą z czym...

Nie sądziłam, że aż tak się popłaczę 😭😭😭

Nie sądziłam, że aż tak się popłaczę 😭😭😭