Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 1022
miqa | 2015-07-28
O książce: Alex
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Z wymiany
Dodana: kilka dni temu

Zapraszam do lektury mojej recenzji na bloga: https://miqaisonfire.wordpress.com/2015/06/29/532-koronkowa-robota-pierre-lemaitre/

książek: 295
Michał | 2015-07-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Rewelacyjne książka dla wielbicieli historii Warszawy, ale może przede wszystkim fanom piłki, szczególnie warszawskim dedykowana. Lektura na jeden raz. Ciężko się oderwać.

książek: 1022
miqa | 2015-07-28
O książce: Zwiastun śmierci
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, EBOOK
Dodana: kilka dni temu

Zapraszam na recenzję tej książki na mojego bloga : https://miqaisonfire.wordpress.com/2015/07/28/536-zwiastun-smierci-sara-blaedel/

książek: 2
Marta | 2015-07-28
O książce: Miłość Peonii
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Powiem szczerze - jeśli ktoś spodziewa się typowej książki o miłości kobiety i mężczyzny to może przeżyć rozczarowanie!
Na szczęście ta książka nie była banalna. Polecam każdemu kto lubi poznawać inne tradycje i kulturę pod tym względem czyta się ją z zaciekawieniem.

książek: 7
wenuss97 | 2015-07-28
O książce: Hopeless
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Rewelacja, ciężko się oderwać od książki i co chwila zaskakuje.
polecam

książek: 4
Azazello | 2015-07-28
O książce: Ostatni Honorowy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

To jest jedna z tych podstępnych książek, które nie wciągają jakoś szczególnie na początku. Tylko trochę. Zaczynasz czytać i niby cały czas wydaje ci się, że możesz ją odłożyć. Ale to tylko złudzenie...

To pierwsza książka tego autora, którą przeczytałem. I napewno nie ostatnia. Tym bardziej, że "Ostatni honorowy" jest pozycją spoza dziedziny, w której Komuda jest przecież specjalistą - starodawnej Polski. Warto tutaj również nadmienić, że jest on również autorem scenariusza do gry "Wiedźmin".

Którą z jego książek by tu teraz wybrać...?

książek: 53
Aduśka | 2015-07-28
O książce: Szklany tron
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Najlepsza książka którą przeczytałam wciągu ostatnich kilku miesięcy.
Wartka akcja,świetnie wykreowany świat i charyzmatyczni bohaterowie.

książek: 282
Magda | 2015-07-28
O książce: Eperu
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Wspaniała historia dwojga młodych ludzi od której ciężko się oderwać. Niesamowity styl debiutującej autorki sprawia, że książkę nie tylko się świetnie czyta ale wręcz pochłania. Jak dla mnie bardzo udany debiut. Nie ukrywam, że po zakończeniu "Eperu" z niecierpliwością czekam na drugą część ( oby została jak najszybciej wydana) Gorąco polecam ! :)

książek: 5
annsaphiro | 2015-07-28
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

"Dziwne losy Jane Eyre" - powieść Charlotte Bronte - nie od razu mi się spodobała. Na początku czytało mi się bardzo topornie, nie mogłam się wciągnąć. Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron - odłożyłam. Postanowiłam poczekać i sięgnąć po nią następnego dnia. Jakież było moje zdziwienie, kiedy odkryłam, że jestem już w połowie. Pochłonęła mnie bez reszty.
Faktycznie - historia Jane nie jest banalną opowieścią o miłości. Bynajmniej. Dziewczyna zmaga się z przeciwnościami losu, zakochuje się też - wydaje się - bardzo nieszczęśliwie... Czytelnik ma wrażenie, że uczestniczy w wydarzeniach widzianych z perspektywy samej Jane (jest ona narratorem powieści).
Jak ta historia się kończy? Warto dowiedzieć się sięgając po książkę. Choć pewnie wiele osób widziało już ekranizację powieści. Ja także. Jednak książka ma w sobie coś magicznego i o wiele bardziej wpływa na wyobraźnię. Polecam gorąco :)

książek: 485
JJ- | 2015-07-28
O książce: Cienioryt
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Moja opinia do przeczytania tutaj: http://jjtravel.zuikotek.pl/samotny-muszkieter-z-rapierem-cienioryt-ksiazka/ :)

książek: 755
Ania | 2015-07-28
O książce: Ofiara losu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Czwarta część sagi skandynawskiej autorki.
Patrik i Erika za kilka tygodni biorą ślub.Przygotowania w powijakach gdyż jak zwykle Patrik jest bardzo zapracowany.Do miasta, w którym mieszkają przyjechała ekipa telewizyjna i bohaterowie wielkiego show z rodzaju
" wielkiego brata".Wśród "bohaterów" programu jest dziewczyna zwana "Barbie", która nie lubi swoich kompanów.Pisząc pamiętnik obsmarowuje w nich wszystkich a w szczególności Tinę, która nie mając dobrego głosu chce zostać gwiazdą estrady.Głównym kierującym programu jest Lars- brat Hanny tj. nowej policjantki, która trafia do pracy w komisariacie,w którym pracuje Patrik.Hanna jest bardzo atrakcyjna, szybko się integruje i uchodzi za dobrą policjantkę. Patrik widzi w jej zachowaniu coś, co trudno mu opisać.Zastanawiające jest również dlaczego Hanna tak często zmienia komisariaty i miejsca zamieszkania.Ale może Patrik jest przewrażliwiony?
Jego myśli o Hannie i zbliżającym się ślubie zostają przyćmione dwoma wydarzeniami, które...

książek: 43
Julczik | 2015-07-28
Na półkach: Polecam :)), Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Hmmm... Książkę czytałam już bardzo dawno a otóż w 4 klasie szkoły podstawowej. Niestety wtedy nie potrafiłam docenić książki ponieważ nie lubiłam czytać. Była to dla mnie kara. Pomimo pamiętam ją doskonale , lecz jest to pewnie zasługa filmu , który według mnie był lepszy od papierowej wersji.
Nie przepadam za tego typu książkami ale uważam ,że jest godna polecenia. Bo przecież nie każda książka zasługuje na swoją własną ekranizacje :))

książek: 802
Doomisia | 2015-07-28
O książce: Zagrożeni
Dodana: kilka dni temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Wydarzenia końcowe w "Dziedzictwie" sprawiły, że Allie zamknęła się w sobie, nie umie poradzić sobie ze stratą najlepszej przyjaciółki i ciągle się o to obwinia. Na dodatek w Cimmeri przestaje się czuć bezpiecznie. Szpieg Nathaniela dalej pozostał niewykryty i co gorsze jest to ktoś z zaufanych ludzi. Allie wraz z przyjaciółmi próbuje na własną rękę odnaleźć zdrajcę i pomścić śmierć Jo. Jednak czy zaślepienie zemstą to dobre rozwiązanie?

Rok temu pojawiła się tutaj moja opinia na temat "Dziedzictwa" ( klik ), która nie była zbyt pochlebna. Pisałam tam, że autorka obniżyła poziom i ta część niespecjalnie mną zawładnęła. To był jeden z powodów, dla których tak długo odkładałam poznanie dalszych losów Allie i reszty.

W trzecim tomie doskonale widać jak wielką przemianę przeszła Allie od pierwszego tomu do teraz. Stała się dojrzała, chociaż niepozbawiona ciągot do nieposłuszeństwa. Kieruje nią chorobliwa wręcz troska o przyjaciół. Tutaj jednak nie wszystko wychodzi jej na dobre....

książek: 466
FantasyWorld | 2015-07-28
Dodana: kilka dni temu

"Jeśli ponownie chcecie znaleźć się w świecie istot fantastycznych, sięgnijcie po Notatnik Fantastycznych Obserwacji. Tony DiTerlizzi i Holly Black, śmiałkowie, dzięki którym poznaliście Mallory, Simona i Jareda Grace'ów, pomogą wam przeżyć własne przygody! Kroniki Spiderwick: Notatnik do Fantastycznych Obserwacji to poręczna, interaktywna książeczka. Zawiera czternaście krótkich opowiadań nadesłanych przez obserwatorów istot fantastycznych oraz mnóstwo stron, na których możecie umieścić własne historie, mapy, tabelki, notatki, spisy, wykresy i rysunki. Wystarczy bystry wzrok i otwarty umysł. Tylko uważajcie, bo...
... ich świat jest bliżej, niż myślicie."

Tony DiTerlizzi, to amerykański pisarz, znany przede wszystkim z serii "Kroniki Spiderwick", którą napisał razem z autorką - Holly Black. Po sukcesie ich twórczości oraz ekranizacji książek, zdecydowali się na dodatek do popularnego cyklu - Notatnik do Fantastycznych Obserwacji.

Szczerze powiedziawszy, nigdy wcześniej nie...

książek: 741
Agata | 2015-07-28
O książce: Azazel
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Akcja bardzo długo się rozkręcała, przez to odjęłam trochę punktów. Końcówka całkiem ciekawa.

książek: 459
Dżejzi | 2015-07-28
O książce: Polowanie
Na półkach: Fantasy, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Dalsze losy walczącej ze złem pięknej Eve Evergold i jej wiernych przyjaciół zapraszają nas na powitanie kolejnej dawki demonów i wcześniej nieznanych sekretów. Wydaję mi się, że tym razem mamy do czynienia z wiszącym w powietrzu jeszcze mocniejszym niż wcześniej uczuciem pożądania, niepewności, strachu, niepokoju oraz przejawem wielkiej odwagi i poświęcenia. Okazuję się, że nie zawsze powinno oceniać się ludzi po ich wyglądzie, ponieważ można się grubo pomylić. Osoba wyglądająca na miłą czy też delikatną, która nie sprawiała nigdy wrażenia jakiegokolwiek zagrożenia może okazać się jednym z najgorszych wrogów... Dodatkowo nie chodzi już tylko o uratowanie samych dusz mieszkańców miasta Deepdene lecz dotyczy to prawdziwej walki o...życie. Ludzie giną w dziwnych okolicznościach, a w pobliżu zaczynają pojawiać się wcześniej nieznane twarze. Czy i tym razem jakieś Demony maczały w tym swoje palce? Czy okazać się może, że znów naprawić to wszystko da się tylko z pomocą panny Evergold i...

książek: 466
FantasyWorld | 2015-07-28
O książce: Kroniki Bane'a
Dodana: kilka dni temu

Magnus Bane - tajemniczy, ekstrawagancki i nadzwyczaj lubiany. Oto jak krótko można określić wielkiego czarnoksiężnika Brooklynu. Tym razem Cassandra Clare powraca z kolejną książką ze świata Nocnych Łowców, która przybliża czytelnikom przeszłość Magnusa Bane'a, którego historię poznajemy przez jedenaście zawartych w książce opowiadań.

Dodatki do serii to temat grząski i niebezpieczny - potrafią jednocześnie wprowadzić nowe wątki do całej serii, jak i okazać się totalnym niewypałem, często głównie za sprawą braku pomysłu na taką książkę. Sięgając po "Kroniki Bane'a" byłam tyleż ciekawa, co i zaniepokojona. Szczególnie martwił mnie fakt, iż to nie sama Clare pisała tę pozycję, ale wraz z nią robiły to dwie inne autorki. Co sądzę o najnowszej książce z serii o Nocnych Łowcach?

Więcej na: http://faaantasyworld.blogspot.com/2015/03/wielki-czarnoksieznik-brooklynu-i-jego.html

książek: 401
Piotr | 2015-07-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Może nie jest to arcydzieło literackie, ale dałem największą ilość gwiazdek z tego powodu, że książka bardzo mi się podobała.
Wizja świata bez prądu jest jak najbardziej możliwa i jak pokazuje autor nie byłaby to romantyczna wycieczka w blasku księżyca i ogniska.
W książce opisani są terroryści, ale nie w postaci islamistów czy innych fanatyków religijnych czy politycznych, ale ludzi którym nie podoba się obecny porządek świata, czyli to że 1% posiada 99% bogactwa na świecie.
Są to ludzie od prawa do lewa, co autor podkreślił w dwa razy, są to ludzie z każdego zakątka na ziemi, których połączyła właśnie ta idea, żeby stworzyć świat od nowa.
Książka pokazuje jak ludzie w wyniku braku podstawowych produktów potrzebnych do życia powoli tracą jakiekolwiek formy poprawnego zachowania, liczy się tylko instynkt przetrwania.
Książka w sumie zmusza do refleksji i nie tylko jak się zabezpieczyć przed taką ewentualnością, ale również nad tym o co walczyła ta grupa ludzi.

książek: 466
FantasyWorld | 2015-07-28
O książce: Korona w mroku
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Celaena Sardothien, po wygraniu turnieju o tytuł królewskiego zabójcy, zaczyna życie, które ponownie obfituje w dostatki i luksusy. Ma niemal wszystko, czego sobie zapragnie, oprócz jednego - upragnionej, całkowitej wolności. Odbywając służbę u władcy, nie jest jednak całkowicie lojalna wobec tronu, a sprytny i podstępny król, zleca jej zadanie, które może poważnie zaszkodzić dziewczynie. Na domiar złego okazuje się, że nie wszyscy są bezwzględnie posłuszni względem korony, a Lea nie wie, po której powinna stanąć stronie. Zwłaszcza, że tajemnicze moce wciąż dają o sobie znać...

"Korona w mroku" to kontynuacja wychwalanego już parokrotnie przeze mnie "Szklanego tronu", który oczarował mnie genialnie wykreowanym światem, świetnym stylem pisania Sarah J. Maas oraz jedną z najlepszych głównych bohaterek, o jakich kiedykolwiek przyszło mi czytać. Czy autorce udało się utrzymać poziom w drugiej części serii?

Więcej na:...

książek: 71
Regis | 2015-07-28
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

znakomite wprowadzenie do tematu iluzji bycia czymś osobnym, różnym od całego świata.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd