Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm

Okładka książki Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm autora I. K. R., 9788368179064
Okładka książki Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm
I. K. R. Wydawnictwo: Wydawca Arkadiusz Siejda Cykl: Ars Diavoli - Biblioteka Diabologiczna (tom 2) ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
Ars Diavoli - Biblioteka Diabologiczna (tom 2)
Najnowsze tajemnice i zagadnienia czarnej magji, hypnotyzmu, spirytyzmu i magnetyzmu, oraz zasady praktycznego ich zastosowania
2024-07-27
2024-07-27

Kup Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm w ulubionej księgarnii

Oceny książki Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm

Dla jednych magia to zło, drugim jawi się jako remedium na wszystkie problemy. W powieściach rodem z gatunku fantasy posługują się nią czarownice lub potężni magowie. Z założenia nie jest ani dobra, ani zła, wszystko zależy od intencji. Aby jednak dobrze się nią posługiwać, potrzebna jest gruntowna wiedza z różnych dziedzin i odpowiednie przygotowanie duchowe. „Magia praktyczna. Czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm” jest lekturą niezbędną przed rozpoczęciem praktyk magicznych i moim zdaniem jest bardzo ciekawą pozycją zarówno dla tych, którzy już z magią są zaznajomieni, jak i dla laików.

Książka zaczyna się wprowadzeniem do podstawowych pojęć związanych z magią. Objaśnia jej istotę, mechanizmy działania oraz daje wskazówki, jak się dobrze przygotować do działań praktycznych. Oswaja pojęcie okultyzmu, które w naszej kulturze nabrało negatywnego znaczenia. Tłumaczy, czym jest istota bytu i na co się ona dzieli, jak władać żywiołami, które dość często bywają pomocne, choćby w zaklęciach obronnych.

I choć język publikacji nieco trąci myszką, to treść jest zrozumiała, a cała wiedza jest wyłożona w prosty sposób. Wspomniane są wskazówki dotyczące BHP, jakże istotny, a często pomijany element na początkowym etapie pracy z magią. Poruszony zostaje również temat hipnozy i magnetyzmu, dwóch dziedzin, których badaniem zajmowano się już wiele lat temu i które do tej pory wzbudzają niemałe kontrowersje. Znajdziemy również zagadnienia związane z astrologią oraz wpływem układu gwiazd na horoskop oraz kiedy najlepiej stosować dane zaklęcia. Całość została podzielona na pięć ksiąg traktujących osobno o każdym z tematów. Zawarto w nich również przykładowe zaklęcia, m.in. miłosne, modlitwy, zaklęcia na dany dzień tygodnia. Myślę, że nie bez powodu zostały one umieszczone praktycznie na samym końcu. Autor cały czas podkreśla, że trzeba być solidnie przygotowanym, by przejść do rzucania uroków i zaklęć, dlatego niezbędne jest przejście czterech poprzednich ksiąg.

W tekst zostały wplecione ryciny i tabele, które dobrze obrazują przekazywaną w książce wiedzę. Niektóre z nich napawały mnie lękiem, ale i jednocześnie fascynowały i nadawały lekturze odpowiedniego klimatu.

Jedni mogą traktować tę książkę jako podręcznik, który uzupełni ich wiedzę dotyczącą praktyki magicznej, inni jako ciekawostkę napisaną w konwencji literatury grozy. Czy jest ona niebezpieczna? Nie sądzę. Na pewno podzieli czytelników, jednak najgłośniej będą „prychać” zapewne Ci, którzy nawet nie zamierzają do niej zajrzeć, a uprzedzają się jedynie ze względu na okładkę i wypisane na niej pojęcia. Tego typu książki niekoniecznie służą indoktrynacji (tak jak niegdyś czytana przeze mnie „Historia magii” E. Leviego),a mogą ukazać nieco inną perspektywę i poszerzyć horyzonty myślowe. Zwłaszcza że styl przekazu jest łagodny i nienachalny. Czasami może denerwowała mnie narracja, która sugerowała, że magią raczej zajmują mężczyźni, nie kobiety, co stoi w opozycji do współczesnego podejścia do tematu.

Dla mnie, osoby która na co dzień interesuję się ezoteryką, była to niesamowicie ciekawa lektura. Nawet ze względu na to, że powstała na podstawie pierwowzoru z 1928 r., co czyni ją jeszcze bardziej osobliwą i nietuzinkową.

Podsumowując, książka jest dla każdego, kto dobrze czuje się w horrorowym klimacie lub po prostu ciekawi go szeroko pojęta magia i jej praktyczne zastosowanie. Nie ma co się bać, bo okazuje się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Jeżeli podejdziecie do niej z otwartym umysłem, to możecie mieć z lektury niezłą frajdę.

Pomysł za wznowione wydanie uważam za ciekawy. Sama książka jest jedną z tych, co z ciekawości można przeczytać, ale patrząc ze współczesnej perspektywy, nie porywa. Jest specyficzna, większość do czytania "ciekawostkowego", ale chyba można też pewnymi kwestiami się zainspirować. Sporo teorii, wszelkie używane terminy zostały wyjaśnione i równie dużo opisów praktyk, rytuałów z podanymi modlitwami.

Bardzo ciekawa pozycja z zakresu szeroko rozumianego okultyzmu . Wznowienie wydania z 1928 roku a więc zarówno język jak i zawartość merytoryczna odzwierciedlają mentalność i poziom wiedzy ludzi sprzed stu lat . Co absolutnie nie odbiera wartości tej publikacji a wręcz przeciwnie pozwala poszerzyć swoje horyzonty o wiedzę tych którzy byli przed nami .
A z technicznych szczegółów bardzo ładne wydanie z mnóstwem rycin oraz bardzo stylową zakładką do książki . Polecam .

A z technicznych...

95 użytkowników ma tytuł Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm

Cytaty z książki Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm

I. K. R. Magia praktyczna: czarna magia, spirytyzm, hipnotyzm, magnetyzm Zobacz więcej