Książki o kawie: wciągające i pobudzające pragnienie?

Marcin Waincetel Marcin Waincetel
07.04.2024

Kawa to wyjątkowy napój, przy okazji jedna z najbardziej popularnych używek na świecie, a także główne źródło pobudzającej kofeiny. W jaki sposób należy parzyć kawę? Co stanowi jej wyróżnik? Kiedy nastąpiło jej odkrycie? Odpowiedzi poszukamy w książkach o kawie. To wyjątkowe propozycje dla smakoszy, które mogą stanowić również pomysł na prezent!

Książki o kawie: wciągające i pobudzające pragnienie?

Choć od kawy można stosunkowo szybko się uzależnić, a jej nadmierne spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie, to ma ona jednak również zadziwiające właściwości. Polepsza perystaltykę jelit, może ograniczyć rozwój próchnicy, polepsza pamięć krótkotrwałą, ułatwia koncentrację. Bo kawa to wyjątkowy napój, z nieoczywistą historią, kulturową symboliką. Poznajcie sekrety zapisane w ziarnach kawy i dowiedzcie się, jak najlepiej przygotować wymarzony napój.

„Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie”

Dla wielu z nas parzenie kawy to codzienny rytuał. Określony smak, wyjątkowy zapach, stopniowy zastrzyk kofeiny w płynie sprawiają, że dzień staje się inny. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem. Ika Graboń w książce „Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie” (Wydawnictwo Otwarte) przedstawia nam świat kulinarnych doznań, nieoczywistych smaków, codziennych rytuałów oraz sposobów na przyrządzanie wyjątkowych wywarów. Autorka wyjaśnia również, co tak naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak i dlaczego wielu z nas (choć nie wszyscy) nie może bez niej żyć.

„Historia kawy”, rytuały parzenia – kulturowe ciekawostki ze świata

Kawa, napój niezwykle aromatyczny, łączy się z różnymi sekretami. Nazywany winem islamu, czarnym złotem czy czarodziejskim trunkiem, wywodzi się z Etiopii, a w Europie pojawił się dopiero około XVI wieku. Co sprawia, że jest tak niezwykły? „Historia kawy” (Wydawnictwo SBMw fascynujący sposób wprowadza w zawiłe i pełne tajemnic losy prawdopodobnie najbardziej popularnego napoju na całym świecie. Interesujące jest choćby to, że owoce kawowca były wykorzystywane w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Historia kawy łączy się jednak z różnymi przemianami zachodzącymi w różnych cywilizacjach.

„Tajemnice kawy”, kultura, obyczaje, różne smaki

Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych, a jej spożycie przez wieki łączyło się z określonym statusem społecznym. Jak to wygląda współcześnie? Co z kawowymi rytuałami i symboliką spożywania aromatycznego napoju? „Tajemnice kawy” (Zysk i S-kato fascynująca podróż po królestwie kawy. Kawa, kawa, kawa… Co ona takiego w sobie ma? Czemu zawdzięcza swój triumfalny marsz przez cały świat? Elitarny niegdyś napój królów i filozofów szybko wzbudził powszechne zainteresowanie. Niewątpliwą zaletą książki są również fotografie, które sprawiają, że można niemal poczuć smach i zapach ukazanego na nich napoju. W publikacji nie zabrakło również kawowych przepisów. 

Kawowe rytuały, czyli ciekawostki o czarnym napoju – po prostu „Kawa”

Czy picie kawy mogło uchodzić za dowód zniewieściałości? Dlaczego odmawianie współmałżonce filiżanki naparu mogło skończyć się rozwodem? Czym groziła wizyta „węszyciela kawy”? Czy pierwszą wiedeńską kawiernię założył człowiek, który wcale nie pochodził z Austrii? Oto pytania, na które odpowiedzi możemy znaleźć w książce „Kawa” (Wydawnictwo Czarne), której autorem jest słoweński antropolog Božidar Jezernik. Jego publikacja stanowi zbiór fascynujących esejów, nie tylko dla miłośników kawy, mówi o historii złocistego eliksiru, kawowych rytuałach, symbolice parzenia, a także nieoczywistych ciekawostkach związanych z kawą. Co ciekawe, znajdziemy w nim informacje z takich dziedzin jak finanse, prawo, medycyna, socjologia.

„Kawa. Sekrety baristy”, sztuka parzenia kawy

Umiejętny sposób podania, zapewnienie stopniowego przepływu gorącej wody pod ciśnieniem, znalezienie odpowiednich ziaren, wykorzystanie naparów – wszystko to wydaje się niełatwe, przynajmniej w teorii. Na szczęście na rynku dostępne są przewodniki, które pomagają w sposobienie parzenia. „Kawa. Sekret baristy” (Wydawnictwo RM) to właśnie taka pozycja. Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków, choćby kawy po karaibsku czy Royal Coffee. Autorzy przedstawiają również czytelnikom tajniki parzenia i podawania czarnego napoju oraz podają przepisy na ciastka, ciasteczka, desery, do których kawa będzie idealnym dodatkiem.

„W 80 filiżanek dookoła świata”, a więc kulturowe smaki kawy

Choć kawa dostępna jest w każdym miejscu na świecie, to uprawia się ją właściwie wyłącznie w 70 regionach strefy tropikalnej między zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca. Spożywać możemy ją w wyjątkowych miejscach, które mienią się bogactwem historii, o czym przekonuje Jarosław Molenda. Autor zabiera nas w podróż do piętnastu najsłynniejszych kawiarni świata. Podczas niej przyglądamy się różnym rodzajom kawiarni, w tym wiedeńskiej, tureckiej, hotelowej czy pałacowej oraz kawiarni-ciastkarni. A to wszystko zapisano w książce „W 80 filiżanek dookoła świata” (Wydawnictwo Lira).

Kawy rozróżniamy ze względu na sposób podania i parzenia. Ważne są objętość, nasycenie, domieszka różnych ziaren, ich określona struktura, czas, a nawet miejsce. Książki o kawie pozwalają nam odkryć sekrety parzenia, ale również bogactwo historii związanej z kawą.

A czy wy znacie książki o kawie? Jakie są wasze ulubione lektury o parzeniu kawy?

Tekst po raz pierwszy ukazał się w 2023 roku.


komentarze [52]

Sortuj:
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
tzaw 08.04.2024 13:09
Czytelnik

Wiem, że to nie ten portal, ale za to na temat: kiedy myślę o kawie, mam przed oczyma sceny z filmu "Kawa i papierosy" Jima Jarmuscha.  😁

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 11:28
Czytelniczka

Poniżej zagadka, z jakiej książki pochodzi ten fragment. Powiem tyle, że jedni ją kochają inni nienawidzą.
"W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku,
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu,
...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Diabeł_Z_Caroc 08.04.2024 12:37
Czytelnik

13 zgłosek, więc pewnie mości Mickiewicz ze swoim flagowym utworem

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 12:42
Czytelniczka

@Diabeł_Z_Caroc, chylę czoło, zgadł Kolega:)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Diabeł_Z_Caroc 08.04.2024 12:43
Czytelnik

@Nimbra obym w ramach nagrody nie musiał czytać powtórnie  😅

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 12:53
Czytelniczka

@Diabeł_Z_Caroc w żadnym razie nie zmuszam. 

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 08.04.2024 13:52
Czytelniczka

Dobry pomysł, przypomniało mi się, ze mam gdzieś wydanie dwujęzyczne, polskie z tłumaczeniem na angielski. Można połączyć przyjemne z pożytecznym. 😀

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Nimbra 08.04.2024 11:21
Czytelniczka

Nie pamiętam tytułu książki, ale była to chyba jedna z późniejszych części "Świata Dysku" T.Pratchetta, gdzie jedna z postaci mówi mniej więcej coś takiego o Hrabinie z Uberwaldu: "Nauczyła wampiry pić kawę, zamiast krwi, tym samym zastępując jedno straszliwe pragnienie innym".

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Sewer 07.04.2024 22:55
Czytelnik

"Kawa się nadawa. lecz gorzała szybciej działa" -taki fragment piosenki mi się przypomniał. :) Tytuł tego utworu to "Kawa (Refleksje na temat przełamywania lodów przy nawiązywaniu stosunków towarzyskich) ".

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 07.04.2024 21:48
Czytelniczka

A co sądzicie o kawie z aeropressu?

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Bibliotekarz

Nie próbowałam. Swoją kawę mielę, zalewam wrzątkiem i gotowe. W ramach keto rozpusty dodaję olej MCT, kokosowy tudzież tłustą śmietanę 😁 Ale jeśli ktoś lubi celebrować i ma na to czas to czemu nie, może się pobawić różnego rodzaju "zaparzaczami" 😉

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 08.04.2024 00:11
Czytelniczka

To nie wymaga celebracji, tylko przeciska się taką jakby "strzykawką" przez  takie"sitko" z filtrem i nie ma tych wszystkich fusów w środku. Bardzo często z tego korzystam bo do ekspresu nie mam cierpliwości. 😊

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Bibliotekarz

No nie wiem, widziałam filmik i to nie jest takie chop siup i chlup w dziób 😁
https://youtu.be/guiiPw3J7kk?si=ZsnP8kA0Z22J3o6o
Fusy mi nie przeszkadzają. Brudzenie kolejnej rzeczy, żeby się napić kawy, jakoś mnie nie zachęca do korzystania 😅

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Caroline_Q 08.04.2024 01:40
Czytelniczka

My z mężem to dziwni jesteśmy, bo używamy gęstego sitka do herbaty. Mamy zalety z kawy zalanej gorącą wodą i bez fusów.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Bibliotekarz

Ilu kawoszy tyle sposobów na zrobienie kawy, najważniejsze że kawa smakuje 😉

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 08.04.2024 07:37
Czytelniczka

Ja mam wersję uproszczoną 😀 a sam aeropress się tak strasznie nie brudzi. Wyczytałam jeszcze gdzieś że kawa filtrowana nie ma takiego wpływu na cholesterol jak ta niefiltrowana. 😀

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 11:18
Czytelniczka

@Aka aeropress jest bardzo w porządku, wczoraj przetestowałam po raz pierwszy  😁. Najbardziej lubię parzyć kawę z kawiarki typu bialetti (ten uroczy "pyrkot", który brudzi mi regularnie kuchenkę). Gotowana w tygielku (może być mały dzbanuszek z dzióbkiem) z przyprawami też jest super, tylko wiadomo, wymaga cedzenia. 

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 08.04.2024 11:52
Czytelniczka

Kawiarki też  mam w dwóch rozmiarach (jedną na prąd, drugą na  kuchenkę). A ile czasu liczysz od włączenia kuchenki?

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 11:56
Czytelniczka

Ja ma na tylko na gaz, zanim kawa się zaparzy/zagotuje mija mi ok. 4-5 min. 

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 08.04.2024 12:44
Czytelniczka

Nie wiem właściwie  jaki jest ten najlepszy czas. Mam taka małą (chyba 200 ml), włączam najmniejszy gaz i czas na 7-8 min. (i nic mi nie kipi). Zastanawiam się czy moc gazu (i szybkość parzenia) ma duży wpływ na smak?

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 12:49
Czytelniczka

U mnie kipienie bierze się wyłącznie z mojego lenistwa, bo gotuje się, aż dzbanek jest pusty. Cała woda zdążyła już przejść do góry. Wiem, że pewnie przepalam dno kawiarki, ale mówię, że to moje poranne lenistwo. Nie zauważyłam, żeby szybkość parzenia miała w mojej kawiarce wpływ na smak. Ale ja tu jestem dyletantką :). Różne kawowe aromaty przy parzeniu lepszej kawy...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Aka 08.04.2024 13:59
Czytelniczka

Kiedyś zapomniałam wyłączyć gaz po nalaniu kawy do kubka, na szczęście sprawdzam wszystko przed wyjściem a i kawiarkę udało się jakoś  odrestaurować 😊. Teraz wszystkiego dobrze pilnuję.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
WRÓG PUBLICZNY 07.04.2024 20:42
Czytelnik

Kawa jest tylko jedna - czarna i gorzka. Dodawanie mleka to profanacja, cappuccino to nie kawa, tak jak i rozpuszczalny granulat. I nie zapraszam do dyskusji 👆😁

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
lapis_lazuli 07.04.2024 20:13
Czytelnik

Zanim wystygnie kawa - polecam, (ale osobiście podobała mi się tylko pierwszą część)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
 Zanim wystygnie kawa
Pompela 07.04.2024 18:57
Czytelniczka

Handlarz kawą Czytałam to wieku temu i nie wiem jak byłoby teraz, ale wtedy bardzo mi się podobało. 😊  

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
 Handlarz kawą
kofeinowe_ksiazki 30.01.2024 11:31
Czytelniczka

Mnich z Mokki Dave'a Eggersa - biografia Mokhtara Alkhanshalego, amerykanina jemeńskiego pochodzenia, który chce przywrócić jemeńskiej kawie jej miejsce w biznesie. Według legendy ziarna kawy po raz pierwszy zaparzono w Mokce, porcie na jemeńskim wybrzeżu. 

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Katarzyna 26.01.2023 21:46
Czytelnik

Kryminał "Zbrodnia i kawa". 

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aka 07.04.2024 21:46
Czytelniczka

@Katarzyna 
To taki poważny kryminał czy raczej komedia kryminalna?

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Nimbra 08.04.2024 11:13
Czytelniczka

brzmi jak program YT "Okoń w sieci", gdzie Okoń opowiada o kryminałach

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się