Ramen w domu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Ramen at Home
- Wydawnictwo:
- Poradnia K
- Data wydania:
- 2020-02-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-02-26
- Liczba stron:
- 200
- Czas czytania
- 3 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788366005433
- Tłumacz:
- Magdalena Gendźwiłł
- Tagi:
- kuchnia kuchnia orientalna kuchnia azjatycka kuchnia japońska kulinaria gotowanie zupy ramen
Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
Przygotowanie ramenu to spory wyczyn – autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do idealnej, prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły całego świata, Ramen w domu daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania. To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań. Książka ukaże się 26 lutego nakładem wydawnictwa Poradnia K.
„Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować. My, Polacy, jesteśmy mistrzami w gotowaniu zup i jestem przekonana, że pokochamy też ramen. W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat, a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!”
– Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 25
- 18
- 10
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Ramen kilka lat temu podbił serca i żołądki Polaków. Książka ta pozwala zgłębić tajemnice smakowitego, gorącego bulionu oraz daje nam propozycje jak zrobić kilkadziesiąt różnych jego w wersji, każdy znajdzie tu idealną zupę dla siebie.
Ramen kilka lat temu podbił serca i żołądki Polaków. Książka ta pozwala zgłębić tajemnice smakowitego, gorącego bulionu oraz daje nam propozycje jak zrobić kilkadziesiąt różnych jego w wersji, każdy znajdzie tu idealną zupę dla siebie.
Pokaż mimo toWiele hałasu o rosół z makaronem ;)
W drugiej połowie XIX wieku do Japonii zawędrowała chińska zupa z kluskami, której przygotowywanie Japończycy, jak to zazwyczaj oni, zamienili w kolejną dziedzinę sztuki, praktykowaną do dzisiaj.
Są szkoły gotowania ramenu, mistrzowie kulinarni przygotowujący wyjątkowy ramen, do których restauracji ustawiają się długie na kilka przecznic kolejki oraz setki regionalnych i pilnie strzeżonych przepisów na "zupę z tajemniczym składnikiem"*, smakującą jak coś najlepszego, co w życiu jedliście i od teraz chcecie jeść codziennie po kres swoich dni. To właśnie japoński ramen.
Autor zaś, amerykański absolwent Osaka Ramen School, zabiera nas we wspaniałą podróż przybliżającą wszystkie sekrety dobrego ramenu. Jego historię i lokalne smaczki, przepisy wymagające całego weekendu stania przy parujących wywarach albo takie, które mogą być propozycją na błyskawiczną kolację, bo ich przygotowanie trwa tyle, co zagotowanie wody na makaron. Zwłaszcza jeśli
w poprzedni weekend przygotowaliśmy te wszystkie wywary i wystarczy po nie sięgnąć do lodówki.
Założeniem książki było dostosowanie tradycyjnych japońskich receptur do możliwości zakupu składników przez zachodniego czytelnika. Oczywiście, nie tych dostępnych w każdym sklepiku na rogu, raczej do nabycia na półkach z kuchnią świata, ale kiełki soi, pędy bambusa czy marynowany imbir to nie jest już nawet u nas taka egzotyka, więc moim zdaniem to się w pełni udało.
Książkę uważam za świetną i bardzo polecam miłośnikom ramenu, którzy chcieliby spróbować swoich sił w domu, z dwoma zastrzeżeniami.
Minus jedna gwiazdka za brak zdjęć poszczególnych potraw i spolszczenia linków do sklepów internetowych.
Minus druga gwiazdka za propozycje wegańskich wersji ramenu, w których choshu (marynowana wołowina) jest zastąpiona zielonymi warzywami, i tak przez całą książkę, a potem idzie fama, że wegańskim jedzeniem nie można się najeść. Bo faktycznie, jeśli białko w potrawie zastąpimy błonnikiem z warzyw, to zamiast solidnego obiadu dostajemy lekką przystawkę. Choshu można jednak spokojnie zastąpić tofu marynowanym w sosie teriyaki. Będzie i pysznie, i sycąco.
Smacznego :)
*kto oglądał "Kung Fu Panda" ten wie.
Wiele hałasu o rosół z makaronem ;)
więcej Pokaż mimo toW drugiej połowie XIX wieku do Japonii zawędrowała chińska zupa z kluskami, której przygotowywanie Japończycy, jak to zazwyczaj oni, zamienili w kolejną dziedzinę sztuki, praktykowaną do dzisiaj.
Są szkoły gotowania ramenu, mistrzowie kulinarni przygotowujący wyjątkowy ramen, do których restauracji ustawiają się długie na kilka przecznic...
W ramenie zakochałam się po obejrzeniu filmu Ramen Girl. Ugotowałam z tej książki już parę przepisów, np. shio ramen z zielonymi warzywami, ramen tonkotsu, ostry miso ramen i chashumen z boczkiem.
I było to prostsze niż myślałam.
Naprawdę bez problemu da się ugotowac ramen w domu - w tej książce jest to opisane krok po kroku :)
W ramenie zakochałam się po obejrzeniu filmu Ramen Girl. Ugotowałam z tej książki już parę przepisów, np. shio ramen z zielonymi warzywami, ramen tonkotsu, ostry miso ramen i chashumen z boczkiem.
Pokaż mimo toI było to prostsze niż myślałam.
Naprawdę bez problemu da się ugotowac ramen w domu - w tej książce jest to opisane krok po kroku :)
Zacznę od tego, że uwielbiam gotować i piec. Mogłabym cały dzień spędzić w kuchni, kombinując jak ulepszyć nowe potrawy lub je zmienić w zależności od moich preferencji. Często w książkach kucharskich dostajemy bardzo niezrozumiałe przepisy, które wymagają od nas wujka google, żeby chociaż zrozumieć co kucharz miał na myśli. "Ramen w domu" to przepisy dla wszystkich, którzy przygodę z kuchnią azjatycką dopiero zaczynają, jak ja.
Musze powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczona. Każdy przepis w tej książce kucharskiej jest do zrobienia, bez wcześniejszej znajomości tych dań. Jest klarowny i przejrzysty, opisane zostało krok po kroku, co należy kupić, dodać, zmieszać żeby uzyskać pożądany efekt. Jestem pod wrażeniem, że zostały również wyjaśnione nazwy oraz dodane przepisy, które są podstawą każdego dobrego ramenu.
Jedyne o może trochę wadzić w zachwytach nad nią to brak zdjęć. Niestety nie są one dodane do każdego dania a szkoda, bo fajnie by było wiedzieć czy nasz ramen ma właśnie tak wyglądać. Choć oczywiście magia tego specyficznego dania polega na tym, że możemy sami je modyfikować do woli.
Dużym plusem jest spora ilość przepisów; w całej książce jest ich ponad sto. Warto dodać, że to nie tylko wywary ale również makarony. Poznajemy kilka ciekawostek o japońskiej kulturze i kuchni oraz sztuczki, które ułatwiają nam gotowanie. Japończycy to niezwykłe danie wynieśli do rangi sztuki a jednocześnie sprawili, że głębia smaku zostanie z nami na długo.
Sam autor mieszka w Japonii i co nikogo nie powinno dziwić na tym etapie, jest jego znawcą. ukończył nawet Szkołę Ramenu w Osace! Jego wariacje na temat tego dania możemy poznać właśnie z przepisów. Od tych najbardziej tradycyjnych i podstawowych po bardziej zwariowane.
Jeśli chodzi o samą książkę, jest ona niezwykle kolorowa i barwna, pomimo małej ilości zdjęć. Wygodny format, który można rozłożyć w kuchni podczas gotowania, przejrzyste przepisy, drobne podpowiedzi.
Polecam wszystkim, którzy chcieliby spróbować czegoś innego z drugiego końca świata a do tej pory nie mieli odwagi.
Zacznę od tego, że uwielbiam gotować i piec. Mogłabym cały dzień spędzić w kuchni, kombinując jak ulepszyć nowe potrawy lub je zmienić w zależności od moich preferencji. Często w książkach kucharskich dostajemy bardzo niezrozumiałe przepisy, które wymagają od nas wujka google, żeby chociaż zrozumieć co kucharz miał na myśli. "Ramen w domu" to przepisy dla wszystkich,...
więcej Pokaż mimo to„Ramen w domu” to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważne dania z nowymi smakami. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kucharskie, lubię poznawać nowe smaki, ucząc się na własnych błędach. Ramen jadłam raz w życiu w restauracji. Powiem szczerze, że uwielbiam wszelkie dania z makaronem, a ramen daje nam mnóstwo możliwości smakowych i wizualnych. Na pewno wkrótce wypróbuję niektóre z tych przepisów. Zawsze podobał mi się pomysł robienia ramenu, ale wcześniej wydawało mi się to tak bardzo skomplikowane. Jednak ta książka z przepisami jest bardzo łatwa do przeczytania, z prostymi instrukcjami i trikami.
Przepisy na Ramen chciałam mieć ze względu na możliwość, że przygotuję coś nowego dla moich gości. Nie jestem ekspertem w kuchni orientalnej, ale uważam tę książkę za prostą i dobrze napisaną. Poleciłabym ją każdemu, kto chciałby gotować niesamowite japońskie potrawy. Wiele słyszałam o kuchni japońskiej, smakowałam już mniej i ta książka na pewno pomoże mi poznawać coraz więcej niesamowitych smaków.
Jedynym minusem książki był brak zdjęć przy każdym daniu. Ja jestem wzrokowcem i to właśnie zdjęcia dań zachęcają mnie do ich przyrządzenia. Myślę, że właśnie zdjęcia w przypadku nowych smaków i dań to ważny czynnik, który sprawia, że chcemy coś ugotować. Jak to się mówi, jemy oczami. Poza tym jednym elementem, którego mi brakowało, uważam, że to naprawdę dobra książka, która sprawi, że będziemy chcieli więcej gotować. Przepisy są w miarę łatwe, a składniki potrzebne do ich przygotowania są coraz bardziej dostępne w polskich sklepach. Nic tylko gotować.
Japoński ramen to danie, które nie wymaga trzymania się ściśle danego przepisu. Uczy nas eksperymentowania i próbowania nowych smaków. Książka dostarczy nam wiele niezwykle cennych wskazówek, które ułatwią pracę w kuchni. W książce Briana MacDuckstona znajdują się informacje o tym co to jest właśnie ramen, jego pochodzeniu, podstawach i bogactwie smaków.
Rozdział 1. Ramen dla każdego – rozdział poświęcony ideii ramenu, jego podstawowych informacji i wskazówek, które powinniśmy wiedzieć, zanim zabierzemy się za przygotowywanie dań.
Rozdział 2. Wywary i sosy tare – są one głównymi składnikami ramenu, ponieważ dodaje się je do ramenu. Ich sposób przygotowania całkowicie różni się od tych serwowanych na naszych stołach.
Rozdział 3. Ramen, czyli makaron – kilka przepisów na makaron, który jest podstawą ramenu.
Rozdział 4. Dodatki – to one właśnie sprawiają, że ramen że zwykłego staje się wyjątkowy i unikalny.
Rozdział 5, 6, 7, 8 oraz 9 to propozycje na tradycyjne rodzaje ramenu, takie jak Shio ramen, Shoyu ramen, Miso ramen, Tonkotsu ramen i wiele innych. Jak widać jest ich mnóstwo, są bardzo urozmaicone, to bogactwo smaków.
Rozdział 10. Przystawki – kilka prostych i niezwykle efektownych przystawek, które odmienią każdą imprezę.
Książka jest napisana w bardzo przystępnym języku. Przepisy są dokładnie opisane krok po kroku i na pewno każdy sobie z nimi doskonale poradzi. Dodatkowo wprowadzone są różne sztuczki i triki, które ułatwią gotowanie. Ja już jeden przepis mam za sobą i jestem ciekawa kolejnych.
„Ramen w domu” to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważne dania z nowymi smakami. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kucharskie, lubię poznawać nowe smaki, ucząc się na własnych błędach. Ramen jadłam raz w życiu w restauracji. Powiem szczerze, że uwielbiam wszelkie dania z makaronem, a ramen daje nam mnóstwo możliwości...
więcej Pokaż mimo toZROBIĆ RAMEN W DOMU
Ramen to nie najlepsza zupa jaka istnieje, bo ramen to po prostu jedna z najlepszych rzeczy do jedzenia, jakie powstały. Ba, można by powiedzieć, że ramen to nawet nie jedzenie, a wręcz już sposób bycia. Kto jadł, zrozumie o czym mowie, kto nie jadł – nie ma wyjścia, musi spróbować. Ale nie taniej wersji instant, choć na upartego i z niej da się coś zrobić, bo to żart niestety. Od chwili, kiedy po raz pierwszy spróbowałem prawdziwego ramenu, nie mogę przestać raz na jakiś czas wracać do niego i czasem zdarza mi się nawet go ugotować. Obok kolejnej książki z przepisami nie mogłem więc przejść obojętnie i cieszę się, że jej nie ominąłem, bo „Ramen w domu” to świetna pozycja. I chociaż napisał ją Amerykanin, zrobił to z profesjonalizmem, rozeznaniem tematu i przede wszystkim bogactwem ciekawostek i inspiracji.
Ramen (nazwa oznacza rodzaj makaronu, choć spotkałem się też z przekładem „ciągnąć kluchę”) to, najprościej rzecz ujmując oczywiście, azjatycki odpowiednik swojskiego przecież dla nas rosołu. Rzecz dla miejsca, gdzie podstawą są owoce morza, nietypowa, a jednocześnie obok sushi to największy towar eksportowy Kraju Kwitnącej Wiśni – oczywiście jeśli chodzi o jedzenie – a także inspiracja dla każdemu dobrze znanych zupek instant.
Brian Macduckston, mieszkający w Japonii Amerykanin, zasmakował w ramenie dopiero po roku pobytu w tym kraju (wcześniej uważał go za tanie jedzenie dla studentów). Poznał też człowieka prowadzącego szkołę ramenu i tak narodziła się ta książka. Książka mająca dość prosty, ale warty docenienia cel: pozwolić czytelnikom domowymi metodami uzyskać jak najbardziej autentyczny smak i jakość.
Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2020/03/ramen-w-domu-brian-macduckston.html
ZROBIĆ RAMEN W DOMU
więcej Pokaż mimo toRamen to nie najlepsza zupa jaka istnieje, bo ramen to po prostu jedna z najlepszych rzeczy do jedzenia, jakie powstały. Ba, można by powiedzieć, że ramen to nawet nie jedzenie, a wręcz już sposób bycia. Kto jadł, zrozumie o czym mowie, kto nie jadł – nie ma wyjścia, musi spróbować. Ale nie taniej wersji instant, choć na upartego i z niej da się coś...
"Ramen w domu" to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
Autor książki Brian MacDuckston to koneser ramenu mieszkający w Japonii. Spędził wiele lat podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania. Absolwent Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć ( których dokonuje zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania ramenu) na stronie internetowej i kanale YouTube "Ramne Adventures".
Książka podzielona jest na 10 rozdziałów:
1. Ramen dla każdego - tutaj dowiemy się skąd wziął się ramen, jakie sprzęty i narzędzia będą nam potrzebne do przygotowania ramenu, co powinniśmy mieć w spiżarni, czyli podstawowe składniki, które będą nam potrzebne, jak prawidłowo ugotować makaron i jak stworzyć swój ramen. Poczytamy również o tym jak profesjonalnie się to robi w Japonii.
2. Wywary i sosy tare - wywary, które dodaje się do ramenu są zupełnie inne niż zupy, które znamy. W ramenie wywar i przyprawy łączą się w ostatniej chwili, a za słony smak odpowiada tare - w języku japońskim słowo oznaczające sos. Odpowiada on za słony smak. Tak więc znajdziemy tutaj przepisy na kilka wywarów i dowiemy się wiele na temat tare.
3. Ramen, czyli makaron - tradycyjny ramen robi się z mąki pszennej, wody, wody kansui (czyli alkaicznej). Makaron taki można oczywiście kupić gotowy, ale autor zachęca nas żeby zrobić go w domu. Oczywiście dzieli się z nami informacja jak go zrobić i jak zrobić wodę kansui.
4. Dodatki - właśnie dodatki sprawiają, że ramen staje się wyjątkowy. Dowiemy się co będzie zawierała klasyczna miseczka ramenu.
5. Shio Ramen - czyli podstawowe dania ramenu
6. Shoyu Ramen - najpopularniejszy ramen
7. Miso Ramen - zdobył popularność na Hokkaido
8. Tonkotsu ramen - którego najważniejszym elementem jest kremowy wywar
9. Inne rodzaje ramen - nowe wersje ramenu np. wegetariańskie i wegańskie
10.Przystawki - które w japońskich knajpkach z ramenem nie są podawane, ale są bardzo popularne w amerykańskich odpowiednikach.
W książce znajdziemy ponad 100 przepisów klasycznych i kreatywnych na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki. Autor podaje nam instrukcje krok po kroku, abyśmy sami mogli w domu przygotować swój ramen. Oprócz tego dzieli się z nami ciekawostkami o japońskiej kulturze i kuchni. Ja w domu jeszcze nie przygotowywałam ramenu, myślę, że dzięki tej książce spróbuję. Książka jest bardzo czytelnie i pięknie wydana, na pewno zadowoli niejednego smakosza ramenu.
Jak pisze Eliza Mórawska - Kmita z bloga Whiteplate.com
" W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja"
"Ramen w domu" to książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.
więcej Pokaż mimo toAutor książki Brian MacDuckston to koneser ramenu mieszkający w Japonii. Spędził wiele lat podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania. Absolwent Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć ( których dokonuje zarówno podczas...