Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 2934
Meowth | 2017-06-25
Dodana: kilka dni temu

Trochę mniej przypadła mi ta część "Światów Pilipiuka" do gustu. Najcieplej myślę o tytułowym opowiadaniu, bo przypomniało mi atmosferę drukarni, jej zapach, harmider oraz to, jak inny, w pewien sposób przesiąknięty energią i życiem wydawał się dawniej zadrukowany papier, podczas gdy obecny, drukowany w procesie w pełni skomputeryzowanym, jest dziwnie bez duszy. Pozostałe oceniam tak, jak wskazują to gwiazdki, natomiast najmniej podobała mi się "Harcerka", która, poza interesującą wizją ziem polskich po globalnej zarazie, nie miała w sobie żadnej niespodzianki, żadnego "ach".

książek: 235
Emma | 2017-06-25
O książce: Wodny świat
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książka przedstawia przerażającą wizję przyszłości, dość niepokojącą bo w miarę prawdopodobną i mało zależną od ludzkości. Pomimo tego jest ona dość nudna i monotonna.

książek: 16
Waldek | 2017-06-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Psychologia to bardzo obszerna dziedzina. Trudno jest zatem zdecydować, które jej elementy miałyby się znaleźć w książce dla coachów. Niniejsza pozycja zawiera tylko kilka mechanizmów psychologicznych, ale dość wartych przyjrzenia się im.
Dla absolwentów studiów wyższych (kierunek: coaching) będzie to jedynie przypomnienie wiedzy zdobytej na studiach, nie mniej jednak można znaleźć przydatne narzędzia, które będą nowością.

Myślę, że warto mieć tą książkę, jednak czuję niedosyt i stwierdzam, że wciąż jest brak na rynku pozycji, która stałaby się niejako podręcznikiem psychologii dla coachów.

książek: 1162
Kinga | 2017-06-25
O książce: Trudna miłość
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 52/2017
Dodana: kilka dni temu

Najpierw weselne dzwony, cudowne uniesienia i wspaniałe emocje, a z czasem..... Codzienne życie, rutyna i brak czasu. Brak czasu na rozmowy, na zwykłe bycie razem. To właśnie w takiej chwili poznajemy główną bohaterkę - Natalię. Żonę Wiktora i matkę nastoletniej Julki. Dzięki autorce możemy obserwować przemianę bohaterki od "zwykłej" kury domowej do osiągającej sukcesy kobiety pracującej, ale nie tylko. Bo przecież Natalię, podobnie jak każdego z nas, otaczają różne rodzaje miłości. Od tej dojrzałej (do męża i córki), przez gwałtowny poryw serca (do Nieznajomego) do miłości wydawałoby się, że wręcz niemożliwej - do przyjaciółki Natalii - Gosi, która jest tak różna od głównej bohaterki. Czasem się spierają, mają różne spojrzenie na życie (także uczuciowe), ale w trudnych chwilach potrafią stanąć za sobą murem.
Dzieje się tak na przykład w chwili, gdy Natalię spotyka ogromna tragedia, a w jej życiu w chwili gdy odchodzi ktoś bardzo ważny, pojawia się ktoś nowy. Ktoś, kto pomoże...

książek: 4100
Wkp | 2017-06-25
O książce: Narodziny liter
Dodana: kilka dni temu

HISTORIA LITER W KILKU ZDANIACH

Ta niepozorna z wyglądu książeczka to już prawdziwy klasyk. Po raz pierwszy wydana niemalże sto lat temu, powraca na nasz rynek. Ale powraca w edycji wiernej oryginałowi pod każdym chyba względem. Przede wszystkim jednak, mimo upływu wieku, wymiar edukacyjny tej publikacji pozostał tak samo aktualny, jak przed laty i wciąż uczyć może kolejne pokolenia czytelników.

Całość mojej recenzji na portalu Sztukater: https://sztukater.pl/ksiazki/item/21647-narodziny-liter.html

książek: 67
skalisty | 2017-06-25
Na półkach: Przeczytane, 2017
Dodana: kilka dni temu

Książkę czytałem przez bardzo długi czas, ale było warto. Całkiem inne spojrzenie na Jordana, który dotąd w mojej opinii był krystalicznie czysty. Wiele spraw z racji braku dostępu do mediów NBA w latach 90tych była dla mnie zaskoczeniem. Książkę ogólnie godna polecenia, jest bardzo szczegółowy opisem życia MJ, czasem może nawet zbyt dokładnie, bardzo wiele postaci, które po prostu ulatują z pamięci. Od momentu epizodu z Chicago czyta już się błyskawicznie.

książek: 207
Muszeczka | 2017-06-25
Na półkach: Przeczytane, Rok 2017
Dodana: kilka dni temu

Przerażająca wizja świata po przewrocie polityczno-religijnym. Plaga bezpłodności stała się pretekstem do stworzenia nowej struktury społecznej. W tym świecie płodność oznacza skazanie na niewolę i przymus rodzenia dzieci postawionym wysoko w hierarchii komendantom. Świat zatrważający, łączący wiele zasad znanych nam totalitaryzmów, jak i najbardziej odczłowieczające zasady religijne, mimo to narratorka-bohaterka opowieści snuje swoją historię ze spokojem. Być może w tym jest siła tej opowieści (poza świetnym pomysłem). Do jakiego stopnia jesteśmy w stanie się podporządkować, gdy bunt z pewnością przypłacimy życiem? I w ogóle czym staje się życie, gdy odbiorą nam wszystko, co mamy, co kochamy, na czym nam zależy. Po lekturze tej książki nie jestem w stanie przestać myśleć nad sensem życia. Czy najwyższą wartością życia jest ono samo? Wówczas powtarzane przez bohaterkę "jestem, jestem, jestem", miałoby moc kojącą. Ale właśnie, czy samo "jestem", bez znaczenia gdzie i jak,...

książek: 385
Narcyz | 2017-06-25
O książce: Królowa Margot
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Dumas to jest zawsze mój pierwszy wybór jeśli chodzi o czytelniczą rozrywkę. Sięgam zawsze kiedy chcę odpocząć od poważniejszej literatury. Tym razem padło na Królową Margot. Styl Dumasa niepodrabialny, ale nie jest to najlepsze jego dzieło. Intryga nie jest tak złożona i wielowątkowa, postaci jednowymiarowe, w dodatku niektóre ich motywacje są mocno wątpliwe (choćby postawa La Mole'a wobec Cocconasa). Rzeź w noc św. Bartłomieja w kontekście tego co się działo później wydaje się być mało znaczącym epizodem, a według mnie powinna determinować postawy bohaterów.
Mimo jednak tych niedociągnięć to nadal bardzo fajna rozrywka.

książek: 4
Magdolia | 2017-06-25
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Zacznę od krytyki. Drobniutka dziewczyna, drobniutka dziewczyna, młodszy aspirant, drobniutka dziewczyna, młodszy aspirant... Ratunku! Liczba powtórzeń tych samych fraz jest irytująca i utrudnia skupienie się na książce. Miałam wrażenie, że jeśli jeszcze raz przeczytam, że Jaśmina jest drobniutką dziewczyną, a Podgórski młodszym aspirantem,rzucę tabletem o ścianę (czytałam e-booka).

Jednak daję siedem gwiazdek, bo książka wciąga jak chodzenie po bagnach. Anglojęzyczni maja na to określenie "page turner" - książka, którą trudno odłożyć, bo trzeba się koniecznie dowiedzieć, co będzie dalej. Jeszcze tylko jedna strona, jeszcze tylko jeden rozdział, bo przecież rano trzeba wstać do pracy - i ani się obejrzymy, a przeczytaliśmy do końca, a za oknem świta :)

Tak, jak w poprzednich częściach - skomplikowana intryga, pozory mylą i nigdy do końca nie wiadomo, czy ktoś jest taki zły bądź taki niewinny jak się wydaje. Nie udało mi się odgadnąć, kto jest mordercą - stawiałam na kogoś...

książek: 667
kawa | 2017-06-25
O książce: Los powtórzony
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Bardzo mnie ujęła ta książka swoją mądrością, wrażliwością, uczuciem, empatią, miłością między dwojgiem i miłością rodzinną, przywiązaniem do swojego miejsca. Ale przede wszystkim wielkim wyczuciem Autora na ludzkie koleje losu. To mogło być o każdym z nas. Ale tylko Autor, ten Autor umie przekazać to w tak delikatny sposób.
Osobny zachwyt nad postacią Siekierkowej, niezwykle mądrej kobiety.

książek: 46
klaudia98151 | 2017-06-25
O książce: Scarlet
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Szczerze? Jestem naprawdę mile zaskoczona. Po zapoznaniu się z opisem myślałam, że bardziej skupimy się na Scar, do losów Cinder powracając dopiero po ich spotkaniu. Przez cały czas telepały mną emocję i nie mogłam dać im upustu. Książka jest bardzo emocjonująca, trzyma w napięciu i czytelnik nie może się od niej oderwać. Wciąga lepiej niż najnowszy odkurzacz! Już zastanawiam się skąd skombinować następną część sagi. Ma ktoś jakiś pomysł?

książek: 573
Beata | 2017-06-25
O książce: Mity skandynawskie
Na półkach: Przeczytane, Pożyczone, 2017
Dodana: kilka dni temu

Czegoś takiego właśnie szukałam. Zachwyciła mnie i forma, i treść. Forma - bo nie widać autora, tylko bohaterów. A treść - bo te mity są mało znane, a szkoda. Gdyby nie moja ukochana muzyka, pewnie bym na nie nie trafiła. O ileż ciekawsze są te mity od mitologii greckiej i rzymskiej, wtłaczanej do głów w szkole, z pominięciem chociażby naszej rodzimej, słowiańskiej. Wszak nordyckiej bliżej do nas, niż Rzymowi i Grecji.
Znalazłam tu więcej konkretów, niż w "Ewangelii według Lokiego", stwierdzając jednocześnie, że chyba żadne ujęcie tematu nie zmieni mojej sympatii dla tego boga - bez niego chyba trochę by się nudzili.

książek: 1564

Z Alicją nie sposób się nudzić, nowi bohaterowie pojawiają się, relacje damsko - męskie komplikują się, szarady, podziemie a miłość kwitnie w czasach, gdy była niemożliwa...
Zasmakowałam w sadze "Zemsta i przebaczenie"...plażing, leżing, smażing, moczing, pływing i pies, i pochłonęłam w niedzielny dzień, nim się zorientowałam przeczytałam i znów czekam na następną część.

książek: 46
Ula | 2017-06-25
O książce: Pax
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Czasami o najważniejszych rzeczach w życiu można napisać w najprostszy sposób. Ubrać w piękną, wzruszającą historię, której nie cechuje skomplikowana fabuła i nadmiernie pompatyczny styl. W prostocie leży klucz do serc czytelników, do tego aby otworzyć ich umysł i sprawić, by dostrzegli drugie dno w przedstawianej przez autora historii.
„Pax” Sary Pennypacker należy właśnie do tego rodzaju twórczości. Książka skierowana do młodzieży na pewno poruszy również dorosłych czytelników, jeśli zdecydują się dać jej szansę. Moim zdaniem słusznie jest porównywana przez wielu do „Małego Księcia” Antonie de Saint – Exupery, ponieważ zawiera w sobie prawdę, o której na co dzień zapominamy, a o której dawno temu chciał nam przypomnieć Mały Książę. Dziś próbę pobudzenia naszych serc podejmuje Sara Pennypacker. Jaka więc jest to prawda? Prawda, że przyjaciół należy doceniać, pielęgnować, nie opuszczać w ciężkich momentach. Łatwo nazywać się przyjacielem, gdy wszystko idzie po naszej myśli, kiedy...

książek: 1300
MoWi | 2017-06-25
O książce: KONIBERKI
Dodana: kilka dni temu

Jeśli szukacie ciekawej, mądrej a zarazem ciepłej lektury dla młodszych dzieci polecam przygody koniberków!
http://wilczelektury.blogspot.com/2016/12/koniberki.html

książek: 660
Barbara J-C | 2017-06-25
Dodana: kilka dni temu

Nie wiem, czy dobrze się złożyło, czy też nie, ale dzisiejsza recenzja jest pierwszą w tym nowym wydaniu. Mam nadzieję, że spodobają się Wam zdjęcia, nowe wydanie mojego indywidualnego bookstagrama. Może i ja tak jak i bohaterowie drugiego tomu Spacer Aleją Róź dojrzewam i musiałam dokonać zmian. W każdym razie będzie już po nowemu :) Jeśli się Wam podoba dajcie znać w komentarzach - można też hejtować, bo dodałam komentarze anonimowe :) Hhihi... A tak między nami - mało się udzielacie prawda? No nic teraz już wracam do lektury...

Nie wiem, czy pamiętacie moją radość kiedy dostałam pierwszy tom Spacer Aleją Róż do recenzji. Jeśli nie to trudno, może po prostu bywajcie częściej u mnie na instagramie ;) Książki dostałam od portalu RzeczGustu do recenzji. Osobiście jestem ogromnie wdzięczna, że mój opiekun, a raczej opiekunka zaprosiłam mnie do poznania tej serii. Nie miałam pojęcia co i jak pisze Edyta Świętek. Jednak dziś mogę potwierdzić, że była to przygoda jakiej się nie...

książek: 14
Kuna | 2017-06-25
O książce: Posłaniec
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Po "Posłańca" sięgnęłam, z powodu ogromnego wrażenia jakie wywarła na mnie napisana przez tego samego autora "Złodziejka książek".
Chociaż jest to książka napisana w tak samo inteligentny i złożony sposób to jednak z jakiegoś powodu historia życiowego nieudacznika nie poruszyła mnie tak szczególnie jak poprzednia.
Mimo wszystko jednak mogę powiedzieć, że jest napisana na bardzo wysokim poziomie i wcale nie jest zła.

książek: 56
Paulina | 2017-06-25
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Podsumowanie całej serii. Wspaniałe zakończenie fabuły. Dobro i miłość zwyciężają! I o to chodzi. Polecam!

książek: 56
Paulina | 2017-06-25
O książce: W mocy ducha
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Każda kolejna książka jest coraz lepsza. Ja nie wiem, skąd Richelle Mead bierze pomysły, ale są one wprost genialne! Książka warta uwagi. Polecam.

książek: 771
dziś_jutro_czytam | 2017-06-25
Dodana: kilka dni temu

Szwajcarska precyzja, jak dla mnie trochę za bardzo wyzuta z uczuć. Ważne problemy polityczne, aktualne jak świat światem, oraz konflikt „ja” indywidualnego, jednostkowego z „ja” ukształtowanym przez społeczeństwo. Ciągłe balansowanie aby nie spaść z liny własnej tożsamości, spełniając jednocześnie wymogi opinii publicznej.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd