Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Lubimyczytać.pl to:
społeczność 432 tys. zakochanych w książkach
ponad 805 tys. recenzji
ponad 235 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 12
Santiago | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Autor w sposób dosadny i konkretny, momentami nie przebierając w słowach, opisuje współczesne problemy bibliotekarstwa.

książek: 334
monikaaa04 | 2014-10-20
O książce: Pułapka uczuć
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

kolejna bardzo dobra pozycja z książek przeczytanych w moim księgozbiorze.

historia niezwykle intrygująca, poruszająca, zaskakująca.

połączenie wątków banalnych z niezwykle istotnymi.

książek: 878
limonka | 2014-10-20
O książce: Cień Hegemona
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Schylam głowę na znak szacunku i po raz kolejny (po "Grze Endera" i "Cieniu Endera) nie dowierzam, że można pisać tak, jak Card. Że można mieć taką wiedzę, być tak diabelnie inteligentnym i w dodatku mieć olbrzymi talent do przelewania swoich myśli na papier. Moi drodzy, Orson Scott Card to geniusz. Mówili, a nie wierzyłam. Teraz biję się w pierś.

Wydarzenia z "Cienia Hegemona" rozgrywają się chwilę po tych z "Gry Endera" i "Cienia Endera". Dzieci ze Szkoły Bojowej, młodzi geniusze strategii, którzy odnieśli zwycięstwo w wielkiej bitwie z Formidami, wróciły na Ziemię, do swoich nie widzianych od wielu lat rodzin. I być może wszystko byłoby w najlepszym porządku, gdyby nie fakt, że w pewnej chwili ktoś zaczyna te dzieci porywać. Genialny, błyskotliwy i trzeźwo myślący Groszek szybko orientuje się, że musi uciekać i równie szybko domyśla się, kto jest głową całej operacji porwania jego kolegów. Postanawia wykorzystać sugestię zawartą w zaszy...

książek: 741
Karolina | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Kurczę, chyba za długo czekałam z przeczytaniem kolejnej części "Darów Anioła". Czytając część piątą, mało co pamiętałam z poprzednich tomów. Nie mogłam sobie przypomnieć skąd się wzięli niektórzy bohaterowie itd. Co do tej części...brakuje mi w niej akcji i napięcia, które było obecne w poprzednich częściach. Chyba z powiększającą się liczbą książek, które przeczytałam staję się coraz bardziej wybredna.

książek: 66
stempus | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Chyba nigdy wcześniej nie spotkałam się z książką tak dojrzałą opowiedzianą w sposób tak dziecięcy, a może na odwrót, ciężko określić. Zaskakująca historia, opowiedziana w sposób... niesamowity. Rzadko kiedy brakuje mi słów na opis czegokolwiek.

książek: 2195
Bed | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Wreszcie przeczytałam najpopularniejszą powieść Johna Irvinga "Świat wg Garpa" i chociaż wolę raczej minimalizm to ta książka podobała mi się.
Trudno nie przyznać, że autor znów angażuje się we wszystko od feminizmu po budowę półek. Książka ma dużo wątków i dodatkowo fragmenty utworów Garpa, bo tak się składa, że bohater też jest pisarzem. Utwór czytałam z ciekawością, chociaż zakończenie to nie mój styl. Mimo wszystko pisarz, który podchodzi tak poważnie do swojego pisania, może żartować z reszty. Ze zdziwieniem czytałam w opiniach, że książka jest odbierana jako wulgarna. Język jest soczysty, ale to raczej zaleta. Ogólnie polecam.

książek: 58
Kain_Verus | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Ta książka ma w sobie coś niesamowitego. Pomimo faktu, że fabuła jest dość przewidywalna i paru drażniących szczegółów (przytaczanie szczegółów technicznych wymyślonych technologii, łatwość przezwyciężania niektórych przeszkód), książka wciąga do tego stopnia, że nie można się od niej oderwać. Nie wiem czy to zasługa autora czy dobrego przekładu, ale język jakim ją napisano jest tak przystępny, że czytanie jest czystą przyjemnością. Nawet takie mankamenty jak nieskazitelność głównych bohaterów giną w elegancko opisanej, choć miejscami bardzo przewidywalnej, akcji. Podsumowując polecam:)

książek: 99
para_bolka | 2014-10-20
O książce: Głosy Pamano
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

Mówisz Cabre i wiesz, że czeka Cię symultaniczność narracji. Spodziewasz się osadzenia w historii a jednocześnie przeskoków czasoprzestrzennych. Wiesz, że zło i dobro będą się sprzęgać, by bohaterowie nie byli papierowi, a ich pełnokrwistość będzie powodować, że trudno będzie ich pokochać albo nienawidzić. Że jednoznaczność, krystaliczność to klisze nie dla tego twórcy. Wiesz to wszystko, ale gdy sięgasz po "Głosy Pamano" zaskakuje Cię, że można aż tak.

książek: 369
WMagdalena | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Przepis na szczęście to w zasadzie ......książka kucharska przepleciona czterema skąpymi w swojej objętości opowiadaniami odnoszącymi się do bohaterek poprzednich książek Katarzyny Michalak. Jestem rozczarowana z dwóch powodów: po pierwsze nie lubię opowiadań, zawsze czuję niedosyt, po drugie przepisy bez rewelacji. Nie znalazłam w książce nic dla siebie ani od strony prozy ani kulinarii.

książek: 8
rudazona | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Pełna humoru i gry słów krytyka konsumpcjonizmu. Czytałam mojej 11letniej córce i obie miałyśmy świetną zabawę

książek: 21
Anna | 2014-10-20
O książce: Nowe oblicze Greya
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Tak jak pierwszą część przeczytałam jednym tchem, drugą już z przymrużeniem oka, tak trzecią uważam za kompletną porażkę. Kolejny odcinek telenoweli, ciągnięty na siłę wątek. Przewidywalna do bólu.

książek: 21
Anna | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Pierwsza część mnie zaciekawiła, natomiast druga kompletnie rozczarowała. Trochę jak telenowela brazylijska, schodzą się, rozchodzą, nie bardzo rozumiem fenomenu tej książki...

książek: 224
olcia26 | 2014-10-20
O książce: Tęsknię za tobą
Dodana: kilka dni temu

Kiedy popatrzyłam w witrynę księgarni i zobaczyłam "Tęskinie za Tobą" wiedziałam, że przede mną ciekawe wieczory. Kilka ładnych tygodni nie sięgałam po Cobena i bardzo sie stęskniłam za tym stylem. WARTO było czekać, warto było tęsknić bo to doskonała książka. Ogromną sztuką jest napisać prawie 500 stron powieści żeby każda strona była o czymś, tutaj tak jest, nie ma mowy o monotonni czy nudzie. Znalazłam tu wszystko, niesamowita przestępczość, arcyciekawy wątek morderstwa ojca Kat, ciągle powracajaca pierwsza miłość, no i ZAKOŃCZENIE. Prawdy dowiadujemy sie po setkach stron czekania. Bardzo polecam!!!!

książek: 571
Gosia | 2014-10-20
O książce: Cinder
Na półkach: 2014, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Wow!
Niezbyt byłam przekonana do tej książki, kiedy ją wypożyczałam w bibliotece... ale polecała mi ją "moja ulubiona bibliotekarka" ;), więc nie byłam w stanie odmówić. Zaczęłam czytać - pierwsze strony i myśl: "Cóż, najwyżej nie skończę". Jakoś nie podobała mi się myśl o dziewczynie - cyborgu ("to takie nieludzkie! jak ja traktować? jak robota? jak człowieka?"). Ale z każdą kolejna stroną bohaterka robiła się ludzka. I żadne kable mi już nie przeszkadzały ;). Na następny dzień książka była już przeczytana, a ja postanowiłam wybrać się do biblioteki po księgę drugą ;). Nieokreślona przyszłość, cyborgi, androidy, miłość jak z bajki o Kopciuszku... Doskonała powieść! Dobrze się czyta, daje do myślenia... Jestem pod wrażeniem! I choć czytelnik domyśla się dużo więcej niż bohaterowie książki, to i tak czeka się na ten moment, w którym bohaterowie odkryją to, czego czytelnik dawno się domyślił. Świetna sprawa! Polecam!

książek: 417
malizna74 | 2014-10-20
O książce: Sejf
Dodana: kilka dni temu

Mocna, trzymająca w napięciu, niepokojąca, świetnie przeczytana przez autora (chociaż można się przyczepić, że Darski przestał jakoś w pewnym momencie "zaciągać" :P)

książek: 21
Anna | 2014-10-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Kiedy jeszcze byłam na studiach, praktycznie każda koleżanka chodziła z nią na wykłady, patrzyłam na nie jak pochłaniają kolejne tomy, usmiechają się pod nosem i zastanawiałam się co ma w sobie ta książka, że każda dziewczyna ją czyta? Pewnego dnia okazało się, że koleżanka ją posiada i postanowiłam sprawdzić jej fenomen. Książkę czyta się szybko, niby historia miłosna ale z jakimś nowym wątkiem. Bardzo szybko ją pochłonęłam ale nie zachwyciła mnie. Taka trochę wybujała historia dla studentek.

książek: 29
ilsa333 | 2014-10-20
O książce: Wzorzec zbrodni
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: kilka dni temu

W Nowym Jorku, jak w każdej metropolii codziennie dochodzi do zbrodni. Tarllow, starzejący się glina jest tego świadom jak mało kto. Z cynizmem obserwuje świat mordów, gwałtów i grabieży, nie przywiązuje dużej wagi do ludzkich tragedii, nie interesuje się, nie wnika, z nikim nie nawiązuje bliższych relacji. To w jakiś sposób ma go ochronić przez emocjonalnym dołem.

Pewnego dnia gdy dostaje wezwanie do kamienicy przy Pearl Street mocno zrewiduje swoje przekonanie o własnej emocjonalnej kuloodporności.

Na ścianie zobaczy rozchlapany mózg swojego współpracownika, a tuż po tym zwaliste cielsko szalonego mordercy, który załatwiwszy jego kumpla pada martwy od kuli wystrzelonej przez Tarllowa.

Wkrótce na jaw wyjdzie niechlubna tajemnica jaką skrywa budynek przy perłowej ulicy. Swoją metę urządził tam ktoś, kto pomysłowością, sprawnością, wizją przewyższa kompetencje niejednego seryjnego zabójcy. Łowca, którego tożsamość odkrywać będziemy powoli na kartach powieści Ellisa w swoim życiu zabi...

książek: 21
Anna | 2014-10-20
O książce: 36 tydzień
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

Uwielbiam kryminały, ale ta książka wydała mi się strasznie nudna. Męczyłam ją bardzo długo. Jakaś standardowa historia, jakieś śledztwo jest, ale większość historii skupiona była na życiu małżonków niż na tropieniu przestępcy.

książek: 175
Natalia | 2014-10-20
Dodana: kilka dni temu

Zarówno "alibi na szczęście", "krok do szczęścia" jak i "zgodna na szczęście" to fantastyczne książki o wielkiej miłości i przyjaźni. To idealna trylogia zwłaszcza dla kobiet o romantycznych duszach, które kochają lub tęsknią za miłością...

książek: 992
Madi | 2014-10-20
O książce: Zamek z piasku
Na półkach: Przeczytane
Dodana: kilka dni temu

W sumie nie lubię tkliwych romansów i dotychczas broniłam się od nich jak od ognia,ale jak to mówią: "starość ,nie radość" ,pomału zaczęłam sięgać po lżejszą literaturę i stwierdziłam ,że nawet mi się podoba.
"Zamek z piasku" jest właśnie taką lekturą-lekką i przyjemną ,którą czyta się w dwa wieczory przy ciepłej herbatce,pod ciepłą kołderką.
Książka ujęła mnie przede wszystkim realnym i życiowym tematem z jakim boryka się na co dzień wiele kobiet- mocne pragnienie dziecka,tak silne,że można zawalić dużo innych spraw w o kół siebie ,nawet własne małżeństwo.
Dodatkową gwiazdkę dodałam za miejsce,gdzie rozgrywa się akcja -Gdańsk,Wrzeszcz,molo na Zaspie, park i katedra w Oliwie,Matemblewo...moje rodzinne miasto i miejsca,w których bywam dość często i też mam do nich słabość.
Uważam ,że jest to CIEPŁA,MĄDRA i ŻYCIOWA książka i na pewno spodoba się tym,co choć trochę mieli/mają podobne problemy, co główna bohaterka.


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd