Kostka Śmierci

- fantasy, science fiction
- Wielka wojna diabłów (tom 2)
- Der store djaevelkrig: Doedens terning
- Jaguar
- 2011-06-01
- 2011-06-01
- Frank Jaszuński
- diabeł chłopak śmierć
Filip Engell, niedoszły władca piekieł, wrócił do śmiertelnego życia. Nauka nie poszła jednak w las – nowy Filip nie jest już tak grzeczny, dobry i układny, jak wskazywałoby na to jego nazwisko. Co więcej – zdarza mu się tęsknić za otchłanią. I za Satiną. A właściwie to bardziej za Satiną niż za otchłanią, ale na jedno wychodzi.
Nieoczekiwanie Filip otrzymuje możliwość powrotu do piekła... I nie jest to oferta wakacyjna. Śmierć ma dla niego bardzo poważne zadanie.
W Królestwie Ciemności dzieje się naprawdę źle – w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął arcyważny przedmiot. Jakiś bezczelny złodziej ukradł stuścienną kostkę Śmierci – prastary artefakt od początku czasu służący do obliczania długości ludzkich żywotów. Śmierć jest w kropce i ma nielichy problem - świat dotyka epidemia nieśmiertelności. Jeśli kostka szybko się nie znajdzie, na ziemi dojdzie do prawdziwej katastrofy!
Oficjalne recenzje
Next level
"Uczeń Diabła" Kennetha B. Andersena przedstawia przypadek młodego Filipa Engela, który przedterminowo i niejako przez pomyłkę trafia do Piekła. Tam ma zostać następcą czarnego pana. Lecz sprawy się komplikują, gdy okazuje się, że, zamiast diabłem wcielonym, chłopak jest obrazem wszelkich możliwych cnót. „Kostka Śmierci” jest drugą częścią cyklu „Wielka wojna diabłów” i kontynuuje otwarte wątki fabuły wokół postaci głównego bohatera. Dzięki temu możemy liczyć na kolejne przygody młodego Engela i lekturę w podobnym co część pierwsza tonie.
Filip powraca do swojego dawnego życia. Jednak nie jest szczęśliwy do końca, gdyż tęskni za Satiną. Ta czasem go odwiedza, aby pomóc w robieniu małych psikusów, lecz ostatnio prawie wcale. Dziwnym trafem chłopakowi nadzwyczaj często przytrafiają się małe wypadki, które, za sprawą niezwykłych okoliczności, nie kończą się śmiercią. Nie jest to winą największego szkolnego łobuza ani na pewno Satiny. Okazuje się, że jego śmierci chce Mortimer, czyli sama Śmierć! Ale jak to zwykle bywa z tym jegomościem, ma on poważniejsze plany niż tylko capnięcie duszy głównego bohatera. Filip jest potrzebny w zaświatach, aby odnaleźć stuścienną kostkę służącą do odmierzania długości życia każdego człowieka. Kostkę ktoś ukradł, a tymczasem na Ziemi rodzą się nieśmiertelne dzieci. Kto lub co, i dlaczego, przywłaszczył sobie artefakt? Filip ma do wykonania niełatwe zadanie.
Technicznie książka prezentuje podobny poziom do „Ucznia diabła”. Tym razem, zamiast na samym Filipie, autor koncentruje się na charakterystyce postaci Mortimera, przy okazji ukazując śmierć jako „zjawisko” nie tak straszne. Względem pierwszego tomu niektóre epizody są bardziej ponure, jakby sama Śmierć oddziaływała na treść. Dochodzą także bardziej rozbudowane i bliższe relacje Filipa z Satiną. Ogólnie jest ciekawiej, ale i poważniej – taki „next level” fabuły. Autor zdaje się brać pod uwagę, że jego odbiorca dorasta, dlatego Andersen zabiera się za trudniejsze tematy. Jednak nie ma się czego bać, cykl nadal nie schodzi na drogę siłowego prostowania systemu moralnego czytelników. Można cieszyć się lekturą bez obaw o akapity jawnie krzyczące, że kłamstwo albo psikusy są złe.
Nie wiem do końca jak mam tę pozycję ocenić. Książka mi się po prostu podoba. Nie, żeby były jakieś „ochy” i „achy” nad rozbudowaną i zaskakującą fabułą - to raczej nie ten typ i nie ta grupa docelowa. Jest to taki Harry Potter z trzeciej części, bez Harry'ego Pottera. Świetna zabawa z czytania do poduchy i minimum poważnych dywagacji moralno-egzystencjalnych. Książka powinna spodobać się nie tylko młodzieży, do której jest adresowana, ale również starszym odbiorcom, chcącym po dniu pracy odprężyć się przy lekkim czytadle.
Robert Fryga
Uwielbiam tą serię
Uwielbiam tą serię
Pokaż mimo toDrugi tom serii „Wielka wojna diabłów” nie przyniósł zaskoczenia, ale zapewnił całkiem niezłą rozrywkę. Tym razem Filip, który po szkoleniu przez samego Lucyfera, nie jest już tym samym chłopcem, musi wracać do Piekła, bo Śmierć ma kłopoty. Ktoś ukradł Kostkę odmierzającą ludzkie życie i świat zaczyna zaludniać się nieśmiertelnymi. Okazuje się, że życie wieczne nie jest takim błogosławieństwem, jak się uważa.
„Kostka śmierci” to młodzieżówka, ale z przesłaniem podanym lekko, nienachlanie i w bardzo przyswajalnej formie. Poza tym kawał dobrej zabawy. Ten kto polubił Piekło z I tomu, na pewno nie rozczaruje się kontynuacją. Mamy tu starych przyjaciół i wrogów, oraz głównego bohatera, który mnie ujął już dawno, a ta część pogłębiła moją sympatię do Filipa. Myślę, że nie jest to nasze ostatnie spotkanie.
Drugi tom serii „Wielka wojna diabłów” nie przyniósł zaskoczenia, ale zapewnił całkiem niezłą rozrywkę. Tym razem Filip, który po szkoleniu przez samego Lucyfera, nie jest już tym samym chłopcem, musi wracać do Piekła, bo Śmierć ma kłopoty. Ktoś ukradł Kostkę odmierzającą ludzkie życie i świat zaczyna zaludniać się nieśmiertelnymi. Okazuje się, że życie wieczne nie jest...
więcej Pokaż mimo toKenneth Bøgh Andersen, autor książki "Kostka Śmierci", jest znanym duńskim pisarzem literatury dla młodzieży. Jego twórczość często łączy elementy fantastyczne z moralnymi dylematami, skupiając się na wewnętrznych podróżach bohaterów.
W "Kostce Śmierci" Andersen zabiera czytelników w podróż do Królestwa Ciemności, gdzie główny bohater, Filip Engell, zostaje ponownie ożywiony i ma za zadanie odnaleźć skradzioną kostkę Śmierci. Autor tworzy ciekawy koncept, w którym istnieje możliwość obliczania długości ludzkich żywotów, a zniknięcie kostki grozi katastrofą związaną z nieśmiertelnością.
Niestety, "Kostka Śmierci" otrzymuje ocenę 4/10 ze względu na kilka istotnych wad. Pomimo intrygującego pomysłu na fabułę, wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Andersen nie potrafi utrzymać równowagi między humorystycznymi momentami a powagą, co prowadzi do nierównomiernego tempa i braku spójności w narracji.
Dodatkowo, rozwinięcie postaci pozostawia wiele do życzenia. Bohaterowie są płytcy i słabo zarysowani, a ich motywacje często wydają się niejasne i nieprzekonujące. Brakuje głębi psychologicznej, która byłaby niezbędna, aby czytelnik mógł utożsamić się z bohaterami i przeżywać ich przygody.
Choć "Kostka Śmierci" ma pewne interesujące elementy fantastyczne i moralne dylematy, książka nie rozwija swojego pełnego potencjału. Fabuła jest rozproszona, postacie słabo rozwinięte, a humorystyczne momenty często nie trafiają w punkt. Całość sprawia wrażenie niechlujnie skonstruowanego dzieła.
Podsumowując, "Kostka Śmierci" Kennetha Boegh Andersena otrzymuje ocenę 4/10. Mimo ciekawego pomysłu na fabułę książka cierpi z powodu słabego wykonania, nierównomiernego tempa i słabo rozwiniętych postaci. Niestety, nie spełnia oczekiwań czytelników i pozostawia wiele do życzenia w zakresie narracji i konstrukcji świata przedstawionego.
więcej Pokaż mimo toW "Kostce Śmierci" Andersen zabiera czytelników w podróż do Królestwa Ciemności, gdzie główny bohater, Filip Engell, zostaje ponownie...
Pozycja młodzieżowa dość szybko czytająca się, ale ... z głębokim przesłaniem. Niby śmieszna historyjka grzecznego chłopaczka, który zaprzyjaźnia się z diabłami, trafia już po raz drugi do Piekła, a po drodze my śmiertelni czytelnicy możemy się przez chwilę zastanowić nad takimi zagadnieniami jak :
- czy strach przed śmiercią jest uzasadniony?
- czy nieśmiertelność to zjawisko słusznie pożądane ?
- czy diabły po śmierci w nagrodę czy za karę trafiają do nieba ?
Seria jest świetna, cieszę się, że kupiłam od razu komplet książek.
więcej Pokaż mimo to- czy strach przed śmiercią jest uzasadniony?
- czy nieśmiertelność to...
Filip niedoszły władca piekła wrócił do śmiertelnego życia. Jednak po czasie dostał możliwość wrócenia do starego "domu". W Królestwie Ciemności jakiś złodziej ukradł najważniejszy przedmiot, który odliczał długość ludzkich żywotów. Książka wciągneła mnie, mimo że pierwsza część była troszkę lepsza i akcja rozwijała się szybciej. W drugiej jednak mamy więcej opisów. Polecam książkę na luźniejszy wieczór! Zleci szybciej niż Wam się wydaje.
więcej Pokaż mimo toGłówny bohater to miły chłopak, który kiedyś przez pomyłkę trafił do piekła. Teraz trafia do zaświatów ponownie ponieważ śmierć potrzebuje jego pomocy. Ludzie stali się nieśmiertelni bo ktoś ukradł kostkę śmierci, dzięki której określony zostawał moment zgonu. Fajne, prawda? No nie. Bo nieśmiertelność to nie to samo co niezniszczalność. Po dłuższym zastanowieniu kto chciałby żyć wiecznie jako zniedołężniały starzec z niesprawnymi zwieraczami i demencją? Bardzo dobry temat do książki i nieźle wykorzystany.
Główny bohater to miły chłopak, który kiedyś przez pomyłkę trafił do piekła. Teraz trafia do zaświatów ponownie ponieważ śmierć potrzebuje jego pomocy. Ludzie stali się nieśmiertelni bo ktoś ukradł kostkę śmierci, dzięki której określony zostawał moment zgonu. Fajne, prawda? No nie. Bo nieśmiertelność to nie to samo co niezniszczalność. Po dłuższym zastanowieniu kto...
więcej Pokaż mimo toChociaż "Kostka Śmierci" to powieść dla młodzieży, nadaje się także dla starszych czytelników - nie jest aż tak infantylna ani nielogiczna jak większość fantastyki dla nastolatków. Mi podobała się trochę mniej niż poprzednia część, ale nadal sądzę, że gdybym miała 13 lat, byłabym nią zachwycona. Pozostaje mi tylko żałować, że gdy byłam w odpowiednim wieku, nie miałam dostępu do takiej literatury!
Chociaż "Kostka Śmierci" to powieść dla młodzieży, nadaje się także dla starszych czytelników - nie jest aż tak infantylna ani nielogiczna jak większość fantastyki dla nastolatków. Mi podobała się trochę mniej niż poprzednia część, ale nadal sądzę, że gdybym miała 13 lat, byłabym nią zachwycona. Pozostaje mi tylko żałować, że gdy byłam w odpowiednim wieku, nie miałam...
więcej Pokaż mimo toFilip wraca do piekła zażegnać kolejny kryzys.
Filip wraca do piekła zażegnać kolejny kryzys.
Pokaż mimo toCzy nieśmiertelność tak pożądana przez całe stulecia przez ludzkość ma minusy? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi sięgnij po tą serię.Polecam!
Pokaż mimo toBardzo dobra fantasytka. Mniej nietypowa i zaskakująca niż pierwsza część. Każdy szczegół jest idelanie dopracowany a każdy wątek ma znaczenie. Nic w tej serii nie bierze się z nikąd. Bardzo polecam.