Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 4166
Paula | 2015-09-02
Dodana: wczoraj

http://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2015/09/magdalena-wala-przypadki-pewnej.html

książek: 161
aneta | 2015-09-02
O książce: Gra anioła
Na półkach: 2015, Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Sporo czasu mi zajęło przeczytanie tej książki. co najmniej ze trzy razy się zniechęcałam do dalszej lektury, ale udało mi się ją przeczytać.

książek: 81
Dominik | 2015-09-02
O książce: Notebook
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Tym tytułem zachwycało się wiele portali i czasopism. Okrzyknięta przełomem w czytelnictwie itd. Jak zawsze w takim wypadku musiałem przekonać się ile w tym prawdy a ile marketingu.

Od pierwszych stron wsiąkłem w książkę po same uszy. Dostępność materiałów poprzez specjalną aplikację i uczucie, że ogląda się dokładnie to samo co bohater dodaje książce niesamowitej realności, zaciera tę granicę między książką a rzeczywistością, którą przekraczamy odrywając głowę od tekstu. Poza tym, książka jest świetnie wpisana w prawdziwe wydarzenia, co jeszcze potęguje to uczucie.

Co do samej fabuły - akurat jeśli chodzi o thrillery nie jestem zbyt oczytany, ale książkę czytało się dosłownie jednym tchem. Akcja rozwija się naprawdę nieźle i nim się obejrzałem, uderzyła mnie już tylna okładka książki. Nie ma tutaj może rozmachu porównywalnego z książkami Dan’a Brown’a, ale powieść osadzona jest w Polsce i właśnie przez ten brak rozmachu, wydaje się jeszcze bardziej autentyczna, realistyczna.

Po...

książek: 263
Rosario-Tijeras | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Hotel Ritz znany jest chyba wszystkim, jednak jego historia już zapewne nie. Autorka ukazuje tytułowego bohatera głównie za czasów II wojny światowej i okupacji niemieckiej. Książka ta to przede wszystkim duża dawka wojennej historii i ciekawostek. Hotel Ritz jednak jest dla mnie w tle. Czytając opis nastawiłam się na trochę inną fabułę, ale na pewno nie jestem rozczarowana. Brakowało mi jedynie mapek i większej ilości zdjęć, by bardziej wczuć się w Paryż.

książek: 27
Alimak | 2015-09-02
O książce: Baśniobór
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ogólnie mówiąc cała seria jest bardzo fantastyczna,akcja rozgrywa się w teraźniejszości,przez co można sobie to lepiej wyobrazić.Książka jest o rodzeństwie Kendrze i Sethcie, którzy dowiedzieli się że ich dziadek pracuje w magiczny rezerwacie,baśnioborze i razem z nim ratują świat przed złymi istotami i demonami.Reszty dowiecie się sami!

książek: 25
budzik | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Będzie krótko... Nie wiesz czym zajmuje się PAH? Przeczytaj

książek: 84
mateuszadrian | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Czytałem ciekawsze wykłady Steinera, ale te zawarte w tej książce też są bardzo wykraczające poza dzisiejszy sposób myślenia i pojmowania świata. Wspaniale przedstawił zwierzęta i to co one czują będąc w tym świecie i jaka jest ich misja w ewolucji Ziemi.

książek: 138
Emilia | 2015-09-02
O książce: Zapomniany Legion
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Rzadko sięgam po książki historyczne. Być może to "skaza" z wczesnych lat szkolnych, kiedy czytałam Krzyżaków czy W pustyni i w puszczy. Do dziś pamiętam tę udrękę:) Wtedy powieść historyczna oznaczała dla mnie nudę, żmudne uważne czytanie, żeby nie stracić ważnych szczegółów, niekończące się opisy walk, uzbrojenia, krajobrazów.

Pewnego dnia, buszując po zapowiedziach książkowych, natknęłam się na "Zapomniany Legion" Bena Kane'a. Przyznam, że przyciągnęła mnie okładka plus liczba stron - uwielbiam cegiełki. Kupiłam. Już pierwsze strony powieści utwierdziły mnie w przekonaniu, że ta pozycja zmieni moje wyobrażenie czy też podejście do powieści historycznej raz na zawsze.

Rzecz dzieje się w starożytnym Rzymie.Akcja osnuta jest wokół czterech pierwszoplanowych bohaterów:
- Brennus to ostatni ocalały potomek dawnego plemienia, gladiator dążący do wolności
- Romulus - młody chłopak urodzony jako niewolnik, sprzedany do szkoły gladiatorów
- Fabiola - siostra bliźniaczka Romulusa,...

książek: 138
Ewelina229 | 2015-09-02
O książce: Ślubna suknia
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Przyznaję bez bicia, że początek mnie nudził i męczył a główna bohaterka zwyczajnie wkurzała i miałam przez dłuższą chwilę wrażenie, że się poddam, ale ale ze mnie jest twarda zawodniczka, i skoro przebrnęłam przez większe porażki, to teraz też dam radę, no i najważniejsze, skoro książka ma tyle pozytywnych opinii to muszę znaleźć TO COŚ... no i teraz mówię alleluja, że nie przerwałam... Kiedy już się wkręciłam, to przepadłam, świetnie skonstruowany thriller psychologiczny, wciągający i zaskakujący.
Sophie wiedzie szczęśliwe życie u boku męża i nagle dosłownie z dnia na dzień zaczyna gubić rzeczy, które po kilku dniach odnajduje w innych miejscach, myli terminy umówionych spotkań... kiedy jej stan się nasila zaczyna wpadać w depresję. Śmierć wielu osób, gdzie wszystko wskazuje na to, że ona jest sprawcą, powoduje że Sophii ucieka jakby sama wierzyła w swoją winę.. Jaka jest prawda ? Co stanie się z Sophii? Czy odkryje prawdę zanim całkowicie oszaleje ?
przeczytajcie a zrozumiecie,...

książek: 138
Emilia | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Od czasu do czasu potrzebuję obejrzeć film lub przeczytać książkę, która mną wstrząśnie. Ot tak, żeby docenić życie. Po prostu.
Ostatnie katharsis w moim życiu nastąpiło po lekturze Dziewczyn z powstania Anny Herbich.

Każdy człowiek ma mniejszą bądź większą (choć oglądając sondy uliczne można się przerazić) wiedzę na temat historii Powstania Warszawskiego czy II Wojny Światowej - jednak rzadko mówi się o losach zwykłych ludzi, a zwłaszcza kobiet.

Autorka zebrała w swojej książce historie zwykłych kobiet, które były łączniczkami, sanitariuszkami, działaczkami konspiracji w okupowanej Polsce. Nie sposób streścić ich historii w paru zdaniach. Moja pierwsza refleksja - dziś takich ludzi już nie ma. Wręcz uderzył mnie z siłą wybuchu granatu heroizm ówczesnych ludzi, zwłaszcza wspomnianych bohaterek. Jakiej siły ducha potrzeba, żeby iść naprzód gdy wokół latają kule, gdy giną bliscy ludzie, gdy ulice pokrywa morze trupów? Czy współczesny człowiek może to sobie wyobrazić? Osobiście...

książek: 138
Emilia | 2015-09-02
O książce: Kasacja
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Dodana: wczoraj

Mam wrażenie, że o Kasacji Remigiusza Mroza napisano już wszystko. Wysyp recenzji w Internecie jest jak najbardziej uzasadniony - jest się czym zachwycać. Przyznam, że nie znałam wcześniej twórczości tego Autora. Zewsząd wyskakiwały recenzje tak pochlebne, że musiałam sięgnąć po choć jedną z jego książek. Wybór padł na Kasację.

Doświadczona prawniczka i nieopierzony aplikant tworzą wybuchową mieszankę charakterów. Ona przebojowa, mająca na swoim koncie wiele sukcesów, on początkujący adwokat, który po wejściu do jaskini lwa zwanej Skylight już nigdy nie będzie tym samym człowiekiem. Razem prowadzą sprawę, której finał jest jak tornado, wciska w fotel, pozostawia oczy otwarte ze zdumienia przez długi czas, nie pozwala zapomnieć...
Książka zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Świetne, humorystyczne dialogi, siła charakterów pełnokrwistych postaci, akcja pędząca niczym huragan - z każdym kolejnym rozdziałem spada na czytelnika bomba dostarczająca nowych wrażeń.

Zakończenie jest...

książek: 25
budzik | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Absolutnie pozycja obowiązkowa aby poznać rację osób, które uważają, że obecny status substancji psychoaktywnych jakim są narkotyki jest na dłuższą metę nie do zaakceptowania. Autor pochyla się nad regulacjami w różnych krajach i bezpośrednio rozprawia się z tezą, że opresyjne działanie przeciwko użytkownikom tych środków prowadzi do zmniejszenia liczby uzależnionych czy pospolitych użytkowników. Myślę, że zdanie autora powinno być brane pod uwagę w dzisiejszych dyskusjach na temat narkotyków, niestety obawiam się, że jest zupełnie inaczej.

książek: 89
kitka | 2015-09-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Świetnie oddane realia, zaskakujące zwroty akcji, wreszcie polska książkowa popkultura zaczyna się interesować II wojną światową!

książek: 62
Markowski72 | 2015-09-02
O książce: Co nas nie zabije
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Czyta się lekko, łatwo i przyjemnie. Jak dla mnie jednak jest zbyt "nowoczesna". Dołożenie przez autora powiązań między różnymi agencjami w tym NSA (biorąc pod uwagę rewelacje Snowdena) powoduje, że dla mnie książka traci urok części poprzednich. Fajnie było móc znów czytać o starych bohaterach, ale ... to jednak nie to samo.

książek: 89
kitka | 2015-09-02
O książce: O krok
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Daję ósemkę ze względu na sceny widziane oczami zabójcy. Mogę je czytać bez przerwy. To stopniowanie napięcia, żywa przyroda, pokręcona psycha. Czekałam na te sceny całą powieść.

książek: 172
KotoriShirou | 2015-09-02
O książce: Zmierzch
Dodana: wczoraj

Na prawdę świetna książka mówiąca o tym jak to ważne jest by mieć chłopaka (a jeśli ten chłopak dodatkowo jest wykąpanym w brokacie, świecącym na słońcu, nieśmiertelnym wampirem z tokiem myślowym nastolatka to jeszcze lepiej!).

książek: 138
Emilia | 2015-09-02
O książce: Wbrew sobie
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Nie czytam książek obyczajowych. jednak ostatnio zewsząd mój wzrok natrafiał na książkę Wbrew sobie Katarzyny Kołczewskiej. Recenzje były bardzo zachęcające, tak bardzo, że postanowiłam ją kupić. Kiedy okazało się, ze to dość gruba cegiełka, nie wahałam się ani chwili i zaczęłam polowanie:) Łup pojawił się u mnie krótko potem.

Wbrew sobie to historia Eweliny, najbardziej irytującej bohaterki wszech czasów - tak, zdecydowanie zasłużyła na ten tytuł. Otóż Ewelina Rajska - nazwisko mniej lub bardziej celowo sugeruje styl życia Jejmości POSIADA:
dobrze sytuowanego męża, apartament, auto z sygnaturą BMW, wolne środki na własne zachcianki - żyć nie umierać!
Do pełni szczęścia brakuje tylko dziecka. Niestety to marzenie nie spełniło się, co spowodowało nieprzewidzianą lawinę w rodzinie państwa Rajskich. Wg męża Eweliny, żałoba żony po stracie dziecka trwa w nieskończoność; on chce żeby było jak dawniej, powrotu do tego, czego, jak uświadamia mu Ewelina - już nie ma...
Z jej strony...

książek: 138
Emilia | 2015-09-02
O książce: Ekspozycja
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Nie mogłam się doczekać, kiedy Ekspozycja wpadnie w moje ręce. Opis książki w pełni odpowiadał moim gustom, także wiedziałam, że prędzej czy później przeczytam. Nieuchwytny zabójca, mroczna tajemnica z przeszłości - tak, takie hasła zdecydowanie przyciągają moją wyobraźnię.

Akcja oscyluje wokół makabrycznego morderstwa pracownika Uniwersytetu Rzeszowskiego na Giewoncie. Sprawą zajmuje się komisarz Wiktor Forst wraz z dziennikarką Olgą Szrebską. Niemal od początku wiadomo, że śledztwem steruje ktoś z góry. Mimo przeciwności, bohaterowie podejmują własne śledztwo, narażając się poważnie władzy i komuś jeszcze...



Od tego momentu zaczyna się prawdziwy rollercoaster. Jeszcze nigdy nie czytałam książki, w której akcja biegnie niczym Usain Bolt. Tempo przyprawia o szybsze bicie serca i zawroty głowy. Osobiście sądzę, że warto mieć Saridon pod ręką:)

Olga i Wiktor docierają do mrocznych tajemnic z przeszłości, które czyhają od dawien dawna by wyjść na światło dzienne. Skala problemu...

książek: 25
budzik | 2015-09-02
O książce: Etyka a to, co jemy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Wydaje mi się, że jest to pozycja obowiązkowa aby zagłębiać się w tematykę przemysłowej hodowli zwierząt. Autorzy ukazują wszystko co początkujący w temacie wiedzieć powinien.

książek: 1164
Henioo | 2015-09-02
O książce: Umieraj dla mnie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Muszę przyznać, że baaardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta powieść!
Dałbym 7 gwiazdek, ale ta tandetna okładka...Bleee!
Polecam wszystkim lubiącym szybko-czytane, z pazurem i z pomysłem napisane kryminały z lekką nutką romantyczności (ale naprawdę z lekką!).


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd