Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata
Wydawnictwo: Publicat kulinaria, przepisy kulinarne
176 str. 2 godz. 56 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- India: The World Vegetarian
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2022-11-03
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-11-03
- Liczba stron:
- 176
- Czas czytania
- 2 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327126467
- Tłumacz:
- Dominika Kielan
- Tagi:
- Kuchnia Indyjska Indie Kuchnia wegetariańska Przepisy kulinarne Wegetarianizm kulinaria
Indie to kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi, który może pochwalić się bardzo urozmaiconą kuchnią, z subtelnymi różnicami regionalnymi. W tej książce znalazły się przepisy między innymi na przepyszne pakory ze szpinakiem, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, klopsiki kofta z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. Recepturom towarzyszą znakomite fotografie Davida Loftusa.
Prezentując czytelnikowi 70 wspaniałych potraw, Roopa Gulati jednocześnie zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników kuchni indyjskiej. Charakterystyczne dla niej mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 14
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Witajcie kochani.
Zapraszam na recenzję książki "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata". Roopa Gulati.
Ostrzeżenie: nie czytać na pusty żołądek 😜.
Lubicie kuchnie świata? Znacie kuchnię indyjską? Jeśli jesteście ciekawi nowych wegetariańskich smaków kuchni indyjskiej, to ta książka jest dla Was.
Przepięknie wydana, przyciąga wzrok zdjęciami potraw. Przeglądasz książkę i masz ochotę coś zjeść.
70 przepisów, które skradną wasze serca. Dodatkowo poznacie tajniki gotowania oraz składniki kuchni indyjskiej.
W książce znajdziecie przepisy na małe dania, przekąski, przystawki, dale, rośliny strączkowe i ryż. Ponadto dane wam będzie zapoznanie się z daniami głównymi i chlebkami i dodatkami. Któż z nas nie lubi chlebków naan czy chapati.
Osobiście koniecznie muszę wypróbować przepisy na: czerwoną paprykę w masali pomidorowo-kuminowej, ziemniaki z kaszmirskimi papryczkami chili i kardamonem oraz zupę z kalarepy.
Przepisy opisane są w przystępny sposób. Podana jest szczegółowa lista składników oraz sposób przygotowania potrawy. Ponadto każdy przepis zawiera historię danej potrawy lub ciekawostkę na jej temat.
Podsumowując, książka idealna dla każdego miłośnika dobrego jedzenia.
Gorąco polecam.
Witajcie kochani.
więcej Pokaż mimo toZapraszam na recenzję książki "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata". Roopa Gulati.
Ostrzeżenie: nie czytać na pusty żołądek 😜.
Lubicie kuchnie świata? Znacie kuchnię indyjską? Jeśli jesteście ciekawi nowych wegetariańskich smaków kuchni indyjskiej, to ta książka jest dla Was.
Przepięknie wydana, przyciąga wzrok zdjęciami potraw. Przeglądasz...
Kuchni indyjskiej pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu w Wielkiej Brytanii. Po powrocie do Polski zaczęłam zagłębiać się w tę tematykę. Gotowałam przeróżne dania inspirowane smakiem kuchni indyjskiej. Zaczęłam używać przypraw, których wcześniej nie znałam i dowiedziałam się, że są różne odmiany ryżu! Nie ukrywam, że bardzo poszerzyło to moje horyzonty kulinarne. Lubię od czasu do czasu spróbować kuchni indyjskiej, cenię ją za bogactwo przypraw, smaków i zapachów. Chętnie sięgnęłam po tę książkę, by dowiedzieć się jeszcze więcej!
Książka zawiera 70 przepisów na potrawy kuchni indyjskiej w wersji wegetariańskiej. Przepisy są zaczerpnięte ze "źródła", czyli od indyjskich matek i babć, z ulicznych targów himalajskich wiosek, ale są tu też dania serwowane na stołach maharadżów czy w ekskluzywnych restauracjach. Możemy znaleźć w niej przepisy na przekąski, przystawki, dania główne, chlebki i dodatki do dań. Każdy przepis zawiera krótki opis, dzięki któremu możemy poznać historię dania, ciekawostki na jego temat lub porady odnośnie przygotowania. Miłe dla oka fotografie znakomicie dopełniają treść książki.
Bardzo podoba mi się to, że na zielonych stronach można znaleźć wskazówki dotyczące techniki gotowania, przepisy na mieszanki przypraw do samodzielnego przygotowania, czy inne ciekawostki, które można wykorzystać również na co dzień w swojej kuchni.
