Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień

Okładka książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień praca zbiorowa
Okładka książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień
praca zbiorowa Wydawnictwo: Buchmann kulinaria, przepisy kulinarne
144 str. 2 godz. 24 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Buchmann
Data wydania:
2022-10-26
Data 1. wyd. pol.:
2022-10-26
Liczba stron:
144
Czas czytania
2 godz. 24 min.
Język:
polski
ISBN:
9788383180298
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
9 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
232
231

Na półkach:

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni bez jej królowej, czyli dyni. Do tej pory najczęściej robiłam z niej zapiekankę w piekarniku, którą zajadamy się wszyscy w domu. Tym razem sięgnęłam m.in. po przepis na pikantna zupę z imbirem i chili. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 g dyni, 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki startego imbiru, 1 mała papryczka chili, 1 ząbek czosnku, 1 pomarańcza, 1/2 L bulionu warzywnego, 80ml śmietany kremówki. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z rozpuszczonym masłem i oliwą i po kolei podsmażamy na wolnym ogniu. Kiedy mamy już wszystko w garnku zalewamy to sokiem z pomarańczy i bulionem i gotujemy 20min pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietany i blendujemy całość na gładki krem, po nałożeniu na talerz doprawiamy solą, pieprzem, możemy dodać grzanki lub prażone pestki dyni. Smacznego 🙂

Książka kucharska okraszona jest przepięknymi zdjęciami ilustrującymi przepisy. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że dynię można przygotować aż na 50 sposobów. Znajdziemy tam sałatki, zupy, gnocchi, musy, babeczki, ale i naleśniki lub gofry. Namówiona przez dzieci w najbliższy weekend przygotuję im dyniowe gofry.

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni bez jej królowej, czyli dyni. Do tej pory najczęściej robiłam z niej zapiekankę w piekarniku, którą zajadamy się wszyscy w domu. Tym razem sięgnęłam m.in. po przepis na pikantna zupę z imbirem i chili. Do jej przygotowania potrzebujemy 500 g dyni, 1 łyżkę masła, 1/2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki startego imbiru, 1...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1508
1204

Na półkach: , , ,

Lubię od czasu do czasu sięgnąć po książki kucharskie, które często gęsto skrywają w sobie ciekawe i inspirujące przepisy na potrawy, które do tej pory nie gościły na moim stole.
Z więc przyjemnością sięgam po kolejne publikanie Wydawnictw Buchmann, które są skarbnicą smacznych receptur. Tym razem padło na dynię – (najczęściej) pomarańczowe warzywo, które chyba każdemu kojarzy się z jesienią i Halloween.

Zacznę jednak od tego, od czego zaczyna się ta książka - a mianowicie od opisów gatunków dyń. Co prawda ogólna ich liczba waha się około dwudziestu, jednak w tutaj znajdziecie krótkie charakterystyki czterech z nich. I tak dowiecie się, jakie są subtelne różnice między dynią hokkaido, piżmową, makaronową oraz żołędziową. Następnie przeczytacie kilka słów o tym, jak obrabiać to warzywo, by delektować się smakiem miąższu i pestek.
Dodatkowo dla tych z Was, którzy mogliby objadać się dynią cały rok, znajduje się wskazówka, co zrobić, by móc gotować dyniowe potrawy nie tylko w czasie, gdy jest sezon na to warzywo.

Książka ta podzielona jest na cztery rozdziały. W pierwszym z nich przeczytacie o przepisach, które idealnie nadadzą się na śniadania (w samotności i w towarzystwie). Drugi to skarbnica przepisów obiadowych. Trzeci zaś skrywa w sobie pomysły na kolacyjne dania. A ostatni z nich to przepisy na słodkie przekąski, które możecie traktować, jako desery albo przekąski właśnie i cieszyć się ich smakiem przez cały dzień.

A jak wyglądają same przepisy? Są bajecznie proste. Z jednej strony znajdziecie listę produktów, które musicie mieć w domu, by móc zabrać się za kucharzenie. Obok w kilku zdaniach macie opisane, jak ów danie wykonać, a na sąsiedniej kartce możecie przyglądać się apetycznemu zdjęciu, od patrzenia, na które cieknie ślinka i ma się ochotę skosztować się nawet w formie papierowej.

W ogóle cała publikacja ubrana jest w cudownej urody szatę graficzną, która oddaje nie tylko piękno dyni, ale jesieni w ogóle. Oranże, sepie, brązy i zielenie wypełniają tę książkę od początku i końca, więc ci z Was, którzy lubują się w pięknie wydanych książkach (nie tylko) kucharskich, będą zachwyceni zewnętrzem i wnętrzem Dyni od kuchni.

Od siebie mogę dodać, iż długo nie byłam fanką tego warzywa, ale publikacja ta odczarowała je w mojej kuchni i z przyjemnością zaczęłam eksperymenty z tym cudownej urody i smaku (jak się okazało) warzywem. Za mną dopiero kilka wariacji na temat słodkiej dyniowej odsłony, jednak pomalutku przymierzam się do dań bardziej słonych niż słodkich). Na razie jednak mogę polecić z czystym sumieniem dyniowe naleśniki, czy ciasteczka, które pokochały moje dzieci.

Więc jeśli chcecie poznać nowe oblicze dyni i lubicie siedzieć w kuchni, to sięgnijcie po Dynię od kuchni. Zakochacie się w tych przepisach i na pewno znajdziecie pośród tej pięćdziesiątki takie, które zawładną Waszymi żołądkami. Gorąco polecam!

Lubię od czasu do czasu sięgnąć po książki kucharskie, które często gęsto skrywają w sobie ciekawe i inspirujące przepisy na potrawy, które do tej pory nie gościły na moim stole.
Z więc przyjemnością sięgam po kolejne publikanie Wydawnictw Buchmann, które są skarbnicą smacznych receptur. Tym razem padło na dynię – (najczęściej) pomarańczowe warzywo, które chyba każdemu...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1067
136

Na półkach:

Więcej recenzji książek na blogu hopeandfaaith.blogspot.com


Jesień to idealny sezon na dynię. Zazwyczaj to warzywo kojarzyło mi się z wycinanymi lampami na Halloween. Chciałam to odkręcić i spróbować ugotować coś pysznego z dyni.






Przede wszystkim zaczarowała mnie oprawa graficzna książki. Jest po prostu ślicznie wydana, w twardej okładce z przyjemnymi w dotyku kartkami. Przepiękne zdjęcia dyni i oprawa tekstowa przepisów. Przedstawione przepisy są pogrupowane na posiłki na pory dnia - o świcie, w południe, pod wieczór oraz od rana do nocy. W całej książce znajdziemy 50 przepisów. Przepisy nie są przekombinowane i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają od nas przygotowania wymyślnych składników.




Polecam dla każdego, kto chce ugotować dynię. Nie ma trudnych przepisów, wystarczy sama chęć.

Więcej recenzji książek na blogu hopeandfaaith.blogspot.com


Jesień to idealny sezon na dynię. Zazwyczaj to warzywo kojarzyło mi się z wycinanymi lampami na Halloween. Chciałam to odkręcić i spróbować ugotować coś pysznego z dyni.






Przede wszystkim zaczarowała mnie oprawa graficzna książki. Jest po prostu ślicznie wydana, w twardej okładce z przyjemnymi w dotyku...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2341
2325

Na półkach:

Lubcie gotować? Szukacie pysznych przepisów na jesienne potrawy? Jeśli tak, to książka w sam raz dla was.
Znajdziemy tutaj aż 50 przepisów na różnorodne dania przyrządzone z dyni. Śniadania, obiady, kolacje, słodkie albo słone, wszystko co chcecie do wyboru do koloru.

Do tego mnóstwo apetycznie wyglądających zdjęć które tym bardziej zachwycają do gotowania.

Bardzo lubię książki kucharskie. Szczególnie tak pięknie przygotowane jak ta. Nie zdarzało mi się gotować potraw dyniowych ale po lekturze tej książki na pewno spróbuje. Jest bardzo ciekawie przygotowana i zdecydowanie ma jesienny klimat.

Lubcie gotować? Szukacie pysznych przepisów na jesienne potrawy? Jeśli tak, to książka w sam raz dla was.
Znajdziemy tutaj aż 50 przepisów na różnorodne dania przyrządzone z dyni. Śniadania, obiady, kolacje, słodkie albo słone, wszystko co chcecie do wyboru do koloru.

Do tego mnóstwo apetycznie wyglądających zdjęć które tym bardziej zachwycają do gotowania.

Bardzo lubię...

więcej Pokaż mimo to

avatar
617
612

Na półkach: ,

Tej jesieni czekałam na dwie nowe książki kucharskie, a ta jest trzecia, i pojawiła się jak biały rycerz na koniu w momencie, kiedy właśnie przywaliło mnie dyniami.

Do tej pory jedyne, co robiłam z dyni, to zupa. Co prawda, za każdym razem wychodzi inaczej (ostatnio dorzucam batata, bo jest bardziej aksamitna w smaku, polecam),jednak poza nią nie robiłam nic innego, a dynia to przecież morze możliwości!

@wydawnictwo_buchmann wydało właśnie małą, poręczną książkę z pięćdziesięcioma przepisami dyniowymi. Zdjęcie, przepis, zdjęcie, przepis i tak do końca. Przepisy są proste i w większości jarskie.

Tej jesieni czekałam na dwie nowe książki kucharskie, a ta jest trzecia, i pojawiła się jak biały rycerz na koniu w momencie, kiedy właśnie przywaliło mnie dyniami.

Do tej pory jedyne, co robiłam z dyni, to zupa. Co prawda, za każdym razem wychodzi inaczej (ostatnio dorzucam batata, bo jest bardziej aksamitna w smaku, polecam),jednak poza nią nie robiłam nic innego, a...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1314
1167

Na półkach: , ,

Jeśli jesienią w kuchni, podobnie jak u mnie, króluje u Was dynia, to ta książka będzie dla Was idealna. Szczególnie jeśli poszukujecie nowych inspiracji i chcecie przyrządzić z tego pysznego warzywa coś więcej niż zupę i placuszki, choć i w ich temacie znajdziecie tu kilka wariacji.

Co urzekło mnie od razu po otwarciu książki? Cudowne i smakowite zdjęcia, od których ślinka automatycznie napływa do ust. Ale to od drugiego wejrzenia zakochałam się w ciekawych, ale nieprzekombinowanych przepisach, do których składniki (przynajmniej przeważającej większości) znajdziemy w naszej lodówce i kuchennych szafkach.

Ze względu na dostępność rukoli w ogrodzie zdecydowałam się w pierwszej kolejności na bruschettę z dynią, fetą i rukolą, ale przepisów do wypróbowania zaznaczyłam sobie znacznie więcej. Genialna wydaje się opcja śniadaniowa w postaci jogurtu z musem dyniowo-jabłkowym, a gości na pewno poczęstuję w najbliższym czasie sałatką ze szpinaku, dyni i sera pleśniowego doprawionej sosem malinowym.

Podział na dania śniadaniowe, obiadowe i kolacje, a także takie, którymi można raczyć się bez względu na porę dnia ułatwia dokonanie wyboru. Znajdziecie tu też kilka, przynajmniej jak na moje umiejętności kulinarne, nieco bardziej ambitnych przepisów.

Dynia zawiera wiele składników odżywczych, których nie traci w obróbce termicznej, dlatego warto mieć ją w swoim menu przez cały rok, nie tylko w sezonie. Jak podpowiada książka, puree z pieczonej dyni można zawekować i korzystać z jej smaku, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota. Ja wolę je mrozić, ale może spróbuję i tej możliwości. Z pewnością jednak dzięki tej książce rozszerzę znacznie mój wachlarz potraw z dyni i Was również zachęcam do zaprzyjaźnienia się z tym cudownym warzywem, które jako jedno z niewielu dostarczy nam, w zastępstwie słońca, witaminy D3.

Jeśli jesienią w kuchni, podobnie jak u mnie, króluje u Was dynia, to ta książka będzie dla Was idealna. Szczególnie jeśli poszukujecie nowych inspiracji i chcecie przyrządzić z tego pysznego warzywa coś więcej niż zupę i placuszki, choć i w ich temacie znajdziecie tu kilka wariacji.

Co urzekło mnie od razu po otwarciu książki? Cudowne i smakowite zdjęcia, od których...

więcej Pokaż mimo to

avatar
339
239

Na półkach:

Jesienią często spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem temperatury zmienia się też nasze codzienne menu. To idealny moment by szukać kulinarnych inspiracji oraz próbować nowych potraw. Z publikacją „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” na pewno można smacznie i ciekawie spędzić czas!

W tej książce znajdźcie mnóstwo pomysłów na smakowite dania. Na słodko i na słono. Klasycznie oraz niestandardowo. Na śniadanie, obiad, kolację, deser, przekąskę… A to nie wszystko! Dowiecie się, która dynia jest lepsza do pieczenia, a która do gotowania. Prócz tego: jak przygotować purée i co zrobić z pestkami.

„Dynia od kuchni” to naprawdę ciekawa, przydatna, a także ładnie, starannie wydana publikacja. Można dzięki niej znacząco wzbogacić kuchnię sezonową. Dynia nie będzie już miała żadnych tajemnic! Miejcie ten tytuł na uwadze.

Cała recenzja na blogu: https://urocznica.pl/recenzja-dynia-od-kuchni-50-przepisow-na-jesien/.

Jesienią często spędzamy więcej czasu w domu, a pogoda za oknem sprzyja gotowaniu. Wraz ze spadkiem temperatury zmienia się też nasze codzienne menu. To idealny moment by szukać kulinarnych inspiracji oraz próbować nowych potraw. Z publikacją „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” na pewno można smacznie i ciekawie spędzić czas!

W tej książce znajdźcie mnóstwo pomysłów...

więcej Pokaż mimo to

avatar
110
110

Na półkach:

"Dynia od kuchni" to 50 różnorodnych przepisów, biblia jesienary i łakomczucha.

Dynia to niekwestionowana królowa jesiennego stołu. Jest tak wszechstronna, że można ją wykorzystywać od rana do wieczora. Będzie pysznym śniadaniem, obiadem, przekąską, deserem, słoikiem na zimę.

Przepisy w tej książce są niezwykle inspirujące i zróżnicowane. Podzielone rozdziałami według pór dnia. Są dania śniadaniowe, obiadowe, deserowe i uniwersalne. Co najważniejsze, przepisy są ciekawe, ale nie wydumane. Nie wymagają też zbyt wielu składników, nadmiernego nakładu kosztów i zaawansowanych umiejętności.

Zdjęcia są tak piękne, że można jeść oczyma. Do tego miła w dotyku, satynowa obwoluta sprawia, że korzystanie z tej książki to sama przyjemność.

Bardzo polecam!

"Dynia od kuchni" to 50 różnorodnych przepisów, biblia jesienary i łakomczucha.

Dynia to niekwestionowana królowa jesiennego stołu. Jest tak wszechstronna, że można ją wykorzystywać od rana do wieczora. Będzie pysznym śniadaniem, obiadem, przekąską, deserem, słoikiem na zimę.

Przepisy w tej książce są niezwykle inspirujące i zróżnicowane. Podzielone rozdziałami...

więcej Pokaż mimo to

avatar
86
45

Na półkach:

Ceikawe przepisy.

Ceikawe przepisy.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    14
  • Chcę przeczytać
    8
  • Posiadam
    3
  • Elitki
    1
  • 📚 REGAŁ - poradniki, zdrowie, książki kucharskie itp
    1
  • Brak w B
    1
  • Papierowy
    1
  • Kuchnia
    1
  • Moja mała biblioteczka
    1
  • Kulinaria
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień


Podobne książki

Przeczytaj także