Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 455 tys. zakochanych w książkach
ponad 846 tys. recenzji
ponad 241 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 36
bookslove | 2014-12-18
O książce: Samolot bez niej
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Super książka, polecam wszystkim bo naprawdę warto po nią sięgnać.

książek: 281
behemot | 2014-12-18
O książce: Zamieć
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Przykre
Początkowo jest to bardzo fajnie napisany cyberpunk, z ciekawą fabułą i barwnymi bohaterami. Niestety autor zaparł się, aby intrygę podbudować naukowo, co wyszło mu kulawo. Pal licho już nawet ten potok pseudofachowych bredni o lingwistycznym programowaniu ludzkich mózgów od czasów starożytnych Sumerów. Wypada zauważyć ze smutkiem, że autor tworzy wielopiętrowe teorie bazując na materiale na którym się nie do końca zna, stąd dość zabawne niektóre podstawowe założenia, jak choćby demonizowanie języka sumeryjskiego – jako niby jedynego ludzkiego języka w historii niepodobnego do innych. To akurat zupełna bzdura, takich niepodobnych do wszelkich innych języków jest cała masa, poczynając od bardzo specyficznych i używanych przez maleńkie plemiona, a na japońskim kończąc. Inne jego pomysły, że Sumerowie byli najstarszą, tajemniczą cywilizacją, która spowodowała, że ludzkość zaczęła myśleć, a dzięki wynalezieniu pisma, dokonali Infokalipsy, są... powiedzmy... efektowne. Zdaje się, że...

książek: 204
Emilia | 2014-12-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Wspaniała książka, pewnie jeszcze nie raz do niej wrócę.

książek: 555
Abee | 2014-12-18
O książce: Mary Poppins
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Mary - szorstka pomocna dłoń dla bezradnych rodziców. Nawet będąc dzieckiem czułam, że z tymi rodzicami coś jest nie halo. A Mary bardzo mi się podobała. Tajemniczość - to najlepsze słowo, z którym kojarzy mi się ta powieść. Bardzo brytyjska.

książek: 143
Lidia | 2014-12-18
O książce: Dotyk Crossa
Dodana: kilka dni temu

Eva Tramell właśnie przeprowadziła się do Nowego Jorku i zaczyna pracę w agencji reklamowej. Niespodziewanie poznaje Gideona Crossa, młodego biznesmena, którego uroda "zapiera dech w piersiach". Szybko tworzy się między nimi swoista chemia, a nieokiełznane pożądanie i potrzeba kontroli tworzą wybuchową mieszankę.

Każde z nich skrywa jednak bolesne tajemnice, a dawne demony kładą się długim cieniem na rodzącym się związku. Przeszłość depcze im po piętach, gdy zaczynają prowadzić niebezpieczną grę, która albo ich ocali, albo zniszczy i popchnie w piekielne kręgi na zawsze.





Para głównych bohaterów to ludzie bardzo do siebie podobni. Oboje bogaci, oboje skrzywdzeni i prześladowani przez własne demony. I oboje mający obsesję na swoim punkcie. Jeszcze nie przekonali mnie do siebie całkowicie, choć wydają się bardziej ludzcy niż Anastasia i Christian z Pięćdziesięciu odcieni. Gideon nie ma aż takich perwersyjnych zapędów, chociaż ma skłonność do kontrolowania wszystkiego i...

książek: 297
qwe23 | 2014-12-18
O książce: Black Ice
Na półkach: Przeczytane, New Adult
Dodana: kilka dni temu

Świetna pozycja na zimowy wieczór!
Nie mogłam się oderwać, a długo po cierpiałam na książkowego kaca
Polecam!

książek: 105
Ula | 2014-12-18
O książce: Starcie królów
Dodana: kilka dni temu

Wow, wow, wow! Rewelacja! Wydaje mi się, że część druga jest nagrodą za zapoznanie się z nieskończoną liczbą postaci w pierwszym tomie. Może nie czyta się "jednym tchem", bo można byłoby się udusić, ale przygoda z tą częścią PLiO jest niesamowita! Zdecydowanie polecam!!!

książek: 25
hypnotize333 | 2014-12-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Musiałam przeczytać na zaliczenie przedmiotu, jak się okazało nie była taka zła. Szybko się czyta i sporo rzeczy można się dowiedzieć.

książek: 1333
Justyna | 2014-12-18
Dodana: kilka dni temu

Skuszona opiniami o książce, kupiłam i przeczytałam. Trochę mi to zajęło, oddechu nie wstrzymywałam i w ogóle średnio jakoś... Niby taki "hicior" a dla mnie "przeciętniak".

książek: 53
wero326 | 2014-12-18
O książce: Nieproszony gość
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Najgorsze uczucie jakie może towarzyszyć czytelnikowi podczas przygody z daną książką to chęć jak najszybszego jej skończenia, i niestety, dokładnie takie towarzyszyło mi przy tej lekturze.

Była to pierwsza książka tej autorki, po którą sięgnęłam, ale mimo to jestem ciekawa pozostałych jej dzieł, więc jeszcze nie stawiam na niej krzyżyka.

książek: 6
Lilian | 2014-12-18
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Już jakiś czas temu przeczytałam tę książkę i chyba dobrze, że opinię piszę dopiero teraz a nie bezpośrednio po przeczytaniu, bo musiało do mnie dotrzeć kilka faktów na jej temat. Kiedyś wydawało mi się, że jest ona zbyt długa, że jest tam niepotrzebnie wstawionych wiele dodatkowych , pobocznych wydarzeń. Teraz twierdzę, że jednak one nadają książce odpowiedni klimat i łączą wszystko w spójną całość.
Często zdarzało się, że podczas czytania szukałam w internecie czy rzeczywiście to co zostało opisane przez autora działo się naprawdę i często dowiadywałam się wielu interesujących historycznych rzeczy , o których wcześniej nie miałam pojęcia.

Podobały mi się również rozmowy pomiędzy drugoplanowymi bohaterami, specyficzny humor przyjaciół Olega, dobroduszność dziadków oraz niby błahe i czasami bełkotliwe dialogi pomiędzy trenerami Antonowa, które miały jednak ukryte w sobie pokłady życiowej mądrości i doświadczenia.

Najbardziej jednak urzekły mnie dwie rzeczy: rozgrywki szachowe i roz...

książek: 11
Kamila | 2014-12-18
O książce: Szczęściara
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

"Szczęściarę" czytałam już jakiś czas temu, ale pamiętam dokładnie, że bardzo wzruszyła mnie ta historia. Razem z bohaterką przeżywałam wszystkie jej lęki, bałam się jej demonów, jej oprawcy.

Ciężko czytać o takich przeżyciach, tym bardziej, że wiesz, ze równie dobrze to ciebie mogło to spotkać. Tak straszne, a niestety tak powszechne. Gwałciciel czai się tuz za rogiem i nie wiesz kiedy możesz zostać zaatakowana. Smutna historia, która pozostawia po sobie ślad.

Ciężko się oderwać od książki.

książek: 174
kestal | 2014-12-18
O książce: Herezjarcha
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Straszny z pana grafoman, panie Komuda. Herezjarchę da się czytać ale uważam, że autor powinien popracować przede wszystkim nad różnorodnością fraz.
Zabawa konwencjami może i bywa zabawna ale w tej książce nie wnosi ma nic nowego.

książek: 292
ola | 2014-12-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Bardzo dobra książka.Druga część przygód bohaterek
Tym razem przyjrzymy się bliżej Jesiennej Róży.W pierwszym tomie była tylko wzmianka o niej.Teraz możemy poznać jej historię.Jest to prawie normalna nastolatka,nie licząc tytułu księżnej.Chodzi do szkoły,której jest strażniczką.Pewnego dnia pojawia się drugi strażnik Fallon.Coś ich do siebie przyciąga.Jednak na ich drodze stoi przeznaczenie.Róża w końcu dowiaduje się kim jest naprawdę i jaki to ma związek ze śmiercią jej babci.Co się wydarzy dalej?jaki będzie dalszy los bohaterek?

Książki Abigail Gibbs bardzo łatwo się czyta.Akcja jest ciekawa i nie stoi w miejscu

książek: 9
Paulina | 2014-12-18
O książce: Kamienie na szaniec
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Idealna książka o harcerskich ideałach! Film był bardzo dobrze nakręcony, ale wolę książkę. Różne zdjęcia i wspomnienia, które są wplecione w tekst bardzo się rzucają w oczy i są przydatne :) Myślę, że ta opowieść o Rudym, Alku i Zośce została przeczytana przez wielu harcerzy i bardzo ją cenią. Ja również. Czuwaj!

książek: 666
rozus | 2014-12-18
O książce: The Ruby Circle
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

http://www.therubycircle.com/ pojawiają się rozdziały pod tagiem #Miłość zwycięży wszystko

książek: 892
Jusi | 2014-12-18
O książce: Byle dalej
Dodana: kilka dni temu

Książkę tę mijałam w bibliotece i w księgarni wiele razy. Jednak jakoś nigdy nie zdecydowałam się po nią sięgnąć. Do czasu kiedy nie pojawiłam się na tragach podróżniczych i nie wysłuchałam tego co mają do powiedzenie jej autorzy na żywo. Chyba nie da się nie pokochać ich od pierwszych słów i nie zapałać do nich wielką zazdrością! Książkę "prowadzi" Marta. Pisze lekko, zwięźle, zabawnie i ciekawie. Nie ma ani jednego momentu który by się dłużył. Z każdym kończącym się rozdziałem czułam wielki żal, że to już??? tak krótko??? Chcę więcej!!! Książka tak jak mówią autorzy w wywiadach nie jest poradnikiem, nie jest dziennikiem jest po prostu kłębkiem pozytywnej energii, która mam nadzieje, że zainspiruje wiele osób! Mnie kupili od pierwszej chwili :))

książek: 71
Natalia | 2014-12-18
O książce: Niezgodna
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książka z pewnością do świetnych nie należy. Najbardziej podczas jej czytania denerwowała mnie pierwszoosobowa narracja,która tutaj jakoś mi nie pasowała,oraz miliardy błędów w tekście. Odczuwam wrażenie,że książka została wydana "na szybko" w chęci łatwego zysku przez wydawnictwo.
Co do ogółu fabuły - myślę,że pomysł był dobry,niestety,jego realizacja kiepska. Może w oryginalnym języku ma to większy sens i spójność,ciężko powiedzieć. Nasz tłumacz po prostu spaprał swoją pracę.
Czy przeczytam kolejne części? Nie wiem,ciągle się zastanawiam. Wam też radzę.

książek: 24
eleutheros | 2014-12-18
O książce: Sezon burz
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Mam wrażenie, że panu Sapkowskiemu zaproponowano jakiś czas temu napisanie scenariusza do gry o wiedźminie. Zrobił to, ale scenariusza z jakichś powodów nie przyjęto. Co zatem można było zrobić z takim tworem? Przemianować na powieść.
Luźno powiązane epizody, opierające się na schemacie znanym z gier komputerowych: dam ci coś, jak pokonasz bossa, albo wykonasz zadanie zupełnie od czapy (np. dam ci informację, jak zawalczysz z potworem w ringu[?!]). Brak jakiegoś głównego motywu, zachęcającego do dalszego czytania. Itd. Itd. Być może w grze, gdzie samemu aktywnie uczestniczy się w akcji byłoby to fajne, ale w powieści nie wystarcza.
Ratuje Sapkowskiego umiejętność wyrazistych opisów. W tym jest mistrzem (Pan Dukaj mógłby się uczyć).
To jednak za mało... Nikt nie będzie wymagał od książki przygodowej czegoś zmuszającego do myślenia i oczywiście Sapkowski nie zawodzi nas w tej kwestii. Problem w tym, że autor zdecydowanie przesadził i napisał powieść, w której kompletnie o nic nie chodz...

książek: 156
Kasia | 2014-12-18
O książce: Wayward Pines. Bunt
Na półkach: Przeczytane, E-book
Dodana: kilka dni temu

Wciągająca tak samo jak pierwsza część, nawet pomimo poznania większości tajemnic. Na początku trochę trudno było mi się przyzwyczaić do oszczędnego w słowach stylu autora, ale później już na to nie zwracałam uwagi, tylko wciągnęłam się w fabułę. Jedyne co mi się nie podoba w tych książkach to wątek romantyczny, a niestety pod koniec jeszcze bardziej go zagmatwali...

...ale i tak z pewnością przeczytam trzecią część, szczególnie, że będzie to ostatnia książka z serii.


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd