Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia lwowska

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
6,33 (3 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
0
6
1
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7506-202-1
liczba stron
352
język
polski

Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po...

Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych. Andrzej Fiedoruk Lwów – miasto legenda – jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur – Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni – niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony. Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.

 

źródło opisu: Empik

źródło okładki: http://dozamagazyn.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (17)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 543
gloria81 | 2013-11-26
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: listopad 2013

Bardzo fajna. Pożyczyłam i zaznaczyłam mnóstwo ciekawych przepisów. Autor zebrał je z kilku zeszycików, należących do różnych gospodyń, a więc różniących się nieco od siebie. Z przyjemnością spróbuje legumin,sosów, mięs i wypieków, które tam znalazłam.
Ciekawostką były dla mnie receptury na takie cuda jak konfitura z akacji, esencja octowa czy pasta do zębów i mydło.
Opowieści o dawnym Lwowie, stare fotografie i miary, których już dziś się nie używa.

Dać do donicy funt mąki żytniej...osobno palić w ryneczce na kuchni pół funta cukru...

Mimo zapomnianych wag i miar przepisy czyta się łatwo i są zrozumiałe. Uwielbiam starą, poczciwą kuchnię!

książek: 466
Dariusz_S Jasiński | 2011-03-18
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 14 grudnia 2010

Recenzja książki kucharskiej? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby powstawała dla portalu poświęconego sztuce kulinarnej, a nie kulturze i sztuce. A jednak „Kuchnia lwowska” Andrzeja Fiedoruka z pewnością przełamuje tradycyjny wizerunek gatunku.



Mnie osobiście Lwów kojarzy się w pierwszej kolejności z piłkarską drużyną Pogoni, która przed II Wojną Światową była jednym z najbardziej znaczących zespołów dla polskiego futbolu, szczególnie w latach dwudziestych zeszłego stulecia, kiedy pięć lat z rzędu zdobywała tytuł mistrza naszego kraju (w polskiej lidze występowały jeszcze trzy inne lwowskie zespoły).



Drugim skojarzeniem są Szczepcio i Tońcio, czyli panowie Wajda i Vogelfanger, znani z dwóch polskich filmów z lat trzydziestych.

więcej:
http://www.dozamagazyn.pl/wordpress/andrzej-fiedoruk-kuchnia-lwowska-recenzja/

książek: 550
Madalena90009 | 2014-12-17
Na półkach: Inne, Przeczytane
książek: 1778
walkiria | 2016-06-25
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 136
Katarzyna | 2015-04-18
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 521
Natalia | 2014-12-20
Na półkach: Chcę przeczytać, Posiadam
książek: 3245
Joanna | 2014-12-08
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 14
kebby | 2014-09-17
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 16510
Miśka | 2013-10-27
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 7 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd