Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2022-01-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-01-26
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788367022651
SZCZEGÓŁY
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach.
Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym.
Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
Przed nami przesmaczna przygoda!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 37
- 8
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Długo zastanawiałam się nad zakupem tej książki. Trochę się jej bałam, że przepisy będą przekombinowane. Poza tym, kasze są spoko, ale nie do przesady- lepsze są orzechy, czekolada, makaron, brokuły 😜 Ale że znam Autora z bloga Weganon, z którego czasem gotuję i pieczę i nigdy się nie zawiodłam, to stwierdziłam: no dobra, sprawdźmy, czy czymś mnie zaskoczy ta kasza 😉
Książka okazała się GENIALNA! Już przy pierwszym jej przeglądaniu stwierdziłam, że każdy przepis chcę spróbować! Musiałam jednak zacząć od uzupełnienia zapasów kasz, skoro zapowiadało się na wielkie gotowanie. Zanim jednak przyjechał do mnie kurier, starczyło mi jeszcze kaszy manny na tyle, by przygotować czekoladowe ciasto 😋 To taka kanapka- na spodzie i na górze herbatniki (domowe oczywiście najlepsze!),a w środku pyszny krem korzenno- czekoladowy z kaszą, której w ogóle nie czuć, a dodaje ona odpowiedniej konsystencji... Całość obłędna!!! Najlepsze były ostatnie kawałki po dwóch dniach spędzonych w lodówce 😊
Następne były zrazy gryczane- specjalnie dla mojego Męża, który kiedyś, zanim przeszedł na wegetarianizm uwielbiał te w wersji mięsnej. Byłam prawie pewna, że skrytykuje pomysł jedzenia tego dania, no bo jak zrazy, to nie z kaszy przecież! Zrazy muszą być z mięcha! Ale, ale, podanie z sosem grzybowym, ziemniaczkami i buraczkami zrobiło swoje 👌 Mąż, jak i wszyscy Domownicy byli zachwyceni i zdziwieni, że jak to, na serio to danie jest roślinne? Ten przepis to mistrzostwo świata!!!
Zachęcona sukcesami i smakiem, już na drugi dzień przygotowałam placki z pęczaku, z ziemniakami i surówką. Znowu smak bardzo przypadł nam do gustu! Kolejnego dnia były więc kotlety z kaszy gryczanej i tofu 💥 Kolejnego, klopsiki jaglane z sosem koperkowym 😍 Natomiast w weekend przygotowałam roladę ziemniaczaną, która przeniosła nas do dzieciństwa (tyle, że ja nigdy jako dziecko takiej nie jadłam... Ale Mąż podobno tak),a na deser, znaną nam od lat szarlotkę sypaną 🍎 Tyle już przetestowałam i każdy przepis był udany (to za mało powiedziane),pyszny i prosty w wykonaniu.
Wszystkie przepisy z książki "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" bazują na znanych wszystkim i dostępnych powszechnie składnikach, i to bardzo cenię. Aż trudno uwierzyć, że nasze polskie kasze można tak kreatywnie wykorzystać! Wyczarować z nich można ciasta i desery, farsze do pierogów, gołąbki, kotlety, placki, kluski, zupy, gulasze (a nie jako dodatek do gulaszu 😲),smarowidła do chleba, naleśniki, babki ziemniaczane i inne cuda. Moje plany z kaszą na najbliższy czas to kluski ziemniaczane z manną, krokiety z kaszy i orzechów, "kaszanka" zapiekana w jabłkach, pyzy z manną, placki jaglane, drożdżówki z kaszą jaglaną i tofu (będą w tygodniu na drugie śniadanie do szkoły i pracy 😉),gołąbki z kaszą manną i ziemniakami (czekam tylko na młodą kapustę),a na Wielkanoc zrobię ciasto orzechowe z kremem grysikowym. Na tym jednak na pewno nie zakończę! Moim wyzwaniem jest wykonanie każdego przepisu z tej książki 💪
Ale to, że propozycje Pawła Ochmana są pyszne i proste to nie wszystko, co mnie zachwyca. Animuszu dodaje jeszcze to, że przepisy te są roślinną wersją polskiej kuchni regionalnej! To jest coś absolutnie niebywałego! Nie znam nikogo innego, kto z taką fascynacją i starannością próbowałby przenieść nasze znane, tradycyjne smaki, które w oryginale często bazowały na produktach odzwierzęcych, na dania stricte roślinne. Za to Autor powinien dostać nagrodę 🏆 Dla mnie jest kulinarnym mistrzem!
