ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13
LubimyCzytać12
Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga

- filozofia, etyka
- 1999-01-01
- 1999-01-01
- 83-7006-878-2
Prezentowane w telewizji miniwykłady znakomitego filozofa cieszyły się od początku wielkim powodzeniem. Obecny tomik jest zapisem drugiego ich cyklu. W wydaniu książkowym znajduje się dziesięć znanych z telewizyjnego programu tekstów oraz trzy dodatkowe, których widzowie nie mieli okazji poznać. Wśród szkiców znajdują się m.in. teksty dotyczące Boga, szacunku dla natury, zabobonów, młodości, sumienia czy seksu
Kup Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga w ulubionej księgarnii
Oceny książki Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga
186 użytkowników ma tytuł Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga na półkach głównych- Przeczytane 125
- Filozofia 5
- 2020 2
- Filozofia, Socjologia, Polityka, Psychologia 1
- Audioteka 1
- Eseje, rozmowy, wywiady ect 1
- !!!Audiobooki 1
Tagi i tematy do książki Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga

Cytaty z książki Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga
Chociaż niepodobna postanowić, że się będzie młodym, można postanowić, że w miarę sił naszych nie poddajemy się duchowo starości – nie w ten sposób, że absurdalnie udajemy, że sprawa wieku nas nie dotyczy, ale w ten, że nie żyjemy żalem za utraconą młodością.
Rozwiń Zwiń(…)przyswajamy sobie wiedzę moralną nie przez to, że ktoś nas przekona, że Kant lub Husserl, lub Platon mieli rację, ale przez to, że jesteśmy zdolni do poczucia winy i rzeczywiście go doświadczamy, gdy gwałcimy reguły, o których wiemy, że są prawomocne.
(…)przyswajamy sobie wiedzę moralną nie przez to, że ktoś nas przekona, że Kant lub Husserl, lub Platon mieli rację, ale przez to, że jesteś...
Rozwiń ZwińGdybyśmy sprawę istnienia lub nieistnienia Boga rozstrzygali przez odwołanie się do obecności Dobra i Zła w świecie takim, jaki jest, Dobro o wiele silniej przemawiałoby za dobrocią Boga, aniżeli zło i cierpienie za tym, że jest On zły: nie dlatego, by dobra było więcej niż zła, ale dlatego, że gdyby Bóg był zły, nie byłoby dobra wcale, lecz tylko wieczny ogień w infernalnym mroku.
Gdybyśmy sprawę istnienia lub nieistnienia Boga rozstrzygali przez odwołanie się do obecności Dobra i Zła w świecie takim, jaki jest, Dobro ...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mini-wykłady o maxi-sprawach. Seria druga
"Wolno podejrzewać, że monogamia jest wynalazkiem dobrym i wartościowym, niezależnie od tego, jak naprawdę funkcjonuje w czysto seksualnych sprawach, i że sukcesy intelektualne, artystyczne i techniczne Europy mają monogamię za jeden z filarów" (58-59).
"Sumienie nie składa się z zasad, nie jest doktryną ani ideologią, jest raczej polem wrażliwości, wewnętrzną instancją, której obecność znamy, gdyż ujawnia się w doświadczeniu, i która coś nakazuje albo czegoś zakazuje" (77).
"Pacyfizm absolutny jest właściwie przyzwoleniem na najgorszą zbrodniczą tyranię" (95).
"Takich męczarni, jakie ludzie ludziom zadawali, żadne zwierzę nie znosi. [...] Nie ma miłosierdzia w przyrodzie pozaludzkiej i ludzie niewiele albo i nic do jej okrucieństw nie dodają" (108-109).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Sumienie nie składa się z zasad, nie jest doktryną ani ideologią, jest raczej polem wrażliwości, wewnętrzną instancją,...
