Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze
- Kategoria:
- historia
- Wydawnictwo:
- Znak Horyzont
- Data wydania:
- 2020-04-06
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-04-06
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324056811
- Tagi:
- dwór królowie kuchnia
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?
Poznaj wielką historię od kuchni!
Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.
Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.
Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.
Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.
Od średniowiecza po dziś dzień.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 169
- 95
- 18
- 11
- 6
- 5
- 5
- 4
- 3
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo przyjemnie opowiedziane historie związane z jedzeniem. Dowiemy się co król jadał, z kim jadał, jak. Jak wyglądała kuchnia i wiele wiele innych ciekawostek. dodatkowo mała powtórka z historii. Polecam
Bardzo przyjemnie opowiedziane historie związane z jedzeniem. Dowiemy się co król jadał, z kim jadał, jak. Jak wyglądała kuchnia i wiele wiele innych ciekawostek. dodatkowo mała powtórka z historii. Polecam
Pokaż mimo toUwaga, nie czytać na głodniaka ;-) Bardzo dużo ciekawostek, których nie znajdziemy w zwykłych książkach historycznych. Podróż przez wieki i przez stoły królewskie i dworskie. To jedna z tych sytuacji, do których można trzymać w jednej ręce książkę, a w drugiej pieczone udko kurczaka. I kufel piwa na stole ;-) Po królewsku, a co ?!
Uwaga, nie czytać na głodniaka ;-) Bardzo dużo ciekawostek, których nie znajdziemy w zwykłych książkach historycznych. Podróż przez wieki i przez stoły królewskie i dworskie. To jedna z tych sytuacji, do których można trzymać w jednej ręce książkę, a w drugiej pieczone udko kurczaka. I kufel piwa na stole ;-) Po królewsku, a co ?!
Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Wiele bardzo ciekawych informacji o upodobaniach władców. Mi najbardziej przypadły go gustu rozdziały z polskimi władcami, ale kilka ciekawostek z dworów innych państw też było ciekawych. Książka bardzo dobra, polecam. Czyta się bardzo przyjemnie. Bardzo dobra lektura.
Bardzo dobra książka. Wiele bardzo ciekawych informacji o upodobaniach władców. Mi najbardziej przypadły go gustu rozdziały z polskimi władcami, ale kilka ciekawostek z dworów innych państw też było ciekawych. Książka bardzo dobra, polecam. Czyta się bardzo przyjemnie. Bardzo dobra lektura.
Pokaż mimo toHistoria to nie tylko wielkie wydarzenia, bitwy, kampanie czy losy wielkich ludzi - królów, książąt czy wodzów. To także sprawy bardzo przyziemne, jak np. ich upodobania kulinarne. Książka koncentruje się właśnie wokół tematu stołu, potraw i upodobań kulinarnych ludzi tworzących historie i wpływających na losy państw i narodów. Świetnie napisana, z dużą ilością ciekawostek to lektura dla wszystkich lubiących historię w mniej "akademickim" wydaniu. Czyta się szybko i miło.
Historia to nie tylko wielkie wydarzenia, bitwy, kampanie czy losy wielkich ludzi - królów, książąt czy wodzów. To także sprawy bardzo przyziemne, jak np. ich upodobania kulinarne. Książka koncentruje się właśnie wokół tematu stołu, potraw i upodobań kulinarnych ludzi tworzących historie i wpływających na losy państw i narodów. Świetnie napisana, z dużą ilością ciekawostek...
więcej Pokaż mimo toPodczas lektury miejscami skręcało mnie z obrzydzenia, czasami cieknęła slinka, a najczęściej burczało w brzuchu. "Przy stole z królem" pochłonęło mnie całkowicie i bawiłam się iście królewsko. Bardzo fajnie było poznać tak ważne historycznie osobowości "od kuchni" i zobaczyć w nich normalnych ludzi, którzy też stosowali przeróżne diety, mieli zaburzenia odżywiania albo po prostu lubili jeść. Świetna pozycja.
Podczas lektury miejscami skręcało mnie z obrzydzenia, czasami cieknęła slinka, a najczęściej burczało w brzuchu. "Przy stole z królem" pochłonęło mnie całkowicie i bawiłam się iście królewsko. Bardzo fajnie było poznać tak ważne historycznie osobowości "od kuchni" i zobaczyć w nich normalnych ludzi, którzy też stosowali przeróżne diety, mieli zaburzenia odżywiania albo po...
więcej Pokaż mimo toKsiążka o jedzeniu i historii, więc nic dziwnego, że mi się spodobała.
Bardziej zainteresowały mnie rozdziały o kuchni naszych rodzimych władców niż o tych zasiadających na europejskich tronach. O cesarzowej Sisi napisano już tyle książek i była znana z tego, że ciągle się odchudzała, więc moim zdaniem, w ogóle nie powinna się znaleźć w tej pozycji, ale poza nią reszta rozdziałów okazała się dla mnie interesująca.
Trochę jestem zaskoczona, że nasi królowie i szlachta nie jedli jakoś diametralnie inaczej niż my teraz, choć zdarzały się osobliwe przypadki. Taka np. Aleksandra z Czartoryskich Ogińska, słynąca z ogromnej siły fizycznej zjadała na śniadanie sześćdziesiąt jaj na twardo, dwa kapłony i trzy butelki wina, a kolejne posiłki były jeszcze obfitsze.
Książka warta przeczytania, bo dowiemy się z niej jak podawano posiłki, jak wyglądały uczty i biesiady, gdzie znajdowała się i jak wyglądała praca w kuchni (za czasów królowej Bony znajdowała się w osobnym budynku i potrawy docierały na stół zimne),gdzie zamawiano produkty i wiele innych ciekawych rzeczy. Polecam.
Książka o jedzeniu i historii, więc nic dziwnego, że mi się spodobała.
więcej Pokaż mimo toBardziej zainteresowały mnie rozdziały o kuchni naszych rodzimych władców niż o tych zasiadających na europejskich tronach. O cesarzowej Sisi napisano już tyle książek i była znana z tego, że ciągle się odchudzała, więc moim zdaniem, w ogóle nie powinna się znaleźć w tej pozycji, ale poza nią reszta...
Ciekawi Was życie prywatne koronowanych głów? Zastanawiacie się, co jadła na śniadanie królowa Jadwiga, co serwowano na czwartkowych obiadach u króla Stanisława, albo jaką historię ma sławny tort Sachera?👑
Dzięki tej wspaniale napisanej książce, dowiecie się samych interesujących ploteczek, na te nurtujące Was pytania! Sama bardzo lubię jeść i chętnie sięgam po przeróżne książki kucharskie, oglądam programy kulinarne, zbieram przepisy, a na zakupy spożywcze chodzę z ochotą 🤗
Przez chwilę byłam sceptyczna, czy ta książka będzie napisana przystępnym językiem, który nie męczy i nie robi nam w mętliku w mózgu, bo od nadmiaru informacji, czy suchych faktów historycznych, wiele osób nie sięga po takie lektury...
Czemu?
Z obawy.
Czy ją zrozumieją, czy połapią się w tym wszystkim? Ale tym razem się nie zawiedziecie! Nawet laik będzie miał wrażenie, że czyta się to tak szybko, jak "plotki na poziomie"🤗
Dowiemy się między innymi tego, co podano na weselu królowej Elżbiety II, a także na weselach jej matki, babki, Kate i Williama, czy Meghan i Harry'ego. Jak na co dzień wyglądają posiłki królowej Anglii i do czego Jej Wysokość ma szczególną słabość☕🍫
Poczytamy także o tym, jak to król Jagiełło uwielbiał jeść gruszki, choć musiał się z tym kryć, a Franciszek Józef darzył sympatią bułeczki kajzerki, czy jak wyglądała dieta pięknej Sisi, czyli Elżbiety Bawarskiej, która jako jedna z pierwszych stosowała iście drakońskie diety-cud😲
Z całego serca polecam Wam sięgnąć po ten tytuł, bo jest rewelacyjny. Zabłyśniecie potem wiedzą w towarzystwie, zaskakując gości😁 Ja żałuję tylko tego, że książka nie była dwa razy grubsza, hehe.
To się nazywa "smakowita lektura", nie ma co😋🍖🍧🥐
Ciekawi Was życie prywatne koronowanych głów? Zastanawiacie się, co jadła na śniadanie królowa Jadwiga, co serwowano na czwartkowych obiadach u króla Stanisława, albo jaką historię ma sławny tort Sachera?👑
więcej Pokaż mimo toDzięki tej wspaniale napisanej książce, dowiecie się samych interesujących ploteczek, na te nurtujące Was pytania! Sama bardzo lubię jeść i chętnie sięgam po przeróżne...
Nie wiem, jak Wy się zapatrujecie na temat jedzenia, ale ja uwielbiam książki w tej tematyce, a zwłaszcza historyczne ujęcia tematu jedzenia. Kolejna świetna pozycja za mną, tym razem spod pióra Wiki Filipowicz. "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II" jest wspaniałą książką, naszpikowaną ogromną ilością wiedzy i ciekawostek nie tylko stricte związanych z jedzeniem.
Z książki możecie się dowiedzieć m.in. Dlaczego w średniowieczu nie jadano surówek? Dla jakiego władcy wyhodowano pierwsze truskawki? Kto z dostojnych władców zastosował pierwszą w historii dietę? Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Która królowa była wielką amatorką piwa? Dlaczego widelec zwany potocznie "grabkami" długo nie mógł znaleźć miejsca wśród stołowej zastawy? Dowiecie się o prawdziwej historii croissanta, kawy czy kartofla. Autorka opowiada o największych, najwytworniejszych, najdroższych ucztach weselnych, podaje też menu i wydatki różnych uroczystości. Książka jest fascynującą opowieścią o czasach przeszłych i współczesnych.
Więcej moich recenzji na:
https://www.instagram.com/anemonenemorose/
Nie wiem, jak Wy się zapatrujecie na temat jedzenia, ale ja uwielbiam książki w tej tematyce, a zwłaszcza historyczne ujęcia tematu jedzenia. Kolejna świetna pozycja za mną, tym razem spod pióra Wiki Filipowicz. "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II" jest wspaniałą książką, naszpikowaną ogromną ilością wiedzy i ciekawostek nie...
więcej Pokaż mimo toKsiążka nadzwyczaj ciekawie napisana, jak na temat, który mógłby być dosyć monotonny i zgrabnie przeplata wątki około-żywienione, z ciekawymi faktami historycznymi - dobry wstęp do dalszego zagłębienia się w życiorysy opisywanych postaci!
Książka nadzwyczaj ciekawie napisana, jak na temat, który mógłby być dosyć monotonny i zgrabnie przeplata wątki około-żywienione, z ciekawymi faktami historycznymi - dobry wstęp do dalszego zagłębienia się w życiorysy opisywanych postaci!
Pokaż mimo toPołączenie historii z kulinariami okazało się daniem lekkim i bardzo smakowitym. Jak i co jadali królowie, to temat dotychczas raczej pomijany. A szkoda, bo można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy. Świetnie napisana książka. Polecam.
Połączenie historii z kulinariami okazało się daniem lekkim i bardzo smakowitym. Jak i co jadali królowie, to temat dotychczas raczej pomijany. A szkoda, bo można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy. Świetnie napisana książka. Polecam.
Pokaż mimo to