Rywalki

2014-02-05
2012-04-24
Małgorzata Kaczarowska
Tagi:
szansa pałac marzenia miłość korona książę

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Szansa na… miłość?

2492 412 41

Przy tej książce można sobie odpocząć. Dzieje się to w przyszłości, w dzisiejszych Stanach Zjednoczonych i ludzie są podzieleni na kasty 8 jest najbiedniejsza, a 1 jest dla królów.Jest tu też dużo zbiegów okoliczności.

Wiele lat temu czytałem tę książkę i pamiętam, że mi się bardzo podobała. Teraz, z perspektywy czasu, widzę, że nie jest wolna od wad, ale o tym za chwilę.

Ogólnie książka jest bardzo dobra i chętnie po nią sięgnąłem po raz drugi, zwłaszcza że kompletnie nie pamiętam, co się w niej działo.

Muszę przyznać, że pomysł jest ciekawy: po IV wojnie światowej życie wygląda inaczej niż teraz. USA już nie ma, jest za to królestwo Ilei, w którym obowiązuje ścisły podział na kasty. Trochę to przypomina mi Igrzyska Śmierci (nie wiem, która książka była pierwsza, więc nie wiem, czy podobieństwo jest zamierzone). O akcji nie będę pisał, bo już wiele o tym napisano wcześniej. Skupię się więc na moich odczuciach.

Mimo tego, że na pierwszy rzut oka fabuła wydaje się płytka, to jednak cała ta "rywalizacja" jest zaskakująco wciągająca. Może nie ma tu wartkiej akcji ani przygody, ale i nie taki był chyba zamysł autorki. Jest to raczej lekki romans w ciekawej scenerii. Takie trochę "guilty pleasure" ;-) Może książka nie wyróżnia się niczym szczególnym pomiędzy podobnymi, ale dobrze się czyta i jest napisana przyjemnym językiem.

Największą dla mnie wadą jest niedojrzałość emocjonalna głównej bohaterki. Chociaż biorąc pod uwagę jej wiek, to może nie jest to zupełnie nierealne.

W mojej opinii książka jest skierowana raczej do nastolatek, które marzą o swojej pierwszej miłości. Mimo to, myślę że czas spędzony na lekturze nie będzie dla nikogo przykrym przeżyciem ;-)

Muszę przyznać, że pomysł jest ciekawy: po IV wojnie światowej życie wygląda...

Fajna, lekka,, młodzieżowa książka

Fajna, lekka,, młodzieżowa książka

Wielokrotnie będąc w różnych bibliotekach za każdym razem ta książka rzucała mi się w oczy. Długo zwlekałam z wypożyczeniem jej, gdyż cały czas myślałam, że jestem już za stara na takie młodzieżówki. Cóż…myliłam się. Opowieść spodobała mi się już od pierwszych stron - jednoznacznie stwierdziłam, że ja po prostu uwielbiam seriale i książki, w których zawarty jest motyw królestw czy życia w pałacach. Zabrakło mi jedynie trochę więcej intryg i mocniejszej rywalizacji pomiędzy uczestniczkami Eliminacji. Bardzo podoba mi się, że historia jest przedstawiana w pierwszej osobie, a w dodatku z punktu widzenia dziewczyny, która wcale nie chciała się tam znaleźć, dzięki czemu opisy nie są od samego początku zbytnio przesłodzone. Czytając tę książkę miałam wrażenie, że oglądam reality show w telewizji! Autorka ma bardzo lekkie pióro, dzięki czemu tę pozycję można przeczytać bardzo szybko.

więcej Pokaż mimo to

Zaczęłam tę książkę z myślą, że będzie lekką lekturą na jeden wieczór i miałam rację. Historia jest bardzo przyjemna i całkowitym strzałem w dziesiątkę, jeśli chcemy sobie "odpocząć" po przeczytaniu cięższych pozycji. Pomysł autorki na tę historię jest jak najbardziej trafiony i myślę, że wiele osób zachęci już sam opis. Bardzo przyjemnie mi się ją czytało i akcja toczyła się w naprawdę fajnym tempie, chociaż główna bohaterka wyjątkowo nie przypadła mi do gustu. Chwilami była naprawdę denerwująca, a jej niezdecydowanie, wręcz irytujące. Także wątek romantyczny nie był czymś rewelacyjnym ani ekscytującym. Po prostu był. Poza tym książka jest naprawdę ciekawa, przyjemna i idealna zarówno dla młodszych, jak i starszych czytelników. Mnie ta historia jakoś bardzo nie ujęła, pomimo tego, że czytało się ją wyjątkowo lekko, ale mam nadzieję, że was bardziej do siebie przekona.

więcej Pokaż mimo to

Pierwszy tom mojej ukochanej serii książek. "Rywalki" od samego początku wciągnęły mnie niesamowicie w swój świat. Historia Americi Singer po dziś dzień przelatuje mi przez głowę, kiedy patrzę na moją półkę. Bardzo przyjemna lektura, która niejednokrotnie sprawiła, że na moich ustach wykwitł szeroki uśmiech, a postać księcia Maxona skradła moje serce na dobre...

Zdecydowanie moja ulubiona książka z serii Rywalek.

Zdecydowanie moja ulubiona książka z serii Rywalek.

Spoko romansidło na odstresowanie się

Spoko romansidło na odstresowanie się

Na półkach: , , , ,

Powiem wam, że "Rywalki" wręcz pochłonęłam. Przed czytaniem spodziewałam się romansu kostiumowego. Na szczęście otrzymałam coś o wieeeele lepszego, łącząc Kopciuszka z reality show. Bardzo polecam miłośniczkom i miłośnikom young adult.

Świetna! Sprawiła, że znów poczułam się jak na początku związku. Pierwsze sto stron jest dość spokojnych natomiast są potrzebne żeby zrozumieć z czym mierzy się bohaterka i jak wygląda świat, który ją otacza. Relacje rozwijają się powoli ale kompletnie mi to nie przeszkadzało. Nareszcie romans, który nie jest pisany jedynie dla nastolatek. Polecam ❤️

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać