Śnieżka musi umrzeć

- Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff (tom 4)
- Gorzka Czekolada
- Schneewittchen muss sterben
- 2013-05-06
- 2013-05-06
Kryminał na najwyższym poziomie. Absolutny bestseller niemieckiej autorki!
Po dziesięciu latach wychodzi na wolność Tobias Sartorius, morderca dwóch nastolatek. Nie pamięta wydarzeń feralnego wieczoru, chociaż wszystkie poszlaki wskazywały na niego. Wraca do rodzinnej wsi, gdzie czeka na niego tylko podupadły na duchu ojciec, zrujnowany dom rodzinny i wściekli mieszkańcy, żądni krwi mordercy ich dzieci. Jednak nie wszyscy są mu wrodzy. Rękę wyciąga do niego garstka znajomych sprzed lat, a także zbuntowana nastolatka Amelie, która wierzy w jego niewinność.
Tymczasem w podziemnym zbiorniku na starym lotnisku wojskowym robotnicy wykopują ludzkie kości. Niedługo potem ktoś spycha kobietę z kładki dla pieszych. Nadkomisarz Oliver von Bodenstein i komisarz Pia Kirchhoff rozpoczynają śledztwa w obu tych sprawach. Trop prowadzi ich do Altenhain i do Tobiasa.
Czy były więzień może być niebezpieczny? Czy to raczej jemu grozi niebezpieczeństwo?
W tej małej, niegdyś sielskiej społeczności, zawiązują się ciche porozumienia i podskórne układy. W powietrzu czuć zgniły zapach mrocznej tajemnicy. Mieszkańców wiąże zmowa milczenia, a każdy z nich wydaje się mieć coś na sumieniu. Miejscowy bogacz, wioskowy głupek, antypatyczna sklepowa, dawni koledzy... W Altenhain ile domów, tyle trupów w szafach.
A jednak przysypana sprawa sprzed lat odżywa z pełną mocą. Kto jest zbrodniarzem, a kto ofiarą? I jeśli nie Tobias zabił, to kto?
Śnieżka musi umrzeć to trzymający w napięciu, fenomenalny kryminał, pełen nagłych zwrotów akcji. To układ równań z wieloma niewiadomymi, diabelnie trudny do rozwikłania. Czytelnik nie jeden raz może mieć pewność, że zna rozwiązanie zagadki, ale ostatecznie wartka fabuła zawsze zwiedzie go na manowce. Książkę czyta się jednym tchem, akcja trzyma w napięciu do samego, bardzo zaskakującego finału. Wszystko to sprawia, że lektura Śnieżki zadowoli każdego smakosza kryminałów, ale też, po prostu, każdego smakosza dobrej książki.
Kup Śnieżka musi umrzeć w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Śnieżka musi umrzeć
4800 użytkowników ma tytuł Śnieżka musi umrzeć na półkach głównych- Przeczytane 2 969
- Chcę przeczytać 1 794
- 2014 40
- Kryminały 35
- Kryminał 32
- 2013 22
- Thriller/sensacja/kryminał 19

Opinie i dyskusje o książce Śnieżka musi umrzeć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa fabuła, zwroty akcji, ale... Czegoś zabrakło... Mam takie wrażenie, że pierwsze 3/4 książki jest dość rozwlekłe, później następuje zwrot akcji, większość sekretów wychodzi na jaw, bohaterowie przyznają się nagle do winy i znowu akcja zaczyna się wlec by nagle na końcu obrócić się o 180 stopni na korzyść głównego bohatera... No nie, niestety to do mnie nie przemawia. Ale mimo tego 6 gwiazdek za pomysłowość.
Ciekawa fabuła, zwroty akcji, ale... Czegoś zabrakło... Mam takie wrażenie, że pierwsze 3/4 książki jest dość rozwlekłe, później następuje zwrot akcji, większość sekretów wychodzi na jaw, bohaterowie przyznają się nagle do winy i znowu akcja zaczyna się wlec by nagle na końcu obrócić się o 180 stopni na korzyść głównego bohatera... No nie, niestety to do mnie nie przemawia....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę ze względu na kdramę, która tak mnie wciągnęła, że zapragnęłam zapoznać się z Niemieckim pierwowzorem. I jakież było-jest moje zdziwienie, gdy okazało się, że fabuła się sporo różni. Charaktery nie są takie same. Wypada więc ocenić ten twór osobno.
Bohaterowie. Uważam, że z Tobiasem trudno jest się utożsamić czy mu bardzo współczuć, bo jest totalnym kobieciarzem. Wystarczy być piękną, by się zainteresował. A czy różnica wieku wynosi rok czy lat trzynaście to już bez znaczenia. Obrzydziło mnie to finalnie, zero kręgosłupa moralnego. Zero przemyśleń o wyjściu na wolność, zero namacalnej traumy czy planów na siebie. Był w tej historii, by sobie być.
Rozwiązanie sprawy jest tak zagmatwane, że w sumie nieczytelne dla mnie. Wiem, co zaszło, wiem, kto zawinił, ale po raz kolejny bohaterowie nie pochylają się nad tematem, tylko odhaczają na liście i idą dalej. Tobias po raz kolejny nie reaguje emocjonalnie na poznanie prawdy, jest dla mnie jak wydmuszka, która nie ma żadnego poczciwego charakteru.
Dla mnie za dużo perspektyw a za mało faktycznie budowania napięcia poprzez wielobarwne opisy uczuć i przeżyć. Chyba że za to uważamy ciągły pociąg seksualny każdego. Od 17 latki po 40 latków kończąc.
Wniosek: kdrama zdecydowanie zrobiła to lepiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie. Uważam, że z Tobiasem trudno jest się utożsamić czy mu bardzo współczuć, bo jest totalnym...
„Śnieżka musi umrzeć” to kryminał, który wciąga od pierwszych stron i nie pozwala oderwać się od lektury. Historia zbrodni i śledztwa jest pełna napięcia, nieoczekiwanych zwrotów akcji i mrocznych sekretów, które stopniowo wychodzą na światło dzienne. Podoba mi się, jak Nele Neuhaus w realistyczny sposób przedstawia psychologię bohaterów - ich lęki, tajemnice i skomplikowane relacje sprawiają, że historia staje się wiarygodna i bardzo wciągająca. Napięcie rośnie z każdą stroną, a emocje bohaterów są niemal namacalne, co sprawia, że czyta się książkę z przyspieszonym biciem serca. „Śnieżka musi umrzeć” to powieść, która szokuje, fascynuje i zostaje w pamięci długo po odłożeniu książki, idealna dla miłośników mrocznych i inteligentnie skonstruowanych kryminałów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja, najwyższa półka. Byle tak dalej!
Rewelacja, najwyższa półka. Byle tak dalej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest przeładowana wątkami, niekoniecznie ważnymi, ale historia Tobiasa jest wstrząsająca biorąc pod uwagę fakt jak ludzie, wśród których dorastał, łatwo poświęcili go dla swoich interesów, wygodnictwa i ze strachu przed odpowiedzialnością i karą.
Może autorka przesadziła trochę z liczbą nieszczęść, które spadły na chłopaka i jego najbliższych ale książka trzyma w napięciu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże autorka przesadziła trochę z liczbą nieszczęść, które spadły na chłopaka i jego najbliższych ale książka trzyma w...
Świetny kryminał poruszający trudne tematy społeczne.
Świetny kryminał poruszający trudne tematy społeczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisany i skonstruowany kryminał. Historia wciąga od pierwszych stron, a poszczególne wątki otwierają nowe perspektywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że autorka z każdą kolejną książką pisze coraz lepiej, bowiem im dalej w las tym bardziej intrygujące i wciągające są jej historie. Nie inaczej było w przypadku "Śnieżki..", ta książka dosłownie pochłania od pierwszych stron, tym samym wpada do mojej topki roku.
Nele zadbała o klimat pełen tajemnic i intryg, a także o wyśmienitą kreację bohaterów. Każdy z nich jest wyraźny i wnosi coś innego do fabuły. Każdy z nich ma także swoje tajemnice, a ich losy na pewnym etapie splatają się ze sobą.
Kiedy sprawa m0rde*stwa dwóch nastolatek sprzed lat odżywa, nie tylko Pia Kirchhoff i Olivier von Bodenstein mają ręce pełne obroty. Autorka wciąga w wir wydarzeń i nakręcają się spiralę tajemnic, a samo dochodzenie sprawia, że czytelnik "wchodzi" na pełne obroty i mocno angażuje się w śledztwo. Kolejne zwroty akcji podkręcają tempo, na nudę narzekać nie można.
Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie takie książki chcę czytać🔥 Śmiało mogę stwierdzić, że jest to jeden z lepszych kryminałów jakie przeczytałam w tym roku.
Jeśli nie wiecie co czytać w te długie jesienne wieczory to przychodzę Wam z pomocą :) Ta seria będzie idealna🖤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNele zadbała o klimat pełen tajemnic i intryg, a także o wyśmienitą kreację bohaterów. Każdy z...
Niby wyjaśniona zbrodnia sprzed lat. Zmowa milczenia w małej społeczności. Pozory, zazdrość, kto jest kim. Wciągająca opowieść z kategorii: jeszcze jedna strona, co dalej, co dalej.