Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kucharka litewska

Wydawnictwo: Volumina.pl
8,29 (7 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
2
8
0
7
2
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788362905973
liczba stron
582
język
polski

rzedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie...

rzedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.

 

źródło opisu: volumina.pl

źródło okładki: www.volumina.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (19)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 403
luna19 | 2017-04-11
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kulinarne
książek: 10885
mariola | 2017-02-11
Na półkach: Przeczytane
książek: 185
kebby | 2016-03-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kuchnia
książek: 929
becia | 2013-07-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 1287
Yolka | 2012-09-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 45
książek: 2558
Koronczarka | 2012-01-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kulinaria
książek: 9372
Lubczyk | 2018-01-14
książek: 183
serpa | 2017-10-31
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 4284
Attyka | 2017-08-14
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 9 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd