Rawawik i przyjaciele

56 str. 56 min.
- literatura dziecięca
- Uniwersum Rawawika (tom 3)
- 2024-03-16
- 2024-03-16
- 56 min.
Rawawik jest pełnym energii kociakiem. Lubi przygody, książki i podróże swoją wikińską łodzią, jednak najbardziej lubi spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi. Kociak ma czworo najlepszych przyjaciół. Każdy z nich jest zupełnie inny, ale razem tworzą zgraną ekipę.
Kiedy spędzają ze sobą czas, uśmiech nie znika z ich twarzy. Przynajmniej tak jest zazwyczaj. Pewnego dnia przyjaciele mają jednak gorszą chwilę, która początkowo sprawia, że ich dobry humor się ulatnia. Jednak na koniec to doświadczenie staje się dla nich cenną lekcją, mówiącą o tym, że nawet najlepsi przyjaciele nie muszą lubić tych samych rzeczy, żeby świetnie się razem bawić.
Kup Rawawik i przyjaciele w ulubionej księgarni
Oceny książki Rawawik i przyjaciele
34 użytkowników ma tytuł Rawawik i przyjaciele na półkach głównych- Przeczytane 28
- 2024 3
- Legimi 2
- Dzieciowe 🧒🏼 1
- Audiobooki 1
- Chcę dać w prezencie 1
- Pożyczone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rawawik i przyjaciele
Książka ukazuje dziecku, że ludzie mogą mieć różne perspektywy i preferencje. Podkreśla znaczenie indywidualnych różnic oraz pokazuje, że różnorodność jest czymś wartościowym i interesującym. Zwraca również uwagę na zjawisko wybiórczości pokarmowej, zachęcając do otwartości na nowe smaki – szczególnie poprzez próbowanie potraw proponowanych przez przyjaciół, co może prowadzić do odkrycia nowych, lubianych dań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść, w której poznajemy najlepszych przyjaciół kotka Rawawika. A z przyjaciółmi, jak wiadomo bywa różnie. Jest wesoło, bywa, że się nie zgadzamy we wszystkim, ale ważne, że przyjaciele zawsze są przy nas. Fajna, mądra książeczka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRawawik jest bardzo rezolutnym i energicznym kociakiem – wikingiem. Kocha swoją rodzinę, ale bardzo dużo czasu spędza także ze swymi przyjaciółmi. Różnią się oni od siebie kompletnie, mimo to tworzą bardzo zgraną ekipę. Dobrze się ze sobą czują i równie świetnie potrafią spędzać czas na wspólnych zabawach. W momencie trwania pewnej gry dochodzą do wniosku, że zgłodnieli. Rozpoczynają swoją rozmowę na temat jedzenia. Każdy opowiada o tym, co jest jego ulubionym daniem. Pekari Pedro uwielbia tacos, Króliczka Luna chętnie zajada truskawki i marchewki. Wilk Magnus kocha makaron z sosem pomidorowym, a kotka Aurora zupę ogórkową. No i jest jeszcze Rawawik dla którego najważniejsza jest włoska pizza z oliwkami i borówkami. No i jedyny Rawawik widzi w tej sytuacji pewien problem, bo nie rozumie, jak może ktoś nie przepadać za JEGO ulubionym daniem. W ten sposób w niewielkiej grupie przyjaciół dochodzi to małego konfliktu. Dobrze, że przyjaciele w końcu dochodzą ze sobą do porozumienia i zdają sobie sprawę, że jednak różnorodność też ma swoje zalety …
Książka ta jest świetną alternatywą dla tych dzieci, które dopiero co wkraczają w świat komiksu. Zamieszczony w niej tekst można czytać zarówno w wersji prozatorskiej jak i komiksowej.
Rawawik jest bardzo rezolutnym i energicznym kociakiem – wikingiem. Kocha swoją rodzinę, ale bardzo dużo czasu spędza także ze swymi przyjaciółmi. Różnią się oni od siebie kompletnie, mimo to tworzą bardzo zgraną ekipę. Dobrze się ze sobą czują i równie świetnie potrafią spędzać czas na wspólnych zabawach. W momencie trwania pewnej gry dochodzą do wniosku, że zgłodnieli....