Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców

Okładka książki Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców autora Karyl McBride, 9788367931489
Karyl McBride Wydawnictwo: Feeria nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Will the Drama Ever End?: Untangling and Healing from the Harmful Effects of Parental Narcissism
2024-04-10
2024-04-10

Kup Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców

Pierwszy raz od dawna mam taką trudność w napisaniu opinii o książce. Może wynika to z faktu, że jest to świetnie zredagowany poradnik dla wszystkich, którzy czują, że w ich relacjach intepersonalnych jest "coś nie tak", ale nie potrafią tego nazwać, tkwiąc w poczuciu winy i wstydu, a może z coraz większą siłą uderza mnie powszechność tego toksycznego zjawiska przy jednoczesnym braku zbiorowej świadomości o jego istnieniu. Autorka dzieląc się swoim doświadczeniem klinicznym, rozbraja niezdrową dynamikę władzy rodzicielskiej wskazując na jej subtelne symptomy, które zazwyczaj są niewidzialne dla otoczenia, dokładnie tak, jak dzieci dla ich narcystycznych rodziców. W pierwszej części ujawnia dysfunkcyjną dynamikę rodziny narcystycznej, w drugiej części ukazuje czytelnikowi w jaki sposób owa dysfunkcja ma wpływ na jego życie, natomiast w trzeciej odpowiada na stawiane przez siebie w tytule książki pytanie - jak zakończyć ten cichy, ale bogaty w skutki dramat. Myślę, że warto przeczytać, niezależnie od zainteresowań i doswiadczeń własnych, ponieważ zjawisko narcyzmu jest coraz szerzej dyskutowane i zauważane także w naszej kulturze.

Z jednej strony cieszę się, że trafiłam na tę pozycję, bo trafnie opisuje charakterystykę rodziny narcystycznej, teoria + przykłady, które lepiej utrwalają się w pamięci. Daje nadzieję, i szansę na zmianę, wiele praktycznych pytań skłaniających do refleksji i propozycja pracy z dziennikiem- bardzo trafna. Zmiana wymaga czasu, wysiłku z naszej strony, nie będzie możliwa bez naszego udziału. To tak jakbyśmy chcieli zrobić formę na wiosnę kupując karnet na siłownię, ale na nią nie chodząc.
Z drugiej strony niektóre historie były mi bardzo bliskie, pojawiał się smutek i przygnębienie, ale i poszerzenie świadomości, że przecież nie muszę wierzyć w te brednie, bo one mnie nie określają, mówią wiele, ale nie o mnie...
Serdecznie polecam i mocno wspieram innych pokaleczonych przez rodziców/partnerów. Bądźcie dla siebie wyrozumiali i spróbujcie wyruszyć w tę niełatwą podróż, nie odbierajcie sobie nadziei na to, że może być lepiej.

W książce świetnie opisane są mechanizmy funkcjonowania/działania rodziny narcystycznej. Książka godna polecenia każdemu kto w takiej rodzinie się wychowywał. Pozycja która otwiera oczy i wyjaśnia zachowania i schematy obecne w rodzinie gdzie obydwoje lub jeden rodzic jest narcyzem.

82 użytkowników ma tytuł Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Czy ten dramat kiedyś się skończy? Uwolnij się od narcyzmu swoich rodziców