Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Otwarte
- Data wydania:
- 2017-09-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-27
- Liczba stron:
- 296
- Czas czytania
- 4 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375154290
- Tagi:
- kawa barista baristyka
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy. Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 611
- 531
- 204
- 56
- 29
- 19
- 16
- 10
- 7
- 6
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie
Dodaj cytat
Opinia
Jak tylko zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, stwierdziłam od razu, że muszę ją mieć. Jest przede wszystkim przepięknie wydana. Ma grubą, ciekawą okładkę, piękne zdjęcia wewnątrz, przyjemny układ treści i pod względem czysto technicznym jest 10/10.
Jeśli chodzi o treść, nie jest gorzej, a nawet powiedziałabym, że jest równie dobrze. Nie jestem wielkim specem od kawy. Owszem, w pracy muszę robić kawę i podawać ją klientom, ale nigdy nie nazwałabym się baristką z prawdziwego zdarzenia, gdyż w tej materii brakuje mi baaardzo dużo wiedzy. Jednak mogę przyznać, że po przeczytaniu tej pozycji, moja kawowa świadomość wzrosła znacząco. Już wiem, jakie czynniki wpływają na to, jak kawa smakuje. Od owoców na plantacji i jej uprawy aż po zbiór, wypalanie i ostatecznie jej parzenie. Poznałam całe spektrum aromatów, jakie mogą być wyczuwalne w kawie, czym charakteryzują się ziarna z danego kraju, regionu. Dowiedziałam się, na co zwracać uwagę przy zakupie kawy. I przede wszystkim dotarło do mnie, że należy próbować. Tyle i aż tyle. Bez tego nie będziemy w stanie rozwinąć w sobie tego narzędzia, które pozwoli nam odróżniać to, co dobre, od tego, co niekoniecznie takim jest.
Tak więc polecam wszystkim zapoznać się z tą pozycją, i to nie tylko kawowym freakom, ale także tym, którzy chcą trochę poszerzyć swoje horyzonty w tej materii i zapoznać się bardziej z ideą Trzeciej Fali Kawy.
Polecam!
///18.05.2018///
Jak tylko zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, stwierdziłam od razu, że muszę ją mieć. Jest przede wszystkim przepięknie wydana. Ma grubą, ciekawą okładkę, piękne zdjęcia wewnątrz, przyjemny układ treści i pod względem czysto technicznym jest 10/10.
więcej Pokaż mimo toJeśli chodzi o treść, nie jest gorzej, a nawet powiedziałabym, że jest równie dobrze. Nie jestem wielkim specem od...