Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Smaki południowej Italii

Tłumaczenie: Jacek Konieczny
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
6,63 (27 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
4
7
10
6
6
5
4
4
0
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
A Taste of Southern Italy: Delicious Recipes and a Dash...
data wydania
ISBN
978-83-08-04534-3
liczba stron
260
język
polski
dodała
Ag2S

W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej...

W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?...

Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.

Zachęcani przez Włochów uradowanych naszą ciekawością oraz, w równym stopniu, wiedzeni własną ciekawością przemierzaliśmy z Fernando ścieżki wydeptywane normalnie wyłącznie przez kozy i pasterzy oraz przedzieraliśmy się przez górskie przełęcze. Zawędrowaliśmy do najodleglejszych wiosek, przechadzaliśmy się po skąpanych w słońcu promenadach wielkich miast. Życzliwość ludzi skłoniła nas do odwiedzenia najdalszych wysepek na Morzu Śródziemnym leżących bliżej Afryki niż samych Włoch. Gdziekolwiek prosiliśmy o wino lub dziki seler naciowy, lokalny przepis na caponatę, dynię w cukrze czy gelato z dzikim ryżem, możliwość obejrzenia wypieku chleba w trzystuletniej forno, piekarni, o miejsce na statku harpunników łowiących tuńczyka, nocleg na łóżku z materacem wypełnionym pierzem – ani razu nie spotkaliśmy się z odmową.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (250)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 708
Miss_Jacobs | 2011-02-19
Na półkach: Przeczytane

Spędziłam z tą książką wiele godzin w mojej kuchni i muszę przyznać, że każdy przepis zabierał mnie do nieba a nawet wyżej.
Przedstawione historie pełne są poczucia humoru, miłości, historii i wiedzy geograficznej. Widać jak bardzo te dziedziny są połączone a właściwie nierozerwalne.
Podoba mi się, że treść podzielona jest na regiony. One są szczegółowo scharakteryzowane, dołączone są mapki Przyzwyczaiłam się do tego, że książki kucharskie mają zdjęcia. Ta nie ma i o dziwo nie jest to jej minusem, bowiem język, jakim posługuje się pani Marlena, sposób, w jaki opisuje potrawy daje więcej wrażeń niż wszystkie fotografie przedstawiające jedzenie tego świata. Wielki plus za to, że zostawiono oryginalne nazwy przepisów a te polskie napisano drobniej pod nimi, użyto też do tego innej czcionki.
Kiedy spróbujecie przygotować, choć jedno danie proponowane przez Autorkę dowiecie się, że nie ma słów by oddać stan, w którym będziecie się znajdować.

książek: 185
kebby | 2016-03-02
Na półkach: Kuchnia, Posiadam, Przeczytane

Świetna pozycja, wraz z bliźniaczą "Smaki północnej Italii" stanowią tandem obok którego trudno przejść obojętnie. To nie tylko zbiór oryginalnych, często mało popularnych przepisów z całych Włoch, ale także opowieści o miejscach, ludziach i oczywiście jedzeniu.

książek: 563
Yasmine | 2011-07-16
Przeczytana: 15 lipca 2011

Bardzo apetyczna książka kulinarna poprzetykana wieloma historiami z poszczególnych regionów południowych Włoch. Pozycja dla wszystkich miłośników Italii i kuchni włoskiej.

książek: 11
45Iwona | 2012-06-14
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: październik 2011

Nie tego się spodziewałam, po przeczytaniu "serii tysiąca dni"

książek: 91
SoniaParker | 2015-06-18
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 871
ania888 | 2015-05-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 488
TroppoSensibile | 2015-03-15
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2015 rok
książek: 236
Lubiana | 2014-10-10
Na półkach: Przeczytane
książek: 651
Okamia | 2014-01-08
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 241
Perlla | 2014-01-08
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 240 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd