Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 411 tys. zakochanych w książkach
ponad 761 tys. recenzji
ponad 230 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 115
Monika | 2014-08-21
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Na moim blogu można wygrać książkę, zapraszam! Konkurs trwa do 20 Września:)
http://www.ksiazkimoni.blogspot.com/2014/08/konkurs-mara-dyer-tajemnica.html

książek: 9
Grajse | 2014-08-21
O książce: Runy
Dodana: wczoraj

Książka warta przeczytania. Najbardziej w niej podobało mi się połączenie mitologii skandynawskiej z reżimem jaki zarządził Porządek. Dzięki ,,Runom'' zainteresowałem się mitologią skandynawską, pismem runicznym.
Naprawdę polecam!

książek: 8
Adrian_15 | 2014-08-21
O książce: Joyland
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ta książka jest poprostu wspaniała pod każdym względem. Nic dodać nic ująć. Jedna z lepszych jakie przeczytałem.

książek: 499
wiedźma | 2014-08-21
O książce: Tytus Groan
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Czasami siadam z książką fantasy na kolanach a odkładam wciągającą relację z zupełnie innej rzeczywistości (czy aby na pewno?) pisaną w, niespotykany już, niespieszny i staranny sposób.

książek: 557
Omega30 | 2014-08-21
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nie wiem czemu,ale Myron Bolitar to jakiś pechowy facet.Jego życie przepełnione jest ogniem!Ciągle albo go gonią,albo do niego strzelają,
a on ciągle wychodzi z opresji!Chłop powinien reklamować PZU!!!I do tego,aby chłop się w życiu nie nudził,nagle dowiaduje się po 14 latach że jest ojcem!Ale nie...nie...nie jest tak różowo!Jego syn ma białaczkę,i jak zawsze tylko Myron może uratować syna i zbawić świat!Od dziś nie chodzę już do kościoła,bo i po co?To nie Jezus jest odkupicielem naszych grzechów,ale Myron Bolitar!Oczywiście bohater z paszportem USA,ciekawe dlaczego nie z rosyjskim,australijskim czy kenijskim?!Jak zawsze Coben nas nie zawiódł! proszę państwa na śniadanie,obiad i kolacje znowu............marmolada!!! Czytelniku!jeśli czytałeś chociaż dwie książki Cobena,nie musisz czytać kolejnych,wystarczy że tylko zmienisz imiona bohaterów ;-)
Coben chłopie!starzejesz się już!!!!!

książek: 85
Agata | 2014-08-21
O książce: Monet Biografia
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ciężko się czyta. Pojawiające się co chwila cytaty są prawie tak samo upierdliwe jak przypisy na pół strony w niektórych książkach.

książek: 52

Lekka, dowcipna książka, idealna na wakacje. Przy okazji dowiadujemy się co nieco o życiu genialnej Coco Chanel. Polecam wszystkim jej fankom i nie tylko.

książek: 375
Blanka | 2014-08-21
Na półkach: 2014, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo dobrze napisany kryminał. Do samego końca trzyma w napięciu. W trakcie czytania chyba nie sposób domyślić się kto jest mordercą :) To moje drugie spotkanie z Panią Agathą Christie i na pewno nie ostatnie. Polecam.

książek: 17
alfine | 2014-08-21
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Była kiedyś taka moda, na tę właśnie książkę. Niestety, dla mnie to nuda. Cóż z tego, że realnie opisuje swoje odpływania po narkotykach, skoro po kolejnych pięciu stronach dzieje się to samo?

książek: 1016
miqa | 2014-08-21
O książce: Doradca smaku
Na półkach: 2014, Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Michel Moran to znany francuski kucharz, restaurator i od niedawna juror polskiej edycji MasterChef („oddaj fartucha”), a także prowadzący programu o tej samej nazwie, co tytuł powyższej książki – „Doradca smaku” (http://www.doradcasmaku.pl/)
Ponieważ sama jestem wielką miłośniczką programów kulinarnych z bacznością obserwowałam zarówno Master Chefa jak i Doradcę smaku. Z tego też powodu dzisiaj chciałabym Wam przybliżyć książkę tego znamienitego kucharza, która z pewnością znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni.

