Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 41
myfascinatingbooks | 2016-05-24
O książce: Ral's Woman
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Książka mi się podobała.
Odniosę się do opinii kowaleczki: było jasno napisane, że kobiet jest niewiele mniej niż mężczyzn na Zornie (aczkolwiek wystarczająco), a tylko bogaci mogą sobie pozwolić na kilka "pomocy domowych", pozostali korzystają, jak się wydaje z tamtejszych "domów publicznych". Co do zachowania głównej bohaterki - no cóż wyraźnie jest podatna na urok głównego bohatera. Takie opowieści traktuję z przymrużeniem oka, jak większość romansów z resztą(a może wszystkie !!!!). Dobrze się czyta, książka fajna, podobnie jak cały cykl - obecnie składający się z 5 części.
Zachęcę was, że kolejne części są lepsze... :)

książek: 45
Szymon Z Santrope | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Alicja w krainie czarów w kosmosie ;)
Im bliżej do końca tym gorzej. Dick zbudował ciekawy świat, ciekawą intrygę, której rozwój zawodzi. Wątki religijne małointeresujące.

książek: 190
Arras | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

http://zakatek-arrasa.blogspot.com/2015/11/bogactwo-i-nedza-narodow-dlaczego-jedni.html

Dlaczego nie w każdym kraju żyje się tak samo dostatnio? Odpowiedź znajdziemy w pracy David'a S. Landes'a, profesora historii na Uniwersytecie Harvarda. Tytuł książki to „Bogactwo i nędza narodów. Dlaczego jedni są tak bogaci, a inni tak ubodzy”. Tematem „Bogactwa i nędzy narodów” jest próba odpowiedzi na kilka interesujących pytań. Dlaczego jedne kraje są bogate, a drugie biedne? Dlaczego za wykonywanie tego samego zajęcia w jednym kraju żyjesz dostatnio, a w drugim ledwo ci starcza na przeżycie? Dlaczego mamy „bogatą północ” i „biedne południe”?

książek: 393
werka777 | 2016-05-24
O książce: Harem Sulejmana
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Sulejman II, zwany też Wspaniałym, jest człowiekiem dobrym, od dawna obcującym z jedną kobietą. Guldahar, posłuszna mu matka jego syna cieszy się niezagrożoną, stałą posadą nie spodziewając się tego, że już wkrótce ktoś zgotuje jej prawdziwe piekło.

Hurrem, chłopięcej budowy, delikatna, aczkolwiek niezwykle bystra i bezwzględna niewolnica haremu podbija serce sułtana swoją odwagą, drobnym nieposłuszeństwem, umiejętnością sprawiania rozkoszy i podejściem, dzięki któremu władca szybko zaczyna liczyć się z jej zdaniem. Wplątując się w sieć intryg i kłamstw sięga bram najokrutniejszego zła siejąc zamęt i śmierć, jednocześnie podbijając serce mężczyzny, który wiele dla niej poświęci.

Piękne komnaty, sułtańskie trony i harem, w którym można odkryć najintymniejsze, kobiece wdzięki. Pilnie strzeżona duma władcy, za której kotarę można teraz zerknąć, odsłania swoją prawdziwą twarz, bo kiedy nikt nie patrzy, dzieją się tam rzeczy zakazane. Najdroższe, najdelikatniejsze materiały...

książek: 350
Wizzi | 2016-05-24
O książce: Panna Róża
Dodana: kilka dni temu

Do tej pory moją jedyną formą lektury była ta w wersji papierowej. Dziś jednak zdałam sobie sprawę z pozytywnych stron audiobooków. Na pierwszy ogień poszła krótka nowelka Elizy Orzeszkowej. Krótciutki, ale pełny treści tekst uprzyjemnił podróż autobusem a interpretacja Danuty Stenki... mistrzostwo świata.

książek: 341
Shouri | 2016-05-24
Na półkach: Lista 2016, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Trzymająca poziom konkluzja do świetnej serii mieszającej rzeczywistość wiktoriańskiej Anglii ze światem pełnym magii, wojny o władzę absolutną oraz walki z przeznaczeniem.
Naprawdę szkoda, iż Trylogia Żywiołów jest tak słabo znana, gdyż to jedna z lepszych pozycji w kategorii "young-adult" jaką miałam okazję czytać. Seria gwarantuje świetną historię, walecznych bohaterów (w tym silną i niezależną główną postać kobiecą - z ręką na sercu, tak świetnych bohaterek jak Iola ze świecą szukać!), interesujący świat i ciekawe zwroty akcji.
Szczerze polecam - Immortal Heights rozkręca się trochę wolno, ale jak już zacznie szaleć, to nie można się oderwać. Satysfakcjonujące zakończenie całej trylogii :)

książek: 236
agpela | 2016-05-24
O książce: Florenckie lato
Na półkach: 2016, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Historia snuta w książce w sumie wciąga, choć czasami rozłazi się między palcami. Mnogość postaci, nie zawsze związanych z wątkami głównymi powieści, mocno rozdrabniają akcję.

Nie znoszę jednego z bohaterów tej książki - ten cały Milo - koszmar nie facet. Mamałyga zadufana w sobie bez krztyny męskiego honoru.

książek: 567
Anusia | 2016-05-24
Na półkach: 2016, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Ludzie mieszają "Idź, postaw wartownika" z błotem, ponieważ zniszczyła symbol. Za to jednocześnie kocham ją i nienawidzę. W żaden sposób nie da się zniwelować faktu, że "Zabić drozda" stanowi jeden z przełomowych tytułów w literaturze amerykańskiej, integralny fragment mentalności społeczeństwa Stanów Zjednoczonych w próbie walki z rasizmem. To świat widziany oczami dziecka nierozróżniającego kolorów, wychowanego w głębokim szacunku do człowieka, w poczuciu, że ludzie są ludźmi, niezależnie od karnacji. W dopiero co wydanej książce Harper Lee zdejmuje z oczu Jean Louise, Skauta, różowe okulary, i konfrontuje rzeczywisty obraz społeczności Maycomb z wyidealizowaną wizją przeszłości, gdy po 20 latach dziewczyna powraca do rodzinnego domu.

Kiedy "Idź, postaw wartownika" powstawało, a było to w latach 50. XX wieku, czarnoskórzy nie należeli do amerykańskiego społeczeństwa w uwarunkowany prawem sposób. Zniesienie niewolnictwa w 1863 roku było kamieniem milowym w historii Stanów...

książek: 120
Akashiya Viv | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Córka wygrała tę pozycję w konkursie rysunkowym, a ja chyba czytałam ją chyba bardziej sobie niż jej. ;) Bardzo dobrze napisana, trafia do najmłodszych, a jak widać po mnie, i Ci starsi pochłaniają.

książek: 160
eda | 2016-05-24
O książce: Czasem warto zabić
Na półkach: 2016, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Bardzo zaskakująca, chociaż nie aż tak, jak informuje tekst na okładce. Czyta się bardzo szybko, bo też język jest przyjemny i w miarę prosty. Co nie oznacza nic negatywnego. Wręcz przeciwnie. Jest zrozumiały. Nie ma tu niedopowiedzeń i zastanawiania się przez pół książki, w czym rzecz. Cały czas jednak trzyma w napięciu. Z niecierpliwością przewracałam kartki, chcąc dowiedzieć się, co stało się później. I rzeczywiście zaskakuje. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć. Piszę to ja - osoba nie "lubująca" się w kryminałach.

książek: 269
Aurelia | 2016-05-24
O książce: Uciekinier
Na półkach: King, Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Książkę czyta się bardzo szybko. Jest ciekawa i na pewno nie da się przy niej nudzić. Opowiada o zdesperowanym mężu i ojcu, który potrzebuje pieniędzy na leczenie swojej córeczki.

książek: 2359
Lenka | 2016-05-24
Dodana: kilka dni temu

Parę słów na temat powyższej książki w skrócie:
- dobrze się czytało, jednak spodziewałam się czegoś lepszego
-pomysł na powieść- nieciekawy i myślę, że przewidywalny
-bohaterowie- niektórzy ciekawi, inni całkowicie beznadziejni
- według mnie zdecydowanie za długa

książek: 54
EmmaM | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

No cóż... Nic specjalnego. Błaha treść, słabe tłumaczenie :(

książek: 148
basiarw | 2016-05-24
Dodana: kilka dni temu

Ksiazke czyta sie bardzo szybko, jest niesamowicie wciagajaca, historia nie jest jakas wybitna, ale cos jest w niej takiego, ze nie mozna i nie chce sie przestac czytac. A do tego nabiera sie ochoty na przejazdzke pociagiem ;)

książek: 118
Piotr Bies | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książka zbiera w jednym miejscu dokonania ,,późnych scholastyków'' w dziedzinie ekonomii, które, nie powiem, zrobiły na mnie duże wrażenie. Książka nie jest lekkim esejem na ten temat, jak zanim po nią sięgnąłem, mi się wydawało, że będzie, tylko porządną monografią, w której, każda podana informacja, czy cytat, jest podparta odnośnikiem do odpowiedniego źródła. Przez to czytanie książki jest czasami męczące, co jednak zapewnia, że może ona służyć do pracy naukowej. Bardzo dużą wadą opracowania jest jakość polskiego wydania, które co prawda od strony technicznej tj. wyglądu, okładki itp. jest bardzo dobre, to merytorycznie już moim zdaniem kuleje. Być może w oryginale książki też tak jest, nie wiem, nie miałem z nim do czynienia. W polskim są moim zdaniem niejasności w tłumaczeniu. Czytając miałem często po prostu wrażenie, że zostało użyte złe słowo przez, co całe dane zdanie było bez sensu. Są też pomyłki w przypisach zdarza się np. że, aby znaleźć odnośnik o który chodzi w...

książek: 15
Beata | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Cóż..., niestety, nie mogę dać w tym przypadku zbyt wysokiej oceny. Chociaż zdaję sobie sprawę, że tematom bazującym na emocjach, może nie wypada tego robić.
Do lektury tej podeszłam z zainteresowaniem. Wyobraziłam sobie, że będzie to jakiś wywód oparty o rozmowy z pacjentami ośrodka typu hospicjum. Tymczasem w dużej mierze jest to pamiętnik autorki z domieszką refleksji na temat trudu pracy w tego rodzaju ośrodkach. Patrząc na tytuł i na treść można stwierdzić, że coś tu się nie zgadza. Fragmenty rozmów z pacjentami pojawiają się również, ale są poprzeplatane na przykład wspomnieniami autorki z jej przeszłości. Jeśli zaś chodzi o to, czego żałują pacjenci, to w sumie padają tylko ogólniki, których można się domyślić i bez tej lektury: zbyt dużo pracy, za mało kontaktów ze znajomymi/przyjaciółmi, za mało odwagi... Podsumowując, chwytliwy tytuł przy średniej zawartości pozostawia jednak głęboki niedosyt.

książek: 41
myfascinatingbooks | 2016-05-24
O książce: Virtue Falls
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

"Virtue Falls" to pierwsza książka Christiny Dodd, która mi się podobała. Akcja dzieje się w małym miasteczku - Virtue Falls. Książka opowiada o losach mieszkańców - trzymając w napięciu od początku do samego końca.

więcej: http://ufeniksa.blogspot.com/2016/05/polecane-do-przeczytania-virtue-falls.html

książek: 145
Wielu | 2016-05-24
O książce: Latarnik
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Nieźle Pani Camilo, nieźle, dopiero na 60 stron przed końcem książki dostałem olśnienia w stylu - "Wiem kto tu mordował!";-) W przypadku Pani książek to rekord, wcześniej najlepszym wynikiem było 100 stron przed końcem, więc raczej trudno było mówić o trzymaniu w niepewności do końca.
Co więcej na korzyść tego kryminału przemawia fakt, że moje olśnienie sprawdziło się jedynie w 70% a zatem w 30% udało się Pani mnie wkręcić! CO prawda do wkrętek a'la Jo Nesbo Pani jeszcze daleko, ale to już coś! Brawo!
Nawet do wstawek sentymentalno-kobiecych w książce tym razem się nie będę specjalnie przyczepiał (choć znów było ich za dużo jak dla mnie), bo znów uwiodła mnie Pani jednocześnie prowadzonymi dwoma fabułami, z króciutkimi wstawkami "historycznych" rozdziałów...
I na koniec plusik za "prychającego na kobiety kota" jako przełom w śledztwie:-) Naprawdę mi to umknęło.

książek: 949
Edyta Zawiła | 2016-05-24
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Dodana: kilka dni temu

Sascha Arango debiutuje "Prawda i inne kłamstwa".
Thriller i kryminał w jednym, Henry Hayden enigmatyczny gracz, który rozdaje karty i gra według własnych reguł, wciąga nas w zawoalowane intrygi, kłamstwa a prawda wciąż rozmywa się :
"...We mnie nie ma żadnej prawdy.
Prawdę pożarły ryby.
Prawda spłonęła w piecu.
Prawda przemieniła się w popiół..."
Tajemniczy pisarz mówi o sobie "pozbawiony znaczenia", incognito,pozostaje niewidzialny, to sztuka sama w sobie...
"Frank Ellis" otwiera przed nim drzwi sławy, sukces jak cień za słońcem wędruje...on wciąż wie, że kiedyś słońce zajdzie i on zniknie.
Martha, żona pozostająca w cieniu cienia, i tak żyją sobie, bestsellery wydają się, egzystencja na poziomie, korzystają z dobrodziejstw życia, status kochanki nadaje Henry Betty, nadmorska mała miejscowość i status quo zachowany.

"...Drogi Henry!
Ukochany mężu ratuję Ciebie i to zakończenie,gdyż nie zniosłabym świadomości, że zostawiłabym Cię z pustymi rękami, nie wiem co się stało i co dziś...

książek: 133
AlexPlume | 2016-05-24
Na półkach: 2016, Polskie, Ulubione, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

"30 znikających trampolin" to żywy dowód na siłę języka, którym nie tylko opowiadamy świat (i naszą perspektywę), ale także możemy się bawić i odkrywać go wciąż na nowo (nawet, a może i szczególnie, nie będąc już dzieckiem - choć to do dzieci książka jest skierowana). Całość olśniewa pomysłowością autorki i kolorowymi ilustracjami oraz optymistycznym przekazem, że drobiazgi i pozorne banały, wzięte pod lupę fantazji, mogą przeobrazić się w świetną, wciągającą historię.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd