Roślinna kuchnia regionalna
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych.
Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami.
Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.
Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.
Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 106
- 27
- 16
- 6
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Mój wymarzony prezent dotarł na mikołajowych saniach.
Już przeczytany i nie zawiódł.
Wydanie przecudne. Staranność widoczna na każdej stronie. Dawno mi się nie zdarzyło aż tak wygłaskać książki.
Teraz będę się realizować w kuchni odkrywając polskie smaki :)
Mój wymarzony prezent dotarł na mikołajowych saniach.
Pokaż mimo toJuż przeczytany i nie zawiódł.
Wydanie przecudne. Staranność widoczna na każdej stronie. Dawno mi się nie zdarzyło aż tak wygłaskać książki.
Teraz będę się realizować w kuchni odkrywając polskie smaki :)
Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele, więc często tylko od naszej wyobraźni zależy, którymi się zainspirujemy w kuchni. Często te przekazywane z pokolenia na pokolenie, tradycyjnie są najlepsze. Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzą i dlaczego goszczą w Waszej kuchni. Z pewnością ta książka na wiele takich pytań może odpowiedzieć, gdyż przedstawia potrawy znane w określonych regionach Polski, ale także ich historie. Równie istotne jest to, że dania są w wersji roślinnej. Okazuje się, że tradycyjna kuchnia regionalna w dużej mierze opierała się na roślinach i ziołach oraz innych darach natury. Warto więc wrócić do korzeni i czerpać z tej wiedzy.
Z przyjemnością przeczytałam wstęp, który wiele wyjaśnia i napisany jest w sposób zachęcający do lektury. Autor wskazuje, że kuchnia roślinna od niepamiętnych czasów gościła na naszych stołach i warto ją zastosować także u siebie. Często są to przepisy łatwe do wykonania, smaczne i zdrowe, nie potrzeba też do nich wymyślnych składników ani dużych funduszy. Z prostych składników można wyczarować smakowite dania.
Pierwsza część stanowi informacje oraz zbiór przepisów podstawowych. Znaleźć tu można chociażby pomysł na to, czym zastąpić jajka, czy mleko. Wśród przepisów bazowych znajdują się różne rodzaje sosów, czy przykładowo lukier, czyli to, co może się przydać w kolejnych działach. Dalej autor przygotował szesnaście działów, zgodnie z regionami Polski a w każdym z nich ciekawe przepisy, obok których znajdują się zdjęcia. Jako wstęp do każdego z przepisów stanowią informacje od autora, w krótkiej, przystępnej formie. Są wśród nich ciekawostki, skrawki historii, czy po prostu przemyślenia, czasem nawet fragment piosenki. To sprawia, że do tej książki nie podchodzi się jak do typowej publikacji kulinarnej, a bardziej z zaciekawieniem.
Zbliżają się Święta a wraz z nimi kojarzą się nam charakterystyczne potrawy. Mi na myśl przychodzi kapusta z grochem, danie proste, ale bardzo smaczne. Do tej pory nie wiedziałam, że związana jest z regionem łódzkim. Takich znanych nam potraw występuje całkiem sporo, ale są też takie, o których wcześniej nie słyszałam, a które chętnie wypróbuję, przykładowo tort fasolowy. W przepisach, które tradycyjnie są z mięsem, zawarte są informacje, czym można je zastąpić. Przykładowo kluski ziemniaczane tradycyjnie podawane z serem i boczkiem, można podać z tofu i skwarkami z selera. Swoją drogą ciekawa jestem smaku skwarek z selera, takiej opcji nie próbowałam.
Starałam się Wam pokazać, że to nie jest typowa książka kucharska, chociaż przepisów kulinarnych w niej nie brakuje. To raczej tak, jak autor wspomina wyprawa do różnych regionów Polski w celu poznania związanych z nimi potraw.
„Roślinna kuchnia regionalna” to jak tytuł wskazuje kuchnia wypełniona smakami i kolorami roślin. To także wyprawa w różne strony naszego kraju w celu poznania tradycyjnych potraw i ciekawostek oraz skrawków historii z nimi związanych. Z pewnością inspiracji kulinarnych w tej publikacji nie brakuje i warto mieć ją na swojej półce, by rozsmakować się w roślinnej kuchni i by wzbogacić przepisy, które są już nam znane.
http://wyczytane-ksiazki.blogspot.com/2020/12/roslinna-kuchnia-regionalna-pawel-ochman.html
Przepisów kulinarnych jest bardzo wiele, więc często tylko od naszej wyobraźni zależy, którymi się zainspirujemy w kuchni. Często te przekazywane z pokolenia na pokolenie, tradycyjnie są najlepsze. Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzą i dlaczego goszczą w Waszej kuchni. Z pewnością ta książka na wiele takich pytań może odpowiedzieć, gdyż przedstawia potrawy znane w...
więcej Pokaż mimo toJak zobaczyłam tą pozycje w @wydawnictwo_marginesy od razu wiedziałam że chciałabym się z nią zapoznać. Bo czyż nie jest pięknie podróżować kulinarnie po regionach Polski ? Odkrywać nieznane dania, zapomniane przepisy? I choć weganką nie jestem, to od czasu do czasu robię sobie takie roślinne detoksy.
.
Paweł Ochman, autor „Roślinnej kuchni regionalnej” zabiera nas w różne części Polski pokazując ciekawe przepisy. Na Lubelszczyznę, Pomorze Zachodnie, Podkarpacie, Kujawy czy Dolny Śląsk.
.
A czy nie ciekawie brzmiące nazwy jak hołubcie, dziędziuchy, fujarki pastusze, ruchańce, bomby legnickie nie zachęcają do poznania się z tą książką? Z książki dowiedzie się również jak wykorzystać czerstwy chleb, gdzie do potraw dodać brukiew, kalarepę czy pasternak. Dowiecie się również co króluje na świątecznych stołach Małopolski czy Śląska.
.
Przepisy są łatwe z prostych i tanich składników, do wykorzystania na słodko i wytrawnie, na śniadanie czy inne pory posiłków. Przepięknie wydana, przejrzyście z pięknymi zdjęciami potraw. Myślę, że byłby to idealny prezent dla wegana i nie tylko.
Jak zobaczyłam tą pozycje w @wydawnictwo_marginesy od razu wiedziałam że chciałabym się z nią zapoznać. Bo czyż nie jest pięknie podróżować kulinarnie po regionach Polski ? Odkrywać nieznane dania, zapomniane przepisy? I choć weganką nie jestem, to od czasu do czasu robię sobie takie roślinne detoksy.
więcej Pokaż mimo to.
Paweł Ochman, autor „Roślinnej kuchni regionalnej”...
Świetna książka - przepięknie i ciekawie wydana, większość produktów zawiera łatwo dostępne i lokalne produkty. Bardzo ciekawy podział - zamiast standardowego podziału na "zupy" "sałatki" jest podział na województwa. Autor przedstawia historię potraw, skąd wzięły się w danym regionie. Można się zainspirować i spróbować czegoś nowego.
Świetna książka - przepięknie i ciekawie wydana, większość produktów zawiera łatwo dostępne i lokalne produkty. Bardzo ciekawy podział - zamiast standardowego podziału na "zupy" "sałatki" jest podział na województwa. Autor przedstawia historię potraw, skąd wzięły się w danym regionie. Można się zainspirować i spróbować czegoś nowego.
Pokaż mimo to