Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 149
fik | 2017-03-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

przeczytanie tej książki było dla mnie prawdziwą katastrofą ( i to nie tą zapowiadaną w niej na 21.12.12) I rzadko tak piszę bo uwielbiam taką tematykę ale dla nie naprawdę szkoda czasu - książka bez polotu z marną akcją i daremnymi bohaterami, czytanie jej to prawdziwa gehenna koniec kropka.

książek: 2
tusia | 2017-03-23
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Zabawna książka dla dzieci lubiących historie z dreszczykiem.
Wartka akcja, naturalny język i charakterne postacie - chłopców-łobuziaków, zwariowanej babci, szorstkiego trenera, ale i ich koleżanki Amelki - głuchej dziewczynki, która świetnie gra w piłkę i trochę lubi rządzić.
Trzy wieczory i przeczytane.

książek: 2499
gwiazdka | 2017-03-23
Na półkach: Rok 2017, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

„Rzeźniczka z Małej Birmy” to chyba najmniej obyczajowa, najbardziej kryminalna część przygód inspektora Barbarottiego. Jest też najmniej zaskakującą częścią cyklu, przynajmniej mnie nie zaskoczyła, Neseser już od początku podsuwa czytelnikowi pewne tropy, które prowadzą do takiego, a nie innego rozwiązania. Trochę jednak dziwaczne dla mnie wydawały się rozmowy z Bogiem, szczególnie odpowiedzi Tegoż- to już mijało się z moim gustem czytelniczym. Poza tym powieść ciekawa, całkowitym zaskoczeniem dla mnie za to było rozwiązanie śledztwa w sprawie śmierci polityka, tutaj autor zaserwował trochę ironii i humoru.

Może nie nazwę „Rzeźniczki…” najlepszą powieścią cyklu, ale lektura tej książki na pewno jest przyjemna, czytało mi się szybko, ciekawość rozwiązania (czy moje myślenie zmierza w dobrym kierunku) sprawiła, ze przeczytałam ponad 300 stron w niecałe dwa wieczory.

książek: 60
KobietaZawiedziona | 2017-03-23
O książce: Starość aksolotla
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

N°05 /2017

Powieść ukazała się wyłącznie w wersji cyfrowej. I była jednym z powodów dla których skusiłam się na zakup czytnika ebookow. Forma książki Jacka Dukaja, guru polskiego science-fiction, miała być czymś nowym, jak sam autor pisze literaturą warstwową (oprócz tekstu, mamy obrazki, słownik, modele robotów do druku 3D). Ponieważ na mnie nie zrobiła dużego wrażenia pominę ten wątek.

„Starość Aksolotla” traktuje o końcu świata. Ziemia znalazła się pod działaniem promieniowania neutronowego, które niszczy białko. W panice część ludzi wpada na desperacki plan skopiowania swoich umysłów na wirtualne dyski twarde. Od tej pory egzystować będą jako wiązki danych. Życie post cielesne w świecie post apokaliptycznym. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim jak zwiastun książki i od razu totalnie się w nim zakochałam. Link tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=kFHMb_9Pr2s
Po takim wprowadzeniu w klimat klamka zapadła, kupuję!

Lektura jest mocno irytująca, osobiście nie...

książek: 105
Julia | 2017-03-23
O książce: Porwana pieśniarka
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Przyjemna pozycja dla nastoletniego grona czytelników.
Znajdziemy tu magiczny świat, ukryty głęboko pod ziemią. Zakazaną miłość. Tajemnicę, od stuleci czekającą na odkrycie. Przyjaźń. Oddanie. A przede wszystkim gotowość do poświęcenia w walce dobra ze złem. Choć wymienione elementy są dość uniwersalne, niespotykany nigdzie indziej koncept trolli, kierujących się drzemiącym w nich złem - co doprowadziło do uwięzienia ich w zasypanym skałami mieście - nadaje lekturze osobliwy charakter. Powieść jest subtelna. Zawiera odpowiednie wyważenie dialogów i opisów, oraz utrzymaną na równym poziomie akcję. Dodatkowo, zwroty grzecznościowe z języka francuskiego dodają całości zachwycającego, dworskiego klimatu.
"Porwaną pieśniarkę" oceniam pozytywnie, choć czuję delikatny niedosyt związany z nie domknięciem żadnej z poruszonych kwestii. Pierwszy tom trylogii "Klątwy" niewątpliwie rozbudza ciekawość. Mam nadzieję, że kolejne części satysfakcjonująco ją zaspokoją.

książek: 679
Superchrupka | 2017-03-23
O książce: Wróżba
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Opis dzieciństwa, "dziewczyństwa" i tego, co dzieje się pomiędzy byciem dziewczynką a młodą kobietą, tak wyrazisty i szczery, że bardzo bliski, prawdziwy i namacalny. Szukanie siebie, pamięć, odtwarzanie przeszłości, rodzina i jej przykry balast, samotność. Kluczowy jest język narratorki, który - choć konkretny, precyzyjny i oszczędny - ma w sobie wiele z poezji. Trudno się oderwać.

książek: 571
Monika Matusiewicz | 2017-03-23
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Ta książka jest tak zła, że powinna się oddać samospaleniu z przyzwoitości.

książek: 768
Majka | 2017-03-23
O książce: Make life harder
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książka raczej dla osób, którzy chłopaków z Make Life Harder znają i lubią ich poczucie humoru. Ewentualnie dla ludzi mających w sobie sporą dozę dystansu, którzy umieją śmiać się z tematów tabu, tematów drażliwych lub delikatnych albo którym żarty na te tematy nie przeszkadzają. Ja osobiście wiele razy doceniłam gry słowne, uszczypliwości, wielokrotnie zaśmiałam się w głos, ale zdarzyło mi się również odczuć, że granica nieomal została przekroczona. Odbiór tej książki w dużej mierzy będzie zależał właśnie od tego - w którym miejscu owa granica przebiega dla Ciebie, czytelniku.

Książka podzielona jest na rozdziały według kolejnych miesięcy i różnych okazji w ciągu roku, które są pretekstem do poruszania naprawdę wielu różnych tematów. Tematy te to zaś z kolei pretekst do "śmieszkowania" z Polaków, Radomia, polskich przywar, polityki, Radomia, kultury i sztuki, studentów, Radomia i Kielc. Oj tak, żartów z miast jest tu całe mnóstwo - i to nie tylko z osławionego Radomia - do...

książek: 237
Nieortodoksyjny Kamil | 2017-03-23
O książce: Małe życie
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Pełna recenzja dostępna tu: http://nieortodoksyjny.blogspot.com/2017/03/mae-zycie-recenzja.html

Życie może i małe, ale książka za to duża zarówno pod względem ilości stron, jak i jej wymowy. Żebym mógł sprawnie ocenić tę powieść, najpierw muszę zadać sobie pytanie, dlaczego przeczytanie "Małego życia" zajęło mi aż tyle czasu. Miałem już dawniej w swoich rękach książki, będące podobne pod względem objętości, może nawet większe, które podczas czytania nie sprawiały żadnego problemu. W przypadku "Małego życia" mamy do czynienia z książką bardzo nierówną, raz wręcz genialną, następnym razem do bólu męczącą. I jak to spójnie ocenić? Początek lektury był interesujący, po prostu chciało się czytać dalej. W samym środku powieści coś nagle zwolniło, a czytanie stało się męczące, przede wszystkim ze względu na monotonność głównego bohatera. Potem nagle coś odżyło, fabuła ponownie mnie zainteresowała, doszło do kilku ciekawych, nieprzewidywalnych zdarzeń i na końcu... akcja ponownie...

książek: 950
Ania | 2017-03-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Piękna choć bardzo trudna pozycja, warta tego by sięgnąć po nią nie raz ale wiele razy. Czytać ją należy nie tak jak zwykło sito robić dzisiaj w pośpiechu przerzucając kartki ale powoli , nawet po kilka-razy jeden rozdział. Najlepiej zaś przeczytawszy ją po raz pierwszy odstawić ją na półkę i wrócić do niej po dłuższym czasie z inną pewną innego spojrzenia głową.

książek: 1031
maj | 2017-03-23
O książce: Hipnotyzer
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Ponura skandynawskość, ciemna, mroczna, dołująca. Typowy północny kryminał.

książek: 93
Emka | 2017-03-23
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Powiem tak. Jak dla mnie (osoby która zna temat) nic szczególnego. Ot kolejna okrutna, tragiczna, niesprawiedliwość dotykająca kobiety w zapomnianym przez Boga i wszystkie zamożne kraje obszarze Afryki. Nie chcę jednak być tu postrzegany jako osoba pozbawiona jakichkolwiek uczuć. Temat jest tak wstrząsający a bezsilność tak wielka, że człowiekowi łzy same cisną się do oczu. I tyle, gdyż cała reszta jest mocno przewidywalna. Zaciekawi na pewno osoby, które tematu nie znają a wiem, że tacy między nami są.

książek: 1031
maj | 2017-03-23
O książce: Fałszywe lustra
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Może troszkę więcej Łukjanienkowej filozofii - dla mnie to zaleta :).
Może troszkę mniej akcji w grze, ale pasjonująca bardzo.
Mi czytało się jeszcze lepiej niż część pierwszą.

książek: 46
Sara Kałecka | 2017-03-23
O książce: Kobiety bez wstydu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

www.niesamowity-swiat-ksiazek.blogspot.com

Każdy człowiek posiada jakiś talent i zdarza mu się szczęśliwy moment, który pozwala mu wskoczyć do przejeżdżającego pociągu do miejscowości sukces.

Witold Orzechowski to nie tylko reżyser, ale także autor jakże osobliwej książki, która nosi tytuł „Kobiety bez wstydu”. Przez wiele lat mieszkał w Ameryce, gdzie osadził swoją najnowszą powieść, która jest w trakcie pisania. Powiedział naprawdę mądre słowa, a mianowicie "Komedia jest trudniejszym gatunkiem filmowym niż dramat. Osiągnięcie efektu komediowego rządzi się swoimi tajemniczymi prawami […]”.

Piotr to główny bohater powieści o kobietach, trochę śmieszne, ale przyjęłam to z optymizmem i przyznaję, że jestem mile zaskoczona. Piotr Rola, bo tak się nazywał zanim przyjechał do Krakowa, to kobieciarz z charyzmą, a taki rodzaj mężczyzn zwykle wróży kłopoty. Ludzie pokroju Piotra mają gwarancję przetrwania i przede wszystkim nawet jeśli nie wiedzą co robią, to i tak wyjdzie im to na...

książek: 218
Madziula_203 | 2017-03-23
O książce: Korona w mroku
Na półkach: 2017, Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Rewelacyjna! Autorka utrzymała świetny poziom.
Fabuła zdecydowanie ciekawsza niż w pierwszym tomie, a samo zakończenie jest dość zaskakujące, aczkolwiek do przewidzenia dzięki pewnym wskazówkom Maas zawartym w tekście. To dzięki takiemu zakończeniu sięgnę po kolejny tom, gdy tylko skończę pisać tą opinię.
Polecam!

książek: 286
Isabell | 2017-03-23
O książce: Idealna
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Faktycznie trudno ja odłożyć interesująca lekka w czytaniu fajna

książek: 1180
awiola | 2017-03-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

"O historii, która się dla was wydarzyła. O przodkach, którzy za was ginęli. Tych nie chcecie pamiętać, pachołki. Będziecie pamiętać zdrajców i im będziecie stawiać pomniki".

Odkąd pamiętam, niesprecyzowane bliżej siły ciągnęły mnie do poddawania w wątpliwość wielu informacji przekazywanych nam przez oficjalną naukę o naszej przeszłości. Do tej pory jednak skupiałam się głównie na historii starożytnych cywilizacji. Cieszę się więc bardzo, że pewnego dnia los postawił na mojej drodze Jarosława Prusińskiego i jego wyniki wielomiesięcznych badań ubrane w powieść prozatorską, które przeciwstawiają się oficjalnemu nurtowi, jaki znamy z lekcji historii w szkołach.

Jarosław Prusiński to absolwent Politechniki i zarządzania. Jest miłośnikiem literatury, poezji śpiewanej oraz fotografii. Zadebiutował powieścią fantasy pt. "Szary Mag", która została dobrze przyjęta wśród czytelników. Wydał także zbiór opowiadań science-ficion pt. "Vortex".

Początek X wieku - istnieje już państwo...

książek: 1302
Lisbeth | 2017-03-23
Dodana: kilka dni temu

"Seksualni seryjni mordercy" to niezwykle cenna monografia szczególnie,że prac tego typu jest bardzo niewiele na rodzimym rynku wydawniczym.Już sam tytuł przykuwa uwagę, lecz rzecz nie w tytule,a w treści jaką porusza autor na kartach tej książki.Odnajdziemy tutaj osiemnaście profili psychologicznych w raz z modus operandi mniej lub bardziej znanych seryjnych morderców, na tle seksualnym - co sugeruje również sam tytuł pracy.Należy także wyszczególnić jej przejrzysty koncept,gdyż autor przed omówieniem poszczególnych przypadków przedstawia czytelnikowi odrębnie pojęcie:sadyzmu, masochizmu,nekrofilii oraz kanibalizmu, w raz z kryteriami diagnostycznymi,typologią oraz etiologią dopasowując do każdej z tych perwersji, po sześć różnorodnych (mimo, że z tożsamej perwersji) przypadków sprawców.Zarówno w działaniu czy pochodzeniu (znajdziemy tu sprawców obcego pochodzenia,ale również rodzimego).Przykładowo sprawcy nekrofilni scharakteryzowani przez autora to: Jeffrey Dahmer, Edmund...

książek: 414
Mary | 2017-03-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Trochę mało do czytania, ale za to piękne zdjęcia :)

książek: 239
Ewa | 2017-03-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Lubię Hrabala. Połączenie dziwności, poczucia humoru i takiej mądrości życiowej.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd