Moje życie we Francji
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- My Life in France
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2010-06-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-06-14
- Data 1. wydania:
- 2006-04-04
- Liczba stron:
- 476
- Czas czytania
- 7 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-08-04452-0
- Tłumacz:
- Anna Sak
- Tagi:
- autobiografia
Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Julia Child - „matka chrzestna” Nagelli Lawson i Jamiego Olivera – sprawiła, że Amerykanie pokochali jedzenie i gotowanie. Swoje pięć minut w telewizji dostała po tym, jak na rozmowę o napisanej przez siebie książce kucharskiej przyniosła do studia jajka oraz wszystkie niezbędne narzędzia włącznie z przenośną kuchenką i przyrządziła na wizji omlet. Widzowie chcieli więcej!
Książka opowiada o początkach jej kulinarnej fascynacji, kiedy wraz z mężem zamieszkała we Francji. Nie znała wówczas ani słowa po francusku i nie miała pojęcia o gotowaniu.
"To książka o rzeczach, które w życiu kochałam najbardziej: moim mężu, Paulu Child; la belle France; i wielu przyjemnościach płynących z gotowania i jedzenia (…). Te wczesne lata we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu" – pisze Julia Child.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 748
- 663
- 222
- 45
- 27
- 19
- 10
- 10
- 9
- 9
Opinia
Do biograficznej książki Julii Child, mimo pozytywnych opinii na jej temat, podchodziłam nieco nieufnie. Nigdy nie lubiłam biografii, nie interesuje mnie życiorys, a twórczość danej osoby. Dlatego też bardzo, pozytywnie rzecz jasna, zaskoczyła mnie książka "Moje życie we Francji".
Wyobrażacie sobie życie w obcym miejscu, gdzie ludzie posługują się zupełnie nieznanym Wam językiem? Na pewno, acz to bardzo trudne. Jeżeli jednak jest się osobą na tyle ambitną, żeby nauczyć się go do perfekcji i jeszcze przyjmować lekcje w tym języku, lekcje gotowania - czemu nie. Właśnie tak do Francji udała się autorka książki, Julia Child - z zupełnym brakiem znajomości języka francuskiego i gotowania. I nauczyła się tych obcych jej początkowo rzeczy doskonale.
Autorka opowiada o około czterech latach swojego życia, życia we Francji. Zainspirowana francuską kuchnią zamierza nauczyć się gotować i zostać mistrzem kuchni. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to ot, błaha sprawa - aby zdobyć ten tytuł trzeba odbyć długą drogę, pełną przeszkód i potknięć. Jednak warto, i ona o tym wie. Ma doskonałego nauczyciela, wspierającego męża i przyjaciół i specjalistyczne przedmioty pod ręką, co ułatwia jej poznanie tajników sztuki gotowania.
Rewelacyjna książka, przepełniona entuzjazmem, emanująca ciepłem i smakiem. Czytając "Moje życie we Francji", nieustannie się uśmiechałam i byłam... głodna. Pełna nie tylko opisów, ale i przepisów różnych smakowitych potraw.
Przepis na Sole a'la normande :
"Włóż do nasmarowanego masłem naczynia 250 g wyfiletowanej soli, na wierzchu połóż kręgosłupy ryb, oprósz solą i pieprzem oraz zmielonymi szalotkami. Przygotuj zalewę z białego wina i wody, w proporcjach 1:1, oraz soku z małży i ostryg i zalej nią filety, tak aby były zakryte. Zagotuj. Gdy filety się ugotują, zanim wystygną, przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj do niej połowę wywaru i podgrzej. Pozostałą jego część mocno odparuj, do mniej więcej jednej trzeciej filiżanki, a następnie wlej do zasmażki i mieszaj nad ogniem. A teraz pora na błysk geniuszu Bugnarda : zdejmij patelnię z ognia i dodaj filiżankę śmietany i trzy żółtka; następnie, cały czas powoli mieszając, dodaj do sosu 350 g zwykłego masła. " [1]
Czytając przepisy zapowiadające prawdziwą ucztę kulinarną, wielokrotnie ślinka mi ciekła. "Moje życie we Francji" mówi jednak nie tylko o gotowaniu, ale i o tym, że wszystko - niezależnie od wieku - jest do zdobycia, potrzeba tylko wiary i wytrwałości. Niezależnie od okoliczności musimy dążyć do celu, aby go osiągnąć. Lektura "Mojego życia we Francji" była z pewnością nie tylko dla mnie znakomitą lekcją. Mimo, iż jest to biografia słynnej amerykańskiej kuchmistrzyni, czyta się ją jak zabawną powieść. Jeśli macie ochotę na chwile ciepła w te wietrzne, jesienne wieczory - przeczytajcie książkę (o) Julii Child. Wystarczy tylko ciepły koc, gorąca herbata i "Moje życie..." pod pachą, a rozgrzanie gwarantowane!
[1] - "Moje życie we Francji", Julia Child - str. 104-105
Do biograficznej książki Julii Child, mimo pozytywnych opinii na jej temat, podchodziłam nieco nieufnie. Nigdy nie lubiłam biografii, nie interesuje mnie życiorys, a twórczość danej osoby. Dlatego też bardzo, pozytywnie rzecz jasna, zaskoczyła mnie książka "Moje życie we Francji".
więcej Pokaż mimo toWyobrażacie sobie życie w obcym miejscu, gdzie ludzie posługują się zupełnie nieznanym Wam...