ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać34
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska168
Obserwatorium

- fantasy, science fiction
- 2024-08-19
- 2024-08-19
MROCZNE KARKONOSZE. NIEWYJAŚNIONE TAJEMNICE. HISTORIA RODEM Z ARCHIWUM X.
Dźwięki przybierały na sile.
Industrialne, basowe tony przenikające każdą komórkę ciała.
Uporczywe i rytmiczne, jakby ktoś nadawał komunikat z bardzo daleka.
Mieczkowski wiedział, że tej nocy już nie zaśnie.
Meteorolodzy w obserwatorium na Śnieżce rejestrują serię niepokojących dźwięków, układających się w tajemniczy komunikat. Jednocześnie wokół najwyższego szczytu Karkonoszy pojawia się gigantyczny kokon z chmur. Ludzie, którzy mają kontakt z anomalią, tracą zmysły, cierpią na chorobę popromienną, a niektórzy znikają bez wieści.
Czy zaszyfrowana wiadomość to przekaz od obcej cywilizacji, militarna prowokacja, czy może szansa dla świata, który zmierza ku upadkowi? Czy odpowiedź na to pytanie kryje się w sudeckich legendach i podaniach sprzed wieków?
Piotr Mieczkowski próbuje rozwikłać tę zagadkę. Jednak, aby to zrobić, będzie musiał opuścić obserwatorium i wyruszyć na spotkanie z Nieznanym.
A przecież nigdy nie wiesz, co czeka cię na karkonoskim szlaku.
Zwłaszcza we mgle…
Kup Obserwatorium w ulubionej księgarnii
Oceny książki Obserwatorium
1807 użytkowników ma tytuł Obserwatorium na półkach głównych- Przeczytane 1 034
- 2024 49
- 2025 45
- Audiobooki 9
- 2026 8
Tagi i tematy do książki Obserwatorium

Inne materiały dotyczące książki Obserwatorium

Jesienne Targi Książki w Warszawie już w ten weekend

Jesienne Targi Książki – bezpłatne wydarzenie dla czytelników już od 20 do 22 września w Warszawie
Cytaty z książki Obserwatorium
Zobaczyć świat w ziarenku i niebo w dzikiej lilii, pomieścić nieskończoność w ręku i wieczność w jednej chwili.
Pamiętajcie, że Śnieżka to wyjątkowa góra, która może w Was wiele zmienić. To góra zaskakująca, a jak niektórzy uważają, nawet święta.
Podobno tylko pamięć o tych, którzy odeszli, czyni ich nieśmiertelnymi. Być może z miejscami jest tak samo.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obserwatorium
Świetna książka, polecam!
Świetna książka, polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Karkonosze. Skusiła mnie okładka... Niestety nie polecam.
Uwielbiam Karkonosze. Skusiła mnie okładka... Niestety nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Obserwatorium "
Jarosław Szczyżowski
Nad Śnieżką dochodzi do tajemniczych wydarzeń. Górę spowiła gęsta ściana chmur a pracownicy obserwatorium odnotowują dziwne dźwięki.
Kto wejdzie w chmurę już nie wyjdzie z niej taki sam.
Nieszczęśnicy, którzy nieświadomie weszli a anomalię, wychodzą z niej napromieniowani ,niektórzy znikają bez śladu.
Jeden z pracowników obserwatorium wraz z znanym pisarzem próbują rozwikłać zagadkę dziwnych zjawisk..czyżby to kontakt z innym światem?
Sięgając po książkę nie spodziewałam się gatunku science fiction, dodatkowo z górskim motywem ,ale... to było świetne połączenie!
Postapokaliptyczna wizja świata w rejonach Śnieżki jak i samych Karkonoszy to był zacny pomysł. Nie przerysowany, trzymający napięcie i niepokój.
Autor zawarł w historii trochę elementów paranormalnych, trochę naukowych jak I okultystycznych. Ciekawym rozwiązaniem również było samo zakończenie, przedstawione w alternatywnych wersjach czasoprzestrzennych.
Po skończonej historii czytelnik ma wrażenie czy tak naprawdę to wszystko był tylko sen czy to wydarzyło się na serio..
"Obserwatorium "
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJarosław Szczyżowski
Kto wejdzie w chmurę już nie wyjdzie z niej taki sam.
Jeden z pracowników...
Nad Śnieżkę nadciągnęła dziwna, gęsta chmura, którą uznano za anomalię pogodową. Nikt nie mógł przewidzieć tego, co ze sobą ściągnęła. Najpierw meteorolodzy na Śnieżce odebrali dziwny sygnał dźwiękowy, który układał się w wiadomość. Ludzie, którzy mieli z zjawiskiem kontakt, wykazywali objawy choroby popromiennej. W rozwiązanie problemu zaangażowano wojsko, a także ludzi stacjonujących na Śnieżce, dyrekcję parku narodowego, a we wszystko włączył się pewien pasjonat Karkonoszy. Tylko czy można opanować coś, co jest poza ludzkim rozumowaniem.
Sięgnęłam po tę pozycję, bo już od jakiegoś czasu mnie atakowała swoją okładką, a nie ukrywam, że mam słabość do książek, których akcja dzieje się w górach.
I to właśnie sposób przedstawienia Karkonoszy najlepiej się tu broni. Bo poza tym rządzi tu chaos. Początek był naprawdę dobry i interesujący. Autor budował napięcie i byłam ciekawa do czego to wszystko mogło zmierzać.
Niestety miałam wrażenie, że w pewnym momencie zabrakło pomysłu i autor poszedł na żywioł, co zakończyło się wielkim poplątaniem wszystkiego i zaczęło zmierzać do niczego. Szkoda, bo drzemał tu potencjał, który został bardzo niewykorzystany. Samo zakończenie nie było złe (nie było też dobre, tak dla jasności),ale droga do niego w pewnym momencie nie była łatwa.
Na szczęście autor trochę nadrabia nieźle skonstruowanymi bohaterami i pięknym opisem gór. Jednak to za mało, żeby polecić tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWymęczyłam się okropnie, myślałam, że skoro Śmielak poleca tę książkę to będzie ona trochę w klimacie tego, o czym on sam pisze. Niestety tu jest dużo chaosu. I choć niektóre kwestie brzmią ciekawie to nie są rozwinięte. Strata czasu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdnoszę wrażenie, że autor pisał książkę bez wcześniejszego planu, na gorąco. Jest w tym jakiś chaos, taki trochę AI. Ukończyłam ją chociaż zupełnie nie ciekawiła zawartość kolejnej strony. Postacie płaskie, bez charakteru. Fabuła to trochę taki egzystencjalny sy-fy. Raczej nie dam się namówić na kolejną porcję Pana Strzyżewskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana z racji tego że uwielbiam Śnieżkę i Karkonosze. Liczyłem jednak na inną powieść a z racji że nie przepadam za S-f tą książką nie zrobiła na mnie wrażenia. Na plus zasługują opisy gór i samego obserwatorium. Książka raczej z gatunku do zapomnienia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWkurzała mnie ta książka. Co jakiś czas nie mogłam oprzeć się wrażeniu , że czytam jakieś farmazony. A teraz, po przeczytaniu ciągle o niej myślę i dobrze mi z tym :)))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z rodzaju science-fiction, liczyłam coś bardziej na thriller jednak i tak okazała się udana, zakończenie przedstawione jest w ciekawy sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria z pogranicza astrofizyki, psychologii i okultyzmu - mariaż nie do końca zgrany, ale warto przeczytać dla mrocznego klimatu i napięcia do ostatniej strony.