Księgi Jakubowe

Wydawnictwo Literackie
2014-10-23
2014-10-23
Tagi:
literatura polska wielokulturowość herezja literatura polska Podole powieść historyczna Rzeczpospolita Obojga Narodów XVIII w. XVIII w. Żydzi
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 3 (60) / 2023 Izabella Adamczewska, Edgar Bąk, Marek Bieńczyk, Anna Bikont, Bora Chung, Paweł Goźliński, Maciej Jakubowiak, Maciej Jarkowiec, Ignacy Karpowicz, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Paulina Małochleb, Artur Międzyrzecki, Weronika Murek, Małgorzata I. Niemczyńska, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Piotr Paziński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Rebecca Solnit, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Joanna Szczęsna, Natalia Szostak, Olga Tokarczuk, Katarzyna Wężyk, Olga Wróbel
Książki. Magaz... Izabella Adamczewsk...
Okładka książki Pan Wyrazisty Joanna Concejo, Olga Tokarczuk
Pan Wyrazisty Joanna Concejo, Olg...
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 6 (57) / 2022 Jurij Andruchowycz, Katarzyna Boni, Anna Cieplak, Joanna Concejo, Anna S. Dębowska, Barbara Engelking, Jerzy Jarniewicz, Miłada Jędrysik, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Zygmunt Miłoszewski, Patryk Mogilnicki, Ottessa Moshfegh, Weronika Murek, Vladimir Nabokov, Michał Nogaś, Monika Ochędowska, Piotr Oczko, Łukasz Orbitowski, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Marcin Sendecki, Barbara Skarga, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Katarzyna Surmiak-Domańska, Mariusz Szczygieł, Jarek Szubrycht, Olga Tokarczuk, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Dorota Wodecka
Książki. Magaz... Jurij Andruchowycz,...

Oficjalne recenzje i

Historia jednej herezji

3061 113 66

Kunszt i finezja pióra Tokarczuk niepodważalna! Pozycja wręcz obowiązkowa. Dotykamy i poznajemy świat o którego istnieniu wielu nie miało pojęcia. Książka pełna kolorytu, mistycyzmu ale i historycznej rzetelności. O ile od początku porywa i zachwyca to niestety, bynajmniej dla mnie, z czasem robi się trochę męcząca i nużąca. Uczciwie należy doczytać do końca !

No pisarka mnie zaszokowała szczegółowością swojej opowieści. Po 900 stronach tej wspaniałej lektury mam wrażenie uczestnictwa, w omawianych przygodach głównych bohaterów. Pierwsze 200 stron ze względu na objętość powieści będzie trudnym etapem, ale dalej jest już tylko lepiej. Omawiana przeszłość oddaje to jak mogło być w rzeczywistości w sekcie Jakuba Franka, skądinąd postaci historycznej z krwi i kości.. Gdyby autorka przedstawiła opowieść bliżej historii jako takiej dałbym 10! Pomimo tego polecam!

więcej Pokaż mimo to

Ta dam. Po trzech latach w końcu skończyłam ;) Początkowo czytałam i podobało mi się, jednak z czasem robiło się coraz nudniej, miałam wrażenie, że czytam kilkakrotnie o tym samym, musiałam oddać książkę do biblioteki więc przeszłam na audio. Losy bohaterów mnie nie zaangażowały, postać Jakuba wręcz odpychająca jedynie Jenta była świetnym wątkiem. Język owszem, bardzo szykowny i elegancki, ale jestem w drużynie lubiącej aby książka angażowała i była ciekawa nawet jeśli jest to literatura piękna. Księgi Jakubowe takie nie były. I nie chcę się wyzłośliwiać, że jam spod strzechy i za głupiam na to, po prostu czegoś mi zabrakło.

więcej Pokaż mimo to

Dobrnęłam gdzieś do jednej trzeciej, po czym stwierdziłam, że życie nie polega na tym, żeby maltretować się takimi tomiszczami.

Po co komu ta książka, co ona wnosi do mojego życia, dlaczego wszystko jest tu tak przeraźliwie nudne? Takie pytanie kłębiły się w mojej głowie podczas lektury.

Ja jednak oczekuję, że książka wywoła we mnie pozytywne wrażenia albo nauczy mnie czegoś nowego, a w tym przy tym będzie przynajmniej "strawna" w odbiorze. Ta taka nie jest.

Zdecydowanie nie polecam.

więcej Pokaż mimo to

Chyba nadal nie wierzę, że udało mi się to przeczytać. Język i styl jak przystało na Tokarczuk cudowny. Dopracowane zdania, zgrabne metafory. Historia samego Franka opisana z niezwykla dokładnością, nie wiem czu nie przesadzoną. Momentami zastanawiałam się czy przez to przebrnę. Bardzo podobały mi się fragmenty dotyczące księdza Chmielowskiego i Jeny.

To jest tak rozwleczone, ze gdy jest się na końcu, nie pamięta się, co było na początku.

Nie porwała mnie proza naszej noblistki. Doceniam wielki research i piękne operowanie językiem, ale cieżko mi się to czytało. Naprawdę ciężko. Na początku jeszcze jakoś szło, ale im dalej w lasy tym gorzej. Muszę zaznaczyć, że naprawdę chciałem polubić tę książkę i nie byłem uprzedzony.

Idealistyczne podejście do tego jak mogłaby wyglądać Polska gdybyśmy zostawili w spokoju mieszające się kultury.
Fantastyczny magiczny świat.
Ogromna praca

Fantastyczny magiczny świat.
Ogromna praca

Dość trudno mi się ją czytało, ale z perspektywy czasu doceniam.

Dość trudno mi się ją czytało, ale z perspektywy czasu doceniam.

nie rozumiem zachwytu nad wszystkimi ksiązkami tokarczuk... o ile bieguni zasługuje na uznanie, o tyle to co tutaj napisała budzi konsternacje... aby pisać ksiązki osadzone w innych epokach trzeba mieć wiedzę historyczną, o społeczenstwie, jego zwyczajach, relacjach, sytuacji społeczno- politycznej itp... a tego Tokarczuk ewidentnie brakuje

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane