Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 89
Adam | 2016-07-25
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książke kupiłem ojcu jako prezent. Przeczytał ją w jeden dzień. Zdziwiony takim tempem sam sięgnąłem po nią i przeczytałem z ciekawości. Książka lekka i warta przeczytania pokazująca obraz policji.

książek: 464
Mollinka | 2016-07-25
O książce: Tydzień w zimie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Marcia Willett pisze książki, w których zawiłe losy rodzinne poszczególnych bohaterów splatają się zazwyczaj z jakimś miejscem, stanowiącym tło dla akcji powieści. W "Tygodniu w zimie" tym miejscem jest domek w Moorgate, należący obecnie do Maudie - bezkompromisowej kobiety, której życie nie było łatwe, ponieważ wyszła za mąż za wdowca, idealizującego wizerunek swej pierwszej żony, a w dodatku posiadał z tego związku dwie córki, które nie zaakceptowały nowej macochy. Zwłaszcza jedna z córek Hectora, Selina, zawsze ma coś przeciwko postępowaniu Maudie - tym razem nie może się pogodzić z jej decyzją sprzedania Moorgate. Maudie także trudno oswoić się z tą koniecznością, jednak ze skromnej renty nie jest w stanie utrzymać własnego domu i kornwalijskiej posiadłości. Jedyną osobą, która rozumie Maudie jest jej wnuczka Posie. Żeby babci nie było smutno, na czas wyjazdów, Posie powierza jej opiekę nad sympatycznym psiskiem o wdzięcznym imieniu Poloniusz.
Na anons Maudie o sprzedaży domku,...

książek: 180
someoneforyou | 2016-07-25
O książce: Małe życie
Dodana: kilka dni temu

http://burst--again.blogspot.com/2016/07/41-mae-zycie-hanya-yanagihara.html

książek: 89
Adam | 2016-07-25
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książkę pożyczyłem od kolegi. Wszystko czyta sie szybko i lekko. Lecz moim zdaniem koloryzowania jest tutaj zbyt dużo, w moim odczuciu. Lecz polecam przeczytać.

książek: 432

nasz-zaczytany-swiat.blogspot.com

Prawdziwa gratka dla fana Star Wars. Książka z modelem do złożenia dostarcza dzieciom mnóstwo zabawy. W środku znajdziemy książeczkę z ciekawymi zadaniami, a obok prawdziwy model do złożenia. Mój syn oczywiście zaczął zajmować się składaniem własnego AT-AT. Poradził sobie bez problemu i z piankowych części powstała niesamowita maszyna krocząca. W swoich zabawach Dawid często używa tej zabawki, wymyślając kolejne gwiezdne akcje :-)

Jeśli chodzi o książkę z zadaniami, a raczej wyzwaniami to jest ona bardzo ciekawa i potrafi na tyle zainteresować czytelnika, że spędzi z nią dużo czasu. Na początku dziecko musi wypełnić rubryki, w których wpisuje swoje imię wiek, planetę, zdolności i np. ulubiony pojazd. Kolejne zadania są bardzo różnorodne. Znajdziemy m.in. laserowe labirynty, tajne szyfry, miejsce na rysunki, zagadki i wykreślanki. Czasem jest łatwo, czasem trudno, ale na pewno ciekawie. Polecamy! :-)

książek: 89
Adam | 2016-07-25
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Książkę "House of Cards" postanowiłem zakupić z względu porównania z serialem. Jest różnica między miejscami, postaciami lecz jedno zostaje niezmienne... - Oszustwa, intrygi, walka o władze. Polecam przeczytać każdemu, pozycja obowiązkowa dla fanów House of Cards.

Minusem są niektóre wątki, moim zdaniem niepotrzebne, lecz to kwestia tylko może mojego odczucia :)

książek: 807

O czym zatem jest Gastrobanda? Można powiedzieć, że jest to rodzaj przewodnika czy może lepiej by rzec rodzaj kompendium, na temat... jadania w restauracjach i co podczas tego "procesu" się dzieje...

Pełna recenzja książki na stronie:
http://moznaprzeczytac.pl/gastrobanda-wszystko-co-powinienes-wiedziec-zanim-wyjdziesz-cos-zjesc-jakub-milszewski-kamil-sadkowski/

książek: 708

Bardzo dobry podręcznik przedstawiający najważniejsze problemy świata hellenistycznego. Autor dzieli cały ten okres na cztery części: narodziny, fazę dojrzałą, okres pojawienia się Rzymu i okres rządów Rzymu. Obok zagadnień polityczno-militarnych dokładnie omówione zostały też instytucje wykształcone w macedońskich monarchiach sukcesyjnych. Errington przedstawia zagadnienia według klucza chronologicznego i geograficznego, ale to chyba dobre rozwiązanie, lepsze niż ciągła narracja o jednym z państw, czy obszarów. Nie ogranicza się też do wielkich monarchii (Seleukidzi, Ptolemeusze, Antygonidzi), ale przedstawia również mniejsze państwa, zwłaszcza małoazjatyckie. Z perspektywy historii polityczno-militarnej jest to więc opracowanie bardzo dobre. Autor nie podjął jednak niemal w ogóle problemów przemian w kulturze i religii tego okresu. Wydaje mi się, że książka byłaby lepsza, gdyby miała większą objętość i traktowała również o innych zagadnieniach.

Tomasz Babnis

książek: 308
Ola Kobylarz | 2016-07-25
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Kłamałabym gdybym napisała, że mam doświadczenie w gastronomii. W sumie 2 lata klepania to żadne doświadczenie. Natomiast jakieś tam pojęcie mam i wiem z czym to się mniej- więcej je. I po tym zdaniu autor (przynajmniej tak wnioskuję) kazałby mi "spierdalać z jego kuchni dalej niż mnie moje koślawe nogi poniosą".
O co więc chodzi w tej książce? No chodzi o to, że jest w sumie trochę niewiarygodna. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby ktoś miał aż tak zmienną filozofię życiową, żeby w jednym akapicie opiewać zbawienne działanie kokainy, równocześnie dając do zrozumienia, że narkotyki to zło. No shit, Sherlock.
Co do samego meritum. Nie znajdziecie tu wiele "kuchennych przekrętów", które tak szeroko zapowiada okładka. Jest to raczej luźna biografia, a właściwie opis "drogi do sukcesu", jeżeli można to tak nazwać. Ale ja rozumiem, hasło "w tej książce odpowiem twierdząco na wasze domysły, że 'mocno wysmażony' to jakiekolwiek gówno, które akurat mi zalega w chłodziarce" się...

książek: 125
JoannaP | 2016-07-25
Dodana: kilka dni temu

Piękna, mądra, bez reszty wciągająca i niezwykle klimatyczna… taka jest ta opowieść. W dodatku, mimo że mówi o sprawach trudnych, to bije z niej takie niesamowite ciepło… Z wielką przyjemnością przeniosłabym się w jakiś cudowny sposób do restauracji Wiktora, która nawet w mroźny, zimowy dzień, dzięki dobroci i życzliwości pracujących tam osób, wydaje się być ostoją ciepła i bezpieczeństwa.
Jestem całkowicie zauroczona tą powieścią, a czytanie jej sprawiało mi nieopisaną przyjemność. Zanurzając się w jej kartach zapominałam o Bożym świecie. Czułam się tak, jak gdyby każdy z bohaterów był bliską mi osobą, Bo tak właśnie zostali oni stworzeni przez autorkę – wielowątkowość powieści sprawia, że widzimy sytuację oczami każdego bohatera osobno, poznajemy ich problemy, przemyślenia, obawy, a na koniec czujemy się już tak, jak gdyby to byli nasi najlepsi znajomi.
I choć nie jest to wybitna literatura, całość jest dość przewidywalna i trochę naciągana, a fabuła, powiedzmy sobie szczerze,...

książek: 89
Adam | 2016-07-25
O książce: Achaja - Tom I
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książka warta przeczytania, na mnie zrobiła bardzo dobre wrażenie, chociaż nie z początku. Akcja dopiero jak to w większości książek rozkręca się w połowie. Tutaj było tak samo, dopiero po połowie akcja zaczyna nabierać tempa. Dlatego warto się z początku nie zniechęcać.

książek: 125
Nadia Kukulska | 2016-07-25
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Jezu!!!!!! Cudo!!!!!!!!!!!!! Już czytając opis książki byłam pewna, że to będzie coś wspaniałego.

Dzieciństwo Amber mnie trochę przeraziło i od razu znienawidziłam Jej ojca. Nie dziwię się Jej bratu, że zawsze stawał w Jej obronie.

Liam... Po prostu ideał. Nie dość, że od małego zakradał się do Niej przez okno ryzykując, że ktoś Go nakryje na tym, to jeszcze się tak martwił o ukochaną. Naraził się na ogromne niebezpieczeństwo.

Od samego początku lektury miałam non stop ciarki na ciele. Sama bym chciała mieć takiego faceta, jakim był Liam. Współczuję Amber.

Tak naprawdę nie da się opisać słowami mych uczuć po przeczytaniu tego arcydzieła. Zapiera mi dech w piersiach.

Bicie, prawie gwałt, poronienie... To wszystko nie każdy potrafi przeżyć. A Jej się udało. Jestem wstrząśnięta. Przy końcówce jednak miałam wielki, promienny uśmiech na twarzy.

Z pewnością przeczytam tę książkę jeszcze niejednokrotnie.

książek: 705
kelayno | 2016-07-25
O książce: Korona
Dodana: kilka dni temu

Przeczytałam ze względu na trzy pierwsze tomy, myślałam, że może po prostu czwarta część nie wyszła i teraz będzie dobrze... Myliłam się. :(

książek: 1459
saya1502 | 2016-07-25
O książce: To Hell and Back
Dodana: kilka dni temu

Własnie skończyłam maraton z Dante :) Szkoda, że niestety to już ostatnia część...Książka wzbudziła we mnie sporo emocji raz miałam ochotę czymś rzucić, gdy Japh nie mówił Dante nic...miałam ochotę tak jak ona zawyć z frustracji. Podziwiam ją ja bym chyba już dawno zwariowała :P Tak samo Dante dawała sie wciągać w coraz to nowe walki...Ale książka świetna oczy miałam przyklejone do stron i zastanawiałam się co dalej będzie, albo jak Dante wybrnie z kłopotów...

książek: 306
Dreddenoth | 2016-07-25
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Masa się dzieje, z biegiem odkrywania tajemnej organizacji i jej pochodzenia historia staje się coraz bardziej niewiarygodna. Od super statków po urządzenia niszczące ziemię...Uderzyło mnie ze taki super doskonały extra hiper wyjechany w kosmos agent jak Pitt, zabija ludzi wypędzając ich na mróz. główny bohater ma za dużo szczecią i spotykanie idiotów na swojej drodze ma we krwi. Koszmanra książka ma kilka ciekawych motywów jak choićby skarby 3 rzeszy czy wymarła cywilizacja Amenów, ale wszystko przyćmiewa jeden super bohater ( czasem kilku) jak to w amerykańskich filmach chodzi spokojnie miedzy kulami bo najwyżej go drasną...

książek: 722
yootsuu | 2016-07-25
Dodana: kilka dni temu

pierwsza lektura na II stopniu polonistyki!

o ile samo hasło 'staropolka' odstrasza, to Carmen Mauri jest jednym z wyjątków - mimo sprawiającej problemy formy, niedzisiejszego języka i tematyki, która wymaga pewnej wiedzy o epoce i historii, czyta się to fantastycznie! bardzo łatwo można 'połapać się' w całej historii i intrydze, siłą rzeczy niektóre fragmenty są dla nas zabawne, ale, z całą pewnością, fabuła jest ciekawa! także: odwagi, zmuszania do czytania tego dzieła poloniści! nie jest tak źle. ;)

książek: 89
Adam | 2016-07-25
O książce: Ojciec Chrzestny
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Nigdy nie widziałem filmu ojca chrzestnego, poprzez to brak czasu. Postanowiłem przeczytać książkę na początek. Zdecydowanie nie mogłem się oderwać od niej. Po zobaczeniu filmu, książka jest o niebo lepsza. Polecam przeczytać ją każdemu.

książek: 54
Odludek | 2016-07-25
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Troszke Inna Książka niż pozostałe o Inkwizytorze Długo się Akcja rozgrywa i ciągle denerwujace wspomnienia jaki Wyczulony zapach ma Mordimera itp Zmęczone i przeczytane

książek: 722
yootsuu | 2016-07-25
O książce: Namiot
Dodana: kilka dni temu

nie jestem miłośniczką krótkich form, ale 'Namiot' czyta się bardzo przyjemnie - opowiadanie jest klimatyczne i stanowi ukłon w stronę części naszej historii.

książek: 5
angela | 2016-07-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Nie potrafię poskładać myśli. Książka jest koszmarnie brutalna, nie dałam rady przeczytać wszystkich okrucieństw dokonanych na tej biednej sierocie, ominelam je. Wiem, że książka jest oparta na faktach i nie mogę przestać o tym myśleć. Czy zło serwowane maleńkimi dawkami jest powszechnie akceptowane? Gdzie przebiega granica, w której złośliwości zmieniają się w destrukcję i okrucienstwo? Ile zła można wyrządzić drugiemu człowiekowi w imię własnych "wyższych" zasad ? Tu nie ma odpowiedzi, są pytania...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd