Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 477 tys. zakochanych w książkach
ponad 880 tys. recenzji
ponad 245 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 2
Wirgiusz | 2015-01-26
O książce: Charlie
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Charlie to książka która porusza różne tematy jedne ciekawsze a drugie mniej ale mogę j poleci czystym sumieniem.

książek: 37
tysi4 | 2015-01-26
O książce: Obnażeni
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Mężatka, znudzona swoim życiem i monotonnym małżeństwem, pewnego dnia odkrywa, że mąż zdradza ją z jej najlepszą przyjaciółką. To dla niej impuls, żeby zacząć żyć bardziej samolubnie i realizować własne marzenia i pragnienia. W jej życiu pojawia się Gabriel – nieco staroświecki i wrażliwy młody artysta, jak się okazuje… prawiczek. Kobieta krok po kroku wprowadza go w świat seksu, uczy go kochać się tak, jak pragną tego kobiety. Kreuje mężczyznę, o którym marzą wszystkie kobiety. Spotkanie z Gabrielem otwiera drzwi do świata seksu, pełnego ekscytującej namiętności, ale też i niebezpiecznego. Ta książka to ucieczka od codzienności w świat namiętności i ekscytującej gry. To opowieść o kobiecie, która odnajduje swoje prawdziwe ja. To kronika seksualnego przebudzenia.

książek: 459
Anusia | 2015-01-26
Na półkach: 2015, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

"(...) i moje ciało jako jego glina. Ale nie mój duch. Nie dusza. One pozostaną niezdobyte. Niezniszczone. Nienaruszone."

Z reguły nie przepadam za drugimi tomami trylogii. Zazwyczaj są przyjemnymi, aczkolwiek zbędnymi wypełniaczami, czymś, co mogłoby zostać wciśnięte w część otwierającą i zamykającą serię. A jednak "Bezkresne morze" odebrałam jako powieść niesamowitą, wyjątkową, a przede wszystkim niezwykle zaskakującą i wstrząsającą. To właśnie do niej należy poszukiwanie odpowiedzi na powód ataków, na pierwszą, drugą, piątą falę, na istnienie przybyszów z gwiazd.

Drugi tom "Piątej fali" rozpoczyna błahy, w porównaniu z późniejszymi wątkami, powód - samotna wyprawa Ringer w celu znalezienia bezpiecznej kryjówki, w której ona, Cassie, Ben i reszta dzieciaków będą mogli przeczekać zimę. Na rozwój akcji nie musimy czekać długo. Już po kilku rozdziałach szokujące wydarzenia następują zaraz po sobie, słowa potykają się o siebie nawzajem, a dla Czytelnika nie ma już wyjścia - bez...

książek: 37
tysi4 | 2015-01-26
O książce: Niemiecki bękart
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

W finale wcześniejszej części bestsellerowej sagi Camilli Läckberg Erica znajduje w rzeczach matki nazistowski medal, owinięty w zakrwawione dziecięce śpioszki. Pytania dotyczące dziwnego znaleziska nie przestają dręczyć bohaterki i stają się punktem wyjścia kolejnej, piątej już części sagi o Fjällbace.

Dwóch nastolatków podczas włamania znajduje zwłoki starszego mężczyzny. Rana w głowie nie pozostawia złudzeń co do tego, że nie była to naturalna śmierć. Czy to morderstwo na tle rabunkowym? A może chodzi o przekonania? Czy śmierć mężczyzny ma coś wspólnego z historią sprzed sześćdziesięciu lat? Wyjątkowo to nie Patrik Hedström przystępuje do rozwiązania zagadki. Zamienia się rolami ze świeżo poślubioną Ericą.

Zdania na temat twórczości Camilli Läckberg są podzielone. Wielu zarzuca jej szablonowość i przewidywalność. Ale co nowego można wymyślić w zakresie sposobu przedstawienia historii kryminalnej czy rozwoju wypadków? Läckberg potrafi zaczarować, wciągnąć w wir zdarzeń, nie...

książek: 237
Nesscafe | 2015-01-26
Na półkach: 2015, Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

O tej książce usłyszałam niedawno od kolegi, który rekomendował mi ją w taki sposób, że uznałam, że czas przeczytać. Tak właśnie odkryłam, że niestety w Polsce jej nie znajdę. Akurat tak się złożyło, że dostałam ją w prezencie świątecznym od przyjaciela mieszkającego aktualnie w Anglii, więc na szczęście miałam okazję przeczytać. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czemu nikt nie wydaje książek owego japońskiego pisarza u nas w Polsce. Czułam niedosyt po przeczytaniu, nie dlatego, że beznadziejne zakończenie, lecz chciałam już przeczytać następne dzieło Higashino. Niestety tak się składa, że cierpię na nerwicę natręctw pod względem estetycznym i potrzebuję konkretnego wydania, więc na razie nie mam możliwości zakupy, lecz kiedyś na pewno to zrobię. Przechodząc do sedna - mamy zbrodnię, wiemy kto zbrodnię popełnił, no i mamy śledztwo w tej sprawie, moje pierwsze wrażenie "To o czym będzie ta książka jak już wszystko wiemy?", ale to tak nie działa, możemy obserwować śledztwo,...

książek: 37
tysi4 | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

O ile historia Iry i Ruth absolutnie mnie oczarowała - piękna, bezpretensjonalna i pozbawiona niepotrzebnej ckliwości - to do wątku Sophii i Luke'a mam pewne zastrzeżenia. Choć polubiłam tę dwójkę i trzymałam kciuki, by wszystko im się udało, to momentami działo się coś takiego, że cały ten wątek zaczynał mi się wydawać oderwany od rzeczywistości. Chwilami zachowania któregoś z bohaterów były po prostu dalekie od autentyczności. A tym, co najbardziej podziałało mi na nerwy, okazała się być cudowna zdolność Sophii do jazdy konnej. Wiem, że nie każdy wie coś więcej na ten temat, a niektórzy nigdy nie mieli kontaktu z koniem, ale sama od dłuższego czasu namiętnie jeżdzę konno i momentami zwyczajnie było mi brak słów. Coś takiego jak urodzenie się z umiejętnościami jazdy w prawdziwym życiu nie występuje, i choć można mieć większe lub mniejsze zdolności w tym kierunku, to nikt po pierwszym kontakcie z koniem nie da rady od razu galopować w terenie, nie przejmując się jakimkolwiek...

książek: 570
k_a_s_i_a | 2015-01-26
O książce: Pokuta Gabriela
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Pierwszy i drugi tom zdecydowanie najlepsze. Ta część jak dla mnie słaba. Takie "lanie wody". Może dla tego, że tak długo trzeba było czekać na tę książkę? Przeczytałam, bo byłam ciekawa, ale nie jestem z tego zadowolona.

książek: 155
KarLiars | 2015-01-26
O książce: Love, Rosie
Na półkach: 2015, Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Jako, że nie czytam za wiele książek tego typu, bałam się, że ta książka będzie zwyczajnie nudna i przewidywalna. No i może przewidywalna była (nie w całości, ale wciąż), ale muszę przyznać, że mi się spodobała, stając się jedną z moich ulubionych pozycji tego gatunku.

Przez sposób w jaki została napisana, a także fabułę, bo choć dość oklepana, wciąż wciąga, czyta się ją strasznie szybko. Polecam wszystkim, którzy kochają romanse, ale także osobą, które chcą odpocząć od np. fantastyki.

książek: 231
Harii | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Niezła, ale były momenty, w których bohaterzy mogliby postąpić inaczej, przez co zaoszczędziliby trochę czasu.

książek: 37
tysi4 | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Bohaterką jest 35-letnia pisarka, Erika Falck, która po tragicznej śmierci rodziców wraca do rodzinnego miasteczka, żeby uporządkować zaległe sprawy i uporać się z żałobą. Zamiast tego czekają ją kolejne niełatwe przejścia - jest świadkiem odnalezienia ciała swojej zmarłej przyjaciółki z dziecinnych lat - Alexandry. Jako znajoma rodziny zostaje najpierw zaangażowana w napisanie artykułu o zmarłej, gdy okazuje się, że śmierć Alex nie była naturalna, pośredniczy w kontaktach z policją, i tak, krok po kroku, coraz bardziej angażuje się w życie rodziny Alex i stopniowo poznaje jej skomplikowaną historię.

Powoli rodzi się w niej pomysł na nową książkę. Początkowo ma być to analiza psychologiczna dawnej przyjaciółki, jednak okazuje się, że być może za jej specyficznym charakterem i wyborami życiowymi kryła się kryminalna tajemnica z przeszłości...

Na drugim planie rozgrywa się policyjne śledztwo, prowadzone przez mało doświadczonego, ale bystrego policjanta, Patricka Hedstroema. W...

książek: 2
Wirgiusz | 2015-01-26
O książce: Igrzyska śmierci
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Serdecznie polecam tę książkę każdemu. Lecz do tej książki trzeba dorosną ci . Niezwykła przygoda Katniss porusza wyobraźnie i dziękuje się bogu że nas takie przygody nie dotyczą .

książek: 37
tysi4 | 2015-01-26
O książce: Kaznodzieja
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Książka reklamowane jest jako saga kryminalna - faktycznie, sporo tam o życiu rodzinnym policjantów, ze szczególnym uwzględnieniem prowadzącego śledztwo Patricka i jego partnerki Eriki, a nawet ich dalszej rodziny. Wkomponowane jest to w tekst tak, że łatwo będzie o kontynuację tych wątków w kolejnych częściach ("Kaznodzieja" to druga część cyklu - po "Księżniczce lodu" kolejne to "Kamieniarz" i "Ofiara losu"). Główny detektyw nie jest, jak to zwykle bywa w kryminałach, 45-latkiem z początkami marskości wątroby, tylko przyszłym ojcem pławiącym się w szczęściu rodzinnym. Czy to plus, czy minus, zależy od czytelniczego zapotrzebowania.

Stosunkowo mało też w tej książce przemocy i drastycznych opisów. Nie ma na szczęście opisów brutalnych gwałtów albo ich skutków czy innych "pomysłowych" tortur świadczących o tym, że autor musiał bardzo długo myśleć, aż w końcu wpadł w przesadę.

Historia zaczyna się w momencie, gdy w wąwozie, będącym turystyczną atrakcją nadmorskiego szwedzkiego...

książek: 374
Lena | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

"Przeczytałam" ją już nawet kilka razy. Widzę, że opinie są podzielone. Ja uważam, że to fajna "książka". Sami przyznajcie, że pomysł jest oryginalny, więc nie dziwię się, że niby zwykły dziennik, który można zastąpić zeszytem za 2 zł, zrobił taką furorę. Jednak w moim przypadku, kiedy patrzę na strony z zadaniami nachodzi mnie większa wena niż patrząc w pusty zeszyt. Mam nadzieję, że będę się dobrze bawiła "niszcząc" ten dziennik.

książek: 333
exile | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Uwielbiam na publikacjach sformułowanie "najnowsze badania".
Najdalej po kilku latach (jeśli nie miesiącach) wyniki ich są najczęściej zanegowane, a inna grupa naukowców dowodzi dokładnie przeciwnej tezy, ale na książce czarno na białym pozostaje na wieki "najnowsze badania".

Fajnie też jest napisać parę słów po 26 latach od wydania tej "głośnej książki", bo temat lubi sobie wracać z regularnością bocianów na wiosnę i ponownie "wzbudzać kontrowersje" (czytaj: media dostają papkę opartą o stereotypy, gotowe są już zaproszenia do studia osób o spolaryzowanym braku wglądu w problem a widz otrzyma swoją dawkę emocji - z rzezią słowną i opluwaniem się nawzajem).

O czym rzecz? O determinizmie. Według pewnej grupy naukowców, w tym (nielicznych!) neurobiologów, jesteśmy uwarunkowani biologicznie - w tym płciowo ergo z tego wynikają wszelkie dalsze "nierówności", także np. te społeczne.

"Mężczyźni smarują codzienny młyn żartami, docinkami i słownymi starciami, ponieważ traktują go jak...

książek: 805
masza | 2015-01-26
O książce: Lola Rose
Dodana: kilka dni temu

Jest to naprawdę świetna, poruszająca książka. Nie tylko dla nastolatek. Może trochę naiwna, ale przez to piękna. Ciociu Barbaro, czy nie chcesz być także moją ciocią? Też kocham jeść!

książek: 27
Nadia | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Wróć, Jeśli Pamiętasz jest to druga część Zostań Jeśli Kochasz. Nie wiem sama dlaczego, ale chyba spodziewałam się czegoś innego. Jednak książka naprawdę mi się podobała. Uważam, że osoby które zakochały się pierwszej części powinny przeczytać zaraz tę drugą. Podoba mi się to, że teraz narratorem jest Adam. Pisze on o swoich przemyśleniach, emocjach, uczuciach.
Podziwiam autorkę za to, że
z kontynuacji Zostań Jeśli Kochasz wyszła też całkiem inna historii (Nie wiem czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi ;) ).
Pierwsza część jest według mnie o rodzinie (w sumie to o jej starcie), umieraniu i oczywiście o MIŁOŚCI. Za to druga część jest jeszcze bardziej o miłości ( a w sumie bardziej o problemach miłosnych lub Z miłości) niż w Zostań Jeśli Kochasz.
Kocham wszystkie (chyba) cytaty z tej książki.
Naprawdę gorąco polecam (i pozdrawiam ;))

książek: 37
tysi4 | 2015-01-26
O książce: Kamieniarz
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

"Kamieniarza"- trzeci tom cyklu kryminalnego Camilli Läckberg - czytałam niemal tuż po jej "Kaznodziei" i w zasadzie w recenzji mogłabym zastosować metodę kopiuj-wklej. Tym razem podtytuł saga kryminalna, sugerujący duży udział wątków obyczajowych, ma jeszcze większe uzasadnienie. Życie policjantów opisane jest w takich detalach, że czytając można sobie przyswoić zupełnie nowe umiejętności - choćby usypianie niemowląt metodą szwedzkiej superniani - czy sporo dowiedzieć się o zespole Aspergera, ADHD, DAMP.

Jeśli chodzi o wątek kryminalny - pierwsza scena, odnalezienie ciała, jest IDENTYCZNIE skonstruowana jak w "Kaznodziei". Na szczęście sam wątek jest inny - koncentruje się na śmierci dziecka, śledztwo obejmuje najbliższe osoby z jego otoczenia - sympatyczną matkę, skrywającego wiele tajemnic ojca, babcię (dla której najlepszym określeniem byłoby "kawał cholery") i ciężko chorego dziadka. Dodatkowo pod lupą znajdą się też skonfliktowani z rodziną sąsiedzi.

Równolegle rozwija...

książek: 231
Harii | 2015-01-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

To była pierwsza książka tego autora z jaką się spotkałam. Miło mnie zaskoczyła. Nawet jeśli nie jest "warta 10☆", warto przeczytać.

książek: 14
Ania | 2015-01-26
O książce: Hopeless
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Uwielbiam takie książki!! Na pewno jedna z moich ulubionych :D

książek: 475
Kata | 2015-01-26
O książce: Macierz
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Przepełniona skrajnymi uczuciami książka. Ukazująca prawdziwą miłość, także tą matczyną, wierność, ale również nienawiść, zawiść i bezwzględność ludzką. Pokrzepiająca, przyjemna do czytania. Historia w której największym wrogiem człowieka jest drugi człowiek.
"Próżnowanie to robak co i dąb stoczy"


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd