Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 487 tys. zakochanych w książkach
ponad 899 tys. recenzji
ponad 247 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 60
PrincessOlkuw | 2015-03-29
O książce: Crescendo
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Zawsze chciałam sprawiać wrażenie niedostępnej, ale Nora sprawia, że mi się odechciewa, bo wiem, że nie dam rady się tak opanować jak ona. Sposób w jaki trzyma Patcha na dystans jest godne Oscara! Rozumiem, że sytuacja ułatwia jej to wszystko, ale i tak ma ode mnie lajka (y) Autorka zaskakuje tożsamościami bohaterów, ich przeszłością oraz wyborami. Trzyma w niepewności, polecam :)

książek: 414
E-T | 2015-03-29
Na półkach: 2015, Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Owszem, jest kilka niedociągnięć. Co chwila pojawiają się kolokwializmy, a w dialogach bohaterki czasem mówią zupełnie nienaturalnie. Chociażby w ten sposób, że używają za dużo wysublimowanych spójników, ale, ALE!

Nie o język przecież zawsze chodzi, tylko o przesłanie. A przesłanie "Seksu i innych chorób cywilizacyjnych" jest bardzo ważne. Kobieta nie jest już ptaszkiem, którego można zamknąć w złotej klatce. To po pierwsze. Po drugie: kurtyna, za którą skrywane były brudy pożycia seksualnego, właśnie opada. Po trzecie: każdy ma prawo do życia własnym życiem.

Więcej na http://fabryka-dygresji.blogspot.com/

książek: 676
nicavera | 2015-03-29
O książce: Dzieci wolności
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Książki Simons mają w sobie coś niezwykłego. Z jednej strony rozciągłość wątków i odstąpień od głównego wątku skutecznie mogą zniechęcić do dalszej lektury, z drugiej strony stwarza opowieści magiczne, które wciągają i pozwalają zapomnieć o wszystkim. Jednak nie mogę pozbyć się wrażenia, ze Harry i Gina to pozbawieni poczucia rzeczywistości i niepraktyczni idealiści. Trochę zburzyli cały świat - świat swoich rodzin, bliskich i przyjaciół, by na tych zgliszczach budować swoje szczęście. Nie mówię, że należy ulegać konwenansom i oczekiwaniom innych, ale trzeba wiedzieć, kiedy jest ten moment, w którym wycofać się można, a kiedy taki, w którym już zwyczajnie nie wypada.

książek: 529
AniaM | 2015-03-29
O książce: Ziarno prawdy
Dodana: kilka dni temu

"Swoją drogą, to dziwne,że wszyscy o tym imieniu mają minimum siedemdziesiątkę. nawet w serialach. Wyobrażasz sobie w ogóle Zygmunta niemowlaka? Nie, zawsze jakieś zgrzybiałe dziadki."


Banalny motyw, by ukazać historię całkowicie niebanalną. Do której rozumienia dopiero zaczynam dorastać.

książek: 262
bazylia19 | 2015-03-29
O książce: Feral
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Książka bardzo przyjemna do czytania, a historia oryginalna. Brawa dla głównej bohaterki która jest twardą babką:)

książek: 606
Joanna | 2015-03-29
O książce: Bouvard i Pécuchet
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Nie ukrywam zawodu związanego z brakiem zakończenia!
W momencie, kiedy już już trochę zaczęły mnie nudzić szalone pomysłu nietuzinkowych jegomosciów okazało się, że ... nie ma dalszego ciągu.
Ale z pewnością swietnie było zaczynać i chociażby z tej przyczyny koniecznie polecam.

książek: 386
Filip | 2015-03-29
O książce: Zimowa zawierucha
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Dla do tej pory najgorsza część sagi... W porównaniu z poprzednim tomem duży przeskok czasowy, dowiadujemy się kto pomarł z rodziny przez ten czas, nie opisane były w książkach momenty śmierci... Fajne postacie odeszły. Książka skupiona na Villemo, która była irytująco niedojrzała i dziecinna, zakochana i zapatrzona w złego faceta, który miał kobiety za nic, za głupi i dające przyjemność tylko w łóżku. Ale ciekawe było jak się wplątała Villemo przez Eldara w ruch powstańczy Norwegii, który niestety nie przeprowadził udanego powstania... Wciągająca była historia co się działo na dworze Tobronn, gdzie pracowali. Jak tam traktowali ludzi, jak trzymali część ludzi jako niewolników... No i emocjonujące zakończenie, pragnienie krwawej zemsty na Villemo przez Wollerów, ciekawe czy w następnym tomie będą próbowali ją zabijać.

książek: 963
Kamila | 2015-03-29
Dodana: kilka dni temu

Tym razem w moje ręce wpadła książeczka dla dzieci, i to nie byle jaka! Panie i Panowie, przedstawiam Wam Waszego nowego kumpla - Jędrka. Jestem pewna, że polubicie go od pierwszych stron tej powieści i z chęcią będziecie poznawać jego dalsze losy. Wydawać by się mogło, że jest to pozycja typowo dla dzieci, ale... nic bardziej mylnego. Myślę, że zarówno młodsi jak i starsi czytelnicy będą się wspaniale bawić podczas zagłębiania się w historię tytułowego bohatera. Ale kim tak naprawdę jest Jędrek? Zaraz się tego dowiecie!

Jędrek jest typowym dziesięciolatkiem - co chwilę pakuje się w kłopoty, a jego przygody nie zawsze kończą się dla niego w pełni szczęśliwie. Bohater ma starszą siostrę, z którą nie dogaduje się najlepiej, świadczyć może o tym chociażby fakt, że nazywa ją Wyjcem. Jego matka jest policjantką, a ojciec prowadzi warsztat samochodowy. Jeśli myślicie, że Jędrek prowadzi spokojne życie u boku swojej rodziny, to jesteście w wielkim błędzie. Już pierwsza część tej serii...

książek: 49
Paulina | 2015-03-29
O książce: Zakon Pocieszenia
Dodana: kilka dni temu

Przebrnęłam tylko przez część "Ciszy", która w gruncie rzeczy nie była taka zła. Połączenie jej historii i Edwarda było dość ciekawe. Można by się było skupić na rozwinięciu tej znajomości. Ale patrząc na całość książki, nie zaintrygowali mnie inni bohaterowie, na tyle bym dokończyła lekturę.

książek: 187
uniterka | 2015-03-29
Na półkach: Biblioteka, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Książka krótka. Fajny pomysł na fabułę, ale chyba niewykorzystany.
Autorka wplotła tam romans, który chyba bardziej mi się podobał niż sam wątek kryminalny.
Krótka, lekka i przyjemna.

książek: 368
Katarzyna | 2015-03-29
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Wspaniałe czasopismo dla każdego wielbiciela nauk wszelakich:]

książek: 123
peeeter | 2015-03-29
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

To nie tyle książka, ile raczej album ze wspomnieniami o Wiktorze Wołkowie.
Bardzo dobrze wydana rzecz, twarde okładki, papier dobrej jakości. Bardzo dużo pięknych zdjęć, ale zdarzają się i takie, które powinny być zastąpione przez inne.
Co do zawartości tekstowej: wyczuwa się ogromną sympatię autorów do Wołkowa, jednak styl w jakim napisano tę książkę momentami razi. "Grzechem głównym" jest jak dla mnie zbyt częste używanie wielokropków, które zamiast nakłaniać do rozważań, wywoływały moją irytację, bo często używano ich w nieodpowiednich miejscach.

książek: 496
violabu | 2015-03-29
Na półkach: 2015, Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Nie napiszę wiele, a zacznę od tego, że nie zachwyciła mnie pierwsza część "Podróży do miasta świateł". "Róża z Wolskich" kończy się jednak w zaskakującym momencie, co wymusza sięgnięcie po "Rose de Vallenord". Postanowiłam zatem z ciekawości jedynie "rzucić okiem" na tę książkę. Skończyło się tym, że "połknęłam" ją w jeden dzień. Niech to będzie moją rekomendacją. Jestem zachwycona i oczarowana. Pani Małgorzata Gutowska-Adamczyk pokazała się od tej samej wybitnej autorskiej strony, co w "Cukierni pod Amorem. Zajezierscy".
Największym atutem książki jest tytułowa bohaterka jako dorosła kobieta: zaskakująca i godna podziwu. Równoległy wątek współczesny jest również niezwykle ciekawy.
Polecam!

książek: 151
KatarzynaTop | 2015-03-29
O książce: Beczka soli
Na półkach: Autorzy polscy, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

początek całkiem niezły, lekka, zabawna, końcówka jednak rozczarowuje

książek: 141
Artur | 2015-03-29
O książce: Cztery pory roku
Dodana: kilka dni temu

Bardzo dobre opowiadania, zwłaszcza "Skazani...".

książek: 192
Daniel | 2015-03-29
O książce: Marsjanin
Dodana: kilka dni temu

Warto. Całość jest naprawdę spójna, widać, że autor baardzo dobrze wszystko przemyślał. Do tego jest naprawdę śmieszna i głównego bohatera po prostu nie da się nie polubić już od pierwszych kart książki.

książek: 269
agata | 2015-03-29
O książce: Wigilia Małgorzaty
Dodana: kilka dni temu

super ilustracje i krótka historia na krótki wieczór

książek: 334
Anabel | 2015-03-29
O książce: Rzeka tajemnic
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Nie rozumiem tych wszystkich zachwytów nad tą książką. Początek niezwykle ciekawy - traumatyczne wydarzenie staje na drodze rozwijającej się przyjaźni trójki chłopców. Po wielu latach Ci sami chłopcy spotykają się ponownie w równie dramatycznych okolicznościach. Odtąd autor stara się budować historię opartą na efekcie motyla, próbując pokazać czytelnikowi, że każde zdarzenie w życiu ma swoje konsekwencje. Dla mnie ta historia jest jednak mocno naciągana. Zbyt wiele tutaj zbiegów okoliczności. Bohaterowie jacyś tacy zbyt filmowi (choć filmu nie widziałam). W pewnym momencie zaczęłam więc przeliczać strony pozostałe do końca, byle mieć tą książkę już za sobą.

książek: 201
Meggie | 2015-03-29
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Siostry Jula i Pola różnią się bardzo. Jedna stara się schludnie, czysto i elegancko ubierać oraz zachowywać z gracją, gdy tymczasem druga najbardziej pragnie być tygrysem. Obie spędzają wiele czasu razem i odwiedzają wspólnie takie miejsca jak teatr czy plaża. Jak sobie poradzą i co je jeszcze spotka? Czy tygrysy także potrafią dobrze się zachowywać?

Książka przeznaczona jest dla najmłodszych i ciekawa byłam, w jaki sposób zostaną przekazane zasady savoir vivre’u. To pierwszy poradnik tego typu dla młodych czytelników, jaki trafił do moich rąk.

Na początkowych stronach książki przedstawieni są poszczególni bohaterowie występujący w opowieści. Poznajemy mamę, tatę, Julę i Polę, ale także Emilkę, Marcela i Damę. Przy każdej postaci znajduje się krótki opis tego co lubi, i w przypadku rodziców także czym się zajmuje. Dzięki temu czytelnik odkrywa historie znanych już postaci.

Książka składa się z ośmiu niejako odrębnych rozdziałów, a każdy z nich prezentuje perypetie sióstr w...

książek: 387
Goszka | 2015-03-29
O książce: Jądro ciemności
Na półkach: Lektury, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Opowieść bardzo refleksyjna, symboliczna, metaforyczna. Być może trudno jest ją docenić, jeśli nie zagłębi się i nie zrozumie w jej kolejne warstwy, aż do samego sedna sprawy. Jądra ciemności, by tak rzec. Nie twierdzę, że sama jestem na tyle zdolna, dlatego pozostawiam bez oceny, ale "Jądro ciemności" zdecydowanie mnie zainteresowało.


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd