Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 421
ZielonyGandalf | 2017-02-19
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

http://podrugiejstronieokladki6.blogspot.com/2017/02/wejsc-do-szatni-legend.html

Całe życie interesowałam się piłką nożną. W sumie interesuję się nią dalej w dużym stopniu. Jednak stwierdziłam, że czas poszerzyć horyzonty i tym oto sposobem sięgnełam po książkę opowiadającą o najlepszej drużynie w historii NBA – Chicago Bulls.

Wyobraź sobie, że znajdujesz się w szatni Chicago Bulls tuż po zdobyciu przez Byki mistrzostwa. Że w kasynie w las Vegas grasz w kości z samym Dennisem Rodmanem. Że rozmawiasz przy piwie z Michaelem Jordanem, który przed chwilą zdobyl 69 punktów. Że widzisz, jak Scottie Pippen w trakcie meczu rzuca krzesłem.


Wieloletnia dominacja najlepszej drużyny NBA w historii, z pewnością skrywa niejeden skeret lub anegdotę. Nie może być inaczej, gdy grają ze sobą takie gwiazdy jak Michael Jordan, Dennis Rodman, Scottie Pippen i wielu innych. Rąbka tajemnic skrywających się za Chicago Bulls odkrywa wieloletni dziennikarz Kent McDill. W jego książce "Gdyby ściany...

książek: 398
Marcin Demianiuk | 2017-02-19
O książce: Noce i pętle
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Podgórniego najlepiej czytać w sieci, bo jego twórczość multimedialna zasługuje na największe uznanie. Zbiór wierszy jednak bardzo dobrze pokazuje z jakim autorem mamy do czynienia. Dla każdego, kogo nudzą rymy parzyste i wiersze sylabotoniczne, a mają ochotę czasami perwersyjnie zastąpić spacje gwiazdkami czy innymi znakami klawiatury.

książek: 278
Katarzyna Katt | 2017-02-19
O książce: Gracz
Dodana: kilka dni temu

Dawno już tutaj nie było recenzji takiej książki. "Gracz" to powieść autorstwa Vi Keeland przyprawiona szczyptą pikanterii i żartu. Nie jest to tajemnicą, że lubię książki z tego gatunku, a jak według mnie wypadł "Gracz"? Zapraszam do czytania.
Delilah to dziewczyna po przejściach, zakochana w chłopaku z młodości, którego straciła. Po latach pracuje na swoją karierę i stara się rozwijać. Po wielu nieudanych próbach założenia związku wprowadziła w swoje życie "tryb" oczyszczenia. Czyli czas bez randek. Jednak w jej życiu pojawi się ktoś, kto zmusi ją do przerwania tego procesu. Tym mężczyzną będzie Brody. To mężczyzna z przeszłością. Opiekuje się starszą babcią swojej byłej dziewczyny, którą stracił przez narkotyki. Dzięki temu możemy poznać jego drugą twarz - ciepłego, opiekuńczego i troskliwego mężczyzny, który potrafi zapomnieć o sobie i skupić swoją uwagę na innych, potrzebujących osobach. Co sprawi, że ścieżki tych dwoje ludzi się połączą? Główna przyczyna? Sport. On...

książek: 58
Lolka | 2017-02-19
O książce: Promyczek
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

❤❤❤ To wspaniała ksiazka, która zmusza do rozmyślań nad swoim życiem i sprawia, że chce sie żyć trochę inaczej, lepiej, być szczęśliwszym i z pewnością odważniejszym. "JESTEŚ DZIELNY" to jest coś, co po prostu trzeba przeczytać aby zrozumieć, a wtedy nie zostaje nic innego jak pokochać.

książek: 1125
annaroza | 2017-02-19
O książce: Dwunastu
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Naprawdę super. Po prostu nie można się od niej oderwać. Spodziewałam się dalszych losów bohaterów "Przejścia" i właściwie ja poznałam, ale najpierw autor zafundował mi powrót do Roku Zerowego i nowe postacie. A potem fabułę zmierzającą do momentu, gdy losy bohaterów się splotą. I choć książka pewnie posiada jakieś niedociągnięcia, ja ich po prostu nie zauważyłam, tak mnie cała książka pochłonęła. Teraz tylko czekam kiedy ukaże się "Miasto luster". Gdzieś znalazłam informację, że trzecia część miała zostać wydana w Stanach pod koniec 2016 roku, ale żadnego potwierdzenia, że tak się stało.

książek: 151
Amiya_ | 2017-02-19
O książce: 7 razy dziś
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Recenzja z bloga: http://amandaasays.blogspot.com/

NIC DWA RAZY SIĘ NIE ZDARZA
Wszyscy o tym wiemy. Żyje się tylko raz, żyj, jakby każdy dzień był ostatnim i tym podobne. A co, jeśli właśnie ten jeden dzień - 12 lutego, jest ostatnim dniem Twojego życia? I w dodatku spartaczysz go po całości. I nigdy nie pojawi się już okazja by to wszystko naprawić. Jednak Sam tę okazję dostaje i to aż siedem razy. Gdy jej przyjaciółka traci kontrolę nad pojazdem, ona myśli, że to już koniec. Nagle budzik w telefonie wyrywa ją ze snu. Koszmar? Zdarza się. Jednak okazuje się, że tego dnia znowu jest 12 lutego, a ona dokładnie wie, co za chwilę powiedzą jej przyjaciółki, jakie pytania pojawią się na kartkówce z chemii oraz jak tragiczny w skutkach będzie piątkowy wieczór. I choćby nie wiem jak próbowała, finał zawsze jest ten sam. Czy uda jej się wyrwać z tej sytuacji? Czy wykorzysta to, czego dowiedziała się o sobie i o swoich znajomych, by coś zmienić? Przekonać możesz się tylko w jeden...

książek: 674
Kotkad | 2017-02-19
O książce: Zaginięcie
Na półkach: 2017, Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Nie lubiłam polskich pisarzy ale Remigiusz Mróz odmienił moje myślenie. Pochłonęłam kolejny tom o Chyłce i Zordonie. W tym tygodniu przypominałam sobie tom pierwszy a dziś rano wzięłam do ręki "Zniknięcie" i zniknęłam aż do ostatniej strony z życia rodzinnego. Świetnie napisana historia, porywająca, momentami zabawna, zapełniona emocjami. Już nie mogę się doczekać gdy w rękę wezmę trzeci tom.
Gorąco polecam

książek: 300
Asiul | 2017-02-19
O książce: Projekt "Rosie"
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Uwielbiam ten naukowy język i klimat w książce. Przedstawienie środowiska akademickiego było strzałem w dziesiątkę. Zdecydowanie mój klimat, sama zajmuję się Zespołem Aspergera więc ukazanie spektrum objawów było bardzo interesujące.
Wątek dochodzenia do miłości przypadł mi do gustu. Nie był to płomienny romans, a zwykła miłość, do której musimy dorosnąć - nawet nie mając Zespołu Aspergera.
Don Tillman jest wprost czarujący, w każdym calu, z każdym słowem uwielbiałam go jeszcze bardziej.

książek: 161
Dominika | 2017-02-19
O książce: Rzeźbiarz śmierci
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

O tej książce mogę napisać tylko jedno zdanie. Najlepszy kryminał, jaki przeczytałam w ostatnich kilku latach!

książek: 275
adrianna | 2017-02-19
O książce: Maybe Someday
Dodana: kilka dni temu

'Seeing her sign is something I never expected. It's something I never would have even asked her to do. Learning how to communicate with me the whole time we've been apart is the most amazing thing anyone has ever done for me.'

Uwielbiam tę książkę.
Każdą stronę.
Każde słowo.
Każdą piosenkę.
I chociaż przeczytałam tę książkę po raz drugi, historia Ridge'a i Sydney poruszyła mnie tak samo, jeśli nie bardziej.
Przypomniałam sobie tylko jak unikatowa i absolutnie niezwykła jest ta lektura. Kocham, uwielbiam, polecam!!!

'For her I bend, for you I break'

książek: 312

Film obejrzałam zanim przeczytałam książkę i niezbyt mi się podobał, więc myślałam, że książka będzie lepsza i naprawdę mi się ona spodoba. Jednak bardzo się na niej zawiodłam. Była nudna, a styl pisania autora w ogóle nie przypadł mi do gustu.

Według mnie autor piszę trochę tak dla dzieci. Jego styl, to w jaki sposób kreuje bohaterów nie podobało mi się. Pat bez przerwy płakał i użalał się nad sobą. Rozumiem, miał problemy, ale to w jaki sposób został wykreowany, po prostu nie przypadł mi do gustu.

Autor zrobił z bohaterów ciepłe kluchy, a to jest najgorsze w książkach.

Historia jest ciekawa i naprawę można było ją przedstawić w ciekawy sposób, ale niestety autorowi się to nie udało.

książek: 113
ataga | 2017-02-19
O książce: Żelazna krew
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Najwyższy czas aby Marklund pożegnała swoją bohaterkę Annikę Bengtzon. Czytając bowiem Żelazną krew odnosi się wrażenie że nie tylko ja męczyłam się czytając powieść ale i sama pisarka pisze już na siłę. W powieści całkowicie brakuje wątku kryminalnego a w zamian tego otrzymujemy całe opisy histerycznej Anniki która ma ataki paniki chodzi na sesje terapeutyczne aby rozwiązać swoje problemy z przeszłości. Właśnie te problemy stanowią główny wątek powieści i który tak bardzo męczy. Ileż można czytać że Annika nie umie pogodzić z tym wspomnieniem z tymi uczuciami. Główna bohaterka to typ wiecznej ofiary słaba uwikłana w dziwną relację z byłym mężem i jego przyjaciółkami. Oczekiwałam dobrego kryminału z ciekawą historią i tajemnicą która zaskoczy czytelnika a przeczytałam nieciekawą powieść tak naprawdę o niczym.

książek: 705
Marta Zagrajek | 2017-02-19
Na półkach: Przeczytane, Zrecenzowane
Dodana: kilka dni temu

Opowiadania były przekładane przez różnych tłumaczy, ale podczas lektury nie zauważałam różnic i, jeśli były, to nie były odczuwalne dla odbiorcy, co jest ogromną ich zaletą. Druga niewątpliwa przyjemność, która spotyka czytelnika, to przecudowna oprawa i złożenie książki. Twarda okładka sprawi, że książka przez długi czas wytrzyma na półce, a także nie będzie się szybko niszczyć podczas częstego używania. Polecam czytać maksymalnie jedną opowieść dziennie. Lovecraft w dużych ilościach może być groźny i męczący, bo to nie jest lekka literatura.

Podsumowując, w książce „W górach szaleństwa i inne opowieści” każdy fan literatury grozy znajdzie coś dla siebie. Nie każdemu wszystkie opowiadania się spodobają, ale niejednokrotnie przestraszą. Nie oczywistą grozą, lecz odpowiednim budowaniem napięcia i zarysowaniem klimatu. Ot, cały Lovecraft.

Całość recenzji na zukoteka.blox.pl

książek: 1705
Agnieszek | 2017-02-19
Dodana: kilka dni temu

Gęsta, zmysłowa i niepokojąca autobiografia pisarza - kolekcjonera miejsc i wrażeń.

Niełatwo oceniać książkę, w której wszystko wydaje się obce: znajomość świata sław i dźwięków, bohemy, amerykańskości, wietrzne i upalne cele podróży, nowe domy i mieszkania, doświadczenia dzieciństwa i wczesnej młodości. To świat niby otwarty, a jednak hermetyczny i dziś już niedotykalny.
Miejsca, ludzie, melodie, samoloty, statki, żona, rodzice, kolejne przedstawienia i przyjęcia opisane są z takim samym zaangażowaniem. Nie ma akcentów "my", jest "ja" i bynajmniej nie czynię z tego zarzutu. Taki widocznie był autor - narrator. Egotyk? Indywidualista? Nie wiem. ("Pisanie biografii to w najlepszym razie niewdzięczne zajęcie. Jest to rodzaj dziennikarstwa,w którym zdaje się sprawę nie z tego, co widzieliśmy,ale ze wspomnienia ostatniego razu, kiedyśmy sobie to wszystko przypomnieli." s. 489)

Z największym zainteresowaniem czytałam początkowe części odsłaniające czas dorastania: uświadomienie...

książek: 77
Gitarą Rysowane | 2017-02-19
Dodana: kilka dni temu

W starciu z morderczymi Obcymi jednym ratunkiem wydaje się ucieczka. Jednak czy w komosie znaleźć można miejsce wolne od krwiożerczych monstrów? Bohaterowie drugiego tomu serii „Fire and Stone” przekonują się, że bezpieczeństwo jest trudno dostępnym dobrem.

Akcja „Aliens” rozgrywa się przed wydarzeniami opisanymi w pierwszym tomie serii zatytułowanym Prometeusz. Kolonizatorzy z księżyca LV-426 zamieszkujący kolonię znaną jako Hadley’s Hope padają ofiarą ataku Obcych. Nielicznym udaje się uciec na sąsiedni księżyc LV-223, jednak nawet tam nie mogą zaznać spokoju. Główny bohater komiksu Derrick Russel, specjalista od terramorfowania, stara się zrozumieć naturę czarnej mazi, która zdaje się przyspieszać procesy ewolucyjne na księżycu. Jednocześnie śledzimy losy kolonizatorów, którzy próbują przetrwać we wrogim środowisku.

Stworzona przez Chrisa Robertsona historia dobrze wpisuje się w klimat stworzonego przez Ridleya Scotta świata. W „Aliens: Fire and Stone” obserwujemy walkę o...

książek: 243
lizzy11 | 2017-02-19
O książce: Sto dni po ślubie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Początek trochę mnie znudził, ale zaraz potem dałam się "wciągnąć" i wspolodczuwac trud nad podjęciem ważnej życiowej decyzji Ellen... nie było w tej książce nic męczącego, przesłodzonego ani tandetnego... przypomniała jednak o tym co ważne w związku i jak złudne może okazać się to co wydaje się nowe i namiętne...

książek: 112
Merthezeer | 2017-02-19
O książce: Inkwizytor
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Nawet dobra pozycja, choć końcówka mogła być trochę lepsza.

książek: 3006

Ładna i ciekawa książeczka dla dzieci. Krótko i przystępnie opisane nietypowe ogrody. I tylko zdjęć mi brakuje.

książek: 565
kinkiet | 2017-02-19
O książce: Kasacja
Dodana: kilka dni temu

A ja jaj. Z jednej strony mamy błyskawiczną akcję, wyrazistych bohaterów i nieprzewidywalną fabułę, a z drugiej prawniczy prawniczy klops. I nie mówię tak, dlatego że jestem aplikantką radcowską, a u Mroza przedstawiciele radców prawnych są kimś gorszym od adwokatów (Oryński w pewnym momencie bije się w pierś, iż zapragnął splendoru i sławy, podczas gdy mógł pójść się poobijać do kancelarii radcowskiej, gdzieś na wygwizdowie). A prawda jest taka, że radcę od adwokata odróżnia fakt, że tego pierwszego można zatrudnić na podstawie umowy o pracę, a drugiego już nie. Dla klienta, różnicę stanowi kolor togi. Może dla kogoś adwokacka zieleń, symbolizująca równowagę sił i nadzieję, stoi wyżej w rankingu barw nad "uduchowionym" i "opanowanym" niebieskim. Wszak w Iranie pozostaje kolorem żałobnym. Dość jednak wykładów.
Pozostając obiektywną, pomimo że urażono moją aplikancką dumę, nie sposób mi nie zwrócić uwagi na liczne błędy merytoryczne. Szkoda, że w podziękowaniach nie widnieje żaden...

książek: 358
ArtZ72 | 2017-02-19
O książce: Chiny
Na półkach: Ekonomia, Chiny, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Niniejsze opracowanie omawia sytuację społeczno-gospodarczą Chin pod koniec lat 70-tych, wówczas gdy kraj ten pod przywództwem Deng Xiaopinga dopiero zaczynał wchodzić na drogę gospodarczych reform. To pozwala nam ujrzeć, jakie były Chiny, zanim rozpoczął się ich szybki wzrost gospodarczy. Widzimy ogromny, zapóźniony gospodarczo kraj, w którego gospodarce wiodącą rolę odgrywał przestarzały przemysł ciężki oraz skolektywizowane rolnictwo. I choć wytwarzały znacznie więcej artykułów przemysłowych niż przed nastaniem komunizmu (1949), to już wtedy pozostały daleko w tyle za obszarami, w których tradycyjna chińska przedsiębiorczość nie napotykała ustrojowych ani biurokratycznych przeszkód: Hongkongiem czy Tajwanem. Jako ciekawostkę podam, że Chiny począwszy od lat 50-tych miały swoje marki samochodów, ciężarówek, aparatów fotograficznych czy zegarków. I choć ich jakość nijak się miała do japońskich, to dziś niektóre z nich (np. zegarki "Seagull") stały się całkiem...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd