Policja

Okładka książki Policja Jo Nesbø Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Policja
Jo Nesbø Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Harry Hole (tom 10) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Tagi:
literatura norweska Harry Hole

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 1 (58) / 2023 Justyna Bargielska, Anna Bikont, Anna S. Dębowska, Emilia Dłużewska, Paweł Goźliński, Ola Jasionowska, Miłada Jędrysik, Ignacy Karpowicz, Renata Lis, Weronika Murek, Jo Nesbø, Małgorzata I. Niemczyńska, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Monika Ochędowska, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Maria Poprzęcka, Radek Rak, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Marcin Sendecki, Krzysztof Siwczyk, Dominika Słowik, Magdalena Środa, Maria Stiepanowa, Justyna Suchecka, Katarzyna Surmiak-Domańska, Natalia Szostak, Wisława Szymborska, Alicja Urbanik-Kopeć, Katarzyna Wężyk, Marcin Wicha, Olga Wróbel, Alejandro Zambra
Książki. Magaz... Justyna Bargielska,...

Oficjalne recenzje i

Wróg pośród nas

64 8 63

Wczoraj wieczorem skończyłam czytać.
Książka świetna. Niestety przez strasznie nieciekawy początek prawie ją odłożyłam. (Za ten nudny początek -2 gwiazdki)
Tym razem mamy do czynienia z morderstwami policjantów.
Książka podzielona jest na cztery części. Akcja zaczyna się robić ciekawa dopiero od połowy II. Autor nieźle zakręcił fabułę. Kiedy wszystko wydaje się jasne, następuje zwrot akcji i wszystko zaczyna się od początku.
Czekam na kolejne części.

Wczoraj wieczorem skończyłam czytać.
Tym razem mamy do czynienia z morderstwami policjantów.

więcej Pokaż mimo to

Przeczytalem wszystkie ksiazki o sympatycznym Harrym. Licze ze autor bedzie kontynuowal, choc wiem ze nie jest to takie pewne.

Co mi się najbardziej podobało, a czego nie było w poprzednich częściach? Jo Nesbo potrafi nieźle oszukiwać :) na samym początku książki i na końcu byłam pewna, że to uroczystości pogrzebowe.. ale Harrego :) "między wierszami" też sporo tych słownych sztuczek. Taka zabawa, wiesz że to nie może być prawda a mimo to przynajmniej częściowo wierzysz w to co czytasz ;)

Jak każda książka Jo Nesbo tak i ta mnie usatysfakcjonowała. I jak wszystkie poprzednie czytałam ją powoli smakując każde słowo. Harry Hole nie jest już policjantem, trudno - takie życie ale to nie zmienia jego analitycznego umysłu w siano. i nareszcie nie pije a to trudna droga dla alkoholika. Gdy jest potrzebny rzuca wszystko i stawia się na posterunku chociażby jako konsultant. Jego pomoc jest nieoceniona ale nie rozumie albo raczej nie chce przyjąć tego do wiadomości nowy komendant, karierowicz Mikael Bellman. Nigdy go nie polubiłam. Szukam kolejnej książki autora i życzę przyjemnego czytania.

więcej Pokaż mimo to

Nie wiem czy wrócę jeszcze do tego autora. Przeczytałam dwa tomy "Policja" Pierwszy dość wciągający chociaż początek dziwny. Natomiast drugi tom to nudy, nudy i jeszcze raz nudy. Intryga tak pokręcona że już bardziej się chyba nie dało a te sceny końcowe w kościele..........bylam pewna ze to pogrzeb Harrego. Jeszcze nigdy się tak nie wynudziłam czytając sensację. Totalne rozczarowanie.

więcej Pokaż mimo to

Cechą książek Nesbo, którą bardzo cenię jest to, że nadaje on życie każdej pobocznej czy nawet chwilowej postaci, opowiada jej historię. Dodatkowo opisy i narracja są bardzo obrazowe, widzę akcję przed oczami jak film.
Ten tom (już dziesiąty) bardzo mną sponiewierał. Dzieje się bardzo dużo i dzieje się źle.
Na początku myślałam, że przewidziałam wszystko, okazało się w drugiej połowie, że nie wiedziałam nic.

Na początku myślałam, że przewidziałam wszystko, okazało się w...

więcej Pokaż mimo to

Wiele razy wspominałam, że Harry Hole to ukojenie mojej duszy po kiepskich lekturach. Dawkuję sobie kolejne tomy a ten, jak zawsze, mnie nie zawiódł. Pojawiły się znane mi postacie, z którymi już się zżyłam i zdążyłam albo pokochać albo znienawidzić. Nesbø trzymał mnie w napięciu, zwodził i sprawiał, że serce mocniej biło. To była cudowna uczta. Poczytam teraz coś innego Harry, ale wszyscy wiemy, że niedługo wrócę.

więcej Pokaż mimo to

no niezła końcówka.., potrafi Pan Nesbo zakręcić czytelnikiem :) Jak to u niego niezła łamigłówka intelektualna. To moja trzecia a z Harrym Hole druga książka ale wciąż uczę się postaci. Spamiętanie norweskich imion i nazwisk przy ciągłej zmianie wątków jest nie lada wyzwaniem. Rewelacja, ale chyba muszę trochę odpocząć od Harrego. Pewnie nie za długo...

Ogólnie jestem ogromnym fanem Jø jednak ten tom mocno mnie zawiódł, mam wrażenie ze autor nie do końca wie co chce zrobić z Harrym, jakby jego motywy działania wydają mi się być nieadekwatne do rzeczywistej sytuacji. Ogólnie rzecz biorąc jest okej, ale nie wszystko tutaj się klei niestety.

Świetna książka, trzymała w napięciu, moja ciekawość odnośnie zakończenia rosła z każdą stroną. Było kilka niespodziewanych zwrotów akcji, które mocno mną wstrząsnęły, i których ani trochę się nie spodziewałam. No cudo po prostu. Jo Nesbo jak zwykle nie zawodzi.

• Przeczytane
    10 590