Autor opisuje proces przygotowywania i przyrządzania potraw jak i spis składników oraz niezbędnych przypraw, które koniecznie muszą zostać wykorzystane podczas gotowania. Sekretem Michela na sukces są przyprawy i zioła, które dodane w odpowiedniej ilości mogą całkowicie odmienić smak dania.


[ Całość recenzji na moim blogu, zapraszam: http://miqaisonfire.wordpress.com/2014/08/20/526-doradca-smaku-michel-moran ]

książek: 1032
Anna | 2014-08-21
O książce: Hopeless
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Co sądzę o Hopeless? Z pewnością nie jest beznadziejna. Z pewnością nie jest to kolejna pusta młodzieżówka czytana tylko dla zabicia czasu, chociaż muszę przyznać, że tego się po niej spodziewałam. Jest to-moim zdaniem-pierwsza książka z serii young adult, która oprócz standardowej historyjki o nastoletniej miłości ma w sobie coś więcej. Wciągająca, tajemnicza i szokująca, trzyma w napięciu aż do samego końca. Zdecydowanie warta przeczytania.

książek: 85
Agata | 2014-08-21
O książce: Hiszpania
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przewodnik raczej z kategorii tych średnich. Niestety zawiera również błędy. Przyda się przy wycieczce objazdowej po całej Hiszpanii. Na wypady do konkretnych regionów jest mało przydatny.

książek: 361

Dosc rzetelna pozycja z zakresu dietetyki i endokrynologii dla powszechnego zjadacza chleba...

Szkoda, ze autorka skupila sie tylko na zbyt wysokim poziomie estrogenow u wspolczenych kobiet i mezczyzn, a nie wziela pod uwage zbyt niskiego poziomu tego hormonu... co rowniez sie zdarza :)

ale nie zmienia to mojej opinii, ze jest to b. dobra pozycja, wartosciowa i osoby z zaburzeniami endokrynologicznymi :)

książek: 17
alfine | 2014-08-21
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Pamiętam, jak szerokie spektrum miała ta książka w latach, kiedy ja uczęszczałam do gimnazjum. Bardzo wiele młodych osób siedziało na korytarzach pochłaniając opowieść dziewczyny, która wybrała złą drogę. Oczywistym jest fakt, że młodzież bardzo nie lubi, gdy się jej rozkazuje. Ale ta książka taka nie jest. To zwykła, sucha historia; relacja z życia, które nabrało szarości przez narkotyki. Dlatego też jest to popularna pozycja wśród młodych ludzi, którzy ciekawi skutków zabawy z tym, co zakazane i zabójcze, odkrywają skutki przez pryzmat przeżyć-być może-rówieśniczki.

książek: 652
agar71 | 2014-08-21
O książce: Gang
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Pan Artur Górski naprawdę nie powinien robić z tego książki. Powinien poprzestać na obszernym artykule w magazynie " Śledczy", którego jest redaktorem naczelnym...

książek: 499
wiedźma | 2014-08-21
O książce: Dziewiąty Legion
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Sięgając po tę książkę obawiałam się powtórzenia wszystkich bzdur i nielogiczności niedawnej ekranizacji (którą miałam kiedyś okazję obejrzeć). Na szczęście okazało się, że nie miałam racji a fabuła, choć nadal miejscami irytująca, to jednak trzema się kupy. :) I jest przede wszystkim całkowicie odrębnym tekstem kultury; o czym często wydajemy się nie pamiętać, analizując różnice i podobieństwa między książką a filmem.
Ogólnie więc: nastolatkowie z zamiłowaniem do schematycznej starożytności oraz pewnego sznytu retro w literaturze (są w ogóle tacy?), powinni być usatysfakcjonowani.

książek: 14
Halszka95 | 2014-08-21
O książce: Ojciec chrzestny
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Moja opinia na temat „Ojca chrzestnego” nie będzie oryginalna. To jedna z najlepszych książek jakie kiedykolwiek miałam przyjemność przeczytać. Sięgnęłam po nią pierwszy raz parę lat temu, czytałam ją już kilka razy, ale to bez znaczenia. Wciąż mi się nie nudzi i wywołuje te same emocje. Podoba mi się w niej wszystko, czyli: styl w jakim jest napisana, fabuła, kreacje bohaterów. Don Vito Corleone znajduje się w czołówce moich ulubionych książkowych postaci i ani trochę nie przeszkadza mi fakt, że nie jest do końca pozytywny.
Książka dumnie spoczywa na najwyższej półce domowej biblioteczki, zasługuje na traktowanie z pietyzmem. Jeszcze nie raz do niej wrócę.

książek: 22
M4CI3K_5T4R23C | 2014-08-21
O książce: Zamek Roogna
Na półkach: V.2013, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Kolejna niestety gorsza, lecz nadal na poziomie, część z serii Xanth. Perypetie bohaterów wydają się mocno naciągane, ale czy nie o to chodzi? Co kto lubi. Ale jednak polecam.

książek: 495
petronelka | 2014-08-21
O książce: Ten jedyny
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nowa powieść Emily Giffin od razu mnie zaciekawiła, ponieważ pamiętam, że jej poprzednie książki bardzo dobrze mi się czytało. Podobnie jak i inni czytelnicy, którzy mają już za sobą lekturę pozycji 'Ten jedyny' stwierdzam, że jest to najsłabsze dzieło autorki.
Męczyła mnie ta mnogość wstawek o futbolu, rzucanie wszędzie nazwiskami zawodników, które kompletnie nic mi nie mówiły oraz wspominanie, kto i w którym roku wygrał dany mecz. Pierwsze sto stron dłużyło mi się okropnie, miałam już myśli, żeby rzucić tą książkę w kąt, ale nie poddałam się i dalej dzielnie czytałam. Dopiero gdzieś po ponad 250 stronach akcja zaczęła się toczyć szybciej i o dziwo reszta książki upłynęła mi już szybko.
Historia, którą poznałam okazała się niestety przewidywalna, dość naiwna i oczywiście z obowiązkowo szczęśliwym zakończeniem. Pewna dziewczyna ma wszystko - dobrą pracę (ale nie dość dobrą), fajnego faceta (ale lekkoducha), przyjaciół (ale znajdujących się w trudnym momencie życia; strata bliskiej os...

książek: 230
Gusia | 2014-08-21
O książce: Wyspa na prerii
Dodana: wczoraj

Autor opowiada nam o swoich preriowych przeżyciach. O tym, jak 22 lata temu dostał, wygrał, a w zasadzie kupił drewniany dom wraz z rancho „na końcu druta” i jak po powrocie w to miejsce wygląda jego codzienności. To Ameryka! Tu wszystko można wziąć, tu ulicę można samodzielnie nazwać i nikogo nie dziwi, że tu nawet tzw. wychodek nie ma zabudowy w tylnej ścianie. Cejrowski opowiada nam o przyrodzie – dzikiej, trawiastej i wietrznej. O zwierzętach, o łowach, nawet o swoim niebieskim krześle. Zaznacza jednak, że „preriowa codzienność to kurz, gwoździe i rdza”, przy czym bawi nas nieziemsko swoimi rozprawami, przeczytajcie sami: Skoro wiesz już, że najważniejsza na prerii jest blacha, musisz doceniać także znaczenie gwoździ – bez nich Twoja blacha byłaby teraz gdzie indziej, prawda? I skoro jesteś tu „odpowiednio długo”, na pewno wiesz, że na prerii nic nie jest Cię w stanie uchronić od kurzu – ani blacha, ani najciaśniejsze majtki, ani skafander astronauty. Zawsze się jakoś przeciśnie....


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd