Między teraz a wiecznością

- Everlasting
- Egmont Polska
- 2014-04-30
- 2014-04-30
- paranormal romance duchy magia literatura niemiecka
A jeśli mieszkańcy zaświatów chcą ci coś powiedzieć…? Szesnastoletnia Julia najchętniej zapomniałaby o swoim dotychczasowym życiu. Dlatego w nowej szkole udaje beztroską dziewczynę z zamożnej rodziny i znajduje sobie przyjaciół, którzy nie zadają zbyt wielu pytań. Wkrótce zdobywa też chłopaka – przystojnego, popularnego Feliksa. Niestety Julia nie może przestać myśleć o Nikim, którego poznała pierwszego dnia w szkole. Chłopak skrywa jakąś mroczna tajemnicę, wszyscy schodzą mu z drogi i nie odpowiadają na pytania o niego. Pewnego dnia Niki zagaduje Julię. Ma dla niej wiadomość od jej dziadka. Tyle że dziadek Julii nie żyje… Cudowna, wywołująca gęsią skórkę historia miłości.
Oficjalne recenzje
Rozmowy z duchami
Seria „Poza czasem” obejmująca takie tytuły jak „Magiczna gondola”, „Gorączka”, „Nieskończoność” czy „Cienie na księżycu” jest strzałem w dziesiątkę i pomimo tego, iż z założenia skierowana jest do młodzieży, trafiła również w mój gust. „Między teraz a wiecznością” Marie Lucas bez wahania uznaję za udaną powieść, po którą warto sięgnąć. Dlaczego?
Po pierwsze - niezobowiązująca fabuła osadzona we współczesności, w której ważną rolę odgrywa element paranormalny. Dla miłośników zjawisk nadprzyrodzonych powieść z pewnością będzie miłą odskocznią od codziennego życia. Autorka porusza tutaj temat, który od dawien dawna zaprząta umysły niejednego człowieka. Jest nim motyw rozmów ze zmarłymi. Marie Lucas rezygnuje z obszernych opisów, a skupia się na konkretach, które stanowią istotne tło do rozwoju akcji książki.
Niebanalny pomysł na fabułę to zdecydowanie plus tego tytułu. W powieści nie brak zaskakujących zwrotów akcji, które w głównej mierze związane są z przeszłością szesnastoletniej Julii. W pierwszej części powieści autorka skupia się raczej na miłosnych perypetiach dziewczyny. Podczas gdy w drugiej części książki element paranormalny, czyli rozmowy z duchami, przeważa nad wątkiem uczuciowym. Wydarzenia z życia Julii, zarówno te minione, jak i te obecne świetnie łączą się z motywem fantastycznym.
Po drugie – główni bohaterowie „Między teraz a wiecznością”. Julia, Feliks oraz Niki. Przyznam szczerze, że postać, która najbardziej mnie zaciekawiła to Niki – chłopak skrywający w sobie mroczną tajemnicę, młodzieniec o paranormalnych zdolnościach. Julia i Feliks to przeciętni nastolatkowie, którzy zarówno w szkole, jak i poza nią trzymają się swojej paczki. Nietrudno się domyślić, że stanowią w powieści parę. Niestety ich uczucie zostanie poddane próbie. Czy ją przetrwa? Jest przecież Niki, chłopak, który zawrócił Julii w głowie już w pierwszym dniu w nowej placówce, do której Julia trafiła po przeprowadzce z innego miasta. Sytuacja zaczyna się komplikować, kiedy Nikki pewnego dnia przychodzi do dziewczyny z wiadomością od jej…zmarłego dziadka.
Po trzecie – wątek romantyczny, który absolutnie nie jest przesłodzony, a bez wątpienia zdecydowanie trafnie dopasowany do sytuacji. Ważną rolę odgrywa tutaj postać Nikiego - mrocznego, tajemniczego chłopaka, który w środowisku szkolnym uważany jest za dziwoląga. Złą sławę zyskał dzięki swoim nadnaturalnym uzdolnieniom, a strach rówieśników przed zjawiskami paranormalnymi spowodował wykluczenie chłopaka z grona zaprzyjaźnionej młodzieży.
„Między teraz a wiecznością” Marie Lucas to lekka, typowo młodzieżowa lektura, w której nie zabraknie elementów paranormalnych oraz wątku miłosnego. Niewątpliwie spodoba się młodszemu gronu czytelników. Dodam, że akcja powieści toczy się w dość szybkim tempie, co nie pozwala na jakąkolwiek nudę. Tytuł ten polecam fanom serii „Poza czasem” oraz tym, którzy poszukują niezobowiązującej lektury na jeden wieczór!
Agnieszka Stolarczyk
- 1 305
Polecam do przeczytania!!!
Polecam do przeczytania!!!
Pokaż mimo toZdecydowanie najgorsza książka z serii "Poza czasem" (z tych, które do tej pory przeczytałam). Pomysł może i oryginalny, ale wykonanie niezbyt przypadło mi do gustu. Może byłoby lepiej, gdyby autorka mniej miejsca poświęciła duchom i relacjom między bohaterami, a bardziej rozwinęła wątek poszukiwań testamentu, który na początku zapowiadał się ciekawie.
Pokaż mimo toTo typowa młodzieżowa powieść z elementami fantasy. Bohaterką jest 16-letnia Julia, która poznaje Nikiego. Chłopak najwyraźniej skrywa mroczną tajemnicę. Posiada niezwykłe zdolności i komunikuje się ze zmarłym dziadkiem bohaterki. Co do moich odczuć, nie żałuje przeczytania tej książki. Elementy fantastyczne i wątek zza światów jak najbardziej do mnie przemawia. Ponadto dialogi są napisane ciekawie i momentami zabawnie. Czy przeczytałabym ją jeszcze raz? Raczej nie, ale mogę ją polecić "na jeden raz". Nie nudziła mnie, a wręcz przeciwnie czytało mi się ją bardzo przyjemnie. Zasługuje na dobrą ocenę.
To typowa młodzieżowa powieść z elementami fantasy. Bohaterką jest 16-letnia Julia, która poznaje Nikiego. Chłopak najwyraźniej skrywa mroczną tajemnicę. Posiada niezwykłe zdolności i komunikuje się ze zmarłym dziadkiem bohaterki. Co do moich odczuć, nie żałuje przeczytania tej książki. Elementy fantastyczne i wątek zza światów jak najbardziej do mnie przemawia. Ponadto...
więcej Pokaż mimo toJulia trafia do nowej szkoły, zdobywa przyjaciół i chłopaka Feliksa. Intryguje ją jednak tajemniczy Niki, który ma niezwykły dar - rozmawia z umarłymi. Książka nie jest trudna, czyta się lekko, w miarę szybko. Postacie nie wzbudzają antypatii, za to fabuła miejscami tak. Książka przewidywalna. Chwilami jednak chciałabym poznać dalszy ciąg tej historii. Można przeczytać, szału brak.
Julia trafia do nowej szkoły, zdobywa przyjaciół i chłopaka Feliksa. Intryguje ją jednak tajemniczy Niki, który ma niezwykły dar - rozmawia z umarłymi. Książka nie jest trudna, czyta się lekko, w miarę szybko. Postacie nie wzbudzają antypatii, za to fabuła miejscami tak. Książka przewidywalna. Chwilami jednak chciałabym poznać dalszy ciąg tej historii. Można przeczytać,...
więcej Pokaż mimo toksiążkę bardzo miło mi się czytało, z zainteresowaniem i mimo początkowego sceptycznego podejścia do lektury, oceniam ją dobrze. Styl Autorki jest lekki, język dość prosty i młodzieżowy. Jeżeli ktoś lubi motyw rozmów z duchami, posiadanie nadprzyrodzonych darów i mocy, to myślę, że książka mu się spodoba.
Pokaż mimo to"Kiedy kochamy, wszyscy jesteśmy aniołami. Tylko zetknięcie z ziemią sprawia, że jesteśmy śmiertelni."
Pokaż mimo toBardzo dobra powieść.Są tu widoczne problemy takie jak śmierć bliskich,dojrzewanie,miłość i wreszcie najważniejszy punkt:duchy.Chwilami będziemy się smucić innym razem śmiać a niekiedy bać ale i tak wszystko skończy się dobrze.Jest to opowieść w sam raz dla sympatyków duchów jak i fantastyki.
Pokaż mimo toTypowa młodzieżówka z dość słabo wykreowanym światem fantastycznym w tle. Irytująca główna bohaterka, mająca pamięć złotej rybki i nie potrafiąca się skupić na jednym, teoretycznie najważniejszym w książce, problemie. Jednakże, mimo braku miejscami jakiegoś logicznego ciągu przyczynowo-skutkowego to powieść czytało się bardzo szybko i całkiem przyjemnie, szczególnie po wyczerpującym dniu.
Typowa młodzieżówka z dość słabo wykreowanym światem fantastycznym w tle. Irytująca główna bohaterka, mająca pamięć złotej rybki i nie potrafiąca się skupić na jednym, teoretycznie najważniejszym w książce, problemie. Jednakże, mimo braku miejscami jakiegoś logicznego ciągu przyczynowo-skutkowego to powieść czytało się bardzo szybko i całkiem przyjemnie, szczególnie po...
więcej Pokaż mimo toCzytałam tą książkę bardzo dawno temu, pożyczyła mi ją koleżanka. Do tej pory pamiętam, że była to książka dzięki, której zaczęłam moją przygodę z czytaniem. Niestety, nie mogę jej nigdzie znaleźć a bardzo bym chciała posiadać ją w mojej biblioteczce.(Jeśli ktoś wie gdzie mogę ją dostać, to bardzo proszę o info)
Pokaż mimo toJest to mój reread, przeczytałam z sentymentu. Od mojego pierwszego razu minęły już jakieś 2 lata i nic praktycznie z niej nie pamiętałam, więc wszystko odkrywałam na nowo. Nadal mi się podobała, nadal ją polecam.