Po sukcesach z kaszami w roli głównej, zamówiłam poprzednią książkę blogera, "Roślinną kuchnię regionalną". Też jest warta uwagi, również już z niej gotowałam, ale "Kasze" nie mają sobie równych. Kupujcie, póki jeszcze można ją znaleźć jako nowość wydawniczą, bo może się tak stać, jak z debiutem Weganona "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału"- już jest wyprzedany...
Długo zastanawiałam się nad zakupem tej książki. Trochę się jej bałam, że przepisy będą przekombinowane. Poza tym, kasze są spoko, ale nie do przesady- lepsze są orzechy, czekolada, makaron, brokuły 😜 Ale że znam Autora z bloga Weganon, z którego czasem gotuję i pieczę i nigdy się nie zawiodłam, to stwierdziłam: no dobra, sprawdźmy, czy czymś mnie zaskoczy ta kasza...
więcej Pokaż mimo toJeśli lubicie gotować, inspirować się nowymi przepisami czy poznać zastosowanie znanych Wam produktów w nowych aranżacjach smakowych, polecam tym co lubią kasze ale i nie tylko książkę Pawła Ochmana „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”. Autor prowadzi również blog @weganon gdzie dzieli się również przepisami i różnymi ciekawostkami ze świata kuchni roślinnej.
Wydanie książki przez @wydawnictwo_marginesy zasługuje na uwagę. Poręczny format, kolorowe zdjęcia na każdej stronie, łatwe i przejrzyste przepisy z podstawowym produktów które mamy w każdym sklepie, kuchni. Początek autor poświecił na wstęp, historie i tradycje oraz na przybliżenie nam rodzaju kasz i tak autor pogrupował w książce przepisy wg rodzaju kasz. Mamy przepisy z kaszą jaglaną (np. kotlety jaglano- ziemniaczane pycha),z kaszą manną ( m.in kluski leniwe z manny, pyzy z kaszą manną),kaszę gryczaną ( m.in kulebiak z kaszą, kapustą i ziemniakami czy pasta kaszą, fasolą i czosnkiem),kaszę jęczmienną (np. krem czekoladowy, pierogi z tartymi ziemniakami i kaszą perłową),kaszę kukurydzianą (m.in placki z kaszy kukurydzianej i tofu czy kluski kukurydziane)
Jeśli chcielibyście poeksperymentować, zaprzyjaźnić się z kaszami, poznać przepisy na kresowe pymchy, pierogi biłogarskie, podkarpackie huski, na makowiec z kaszą manną czy na słynną zupę łódzką fifkę znajdziecie to w tej książce oraz wiele innych ciekawych przepisów.
Czy słyszeliście o izbickich golasach czy szydłowieckich kaloszach ?
Świetna i bardzo smaczna była to przygoda kulinarna. A przepisy już wykorzystuje w mojej kuchni. Polecam!
Jeśli lubicie gotować, inspirować się nowymi przepisami czy poznać zastosowanie znanych Wam produktów w nowych aranżacjach smakowych, polecam tym co lubią kasze ale i nie tylko książkę Pawła Ochmana „Kasze w roślinnej kuchni regionalnej”. Autor prowadzi również blog @weganon gdzie dzieli się również przepisami i różnymi ciekawostkami ze świata kuchni roślinnej.
więcej Pokaż mimo toWydanie...