Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Przewodniki Krytyki Politycznej
- On the political
- 2008-07-05
- 2008-07-05
- Joanna Erbel
Jesteś już zmęczona ciągłym wybieraniem „mniejszego zła”? Jesteś zirytowany tym, że nie masz wpływu na najważniejsze decyzje dotyczące wspólnej przyszłości? Chciałabyś się uwolnić od poczucia, że oprócz znużenia i oburzenia dzisiejsza polityka nie oferuje żadnych namiętności? Jesteś wściekły, że wszystko jest już przesądzone, a Tobie pozostała rola przerzucającego kanały widza medialnej nagonki? Nie możesz już wytrzymać, że Twoje problemy zamiata się pod dywan? Masz dość neoliberalnej nowomowy? Nie zadowala Cię populistyczna podróbka buntu? Jesteś rozczarowana demokracją? Jesteś zniechęcony do polityki?
Sięgnij po polityczność! Polityczność, czyli: konfrontacja różnych wizji w sferze publicznej, realny spór — realny wybór.
Kup Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej w ulubionej księgarni
Oceny książki Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej
89 użytkowników ma tytuł Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej na półkach głównych- Chcę przeczytać 61
- Filozofia 3
- 2014 1
- Studia kulturowe i nie tylko 1
Tagi i tematy do książki Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej
Cytaty z książki Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej
W przeciwieństwie do tego, do czego chcieliby nas przekonać liberalni uniwersaliści, zachodni model nowoczesności, charakteryzujący się instrumentalnym typem racjonalności i atomistycznym indywidualizmem, nie jest jedynym słusznym sposobem odnoszenia się do świata i do innych. Mógł zdobyć hegemonię na Zachodzie, ale, jak wskazuje wielu krytyków, nawet na Zachodzie daleko mu do ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polityczność. Przewodnik Krytyki Politycznej
Obowiązkowa lektura dla każdego lewicowca, który sprzeciwia się liberalnemu podejściu do uniwersalizacji zachodniego myślenia, bezrefleksyjnemu indywidualizmowi i kosmpolityzmowi.
Książka jest dobrze przetłumaczona. Autorka przywołuje najważniejszych myślicieli filozofii politycznej, głównie kontynentalnych, po to aby rozprawić się z liberalnymi mitami o świecie zaprezentować antagonistyczno agonistyczną wizję demokracji.
Do mnie ta argumentacja przemawia. Ciekawe jest to, ża autorka identyfikowała pewna zjawiska już w 2008 roku, jeszcze przed tym jak na dobre rozkręcili się prawicowi populiści w państwach "Zachodu". Wszystko zgodnie z przewidywaniami.
Czas na pluralizm, wiele ośrodków władzy (USA, Europa, Chiny, Azja Południowa) i porzucenie myśli, że możemy złapać wszystkie sroki za ogon.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dobrze przetłumaczona. Autorka przywołuje najważniejszych myślicieli filozofii politycznej, głównie kontynentalnych, po to aby rozprawić się z liberalnymi mitami o świecie...
Bardzo wartościowa pozycja. Pokazuje jak powinno się myśleć o polityce w ogóle, nie redukując jej jedynie do "zarządzania".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najlepszy z dotychczas przeczytanych przeze mnie "Przewodników Krytyki Politycznej"; autorka omawia i poddaje krytyce poglądy między innymi Carla Schmitta, Ulricha Becka, Anthony'ego Giddensa, Jurgena Habermasa, Richarda Rorty'ego, Richarda Falka i Andrew Straussa, Antonio Negriego i Michaela Hardta, i wielu jeszcze innych myślicieli.
Generalnie, polemizuje z liberalnym globalizmem politycznym i postmodernizmem, przeciwstawiając im klasyczną nowoczesną koncepcję polityczności i policentrycznego porządku światowego opartego na równowadze mocarstw, co zaczerpnęła od Carla Schmitta. Mniej uwagi autorka poświęca krytyce globalizacji ekonomicznej, skupiając się przede wszystkim na jej warstwie politycznej, a w zasadzie na liberalnych próbach zniesienia polityki i zastąpienia jej globalnym społeczeństwem obywatelskim, zuniformizowanym na liberalną modłę.
To czyni jej pracę interesującą bynajmniej nie tylko dla lewicowców, choć również dla nich wartościową, bo starającą się ożywić i nadać nowego wigoru socjaldemokracji, pochłoniętej u progu XXI w. w zasadzie już całkowicie przez lewicowy liberalizm. Dla lewicy perspektywa autorki jest jednak o tyle niebezpieczna, że czyni ona jej hasła ideowe kwestią przygodności i zdobycia bądź też utrzymania hegemonii. W porównaniu z perspektywą liberalną, relatywizuje je zatem.
Dla prawicowca, owa relatywizacja idei lewicy będzie czymś bardzo atrakcyjnym, choć jej zakres zdecydowanie niezadowalający - w końcowych partiach książki, autorka przytomnie zaznacza, że jej pluralizm nie obejmuje stanowisk negujących zasady ustroju demoliberalnego, choć też wykluczenie zwolenników tych perspektyw ma u niej wymiar wyłącznie polityczny, nie zaś etyczny jak w liberalizmie. Prawicowiec całkowicie podpisze się natomiast pod wnioskami autorki dotyczącymi porządku międzynarodowego.
Książęczkę Chantal Mouffe należy zatem polecić wszystkim; prawicowcom, lewicowcom, jak i czytelnikom zainteresowanym współczesną filozofią polityczną, przegląd stanowisk której znajdą tu omówiony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie, polemizuje z...
Świetne w tej książce jest to, że krytykuje powszechne podejście do demokracji i ładu politycznego oparte na dążeniu do konsensusu ostatecznego. Mouffe twierdzi, że w demokracji nie może coś takiego nastąpić, zawsze muszą istnieć spierające się siły, zawsze musi być wybór między nimi. Trochę - tak mi się wydaje, choć mogę się mylić - jak u Hegla: synteza nigdy nie jest ostatnia, ustanowiona raz na zawsze.
Polecam tę książkę wszystkim, którzy interesują się regułami rządzącymi światem polityki.