Roślinna kuchnia kresowa

- kulinaria, przepisy kulinarne
- 2023-04-12
- 2023-04-12
Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich.
Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes?
Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej.
Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach – a które dziś odeszło w zapomnienie – oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła.
Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami.
Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!
Kup Roślinna kuchnia kresowa w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Roślinna kuchnia kresowa
60 użytkowników ma tytuł Roślinna kuchnia kresowa na półkach głównych- Chcę przeczytać 50
- Kulinaria 2
- Napał 1
- To read 2022 1
- Obecnie poza moim zasięgiem 1
- Do kupienia 1
- Kuchnia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Roślinna kuchnia kresowa
Książka Pawła Ochmana, autora bloga weganon.pl pt. „Roślinna kuchnia kresowa” to skarbnica niesamowicie ciekawych (a zarazem prostych!) przepisów kulinarnych!
Jak sama nazwa wskazuje, publikacja ta zawiera przepisy na potrawy, które podawano na terenach Kresów Wschodnich, czyli obecnie części Litwy, Ukrainy i Białorusi, ziem, które przez II wojną światową leżały w granicach polskich. Przepisy są bardzo proste, kilkuskładnikowe i tradycyjne (jedyna zmiana, jak podejrzewam, to zamienienie produktów mlecznych zwierzęcych na roślinne),większość z nich to potrawy, które gościły na co dzień na stołach mieszczańskich i chłopskich, czyli potrawy tanie i bardzo pożywne. Oczywiście są też perełki, które gościły w domach raz do roku – potrawy wielkanocne i bożonarodzeniowe. Przepisy podzielone są na dziewięć działów, każdy z nich opatrzony jest dużym, ładnym zdjęciem potrawy, a sam przepis jest bardzo prosty i czytelny, więc nawet laik w kuchni sobie z nim poradzi. Jedyne czego mi tu zabrakło, to określenie na ile porcji jest dana potrawa. Ale jest jeszcze coś, co wynagradza i przebija wszystko – każdy jeden przepis opatrzony jest krótkim wstępem autora, w którym opisuje pochodzenie potrawy, różne jej wariacje, historię i ciekawostki oraz czasami też propozycje podania. Te tło historyczne, to coś, co nadaje tej książce niepowtarzalnego charakteru, sprawia, że nie jest to zwyczajna książka kulinarna. Przyznam, że ja znalazłam tu ogromną liczbę przepisów, które mnie ciekawią, tak mocno, że sama nie wiem, od którego zacząć! Oceniam 8,5/10, więcej napisałam tu: https://www.kryminalnatalerzu.pl/2023/05/roslinna-kuchnia-kresowa-pawe-ochman.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak sama nazwa wskazuje, publikacja ta zawiera przepisy na potrawy, które podawano na terenach Kresów Wschodnich, czyli obecnie części Litwy, Ukrainy i Białorusi, ziem, które przez II wojną światową leżały w...