Minusem jak dla mnie jest miękka oprawa i to, że książkę ciężko jest otworzyć na jakimś przepisie tak, by się nie zamknęła, co może utrudnić korzystanie z niej jak z książki kucharskiej.
"Kuchnia indyjska. Wegetariańskie Smaki Świata" jest niewątpliwie interesującą pozycją, bo oprócz samych przepisów zawiera bardzo wiele informacji na temat Indii i tamtejszej kuchni. Sądzę, że nie tylko wegetarianie znajdą coś dla siebie w tej pozycji. W końcu zawsze można spróbować czegoś nowego :).
Kuchni indyjskiej pierwszy raz spróbowałam kilka lat temu w Wielkiej Brytanii. Po powrocie do Polski zaczęłam zagłębiać się w tę tematykę. Gotowałam przeróżne dania inspirowane smakiem kuchni indyjskiej. Zaczęłam używać przypraw, których wcześniej nie znałam i dowiedziałam się, że są różne odmiany ryżu! Nie ukrywam, że bardzo poszerzyło to moje horyzonty kulinarne. Lubię od...
więcej Pokaż mimo toTo propozycja dla miłośników dobrego jedzenia od Wydawnictwa Publicat "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata”.
Nie trzeba jeździć do dalekich krajów, aby poznać nowe, wegetariańskie smaki. Autorka książki Roopa Gulati to ceniona szefowa kuchni, która bardzo dobrze poznała smaki Indii pracując w tym kraju przez wiele lat. W tej książce znajdujemy przepisy na smaczne bezmięsne potrawy z Indii. Mamy okazję nauczyć się przyrządzać na przykład pakory ze szpinaku, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym, kofty z paneeru i ziemniaków oraz tradycyjny chana dal. 👍
To wspaniała okazja, aby urozmaicić swoją kuchnię o nowe potrawy. Książka ma nie tylko ciekawe przepisy, ale również wspaniałą szatę graficzną z fotografiami Davida Loftusa. To wydanie zawiera 70 wyjątkowych przepisów potraw, a także tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników z kuchni indyjskiej. Ta książka to doskonały pomysł na prezent dla osób lubiących dobre jedzenie lub gotowanie, którą nie tylko warto poznać, ale również wypróbować umieszczone w niej przepisy. Recenzja na blogu: https://mamaizabawa.blogspot.com/2022/11/kuchnia-indyjska-wegetarianskie-smaki.html
To propozycja dla miłośników dobrego jedzenia od Wydawnictwa Publicat "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata”.
więcej Pokaż mimo toNie trzeba jeździć do dalekich krajów, aby poznać nowe, wegetariańskie smaki. Autorka książki Roopa Gulati to ceniona szefowa kuchni, która bardzo dobrze poznała smaki Indii pracując w tym kraju przez wiele lat. W tej książce znajdujemy przepisy na smaczne...
Zbiór pysznych, niepowtarzalnych i fascynujących swym smakiem przepisów kuchni indyjskiej z różnych regionów. Od znakomitej sałatki z ciecierzycy, wolno gotowanych ziemniaków po radżastańsku po paneer z papryka i szpinakiem w sosie makhani... Jedyny zbiór potraw, który zawiera wszystko czego potrzeba aby poznać różnorodność tego kraju ... A wszystko okraszone pięknymi zdjęciami Davida Loftus, które zachęcają do przygotowania każdego z dań! Polecam gorąco! Kulinarna Kreatorka
Zbiór pysznych, niepowtarzalnych i fascynujących swym smakiem przepisów kuchni indyjskiej z różnych regionów. Od znakomitej sałatki z ciecierzycy, wolno gotowanych ziemniaków po radżastańsku po paneer z papryka i szpinakiem w sosie makhani... Jedyny zbiór potraw, który zawiera wszystko czego potrzeba aby poznać różnorodność tego kraju ... A wszystko okraszone pięknymi...
więcej Pokaż mimo toSerdecznie polecam super książkę dla wielbicieli kuchni indyjskiej. Piękne ilustracje zachęcają do skorzystania z wielu wegańskich zawartych w niej przepisów. Możemy znaleźć w niej przepisy na przekąski, przystawki, dania główne oraz chlebki i dodatki do dań. Często można skorzystać z cennych wskazówek umieszczanych pod postami. Uwielbiam kuchnię indykską i z pewnością często będę zaglądała do tego wspaniałego zbioru przepisów.
Serdecznie polecam super książkę dla wielbicieli kuchni indyjskiej. Piękne ilustracje zachęcają do skorzystania z wielu wegańskich zawartych w niej przepisów. Możemy znaleźć w niej przepisy na przekąski, przystawki, dania główne oraz chlebki i dodatki do dań. Często można skorzystać z cennych wskazówek umieszczanych pod postami. Uwielbiam kuchnię indykską i z pewnością...
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Zbiór podstawowych przepisów kuchni indyjskiej, od prostych chlebków, przez małe przekąski, aż po dania obiadowe. Mieszanki przypraw i ciekawe techniki gotowania. Wszystko to pomoże zapoznać się z kuchnią indyjską. W dodatku wszystkie przepisy są wegetariańskie, więc i miłośnicy takiej kuchni z pewnością znajdą coś dla siebie. Polecam.
Bardzo ciekawa książka. Zbiór podstawowych przepisów kuchni indyjskiej, od prostych chlebków, przez małe przekąski, aż po dania obiadowe. Mieszanki przypraw i ciekawe techniki gotowania. Wszystko to pomoże zapoznać się z kuchnią indyjską. W dodatku wszystkie przepisy są wegetariańskie, więc i miłośnicy takiej kuchni z pewnością znajdą coś dla siebie. Polecam.
Pokaż mimo toMarzysz o podróży do Indii i poznawaniu tamtejszej kuchni?
W takim razie zachęcam do zakupienia i zapoznania się z książką Roopy Gulati "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata".
Autorka "Kuchni indyjskiej" to znana szefowa kuchni, twórczyni przepisów i prezenterka telewizyjna, która wychowała się w rodzinie pochodzenia pendżabskiego. Zna ona zatem doskonale tajniki kuchni indyjskiej.
W swojej książce przedstawia nam kolorowe, pyszne i różnorodne przepisy wegetariańskie, tj. dania główne, przystawki, przekąski, dale, dania strączkowe, ryż, chlebki i dodatki.
Autorka zwraca uwagę na to, że kuchnia indyjska oparta jest na aromatycznych przyprawach i na dużej ilości warzyw. Swój smak i aromat zawdzięcza przyprawom, tj. kurkuma, chilli, kozieradka, gałka muszkatołowa, kolendra czy mieszankom przypraw, tj. garam masala.
Jeśli chodzi o wygląd książki to trzeba zwrócić uwagę na zdjęcia, ponieważ są pięknie ilustrowane. Każdy przepis rozpoczyna się natomiast od krótkiego opisu dania. Przedstawione są także tajniki tradycyjnych technik gotowania, co moim zdaniem jest ogromną zaletą tej pozycji. Na końcu znajdziecie także indeks i słowniczek.
Podsumowując nie musicie nigdzie wyjeżdżać, żeby poczuć zapach i smak kuchni indyjskiej. Jeśli jesteś miłośnikiem tej kuchni koniecznie musisz mieć tą książkę! Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tą kuchnią również zachęcam Cię do jej zakupienia.
Ta książka przeznaczona jest dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki!
Gorąco polecam!
Marzysz o podróży do Indii i poznawaniu tamtejszej kuchni?
więcej Pokaż mimo toW takim razie zachęcam do zakupienia i zapoznania się z książką Roopy Gulati "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata".
Autorka "Kuchni indyjskiej" to znana szefowa kuchni, twórczyni przepisów i prezenterka telewizyjna, która wychowała się w rodzinie pochodzenia pendżabskiego. Zna ona zatem doskonale...
Indie kojarzą mi się z całą gamą ciepłych kolorów, niezwykłymi aromatami, kadzidełkami i... niebywałym tłokiem.
Intrygują mało znaną mi orientalną kulturą i religią. Odległe i tajemnicze. Jako turystka raczej do nich nie dotrę, ale próbuję poznać je inaczej – poprzez książki, kino i kuchnię. Och, jak czekam na kolejny odcinek serialu „Shantaram” na Apple TV+.
Ku mojej radości początkiem miesiąca ukazała się „Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata” Roopy Gulati, a w niej 70 wspaniałych potraw z różnych regionów Indii, oczywiście roślinnych, z pięknymi fotografiami Davida Loftusa. Wiele nowych nazw, mieszanek przypraw, tak nietypowych dla mnie połączeń. Na szczęście jest słowniczek i instrukcje, jak wykonać te wszystkie masale. Ja miałam suszoną kozieradkę i gotową garam od @etnobazar, ale inne zrobię.
Zaczęłam od czerwonej papryki w masali pomidorowo – kuminowej. Coś z bakłażanów będzie potem i chlebki naan.
Intensywne aromaty w kuchni ściągnęły rodzinę ciekawą, co tak pachnie. Prażenie przypraw na patelni.
Chwilami czułam się dziwnie, bo tam, gdzie ja nawykowo dodałabym soli, tutaj był cukier. Ostre przyprawy jak chili, zmniejszyłam o połowę, bo brakło mi odwagi. Moc i tak była.
Smakowało inaczej, ale... lekko i pysznie. Tyle barw. Uczta dla zmysłów z tak niewielu składników.
Są przepisy na przekąski, przystawki, mniejsze dania i obfitsze główne, chlebki, sałatki, chutneye oraz triki wykorzystywane w indyjskiej kuchni, wyeksponowane na zielonych stronach.
Można postawić nawet na podłodze wielką patelnię z potrawą, położyć obok na ściereczce chlebki naan, puri czy chapati, usiąść wokół na luzie i degustować pośród wspólnych rozmów i śmiechów. Jak na biwaku czy podczas egzotycznej podróży. Po prostu być. Razem.
Indie kojarzą mi się z całą gamą ciepłych kolorów, niezwykłymi aromatami, kadzidełkami i... niebywałym tłokiem.
więcej Pokaż mimo toIntrygują mało znaną mi orientalną kulturą i religią. Odległe i tajemnicze. Jako turystka raczej do nich nie dotrę, ale próbuję poznać je inaczej – poprzez książki, kino i kuchnię. Och, jak czekam na kolejny odcinek serialu „Shantaram” na Apple TV+.
Ku mojej...
Kuchnia indyjska te jedna z najciekawszych kuchni świata. Dania są bardzo urozmaicone, kolorowe, i co najważniejsze, pyszne.
Autorka książki to znana nie tylko w Indiach szefowa kuchni. Występowała wielokrotnie w radiu i telewizji i pisała artykuły do magazynów kulinarnych.
Roopa Gulati przygotowała dla nas 70 przepisów na wegetariańskie potrawy, które trafią w gust największych smakoszy. Mamy zarówno przekąski, przystawki, jak i dania główne. Na koniec są przepisy na pyszne chlebki i dodatki.
"Kuchnia indyjska" to kilkadziesiąt przepisów, od prostych do takich, gdzie potrzebujemy wieku składników, jasno opisanych i opatrzonych pięknymi fotografiami. Pomidorowy Rasam, sałatka owocowa Chaat Masala, Masala z fasoli półksiężycowatej i orzechów nerkowca, a może Dal z zielonej fasoli mung? Każdy znajdzie coś dla siebie.
Co prawda wiele potraw wymaga składników, które nie są dostępne w każdym markecie, ale warto ich poszukać, by przyrządzić takie pyszności. No i można uruchomić kreatywność, poeksperymentować w kuchni, szukając zamienników.
https://bezksiazkiwtytule.blogspot.com/2022/11/kuchnia-indyjska-wegetarianskie-smaki_10.html
Ciekawa pozycja dla fanów kuchni indyjskiej i poszukujących nowych smaków.
Kuchnia indyjska te jedna z najciekawszych kuchni świata. Dania są bardzo urozmaicone, kolorowe, i co najważniejsze, pyszne.
więcej Pokaż mimo toAutorka książki to znana nie tylko w Indiach szefowa kuchni. Występowała wielokrotnie w radiu i telewizji i pisała artykuły do magazynów kulinarnych.
Roopa Gulati przygotowała dla nas 70 przepisów na wegetariańskie potrawy, które trafią w gust...
Chcecie jeść wegetariańsko, a do tego smacznie, a nawet egzotycznie? To wcale nie jest niemożliwe. W tej książce znajdziemy przepisy na najróżniejszych indyjskie przysmaki bezmięsne. Nie musicie wyjeżdżać w dalekie podróże, aby skosztować przysmaków z odległych krajów możecie spróbować przygotować je sami w swojej kuchni.
Mamy tutaj 70 rozmaitych przepisów, a także tradycyjne techniki i składniki kuchni indyjskiej.
To książka dla fanów gotowania, próbowanie kulinarnych nowości, eksperymentów, poznawania nowych smaków. Z tymi przepisami spróbujcie czegoś nowego i pysznego.
Przepisy są bardzo dokładne, opatrzone apatycznymi zdjęciami. Książka robi jak najlepsze wrażanie. Polecam.
Chcecie jeść wegetariańsko, a do tego smacznie, a nawet egzotycznie? To wcale nie jest niemożliwe. W tej książce znajdziemy przepisy na najróżniejszych indyjskie przysmaki bezmięsne. Nie musicie wyjeżdżać w dalekie podróże, aby skosztować przysmaków z odległych krajów możecie spróbować przygotować je sami w swojej kuchni.
więcej Pokaż mimo toMamy tutaj 70 rozmaitych przepisów, a także...