My Life in France

Wydawnictwo: Knopf
8 (1 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
1400043468
liczba stron
317
słowa kluczowe
Julia Child
język
angielski
dodała
JeKaterynka

In her own words, here is the captivating story of Julia Child’s years in France, where she fell in love with French food and found ‘her true calling.’ From the moment the ship docked in Le Havre in the fall of 1948 and Julia watched the well-muscled stevedores unloading the cargo to the first perfectly soigné meal that she and her husband, Paul, savored in Rouen en route to Paris, where he...

In her own words, here is the captivating story of Julia Child’s years in France, where she fell in love with French food and found ‘her true calling.’

From the moment the ship docked in Le Havre in the fall of 1948 and Julia watched the well-muscled stevedores unloading the cargo to the first perfectly soigné meal that she and her husband, Paul, savored in Rouen en route to Paris, where he was to work for the USIS, Julia had an awakening that changed her life. Soon this tall, outspoken gal from Pasadena, California, who didn’t speak a word of French and knew nothing about the country, was steeped in the language, chatting with purveyors in the local markets, and enrolled in the Cordon Bleu.

After managing to get her degree despite the machinations of the disagreeable directrice of the school, Julia started teaching cooking classes herself, then teamed up with two fellow gourmettes, Simone Beck and Louisette Bertholle, to help them with a book they were trying to write on French cooking for Americans. Throwing herself heart and soul into making it a unique and thorough teaching book, only to suffer several rounds of painful rejection, is part of the behind-the-scenes drama that Julia reveals with her inimitable gusto and disarming honesty.

Filled with the beautiful black-and-white photographs that Paul loved to take when he was not battling bureaucrats, as well as family snapshots, this memoir is laced with wonderful stories about the French character, particularly in the world of food, and the way of life that Julia embraced so wholeheartedly. Above all, she reveals the kind of spirit and determination, the sheer love of cooking, and the drive to share that with her fellow Americans that made her the extraordinary success she became.

Le voici. Et bon appétit!

 

źródło opisu: https://www.goodreads.com/book/show/5084.My_Life_in_France

źródło okładki: https://www.goodreads.com/book/photo/5084.My_Life_in_France

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1351)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 6777
Witold Lisek | 2014-02-08
Przeczytana: 09 lutego 2014

Niezwykle ciepła.
Świetnie się czyta.
Mnie wprawiła w doskonały nastrój ,tak że czytając ją miałem cały czas ochotę na jakieś przepyszne danie z kuchni francuskiej,
popić je jakimś wyśmienitym czerwonym winem i spałaszować deskę różnorakich serów
Jedna z tych co to mają duszę-po prostu lekka miła i przyjemna.
Można nieomal poczuć zapachy przygotowywanych i zjadanych potraw
Książka ta ucieszyła mnie jeszcze z jednego powodu-autorka traktuje gotowanie jak proces alchemiczny,a ja zawsze miałem i mam takie same odczucia względem kuchni.
W prawdziwe ubawienie wprawił mnie fakt jak to paryżanie czy też wogóle Francuzi (skądinąd najwięksi kolaboranci spośród wszystkich narodów okupowanych) wspominali jakież to oni musieli znosić udręki i jakiż głód musieli cierpieć podczas II wojny światowe (posiedzieli by choćby tylko 3 miesiące w jakiś gettcie ,toby się dopiero przekonali co to jest głód i nieludzkie traktowanie).
Fajowe określenie,że Niemcy to kraj potworów,a niemiecki to trudny i...

książek: 643
Mey-Mey | 2017-01-19
Przeczytana: 19 stycznia 2017

Jakież to było smaczne, barwne i fascynujące przeżycie! Julia Child była osobą inspirującą, cierpliwą, a jej pasja do gotowania do pozazdroszczenia. Nie każdy miałby tyle wytrwałości, żeby po kilkanaście lub kilkadziesiąt (!) razy robić jedną potrawę; modyfikować ją, używać różnych produktów, technik, żeby osiągnąć perfekcję, a przygotowane danie mogło trafić do jej książki kucharskiej.

Bardzo polecam!

książek: 774
Amadea | 2014-05-04
Przeczytana: 04 maja 2014

Ta książka autobiograficzna była dla mnie świetną odskocznią między tymi, jakie ostatnio czytam. A tym bardziej odskocznią , że nie lubię Francji, nie rzucam się na przepisy kulinarne z książek i czasopism, ani nie oglądam programów kulinarnych w TV. Byłam więc dość sceptycznie nastawiona do tej książki, ale uległam namowom i pożyczyłam, i o dziwo-nie żałuję.
Wprawdzie nie pokocham przez to wyczynów kuchennych, ani Francji, ale bardzo mi się podobała sama Julia Child - ktoś z charakterem i ciekawą osobowością. Optymistyczna, ciepła i ciekawa opowieść rozbudziła mój apetyt- o ile nie na potrawy- o tyle na poznanie innych książek tej autorki, a zwłaszcza dalszych jej losów i miejsc jej pobytów, dokąd udawała się z mężem.
Polecam więc tę autobiografię nawet tym, którzy nie mają zacięcia kulinarnego, ale lubią intelekt, ambicję i humor, bo w takim tonie autorka opisuje swoje życie we Francji.

książek: 2236
hiliko | 2010-10-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 21 października 2010

Do biograficznej książki Julii Child, mimo pozytywnych opinii na jej temat, podchodziłam nieco nieufnie. Nigdy nie lubiłam biografii, nie interesuje mnie życiorys, a twórczość danej osoby. Dlatego też bardzo, pozytywnie rzecz jasna, zaskoczyła mnie książka "Moje życie we Francji".
Wyobrażacie sobie życie w obcym miejscu, gdzie ludzie posługują się zupełnie nieznanym Wam językiem? Na pewno, acz to bardzo trudne. Jeżeli jednak jest się osobą na tyle ambitną, żeby nauczyć się go do perfekcji i jeszcze przyjmować lekcje w tym języku, lekcje gotowania - czemu nie. Właśnie tak do Francji udała się autorka książki, Julia Child - z zupełnym brakiem znajomości języka francuskiego i gotowania. I nauczyła się tych obcych jej początkowo rzeczy doskonale.
Autorka opowiada o około czterech latach swojego życia, życia we Francji. Zainspirowana francuską kuchnią zamierza nauczyć się gotować i zostać mistrzem kuchni. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to ot, błaha sprawa - aby zdobyć ten...

książek: 668
Monika | 2018-08-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 02 sierpnia 2018

Uczta dla podniebienia.Szkoda tylko, że tak "na sucho" Gdyby tak w realu przesympatyczna pani Child pogotowała chociaż przez tydzień...oj to byłoby coś, no i jeszcze najlepsza kuchnia na świecie...francuska. Sam sposób w jaki jest napisana ta książka specjalnie mnie nie porwał, ale osobowość bohaterki, jej cudowny mąż, jej niesamowita energia i chęć poznawania coraz to nowych potraw, produktów, kuchni, to totalny wulkan! Nie znam drugiej osoby, która z takim zaangażowaniem poznawała kulinarny świat.Polecam nie tylko opowieść o życiu we Francji, ale również przepisy kulinarne zgromadzone w książkach napisanych przez autorkę.

książek: 67
Krzysztof Piatek | 2010-07-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 25 lipca 2010

Książka ta jest po prostu cudna. Jest to entuzjastyczna opowieść o pasjach Julii Child, o fascynującej Francji, o miłości do gotowania i zgłębiania 'tajemnej sztuki kulinarnej', którą to Julia chce przekazać szerszemu odbiorcy. Ale jest to również opowieść o prozie życia, i jak ta 'proza', której często my nie doceniamy może być źródłem szczęścia.

Dla Julii gotowanie jest przede wszystkim powołaniem, rodzajem sztuki, której oddaje się bezgranicznie. Ale też trzeba zauważyć, że Julia w pewien sposób nawołuje do Doskonalenia się w tej sztuce (tak jak głosi tytuł jej książki kucharskiej, której to powstanie zostało tutaj opisane), że nie ma nic za darmo, ... "Im więcej się jednak uczysz, tym lepiej zdajesz sobie sprawę, ilu rzeczy nie wiesz" ... . Wiele razy słychać to z krat tej książki, kiedy czytamy o sprawdzaniu przepisów do książki kucharskiej i ciągłym ich udoskonalaniu. Ale jakże budujące i pełne uznania, a zarazem motywacji są te opisy nieustannych eksperymentów kulinarnych,...

książek: 1598
FrouFrou | 2012-07-09
Na półkach: Przeczytane, Rok 2012
Przeczytana: 10 lipca 2012

Cudowna historia Julii Child, która każdego zarazi swoim optymizmem. Wspomnienia autorki czyta się świetnie, styl jest lekki i przyjemny. Skłania do refleksji nad życiem, które tak celebrowała najsłynniejsza amerykańska kucharka.

książek: 980
Paula | 2010-08-05
Przeczytana: 05 sierpnia 2010

Bardzo ciekawa, pełna pasji i miłości do jedzenia książka! Na pewno godna polecenia fanom gotowania:) Czyta się ją błyskawicznie zazdroszcząc momentami Julii Child tego, że swoją pasję potrafiła przekształcić w sposób na życie i spełnienie siebie. Gotowanie stało się dla niej drugim po mężu Paulu, najważniejszym elementem życia i to właśnie w te książce widać. Naprawdę polecam!

książek: 610
Emma | 2011-02-08
Przeczytana: 08 lutego 2011

" Moje życie we Francji" to fantastyczna autobiografia Julii Child. Na stronach książki poznajemy cudowną kobietę, urodzoną kucharkę i wspaniałą przyjaciółkę.
Całość jest bardzo przystępnie napisana, właściwie, nie czułam, że czytam książkę, czułam, jakby Julia opowiadała historię specjalnie dla mnie. Może właśnie, mimo niemal 500 stron, książka została przeze mnie "połknięta".
Czytając tę książkę, zamarzyłam o zamieszkaniu we Francji, o delektowaniu się francuskim jedzeniem. O odwiedzeniu tych wszystkich miejsc, o których tak cudownie opowiadała sama autorka. O zjedzeniu i przygotowaniu w domu wszystkiego, czym zachwyciło się jej podniebienie (w książce znajdziemy też kilka przepisów).
Julia zaraża wszystkim, chęcią do życia, chęcią do gotowania i jedzenia. Książka ta pełna jest optymizmu, uśmiechu i serdeczności.
Dodatkowym plusem tej książki są zdjęcia, obrazujące całe życie Julii. Zdjęcia z osobistych albumów, robione przez jej męża.

"Moje życie" to jedna z tych książek,...

książek: 3913
betina360 | 2015-12-24
Na półkach: Przeczytane, 2015
Przeczytana: 24 grudnia 2015

Ksiazka pelna smakow i piekna Francji. A takze o kobiecie pelnej pasji i umiejetnosciach gotowania potraw francuskich ktore urzekaja i na podstawie ktorych powstaje ksiazka kucharska. Jest tu tez o milosci malzenskiej przyjazni i rodzinie.

zobacz kolejne z 1341 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd