Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 487 tys. zakochanych w książkach
ponad 899 tys. recenzji
ponad 247 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 533
Sojczix | 2015-03-02
O książce: Zbrodnia i kara
Na półkach: Przeczytane, A'la Lektury
Dodana: kilka dni temu

W końcu nadszedł czas, kiedy trafiają się jakieś dość ciekawe lektury, a trzeba było "czekać" aż do szkoły średniej. Książka jest w porządku, może trochę za bardzo się dłuży, niektóre momenty są zbyt długie i męczą. Ale książka, nawet jako lektura obowiązkowa, zresztą bardzo przydatna i ważna jest dobra. Ciężko pisać, o książce którą aż tyle ludzi na świecie zna i od ilu lat jest już klasykiem literatury. Oczywiście jest to literatura rosyjska, więc dla nas Polaków i większości świata jest dość specyficzna, ale to ma do siebie ta literatura. Jednak wszystkim zniechęconym, którzy muszą to czytać bo przecież to lektura, bez której jak bez ręki na maturze, czy tam kiedy, to polecam spróbować, bo wcale nie jest tak źle. Mimo, że jest sporo rozwodzenia się nad sensem życia, bo w zasadzie na tym opiera się ten utwór.

książek: 20
ciocia_ebi | 2015-03-02
O książce: Klątwa Tytana
Dodana: kilka dni temu

Wraz z bohaterami podróżujemy do pięknego San Francisco, które właściwie, nie jawi się jako piękne, gdyż staje się siedzibą popleczników Kronosa (czyli tych, których nie lubimy ;P ) Zaczynają się problemy, przepowiednia brzmi jeszcze bardziej złowieszczo niż wcześniej, a Percy musi dołączyć do ekipy ratunkowej, która ma pomóc odnaleźć Artemidę, mając nadzieję, że w tym czasie uda się mu natrafić też na Annabeth, która zaginęła podczas pierwszej misji.

Więcej: http://www.ciociaebi.pl/2015/02/feelsy-powrociy-czyli-ciocia-ebi-w.html

książek: 20
ciocia_ebi | 2015-03-02
O książce: Morze Potworów
Dodana: kilka dni temu

Lektura przywodziła mi na myśl "Podróż Wędrowca do Świtu", tutaj też mamy morską wyprawę pełną niebezpieczeństw i zwrotów akcji. A dlaczego podróżują? Po pierwsze, chcą uratować Grovera, a po drugie, odnaleźć Złote Runo, które mogłoby uzdrowić sosnę, której magia chroni Obóz Herosów przed zagrożeniami.

Więcej: http://www.ciociaebi.pl/2015/02/feelsy-powrociy-czyli-ciocia-ebi-w.html

książek: 31
asiagc | 2015-03-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Moja ukochana książka. Bogactwo uczuć,wrażliwość ,miłość i piękny język.Czytajcie :)

książek: 551
Esia_90 | 2015-03-02
O książce: Slade
Dodana: kilka dni temu

Książka jest krótka i czyta się ją ekspresowo szybko. Historia nie zaskakuje, ale jest to miłe urozmaicenie na jeden wieczór.

książek: 114
Apolly | 2015-03-02
O książce: Przepowiednia
Dodana: kilka dni temu

Dałabym jej ocenę 6,5 ale nie ma połówek, więc zaokrągliłam już do 7. Ta książka to pierwsza autorstwa pani Cast z jaką się spotkałam, na początku miałam pewne obawy, ale nie potrzebnie. Jasne nie jest to fantasy pokroju Tolkiena, ale czytało mi się bardzo szybko i przyjemnie, język prosty, ale nie głupiutki. Myślę, że historia spodobała mi się też ze względu jaka rasa jest tą główną rasą świata Partholonu,a mianowicie centaury, które wprost uwielbiam, a książek o nich nie ma. Dlatego jeśli również jesteś miłośnikiem centaurów sięgnij po tą prostą lekturę.

książek: 20
ciocia_ebi | 2015-03-02
O książce: Złodziej Pioruna
Dodana: kilka dni temu

Percy Jackson jest w sumie typowym, współczesnym nastolatkiem. Cierpi na dysleksję, jego problemy wychowawcze tłumaczone są ADHD, nigdy nie utrzymał się w jednej klasie przez więcej niż rok. Mieszka w Nowym Jorku ze swoją zajebistą Mamą (serio, jak kiedyś napiszę artykuł najlepsze mamy z książek, byłaby wymieniona na tej liście) i jej obrzydliwym, zarówno z charakteru, jak i wyglądu/higieny, mężem. Pewnego dnia nasz główny bohater zostaje zaatakowany przez swoją nauczycielkę matematyki, która okazała się potworem. W ten sposób chłopak jest wprowadzony w tajemniczy świat mitów i po jakimś czasie, dowiaduje się, że jest jego częścią. I to nie byle jaką!

Ciąg dalszy: http://www.ciociaebi.pl/2015/02/feelsy-powrociy-czyli-ciocia-ebi-w.html

książek: 375
Belligedda | 2015-03-02
O książce: Siddhartha
Dodana: kilka dni temu

Niezwykle madra ksiazka dla ludzi wkraczajacych na sciezke przebudzenia i duchowego rozwoju. W swej prostocie przekazuje nam wiele madrych przeslan z ktorych kazdy wyciagnie cos dla siebie. Budda daje nam lekcje a my sami wybieramy czy i z ktorych chcemy skorzystac , wsluchujac sie w nasza dusze i nasze credo. Ksiazka uswiadamia wiele, miedzy innymi to ze kazdy ma w zyciu swoja droge, dla kazdego sensem zycia jest cos innego. Inni ludzie, rozne ksiazki i programy otwieraja nam rozne drzwi ale my sami wybieramy dla nas te wlasciwe.

Co da ci ta ksiazka przeczytaj a dowiesz sie sam. W mym sercu na pewno zostanie na zawsze i bede do niej powracac bo bardzo mnie urzekla ta piekna niezwykle pouczajaca opowiesc.

Podsumowujac przytocze jeden bardzo trafny cytat ktory mowi sam za siebie:

"Życie nie ma sensu. Każdy człowiek posiada sens, który poprzez siebie wprowadza w życie. Tracimy czas pytając o sens życia, gdyż to my sami stanowimy odpowiedź”

książek: 88
Tomek | 2015-03-02
O książce: Uwikłanie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Nieznajomość twórczości Pana Miłoszewskiego spowodowała już kilka razy brak mandatu do zabierania głosu w dyskusji wśród znajomych zwłaszcza po ostatnim „Paszporcie Polityki”. Aby zakończyć poczucie zmarginalizowania mnie przez środowisko :) postanowiłem zmienić kolejność książek czekających na pochłonięcie. W ten oto sposób „Uwikłanie” przeskoczyło jakichś 36 innych opowieści, a ja zatopiłem się w psychologiczną zabawę w ustawienia, poznając osobowość i inteligencję Pana Teodora Sz.
Nie powiem, czytało się przyjemnie, historia dotykała tematów, o których nigdy nic nie słyszałem (teoria ustawień), tym bardziej więc z zaciekawieniem odkrywałem kolejne puzzle układanki. Zakończenia nie udało mi się przewidzieć, więc dobrnąłem do końca usatysfakcjonowany fabułą.
Inaczej jednak z samym Panem Prokuratorem. Nie udało mi się go specjalnie polubić, albo nie lubić. Jest tu opisany jako postać mało konkretna, słabo wyrazista i doprawdy nie wiedziałem skąd taka dobra prasa… do momentu...

książek: 317
MarthaB | 2015-03-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Dla wielbicieli twórczości Chmielewskiej rzecz niezbędna. Dla niewielbicieli również - dla samej przyjemności lekkiego i dowcipnego pióra autorki :)

książek: 115
RymoTechnik | 2015-03-02
O książce: Ćpun
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Historia zaczyna się podobnie jak inne o tej tematyce. Młodzi ludzie, którzy są zagubieni w swoim życiu, którzy potrzebują autorytetów i wsparcia. Ludzie, którzy nie mają go w swoich rodzicach, ponieważ ci zakazują, nakazują, wyżywają się psychicznie i fizycznie. Ludzie, którzy pragną utopijnej wolności, takiej, gdzie będą mogli decydować o sobie, swoim życiu, podjętych decyzjach. Ludzie bardzo młodzi, szukający celu i idei, w które mogliby wierzyć. A w końcu ludzie, którzy zatracają siebie dla poczucia "wolności", która wcale nie jest prawdziwa.
Wielu ludziom z początku narkotyki wydają się być drogą do wyzwolenia. Niestety, w wielu przypadkach jest to droga do zatracenia i stłamszenia tak bardzo szukanej wolności.
Początkowo używki są tylko zabawką, pozwalającą zapomnieć o problemach. Używką, która przecież wcale nie uzależnia, to takie proste przestać coś brać - tak wielu myśli na początku. Nagle okazuje się, że to nie jest proste. Że teraz hera to nie narkotyk, pozwalający...

książek: 97
Usti | 2015-03-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Skończyła się smutno. Vuko zakończył swoją misję.
"Pan Lodowego Ogrodu", a zwł. ostatnia część będzie mi się kojarzyć z piosenką WASP "What I'll never find". Akurat, gdy czytałam ostatni wiersz, tuż przed zamknięciem książki, ta ballada leciała na głośnikach. Tym większe wrażenie.

książek: 3
Ada89p | 2015-03-02
O książce: Czerwona królowa
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Witam,

Jest to moja pierwsza opinia na portalu 'lubimyczytac', więc proszę o wyrozumiałość :)
Jestem osobą dorosłą - wspominam, bo może się to okazać kluczowe przy czytaniu mojej opinii na temat powyższej książki :)

No ale wróćmy do tematu.
Mam za sobą wiele przeczytanych książek młodzieżowych, przygodowych, fantastycznych...wydaje mi się, że umiem docenić to, co jest po prostu dobre, inne, ciekawe i wywołujące emocje. Nie mam również wygórowanych oczekiwać, bo niestety "wszystko już było i piszemy to na nowo" :) Czytam, bo mam czasem ochotę na coś lekkiego i niezobowiązującego:)

Niestety powyższa książka mieści się na mojej skali ocen gdzieś w obrębie "Ok z przekąsem" :)
Wielu osobom się podoba i w sumie mogę zrozumieć czemu. W końcu nie porzuciłam jej lektury i doczytałam ją do końca, więc musiała mieć w sobie coś co zachęca do kontynuowania i doczytania jej do ostatniej linijki. Bardzo podobały mi się np. zabiegi kończące rozdział. Polegające na tym, że człowiek, który...

książek: 198
mataforgana | 2015-03-02
O książce: Krucha jak lód
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Niezwykle poruszajaca, wielokrotnie sprawiała, że łzy napływały do moich oczu. To dopiero 2 książka Jodi Picoult, z którą miałam przyjemność obcować, a już wiem, że autorka powinna być nauczycielką od tego jak prawdziwie kochać drugą osobę.

książek: 157
AsicaA | 2015-03-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Pięknie opisane okolice które kocham, Góry Izerskie. Książka nie jest przewodnikiem, ale zachęca do wycieczek miejscowościami, w których bywała autorka, wczuwając się jednocześnie w przeszłość.

książek: 22
Karolina | 2015-03-02
O książce: Strach
Dodana: kilka dni temu

Druga część drugiego tomu o "Dzieciach Arbatu" jest bardzo dobrą kontynuacją serii. Rybakow jest konsekwentny i nie obniża poziomu literackiego, podobnie jak w "Trzydziestym piątym i później" jak i w "Strachu" nieco więcej przestrzeni poświęca procesom niż zwykłym obywatelom.
Pojawiają się nowe postacie, a nowością, której nie ma w poprzednich częściach jest wątek emigrantów (moim zdaniem całkiem dobry).
Tytuł powieści jest bardzo dobrze dobrany, czytając przemyślenia bohaterów, czytelnik ma wrażenie, że strach to jedyne uczucie, które jeszcze nimi kieruje.
Książka mocna, ambitna, dobrze osadzona w realiach Wielkiej Czystki, jeżeli ktoś lubi serię o Dzieciach Arbatu, zdecydowanie polecam także i ten tom!

książek: 418
desireshe | 2015-03-02
O książce: Anioły i demony
Dodana: kilka dni temu

Czytając tą powieść nie możesz się od niej oderwać, a jak już się oderwiesz pragniesz do niej powrócić jak najszybciej. Najpierw przeczytałam "Kod Leonarda da Vinci" i muszę przyznać szczerze że dużo bardziej podobała mi się ta książka, Langdon jest na prawdę świetnym bohaterem, dzięki któremu nigdy nie wiadomo czego się spodziewać. książka posiada wiele innych postaci, różnobarwnych nie wiadomo kto jest złym bohaterem a kto dobrym. Od pewnego momentu książki można myślałam że to Olivetti stoi za całym spiskiem, po kolejnych rozdziałach zmieniłam opinie i byłam już przekonana że to Kohler coś kombinuje.. A okazało się jeszcze coś bardziej nadzwyczajnego czego bym się nie spodziewała nigdy w życiu że to akurat ta postać jest inicjatorem całego zamieszania. A akcja w helikopterze nie mogłam oderwać wzroku od tekstu i chłonęłam każde słowo. Zakończenie jest zaskakujące i na prawdę warto dotrwać do końca. Ogromnie Polecam! :)

książek: 31
asiagc | 2015-03-02
O książce: Koło życia
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Bardzo dobra, warta przeczytania książka. Pomogła mi w doprowadzeniu psychiki do jako takiego ładu po stracie bliskiej mi osoby.

książek: 236
Domino | 2015-03-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Obrzydliwa, wstrząsająca. Ze szczególnym naciskiem na to drugie. Mimo wszystko jednak realistyczna aż do bólu. Za to cenię tą lekturę.

książek: 442
marcjn | 2015-03-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Monumentalne opracowanie tematu Zagłady zasługujące na wszelkie pochwały. Książka jest przystępnie napisana, dobrze się czyta przede wszystkim zaś wyjaśnia procesy prowadzące do Shoah. Autor porusza większość (o ile nie wszystkie) aspektów Holokaustu, o każdym z nich ma coś ciekawego do napisania.
Dzieło Hilberga mimo suchego języka porusza, można też je uznać za swego rodzaju oskarżenie wobec świata, który wiedział o Zagładzie, lecz nie podjął intensywniejszych działań.
Książka ta jest ze wszech miar godna polecenia, to jedno z najdoskonalszych studiów Shoah, obowiązkowe dla każdego zainteresowanego tematem.


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd