-
ArtykułyHobbit Bilbo, kot Garfield i inni leniwi bohaterowie – czyli czas na relaksMarcin Waincetel15
-
ArtykułyCzytasz książki? To na pewno…, czyli najgorsze stereotypy o czytelnikach i czytaniuEwa Cieślik254
-
ArtykułyPodróże, sekrety i refleksje – książki idealne na relaks, czyli majówka z literaturąMarcin Waincetel11
-
ArtykułyPisarze patronami nazw ulic. Polscy pisarze i poeci na początekRemigiusz Koziński42
Porównanie z Twoją biblioteczką
Wróć do biblioteczki użytkownikaBomba! Tak można określić pierwszą książkę (druga już w drodze) Rachel Roddy. Znajdziemy tutaj sporo przepisów kuchni Wiecznego Miasta a pomiędzy sporo tytułowych notatek. A co w nich znajdziemy? Praktyczne porady jak przygotować odpowiednio warzywa, mięsa, czym się charakteryzują najlepsze składniki plus sporo krótkich opowieści o życiu w Rzymie, przygodach kulinarnych, ulubionych trattoriach Autorki, migawki z życia rodzinnego... Książkę sprawnie się czyta, co umożliwia dość nietypowy układ. W ramach rozdziałów notatki i przepisy są ułożone w jednym ciągu (nie ma jednego przepisu na 1-2 strony), co przy niemal czterystu stronach i oszczędnych zdjęciach robi wrażenie. Co do zdjęć to sprawiają wrażenie równie domowych jak przepisy. Nie są technicznie wymuskane, obłożone masą drogich kuchennych gadżetów i garów na które stać nielicznych. Są szczere, bezpośrednie, jakby wyrwane z rodzinnego albumu. Must have każdego miłośnika włoskiej kuchni.
Bomba! Tak można określić pierwszą książkę (druga już w drodze) Rachel Roddy. Znajdziemy tutaj sporo przepisów kuchni Wiecznego Miasta a pomiędzy sporo tytułowych notatek. A co w nich znajdziemy? Praktyczne porady jak przygotować odpowiednio warzywa, mięsa, czym się charakteryzują najlepsze składniki plus sporo krótkich opowieści o życiu w Rzymie, przygodach kulinarnych,...
więcej mniej Pokaż mimo toHeston to jeden z tych kucharzy, którzy podchodzą do kuchni naukowo. Książka zawiera przepisy z jego programów. Dowiesz się dokładnie jak coś ugotować by wydobyć z potrawy pełnię smaku. Idealny soczysty kurczak, doskonale aromatyczny, chrupiąco-soczysty stek czy doskonałe desery nie będą już tajemnicą. Warto przed lekturą poczytać książki Herve This.
Heston to jeden z tych kucharzy, którzy podchodzą do kuchni naukowo. Książka zawiera przepisy z jego programów. Dowiesz się dokładnie jak coś ugotować by wydobyć z potrawy pełnię smaku. Idealny soczysty kurczak, doskonale aromatyczny, chrupiąco-soczysty stek czy doskonałe desery nie będą już tajemnicą. Warto przed lekturą poczytać książki Herve This.
Pokaż mimo toKsiążkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?
Książkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?
Pokaż mimo toBez dwóch zdań rewelka. Książka niewielka, wręcz kieszonkowa, oszczędnie ilustrowana rycinami. A dowiemy się z niej niemal wszystkiego o podstawowych składnikach kuchni włoskiej: co, jak i z czym, jak je przechowywać i jak najsmaczniej przyrządzić.
Bez dwóch zdań rewelka. Książka niewielka, wręcz kieszonkowa, oszczędnie ilustrowana rycinami. A dowiemy się z niej niemal wszystkiego o podstawowych składnikach kuchni włoskiej: co, jak i z czym, jak je przechowywać i jak najsmaczniej przyrządzić.
Pokaż mimo to"Kucharza doskonałego" uważa się za drugą polską książkę kucharską. Tak naprawdę jest to tłumaczenie francuskiej "La cuisinière bourgeoise" z małymi przeróbkami Wielądka aby dostosować przepisy do polskich warunków. O popularności książki świadczyć może to że wznawiano ją aż do XIXw. Z dzisiejszej perspektywy może być ciekawostką, dokumentem historycznym. No ale jak ktoś się zaprze to jeszcze coś z niej ugotuje ;)
"Kucharza doskonałego" uważa się za drugą polską książkę kucharską. Tak naprawdę jest to tłumaczenie francuskiej "La cuisinière bourgeoise" z małymi przeróbkami Wielądka aby dostosować przepisy do polskich warunków. O popularności książki świadczyć może to że wznawiano ją aż do XIXw. Z dzisiejszej perspektywy może być ciekawostką, dokumentem historycznym. No ale jak ktoś...
więcej mniej Pokaż mimo toCo się dzieje w mięsie podczas smażenia? Dlaczego rosół powinno się gotować na małym ogniu? Jakie procesy zachodzą gdy dusimy mięso? Jak idealnie ugotować jajko? Odpowiedznie nie tylko na te pytania znajdziesz w tej książce. Autor wyjaśnia wszelkie procesy w sposób naukowy ale bez zbędnego zadęcia i niepotrzebnych komplikacji. Z taką wiedzą śmiało można zacząć eksperymentowanie w kuchni.
Co się dzieje w mięsie podczas smażenia? Dlaczego rosół powinno się gotować na małym ogniu? Jakie procesy zachodzą gdy dusimy mięso? Jak idealnie ugotować jajko? Odpowiedznie nie tylko na te pytania znajdziesz w tej książce. Autor wyjaśnia wszelkie procesy w sposób naukowy ale bez zbędnego zadęcia i niepotrzebnych komplikacji. Z taką wiedzą śmiało można zacząć...
więcej mniej Pokaż mimo toUwielbiam "Drogę przez mąkę" Modelskiego emitowaną w radiowej Dwójce, pewnym było zatem że sięgnę po "Piąty smak". No i nie zawiodłem się. Świetnie przeprowadzone wywiady czyta się jednym tchem. To nie tylko opowieści o kuchni ale i pasjach, życiu, ludziach. Tak można bez końca dyskutować przy stole zastawionym dobrym jadłem i winem. Całość jest okraszona przepisami kulinarnymi, takimi 'bohaterami tygodnia' ze wspomnianej na początku audycji.
Uwielbiam "Drogę przez mąkę" Modelskiego emitowaną w radiowej Dwójce, pewnym było zatem że sięgnę po "Piąty smak". No i nie zawiodłem się. Świetnie przeprowadzone wywiady czyta się jednym tchem. To nie tylko opowieści o kuchni ale i pasjach, życiu, ludziach. Tak można bez końca dyskutować przy stole zastawionym dobrym jadłem i winem. Całość jest okraszona przepisami...
więcej mniej Pokaż mimo toŚwietna pozycja, wraz z bliźniaczą "Smaki północnej Italii" stanowią tandem obok którego trudno przejść obojętnie. To nie tylko zbiór oryginalnych, często mało popularnych przepisów z całych Włoch, ale także opowieści o miejscach, ludziach i oczywiście jedzeniu.
Świetna pozycja, wraz z bliźniaczą "Smaki północnej Italii" stanowią tandem obok którego trudno przejść obojętnie. To nie tylko zbiór oryginalnych, często mało popularnych przepisów z całych Włoch, ale także opowieści o miejscach, ludziach i oczywiście jedzeniu.
Pokaż mimo to
Prawdziwa biblia każdego piekarza (także domowego). Autor dość prosto wykłada podstawy piekarstwa, wyjaśnia co się dzieje w chlebie podczas pieczenia i dojrzewania. Prowadzi także przez rodzaje mąk i innych składników wypieków. Każdy przepis jest opatrzony krótkim wprowadzeniem, oczywiście są i przepisy na zakwasy. Niektórych może zrazić mało zdjęć ale to w końcu treść się liczy.
Prawdziwa biblia każdego piekarza (także domowego). Autor dość prosto wykłada podstawy piekarstwa, wyjaśnia co się dzieje w chlebie podczas pieczenia i dojrzewania. Prowadzi także przez rodzaje mąk i innych składników wypieków. Każdy przepis jest opatrzony krótkim wprowadzeniem, oczywiście są i przepisy na zakwasy. Niektórych może zrazić mało zdjęć ale to w końcu treść się...
więcej Pokaż mimo to