Drugi tomik z serii wykładów Profesora Kołakowskiego. Dużo w nim odniesień do religii i etyki, ale to znak firmowy autora. Pisze jak zwykle prostym językiem, zrozumiałym dla laika. Jak zwykle zmusza do podjęcia własnych przemyśleń i zastanowienia nad rzeczami może oczywistymi, ale nad którymi zbyt łatwo przechodzimy do porządku dziennego. Zastrzeżenie (bardzo subiektywne) mam jedno, w sumie odnoszące się do wszystkich trzech tomików: zdecydowanie lepiej odbierałem wersję telewizyjną programu „Mini-wykłady o maxi sprawach.” Być może wynika to z faktu, iż teksty od początku były przygotowywane do emisji wizualnej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla laików, któzy postanowili poświęcić trochę czasu na rozważania o sprawach, które zdają się być oczywiste. Co zastanawiającego może być w śmiechu, młodości i nicnierobieniu...? Ci, którzy nigdy sie nad tymi tematami nie pochylili, powinni przeczytać książeczkę pana Kołakowskiego. Osobom mającym za sobą przemyślania filozoficzne radzę sięgnąć po inne dzieło pana Leszka, bardziej wymagające.
Książka dla laików, któzy postanowili poświęcić trochę czasu na rozważania o sprawach, które zdają się być oczywiste. Co zastanawiającego może być w śmiechu, młodości i nicnierobieniu...? Ci, którzy nigdy sie nad tymi tematami nie pochylili, powinni przeczytać książeczkę pana Kołakowskiego. Osobom mającym za sobą przemyślania filozoficzne radzę sięgnąć po inne dzieło pana...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpecyficzny język p. Kołakowskiego powoduje, że nie wszystko co czytam wydaje się takie zrozumiałe i oczywiste. Niektóre wersy musiałam czytać kilkukrotnie, słowo po słowie, by zrozumieć wątek. Przyjemna lektura dla tych, którzy chcą spojrzeć odmiennym okiem na sprawy wydające się oczywistymi, zmienić punkt widzenia. Leszek Kołakowski to nie byle jaka postać, dla wielu wciąż autorytet, warto się zagłębić w jego twórczość.
Specyficzny język p. Kołakowskiego powoduje, że nie wszystko co czytam wydaje się takie zrozumiałe i oczywiste. Niektóre wersy musiałam czytać kilkukrotnie, słowo po słowie, by zrozumieć wątek. Przyjemna lektura dla tych, którzy chcą spojrzeć odmiennym okiem na sprawy wydające się oczywistymi, zmienić punkt widzenia. Leszek Kołakowski to nie byle jaka postać, dla wielu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor próbuje poruszyć czytelnika ku refleksji filozoficznej, ale nie udaje mu się pozbyć przy tym perspektywy mocno nacechowanej religijnością. Ateistom trudno jest wobec tego czerpać z jego refleksji, gdzie na co trzeciej stronie pojawia się odniesienie do chrześcijańskiego boga.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaściwie miałam przeczytać tylko rozdział w związku z pracą, którą pisałam, ale prostota z jaką Kołakowski pisze o sprawach ważnych urzekła mnie tak, że przeczytałam całą (swoją drogą parę stron). Najlepsze jest to, że autor nikogo nie namawia, nie przekonuje, prezentuje swój punkt widzenia wyrażając nadzieje, że może być on słuszny, nie zaskarbia sobie monopolu na wiedzę co dobre co złe. Warto
Właściwie miałam przeczytać tylko rozdział w związku z pracą, którą pisałam, ale prostota z jaką Kołakowski pisze o sprawach ważnych urzekła mnie tak, że przeczytałam całą (swoją drogą parę stron). Najlepsze jest to, że autor nikogo nie namawia, nie przekonuje, prezentuje swój punkt widzenia wyrażając nadzieje, że może być on słuszny, nie zaskarbia sobie monopolu na wiedzę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKołakowski to według mnie mistrz pisania esejów. Ta książeczka pomimo niewielkiej zawartości pokazuje ogromną erudycję tego człowieka. Zdecydowanie polecam. :)